16 Mart 2016 Çarşamba

DERGİ VE DAVETİYE KOLPASI
Dergi ve davetiyeleri özellikle esnaflara satma kolpası şöyle işlemektedir. Korku salan bir örgütün ismi söylenerek dergi veya davetiyeler yüksek fiyata satılmaya kalkışılır. Dergileri satmaya birkaç kişi birlikte gelerek filan başkan gönderdi dergimizi alabilir misiniz önerisi yapılmaktadır. Bu kolpanın kısmen değişik şekli ise manevi duygular kullanılarak yapılmaktadır. Manevi görünümlü dergiye abone yapılmak istenir. Uzun süre dergi anlatılarak manipüle edilme yöntemi uygulanır. Bıkkınlık derecesine gelen birey dergiyi almak zorunda kalmaktadır. Başka türlü kurtulamayacağını hisseder. Daha sonra kurtulurum düşüncesi ile ilk aboneliğini başlatır. Kolpacılar amacına ulaşmış bireyin ihtiyacı olmayan bir dergiyi satmışlardır.
 
PARA OLAN İŞLERDEN VATANDAŞLARI UZAK TUTMA KOLPASI
Sanat politika ticaret para depolarıdır. Bu iş alanlarında yeni insanlara rol vermek istemezler. Sanatın pekte iç açıcı olmadığını medya aracılığı ile duyururlar. Ara, ara figüranları haber yaparak sanata girişleri engellerler. Sanatçıların per perişan olduğunu sanatın hiçbir cazibesi olmadığı aleni şekilde vurgulanır. Bu durumları televizyonlarda seyreden ebeveynler sanat aşkı ve yeteneği olan çocukları sanattan uzak tutarlar. Dönen dolapların ve manipülasyonun farkında değillerdir. Mevcut sanatçılar az sayıda kaldığı için istedikleri gibi hayat sürerler. Politika dünyasında da işler aynı metotla devam ettirilir. Politikanın iğrenç bir meslek olduğu izlenimini verirler. Hâlbuki durumlar öylesine değişiktir ki politikacılar nerdeyse ülkeler yıkılsa bile yüksek ücretler almaya devam ederler. Böylesine mutluğun ve garantinin döndüğü siyaseti cılızlaştırırlar. Bunun tek neden siyasetçilerin çoğalmasını engellemektir. Tüm yazdığımız yazıların ispatı gayet açıktır. Politikacının sadece bir tane bayrağı vardır. tüm sermayesi bu derece basit olmasına rağmen süper yaşam sürerler. Özelliklerine özgürlüklerine zenginliklerine sadece bir göz attığımızda ilginç olayların olduğunu hemen anlarız. Söylem kısmen değişik olsa bile ticaretten uzak tutma kolpası da aynı çalışmaktadır. Ticarete girme ihtimali olacakların duyacağı şekilde şöyle denir. Ticaret yapacağına hiç risk almadan 25 sene çalışacaksın olacak bitecek. İflas yok müşteri aramak yok vergi vermek yok gibi yıldırıcı sözleri duyanlar ömür boyu işçi olarak çalışıp hayatlarını heba ederler. Dünyamızda binlerce kolpanın döndüğünü bilip başarılara ulaşmayı hiç akıllarına getirmezler.


ÜLKEMİZDEKİ VE DÜNYADAKİ GENEL KOLPALAR
Bul karayı al parayı gibi dolandırıcılıklarda günümüzde halen sürmektedir. Yine topla üç tane nesneleri düşürme kolpasıda vardır. Düşer gibi görünmesine rağmen bir topla üç nesnenin düşmesi imkânsızdır. Teslim ettiğiniz bir eşyayı alıp kaçarlar kimseye değerli eşyanızı vermeyerek bu kolpalardan kurtulabilirsiniz. Her hangi bir şey satarken dikkat dağıtma kolpasıda sıkça yapılmaktadır. Pahalı mekânlara götürüp yüksek yüklü hesap ödetme kolpaları birçok ülkede yapılmaktadır. Taksimetre dolandırıcılıkları çoğunlukla turistlere yapılmaktadır. Herhangi bir ikramda bulunarak yapılan kolpalar kolpacılar tarafından fırsat buldukça yapılmaktadır. Yoksul görüntüsünde olan dolandırıcılar sizdeki değerli eşyayı öğrenmek isterler. Öğrendikten sonra diğer kolpacılarla birlikte harekete geçerler. Örneğin yanınıza yaklaşan iyi niyetli görünen gariban kılığına girmiş birisi hırsızların olduğundan bahseder. Sizin tavırlarınızdan para edecek eşyalarınız olup olmadığını tespit etme amaçlı kolpalar sıkça yapılanlardır. Herhangi bir elektronik eşyasını bir bahane ile size verirler. Sonrada bozduğunuzu söyleyerek sizden para isterler. Çözüm bellidir. Tanımadığınız ve şüphelendiğiniz insanlarla kontak kurmayarak bu tür kolpalardan uzak durabiliriz. Seyahatlerde yanınızdaki eşyalara fazladan para alma kolpası hemen, hemen her ülkede olmaktadır. Kolpacılar taksici kılığınada girerler. Taksiye koyduğunuz eşyaların bir kısmını sizden habersiz çalarlar. Kredi kartınızın remi çekerek kopyalarlar. Şifrenizi anında öğrenip kartınızı çalıp kaçarlar. Ucuz bir mekâna var bahanesi ile daha pahalı yerlere götürürler. Örneğin konaklama ihtiyacınız olduğunu hissettiklerinde sizi ekonomik bir yer bildiklerini söylerler. Sonrasında anlaşmalı oldukları yere yönlendirirler.
METRODA SERİ KİTAP OKUMA KOLPASI
 
Çok satan kitaplar arasına sokulmak istenen bir kitabı toplumun göreceği yerlerde bulundurma ve gösterme yöntemini açıklayacağız. Sistem şu şekilde işlemektedir. Figüran okurlar yeraltı trenleri ve diğer toplu taşıma araçlarında istenilen kitabı okuyor kılığına girerler. Figüranlar sabah işe koyularak akşama kadar kitabın reklamını yaparlar. Okur kılığına bürünenleri yolcular gerçekten kitabı satın almış sanarak etkilenirler ve satın alırlar. Domino taşı etkisi yapan bu yöntemle haksız çıkar elde ederler. Üstelikte kaliteli olmayan kitabı piyasaya sürmüş olurlar. Kolpacılar figüran olarak kullandıkları bireylere az masraf etmek için tüm yolları denerler. Tek biletle sabahtan akşama kadar metro istasyonlarında çalıştırırlar.  
 
FESTİVALLERİ VE FUARLARI ULUSLAR ARASI GÖSTERME KOLPASI
 
Sahne gösteri ve performans sanatları festivali ve fuarı yapmaktayım. Bu tür fuarlara kesinlikle az sayıda bile olsa yurt dışından gelenler olur. Fuar ve festival organizatörleri bu istisnalardan faydalanarak uluslar arası fuar ve festival yapıyorum kılığına bürünürler. İş öylesine profesyonelce yapılır ki gerçektende yurt dışında kısmen yaşamış olanlara stantlar verilir ve davetli gibi gösterilir. Böylece görüntü tamamlanmış olur. Stant kiralayanlar ve diğer katılımcılar sözleşmelerini yaptıktan sonra kolpayı sezecekleri için hak iddia edemezler. 
 
SAĞ GÖSTERİP SOL VURAN EVLİLİKLER KOLPASI



Taşrada evliliklerin kolay olduğu dönemlerde diğer köylere kız istemeye gidilince hangi kolpalar yapılıyordu bir örnek yazalım.



Gerçek damat yerine başka birisi gösterilirdi. Gelin geldiğinde ise başka bir damat gelini beklerdi. Gelin geri gidemeyeceği için yakışıklı olmayan damadı kabullenip evlenmek zorunda kalırdı.

ESKİ EŞYALARI AMBALAJLAYIP SATMA KOLPASI

Piyasadan toplanan eski giysileri ve diğer sorunlu olan tekstil ürünlerini paketleyip akşam saatlerinde karanlık ortamlarda satan kolpacılar vardır. fiyatıda uygun gösterdikleri için bir çok insanı kolpaya düşürmektedirler. Bu kolpayı yapanlar fırsat bulduklarında bu işlemi seriye bağlamaktadırlar. Kolpanın içeriğinden bahsedelim. Gömleklerin yakalarını değiştirip piyasaya sürerler. Diğer malzemeleride kamufule ederek bireyleri aldatırlar.

EMANET KOLPASI

Terör örgütlerinin yaptığı kolpadır. Emanet eşya görüntüsünde valiz veya eşya görüntüsünde bombayı patlatacakları mekanlara bırakırlar. Oradan uzaklaştıktan sonra bombayı patlatırlar. Bu kolpa sayesinde kendilerinden iz bırakmamış olurlar.

CEZAEVLERİNDE MAHKEME KURAN KOLPACILAR VE DEVLET

Cezaevlerinde kolpacı mahkûmlar bir araya gelirler. Aralarında savcı hâkim mübaşir seçerek gücünün yettiği mahkûmları cezalandırmak için mahkeme kurarlar. Bu ortamlar devletin zayıflaması ve çökmesi anlarına rastlamaktadır. Hükümetlerin iş yaptırma gücünün olmadığı ortamlarda cezaevlerindeki hâkimiyeti mahkûmlar ele geçirirler. Cezaevi müdürü ve personel birer kukla görüntüsündedir. Cezaevindeki kararları mahkûmlar vermektedir. Bu gidişatın nedenlerine bir göz atalım. Şu ayrıntıyı da ekleyelim. Cezaevi dışındaki devlet yöneticileri de mafyanın kontrolündedir. Bu devlet yöneticilerinin içersinde bakanlar ve başbakanlarda dâhildir. Öyle ki mafya tayfaları başbakanın evine giderek haraç alacak gücü bile göstermektedir. Avrupa ülkelerinin bazılarında başbakanların mafyaya haraç verdiği gün yüzüne çıkmış medya tarafından tefrika edilmiştir. Bu zayıf hükümetler piyasadan silindiklerinde biraz önce açıkladığımız cezaevlerindeki mafyanın egemenliği de tamamen bitmektedir. Böyle durumlarda cezaevi yönetimi tekrar eski gücünü elde etmektedir. Mafyanın cezaevlerinde mahkemeler kurması da son bulmuştur. Yeni gelen hükümetler halklara zulüm eden mafyayı ürkütebildiği için uzun yıllar devleti yönetmektedir. İnanılmaz derecede yüksek oy alan bu yeni gelen hükümetler mafya tekrar güçlenene kadar başta kalmaktadır.
 
GETİRMEK DEĞİL GELENİ YÖNETMEK



KOLPACILIKTA KULLANILACAK YÖNETİCİYİ ÖNCEDEN BELİRLEMEK YERİNE HANGİSİ BAŞA GELİRSE ONU YÖNLENDİRME ÇALIŞMALARI YAPILIR. 

Kullanılmak istemeyen yönetici yıpratılarak yıkılır.
 
Çift torba kolpası tombala



Bul karayı al parayı 



Bebek fırlatma


Alıp kaçarlar kimseye fotoğraf mak vd vermeyin.



Harita satarken kapkaç dikKAT dağıtma





Kadın tuzakları pahalı bara götüren kadın

Taksimetre dolan



Kız ingilizce konuşur kafeye götürür



Masaya fıstyık koyma yiyenden para alınır



Zavallı bir çocuk size yanaşır mektup yaz der acırsınız

Buralarda kapkaççı var diyerek değerli eşyalarınızı öğrenme ve çalma



İmza kampanyasına katılanların eşyaları çalını



Fotoğraf makinemi bozdun Fotoğraf makinesini verip resmimizi çek derler.



Kimseden bir şey almayın



yolculuklarda valizlerinize para isterler



kolpacılar taksici kılığına girerler. Fazla valiz yükleyen yolcu Valizlerin taksinin bagajında kalması



Keredi kartınızon remi çekilir Atm de şifreyi öğrenip kartınızı çalıp kaçar



Otel kapalı deyip pahalı otele götürürler.
KOLPACILAR DÜNYAMIZDA HEP OLACAKLAR

Aldatmacaların ve yanıltmaların döndüğü dünyamızda kolpacılar hep olacaktır. Kolpacılar aslında gerçek olmayan olayları çeşitli yutturmacalar kullanarak var gibi gösterirler. Bu görüntülere inananları zarara uğratırlar.

BANKALARDAKİ PARALARIMIZA KÖKLÜ ÇÖZÜMLER

Banka hesaplarının boşaltılmasına karşın yapacağınız önlemler. Devlet bankaları ile çalışmak başlıca çözümlerden birisidir. Diğer bir ayrıntı ise internetten alış veriş ederken asıl banka kartımız yerine geçici kredi kartları kullanmak çözüm olmaktadır. Devlet bankalarının amaçlarının başında halka hizmet vardır. Çok büyük kar etmeseler bile nufusu az olan bölgelere şubeler açarlar. Bu bölgelerde yaşayanlar devlet bankaları ile çalıştıkları için dolandırılmazlar. Kolpacılar devlet bankalarına ulaşamadıkları için bu bankalar güvenlidir.

KOLPADAN KURTULMAK

Tongaya düşürmemenin yollarından birisi hislerimizi harekete geçirmektir. Sakınca gördüğünüz ortamlarda pür dikkat etmeliyiz.

ANAHTARLA KAPIYI AÇMA KOLPASI

KOLPACILAR ALIŞIYOR

Kolpacılık aşağılayıcı bir davranış olmasına rağmen kolpacılar yaptıklarını zamanla benimsiyor ve kanıksıyorlar. Kolpacılıktan mutlu oluyorlar. Aralarında sen iyi kolpa yaptın ben iyi yaptım yarışına giriyorlar. Kendilerinden eski olan kolpacılarada saygı duyuyorlar. Bu davranışları kolpacıları kullanan baş kolpacıların ve başaltı kolpacılarının işlerini kolaylaştırıyor. Kolpa yaptıklarında yüklü para kazanmış patronlar gibi seviniyorlar. Çirkinliğin ve çirkefliğin içersinde olduklarını hissetmiyorlar.

KİTAP İSMİ: KOLPACI

Kolpacıların attıkları zarflar ve yaptıkları kolpaların genel yapısını açıklayalım. Kolpacılar zarf atmak için kullanabilecekleri insanları çeşitli yöntemlerle kullanırlar. Kullandıkları elemanların kolpacılarla bağlantısı nasıldır sorusunun cevabı ilginçtir. Kolpacılar o anda tanışıp kullandıkları elemanlarda vardır. böyle durumlarda kullanılanın attığı zarftan haberi yoktur.

Kolpacılar kendi aralarında iyi zarf atanlara “başa güreşiyor” demekteler.

Kolay yönlendirilen insanlar kolpacı başlarının aradığı insanlardır.

ARKA KAPAK

Kitabınızda kolpacılığın gerçek yüzünü tüm detayları ile bulacağınızı garanti ediyoruz.

Açmaza düştüklerinde

İçinden çıkılmaz durumlar

Kolpacılar zırvalamalarına değersiz olmalarına rağmen kendilerini birey sanarlar.  Kolpa yapmayı sinsiliği önemli bir marifet olarak görürler.

Kolpacılardan başına gına gelenler müjde kolpacıların foyalarını ortaya çıkarıp kestirme yoldan kurtulacaksınız.

KOLPACILIK VE CEHALET

Kolpacıların manevi duyguları gelişmiştir. Dünyanın her yerinda vardırlar. Hayatlarında başarılı olmayanlar kolpacılığı bir kurtuluş olarak görürler. Lider olma hevesleri ve istekleri hiçbir zaman olmamıştır. Hep el pençe durup kullanılmak isterler. Kolpacılığın gelişmesine medyada yayınlanan filmler ve dizilerin kolpacı tiplerin çokluğu sebep olmaktadır. Kolpacıların şirin karakterlere bürünmesi gençliği manipüle edip etkilemektedir. Ailesinde karaktersiz bir biçimde yetişen çocuklar çareyi televizyonda kullanılan kolpacıların yerine geçmekte bulurlar.

AİLESİNDE VE ÇEVRESİNDE KOLPACI OLAN BİREYLER

Ailesinin inançları; ağalığın, şeyhliğin varlığı üzerine kurulanlar birer kolpacı adayıdır. Bu düşüncelerle büyük şehire taşınanlar kendilerini kolpacıların elinde bulurlar. Onlar için özgürlük yönetilmektir. Özgürlüğü düşünmezler. Hayatları ezginliklerle geçtiği için alışkanlık o yönde devam etmektedir. Aile içersinde yaşadığı ürküntüler endişeler ve baskılar bireyi kolpacılığa iter. Kullanılarak bir nebze korkularından arınacağını düşünür.

KOLPACIMI DEĞİL Mİ?

Kolpacıların fiziki özellikleri şöyledir. Ezgin görünümlüdürler. Ciddiyetten uzaklaştıkları belli olur. Belirgin özellikleri ürkek ve tedirgin davranışlarıdır. Kolpacıların diğer özelliğine gelince piyon ve figür olduklarında mutlu olmalarıdır. Geçim kaynakları kulandıkları baş kolpacılar tarafından karşılanmazlar. Kolpacılar kendi çabaları ile buldukları işlerde çalışırlar. Sosyal problemli olmalarına karşın kendi çabaları ile bazı makamlara bile gelenler vardır. Kolpacılığın kolay ve zahmetsiz olduğunu düşünürler. Kolpacılığa inandırılanlar yakınlarına bile kolpa yaparlar.

KUYRUKLARDA YAPILAN KOLPALAR
Kolpacılar bilet gişelerinin önünde sıra beklerken sahte veya geçersiz bilet satarak dolandırıcılık yaparlar. Bilet alma kuyruğu uzun olduğu için sahte bileti satabiliyorlar. Bilet satmak için her türlü duygusallığı deniyorlar. Sıradakilere sahte bileti sattıktan sonra oradan uzaklaşıyorlar. Aldatılan birey biletini kullanma zamanı gelince farkına varıyor. Bu kolpa dünyanın her ülkesinde yapılıyor. Bazı ülkelerde dolandırıldığı halde suçlu duruma düşenlerde olmaktadır. Sahte bileti satın alan hakkında yasal işlem başlatılıyor. Sıra beklemeyi göze alarak kolpacılardan kurtulabiliriz.
YARDIMCI OLMA KILIĞINA BÜRÜNEN KOLPACILAR
Ücretsiz bir hizmet veya mal ikram eder görüntüsünde yapılan kolpalar sıklıkla yapılmaktadır. Bir yiyecek maddesini ücretsiz olarak ikram edip satın almak için zorunlu olarak ikram etmeye çalışan kolpacıların tuzağına düşmeyiniz. Bu kolpa karşınıza değişik sürümlerde karşınıza çıkabilir. Bir açık hava müzesini gezerken yanınıza yaklaşan birisi size bilgi verme amaçlı yanaşabilir. Size yardımcı olacağını söylediğinde sizden zorunlu olarak para alma amacı gütmektedir. Böyle hile yapacağını anladığınız daleverecileri en baştan başınızdan savınız. Bu kapsamlı kolpayı anlaşılır hale getirmek için otogarlarda yaşanan olaylardan bir örnek yazalım. Otogarların girişlerine konuşlanan kolpacılar gelenlere yardımcı oluyor görüntüsü verirler. Kendilerini şirket elemanı kılığına sokarlar. Kabul eden müşterilerin valizlerini taşıyarak gitmek istedikleri ilin ofisine götürüp bilet almasını sağlarlar. Bilet almasını sağladığı yolcudan para isterler. Yolcu az miktarda verdiğinde kabul etmezler ve daha fazla almaya çabalarlar. Hiç yoktan fazladan parası giden masum vatandaşlar yolculuğa kısmen de olsa negatif başlamış olurlar. Buna benzer manipülasyonlardan kurtulmanın yolu gittiğiniz yerlerde gerçek görevliler haricindekileri yok saymaktır.
ZORLUK ÇIKARMA KOLPASI
Dolandırmak istedikleri insana istemediği halde bir eşya uzatan kolpacılar sonra zorla para istiyorlar. Dünya devletlerinin çoğunda yapılan bu kolpadan kurtulmanın yolu tanımadığımız insanlardan hiçbir şey almamalıyız. Bize ani bir refleksle hediyelik eşya uzatanları sert şekilde reddetmeliyiz. Verdikleri ürününün çok üstünde bir ücreti vermeyenlere saldırıyorlar.
YABANCILARA YAPILAN KOLPALAR
özellikle turistlere yapılan bir kolpacılıktan bahsedeceğiz. Polis kıyafetinde olan kolpacılar turiste yaklaşarak sahte para verenler çoğaldı sizde paralarınızı kontrol edin demekteler. Bunun üzerine gerçek polis olduğuna inananlar paralarını ve değerli eşyalarını kontrol etmek için çıkarırlar. Bu esnada kolpacının pusuda bekleyen yandaşları paraları ve değerli eşyaları alıp kaçarlar.
Diğer bir kolpa ise şöyledir. Turistlere polis veya devlet yetkilisi olduklarını söyleyerek yaklaşırlar. Pasaportunu kontrol ettikten sonra günü geçmiş diyerek para isterler. 
Kolpacılar bir bahane ile tanıştıkları insanları kuyumculara götürerek zorla altın satışı yaparlar. Bireyler almadıklarında kötülük yaparlar.
İYİ NİYETİ SUİSTİMAL KOLPASI
Ayakkabı boyacısı kılığına bürünmüş kolpacılar boya fırçasını bireyler gelirken yere atarlar. Hiçbir kurgudan haberi olmayan vatandaşlar ayakkabı boyacısına iyilik olsun diye yerdeki fırçayı boyacıya verirler. Pusuya yatan kolpacı boyacı masumane şekilde teşekkür ederim der. Bu esnada siz iyi birisiniz ayakkabınıza bir fırça atıp temizleyebilirim diyerek hileli yönlendirme yaparlar. Birey o ana kadar olacaklardan habersizdir. Ayakkabısını boyacının sandığına atan bireyin ayakkabısını boyarlar. Kolpa başlamıştır. Kolpacı ayakkabısını boyadığı bireyden çok fazla para ister. Vermediğinde ise kolpacıların tayfaları zor kullanarak haksız parayı alırlar.
ANLAŞIRIZ KOLPASI
 
Ticaretin hizmet boyutunda yapılan bir kolpadan bahsedeceğiz. Yapılacak hizmetin ve kullanılacak ürünlerin fiyatı kalitesi işin başında söylenmez. İş bittikten sonra tuzlu bir fiyat çıkarılır. Hizmet yapıldığı için kolpacılar söyledikleri fiyatı gerektiğinde zor kullanarak bile olsa alırlar. Bu kolpa her türlü hizmette kullanılabilir. İster bir eşyanın tamiri ister isterse bir yeni iş yapılıyorsa önceden fiyat alınmalıdır. Bu kolpayı huy edinmiş kolpacılar yapılan sözleşmelere bile uymazlar. Sözleşmede bu yoktu biz bunu da ekledik şunu da yaptık diyerek söylenen ve anlaşılan paradan fazla para isterler. Söyledikleri ve söz verdikleri işleri eksik yaparlar.
 







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder