21 Temmuz 2015 Salı

MANİPULASYONDAN KOLPACILIKTAN KURTULMANIN YOLLARI


MANİPULASYONDAN KOLPACILIKTAN KURTULMANIN YOLLARI

BİYOGRAFİ

Hasan Hüseyin kahverengi politik konuların hiç yazılmayan yönlerini yazan bir yazardır.

Kolpacılık ve zarfçı mafya ve muhbirlerin anıları muhbirlik gerçeği konusunda dünyada hiç yazılmamış konularda kitaplar yazmıştır.

“Yine intihar komandosu neden olunur.”,”Derin devlet”,”jitem”,”anarşistler”,”çetelerin bir üstü sayılan illüminati ve gizli örgütlerin işleyiş ve yapılarını kitaplarında tüm gerçek yönleriyle anlatmıştır.

Cesaretli olmanın yolları ve korkularımızdan nasıl kurtuluruz kitapları en çok satılan eserleridir.

Yazarın klişeleşmiş özlü sözlerinden birisi olan ‘kimseden korkmayın korkutun korkarlar’ en çok kabul görenlerden birisidir.

Hasan Hüseyin kahverengi ırkçılık ve bölgecilik karşıtı evrensel düşünen bir yazardır.

ÇOK MUTLUYUM

Manipülasyon ve kolpacılıktan kurtulmanın yolları kitabını sizlere ulaştırdığım için sevinçliyim. Özellikle şunu belirtmek istiyorum. Dünyamızda her dönem şarlatanlar ve şeytanlar olacaktır. Bizler kendimizi bu kahpeliklerden ve kalleşliklerden kolpalardan nasıl koruruz hepsini sizlere açıklamanın huzurunu yaşıyorum. 

Kitaplarımı sizlere ulaştıran yayınevi yetkililerine sonsuz teşekkürler.

ARKA KAPAK

MANİPULASYONDAN KOLPACILIKTAN KURTULMANIN YOLLARI

1- Elinizdeki eser sizin yaşamınızı kolaylaştıracak. Kazandığınız paraları kimseye kaptırmayacaksınız. Kitap sizi tüm kötülüklerden, sömürüden,  negatifliklerden, tuzaklardan, desiselerden, pusulardan, katakullilerden, kolpalardan ve gerilimlerden uzak tutacaktır.

2- Kitabınızda etki altına alma, kolpacılık, manipülasyon hileli yönlendirme ve zarfçılığın bilinmeyen yönlerini öğreneceksiniz.

3- Sizi zor durumda bırakacak tüm olayların karşısında nasıl tedbir alacağınızı öğreneceksiniz.

4- Manipülatörler, kolpacılar, zarfçılar ve arsızlar aslında bizim yakınımızdalar. Bunlar neden bu kötülüklere bulaşıyorlar. Bunları kimler kullanıyor. Bunların maskelerini düşürüp; nasıl kurtuluruz, hepsi okuduğunuz kitabın içinde.

5- Tüm kötü insanlar sadece bilgisizleri işgal ve istila ederler. Sinsileri ve size tuzak kuranları kolaylıkla anlayacaksınız.  

6- Artık sizi kimse pisliğin murdarlığın iğrençliğin cehennemine çekemeyecek. Size eski değil yenilikçi yöntemler lazım.

7- Fırsat bu fırsat; manipülatörlerden ve kolpacılardan hemen kurtulmak istiyorum diyor musunuz?

8- Artık sizin için kolpacılık ve zarfçılık kâbus olmayacak.

9- Başımıza müsibet gelmeden uğursuzlarla karşılaşmadan önce neler yapmalıyız hepsini öğreneceğiz. Yaşantınızda yenilikler olacak ve hayatınız kurtulacak. Kimse kazancını hak etmeyenlere yedirmek istemiyor.

10- Kolpacılığın artış gösterme nedenleri insanlara fazla güvenmektir.

11- Kötülerden ve kötülüklerden kurtulmanın tüm detayları ilk defa yazıldı.

12- Kolpacı mafyanın hangi yöntemleri uyguladıklarını merak ediyorsanız bu kitabı hemen alın…

13- İnsanlar artık kötülükleden ve kolpacılardan nasıl kurtulurumun peşine düştü.

14- Bir yerde değerli bir mal varsa orada kolpacılık ve manipülasyon olacaktır.

YAZAR

Kolpacıların hileli yöntemlerle sizi etkilemeye kalkışanların hızını nasıl keserim diye düşünüyorsanız tüm ipuçları bu kitapta. Kimse kimsenin hayatını zehir edemez haksız yere bir lirasını bile alamaz. Hep birlikte mafya karşıtı savaşlar vermeliyiz. Toplum olarak sorunlarımızı çözmek için kenetlenmeliyiz. Toplumda birlik olmazsa çeteler devlete ve halka çöreklenirler.

KİTAP NEDEN VE NASIL YAZILDI

Kolpacılar yüz binlerce seneden beri insanları duvara toslatıyorlardı. Bunu hep hilelerle kandırmacalar la yapmaktaydılar. Bu sırları insanlar öğrenirse kurtulurlar diye düşündüm. Çok uzun yıllar araştırmalar yaptım. Yeter ki insanlar zor durumda kalmasın istedim. Elinizdeki eser tüm dünya insanının hayatını kurtaracak elde ettiğiniz kitap sırlarla tüyolarla ipuçlarıyla doludur. Aldatılmamak için hangi püf noktaları bilmeliyiz bunların tüm inceliklerini anlaşılır şekilde açıkladım. Daha önce yayınlanan “kolpacılık ve zarfçı mafya” kitabımı okuyanların övgü dolu konuşmaları beni yüreklendirdi. Yepyeni bir kitap yazmama vesile oldular.

KOLPACI VE KOLPACILIK NEDİR

Toplumda söz sahibi olamayan değersizleşmiş insanlar topluma kazandırılmazsa kolpacı olurlar. Bu tür insanların toplumdan intikam alma çabaları sonucunda kolpacılık artış gösterir. Devlet yönetimleri boşluğa düştüğü dönemlerde kolpacılık hemen baş göstermektedir. Kolpa bir devleti bir kitleyi veya bir insanı hileli yollarla tuzağa düşürmektir.
Kolpacılık nedir sorusunun asıl ayrıntılı cevabı şu cümlede gizlidir. Devletlerin birbirlerine yaptığı kolpalarda çok yaygındır. Özellikle devletler kendi aralarında sözleşmeler yaparlar. Bu sözleşmelerde kıskaç altına alınmak istenen devlet veya devletleri çökertecek ve ilerlemesini durduracak anlaşmalar yapılır. Bu anlaşmaların süreleri de bilerek uzun tutulur. Bir asır boyunca kolpalanan devletlerde bilinmektedir. Devletlerin anlaşmaları da birer kolpa ve tuzaktır. Şirketlerin müşterilerini tuzağa düşürmek için imzalattığı sözleşmeler de vardır. Hepimiz duymuşuzdur. Ben sözleşmeyi imzaladım. Hiçbir ürün veya hizmet almamama rağmen benden mahkeme zoruyla paramı aldılar konusu da bir kolpadır.  Veya ben ödemelerimi yapmama rağmen bana haciz geldi. Bu örnekleri yüzlerce çoğaltabiliriz.

ÖRNEKLERLE KOLPA NEDİR

Halk dilinde dolduruşa veya gaza getirme denilen yöntemlere kolpa denir. Kolpa; dolduruşa getirmenin genişletilmesi ve profesyonel olarak uygulanmasıdır. Para ve yaşam dünyamızın ana temasıdır. Bu paylaşımı çeşitli desiselerle yönlendirme çalışmalarının tümüne kolpa denir. Askerlikte onbaşı seçimlerinde adaylar belirlenir. Bu adayların içersinden uygun görülenler onbaşı rütbesi kazanırlar. Onbaşı seçimleri öncesi yapılan kolpa şöyle gelişir. Onbaşı olmanın adeta eziyet olduğu er kalıp onbaşı rütbesi almanın kötü olduğu fikirlerini yayarak adayları azaltmaya çalışmak bir kolpa hareketidir. Bu aktardığımız örneklerin milyonlarcası ile karşı karşıya olduğumuzu unutmamalıyız. Kolpanın nedenlerini anladık. Dünya nimetlerinden faydalanmak için rakiplerimizin kolpalarından etkilenip hatalar yapmamalıyız. Kolpanın en can alıcı ve önemli görüntüsü ise gizli mistik yapısıdır. Onbaşı adaylarını vazgeçiren ve kendileri onbaşı olanların davranışlarına yakından bakalım. Kolpacılar erlere herhangi bir tehdit, cebir, şiddet ve baskı uygulamadan hedeflerine ulaşmışlardır. Onbaşı adaylarını kandırmalarına rağmen yasal olarak herhangi bir ceza almaları söz konusu değildir. Yaptıkları hileli yönlendirmedir. “Adayların duyacağı şekilde onbaşılar erlere yemek taşıyor hizmet ediyor işleri çok zor en iyisi sıradan er olmaktır” gibi sözler söylemişlerdir. Bu etkileyici lafları sürekli tekrarladıkları için erler onbaşı olmaktan vazgeçmişlerdir. Açıkladığımız örnek sadece rütbe alma seçimlerinde mi olmaktadır. Hayır, dünyamızda dönen her lider seçimlerine tezgâhlanmaktadır. Özetleyecek olursak kolpa insanların yaşadığı her yerde vardır ve dünyamız durduğu sürece de varlığını koruyacaktır. Karşılaşabileceğimiz kolpalara karşı nasıl tedbirler alacağımızı öğreneceğiz.
Şunu da eklersek kolpanın ne olduğunu anlayacağız. Güzelliklerden faydalanmamızı engelleyenler bu davranışı fiziksel engeller çıkarmadan yapıyorlarsa bu bir kolpadır. 

Not: Çeşitli desiselerle insanları yanlışlara ve kötülüklere sevk etmeye kalkışanlara kolpacı denmektedir. Bir boşluk oluşturarak bir insana suç atmakta kolpa gurubuna girmektedir.
NEDEN KOLPACI OLUNUR VE NASIL BİTİRİLİR
İnsanların kolpaya sırtını dayamalarının köklerinde ezilmişlik yatar. Ruhsal ve bedensel olarak yetişmiş insanlar kolpacılık yapmazlar. Düşmanları tarafından yıpratılmış insanlar önce asıl kendilerine kötülük eden hasımlarına zarar vermek isterler. Bunu başaramadıkları için çaresizleşirler. Gerçek düşmanları güçlüdür. Bırakın kolpa yapmayı onlara görünmemek için köşe bucak kaçarlar. Biraz önce yazdığımız iç dünyalarındaki travmayı yok etmek için kendilerine zarar veremeyeceğini anladıkları bireylere kolpacılık yaparak hırslarını alırlar. Hiç bir kolpacı kendi asıl düşmanına kolpa yapamaz. Kolpacılığın nedenlerinde insanlarının yanı sıra gerçek hatalar devletin sosyal ve kültürel yaşamı yönetememesidir. Kolpacılığa kalkışan birey düşmanı tarafında ürkütüldüğünde devlet tarafından cezalandırılsaydı birey adalete güvenecekti ve kolpaya başvurmayacaktı. Üst yöneticilerin idare zayıflıkları toplumu törpülemektedir. Kolpacı içersine aldığı yaraları iyileştirmek için gayret ve çaba gösterir. Bu kolpacılara ceza vermekte tam anlamıyla çözüm olmaz.

BALIK VE YOĞURT KOLPASI
Kolpacılıkta yönlendirme yanlışa götürme önemli yer tutmaktadır. Şimdi açıklayacağımız kolpanın amacı çok etkilidir. İnsanları güçsüz halsiz bırakmak için yapılan kolpadır. Şimdi bu kolpadan ve manipülasyondan bahsedeceğiz. Balık ve yoğurt birlikte yenince insan beyni güçlenir ve gelişir. Balık ve yoğurdu birlikte yiyenler dinamik olurlar. Başarıdan başarıya koşarlar. Beyni güçlü ve gelişmiş olanlar diğerlerini rahatlıkla yönetirler. Bunu önlemek için balığın ve yoğurdun aynı anda yenmesinin zararlarından bahsedilir. İkisinin birlikte yenmesinin ölümlere bile yol açtığı tekrarlanarak insanlar ürkütülür. Bu kolpayı yayanlar ise gizlice yoğurt ve balığı birlikte yiyerek diğer insanları istediği gibi kullanırlar. Diğer faydalı yiyeceklerinde yenmesi çeşitli söylentilerle engellenir.
                                                                                            
SAHTE PARA VERDİN KOLPASI

Yasal görünümde olan şirketlerin yaptığı bir kolpadan bahsedeceğiz. Olayın işleyiş ve yapısı şu şekilde işlemektedir. Müşteri alışveriş edip gittikten bir süre sonra sahte para verdiniz gelip alın yoksa yasal işlem başlatacağız diye telefon edip uyarılır. Sahte para verdiniz diye suçlanan müşteri verdiği parayı kontrol ederek aldınız diyerek hatırlatır. Biz firmayız sizi savcılığa vereceğiz diyerek tehdit ederler. Müşteri korkak ve ürkek ise baskılara boyun eğer ve sağlam verdiği parayı sahte olarak geri alır. Piyasaya sahte para sürme amaçlı yapılan bu davranış eğer cesaretli ve hakkını arayan birisine rastlarsa firmayı mahkemeye ve kolluk kuvvetlerine bildirir. Suçlular sahte para ile yakalanır. Sahte para işinde yerli ve yabancı paralar kullanılabilir. Kitabınızda aktarılan tüm kolpalar gibi bu olayda birçok kez yaşanmıştır. N adında bilgisayar firması web sitesi sattığı müşterisini bir ay sonra sahte para verdiniz diyerek aldatmaya çalışır. Adliyeye intikal eden bu olayda sahte para kolpası yapan firma cezalandırılmış diğer müşterilere vermek üzere hazırda tuttuğu paralarla yakalanmıştır. Bu firmanın bu yolla birçok müşterisinden haksız kazanç elde ettiği de ortaya çıkmıştır.

İnsanlar mücadele etmek yerine korkuyu seçerse kolpacılıkta kesinlikle olacaktır. Hedefine ulaşmak isteyen mafya korkunun işe yaradığını anlar.

PARAYI BEKLETME: YAKINIM ÖLDÜ KOLPASI
Kepazeliği benimsemiş kolpacılar tarafından yapılan bir kolpadır. Para bekletme kolpası ticari hayatta yapılan bir kolpadır. Alınan hizmet veya bir malın parasını geç ödemek için yapılmaktadır. Kolpa şu şekilde işlemektedir. Kolpacının parası olmasına rağmen borçlarını ödemez. Ödeyeceği parayı kasasın da veya bankada bekletir. Borçlu aradığında ileri tarihler vererek erteler. Kolpanın amacı emanet paranın çok önemli bir yere kullanılabilirim güvencesidir. Bu paraları kolpacı kendisini güçlü göstermek içinde kullanmaktadır. İnsanlara kendisinin zengin ve güçlü olduğu izlenimi vermek için paralarını gösterir. Eğer alacaklılarından birisi kolpayı anlayıp borcunu almak için çok aşırı diretirse sakladığı paralardan borcunu verir. Diğerlerinin parasını ise sürekli kullanır. Son dönemlerdeki doğal afetler savaşlar sosyal erozyonlar sık görüldüğü için bu kolpa yaygınlaşmıştır. Borcunu vermeyen kolpacılar en minik bir deprem bile olsa borcunu veremeyeceğini ortalığın karıştığını bahane ederek ödeme yapmaz. Küçük kolpacılar ise akrabalarının hasatalandığını veya öldüğünü söyleyerek borcunu vermezler. Yalanları ortaya çıkmaması için sayısı çok olan akrabalarını öldüğünü söylerler. Örneğin eniştem öldü derler.

Not: Ödeme yapıldı kolpası da ticarette sıklıkla yapılan bir kolpa türüdür. İspatlanması zor olduğu için kolpayı yapan kazançlı çıkar. Para transferlerinde makbuz alınıp verilmeyen ortamlarda bu tür kolpalara hedef olunabilir. Borcu olan şirket ödeme yapmadığı halde size ödedik derler.

SAHTE KİMLİK KOLPASI

Kolpacılıkta sabıkalı görünmemenin teknikleri de vardır. Kendi yaşına uygun bir sabıkasız insanın tüm bilgilerine ulaşılır. Hedeflenen insan hangi muhtarlığa kayıtlıysa o muhtarlığa giderek kimliğini kaybettiğini söyler. Bu aşamayı başarırsa yeni kimliğini almayı başarır. Tüm işlemlerini sabıkasız göründüğü için yapabilecek hale gelir. Yeni aldığı kimliğin özelliklerini ezberler. Yeni aldığı kimlikteki bireyin kılığına bürünür. Bu kolpa daha kolay işlesin diye kendi tayfalarından muhtar bile seçerler. Bu muhtar sayesinde yasal olmayan birçok işi yaparlar. Çok derin polis aramaları haricinde yakalanmaları çok zordur. Nedeni ise yeni kimliğinde kendi resmi yapışıktır. Sabıkalı olup ta pasaport alamayan kolpacılar bu kimlik kolpası ile pasaport bile alırlar. Yurt dışına çıkışların tümü bu sistemle yapılmaktadır. Polisler bu kolpayı bildikleri için aradığı insanın kimliğini alıp sorular sorar. Sorulara yanlış cevap verenlerin kimlik kolpası yaptığını anlarlar. Kimlik kolpası yaparak yeni kimliğini alanlar silah ruhsatı dâhil tüm vatandaşlık haklarından yararlanırlar.

KUTSAL İSİMLER KOLPASI

Toplumlarda ulvi değer taşıyan efsaneleşmiş kıymetli insanlar vardır. Bu efsaneleşen gurubun beğendiği bireyi basit yoldan aşağılmak için yapılan kolpanın ayrıntılarını öğreneceksiniz. Bu kolpa tüm dünyada hatta insanlık var olduğundan beri uygulanmaktadır. Bir topluluğun değer verdiği bir konuyu; ismi ve diğer vasıfları çökertme amaçlı yapılan kolpa, evliyaları alçaltmak ve düşürmek için de denenmiştir. Örneğin kutsal sayılan bir günün veya ayın ismi dizi veya sinema filminin içersinde başarısız bir aktöre verilirdiğini düşünelim. Bu aktör kötü davranışlarda bulunduğu için o isim halk dilinde kolpacı anlamına gelmektedir. Bu değerli isim toplum nazarında alay konusu olur. Artık hiç kimse bu ismi çocuğuna vermek istemez. Konu daha net anlaşılması için temsili bir isim bulalım. Bu isim örneğin “naban” olsun. Naban kelimesi bir ırkın önem ve değer verdiği kutsal isim olarak kabul edelim. Bu naban ismini insanlar severek ve gurur duyarak çocuklarına vereceklerdir. Çünki naban kutsaldır ve önemlidir. Uzun bir dönem sinemalarda ve televizyonlarda naban isminde baş aktör aşağılansa hor görülen bir rolde oynamış olsa sonucu tahmin edersiniz. Naban artık negatif bir kılığa bürünmüş gel naban git nabana dönüşmüştür. En kutsal isimlerin böceklere hayvanlara bile verildiğini hepimiz biliriz. Kutsal bir kelimenin bir sinema filminde bir hayvana verilmesi o ırkı çürütme amaçlıdır. Örneğin böyle kutsal isimler başrol sanatçısının burnuna zincir takarak oynattığı ayıya verimiştir. Bu tür filmler ve yapıtlar acilen piyasadan kaldırılmalıdır. Irkları dinleri mezhepleri zümreleri zayıflatmak ve bitirmek aşağılamak için yapılan kolpaların sayısı bir hayli yüksektir. Biz yalnız bir tanesini yazdık.

Not: Bu kolpa toplumları kuşatmak ve kıskaç altına almak için sistemli bir şekilde uygulanmaktadır.

KUYUMCULARA YAPILAN KUMBARA KOLPASI
Kuyumcu kolpası nasıl işliyor hemen anlatalım. Kuyumcuya sosyetik görünümlü bir aile gelir. Altın alacağını söylerler. Altınları yanlarında getirdikleri bir kumbaraya koyarlar. Ödemeye gelince yanlarında para olmadığını çek yazacakların anlatırlar. Bir bahaneyle alışverişten vazgeçerler. Ve kumbaraya attıkları altınları geri verirler. Kuyumcudan uzaklaşırlar. Kumbara ile birlikte altınlarını teslim alan kuyumcu satış yapamadığına üzülür. Kumbarayı kırıp altınları yerlerine koymak üzere harekete geçer. Kolpacılar altın dolu kumbara yerine yanlarında getirdikleri madeni para dolu kumbarayı kuyumcuya vermişlerdir. Kuyumcu silahsız, sopasız, saldırısız olarak soyulmuştur. Polisi aramaktan başka bir çaresi olmadığını bilir. Kumbara değiştirme kolpası kuyumcuya epeyce zarar vermiştir. Yukarıdaki kolpanın işleyiş ve yapısı anlaşılmamış olabilir; daha açık anlatımla şu şekildedir. Kolpayı anladıysanız okumanıza gerek yoktur. Kolpacılar iki aynı kumbarayı yanlarında getirirler. Kumbaraların ikiside çantanın içersindedir. Birisinde madeni para vardır. Diğeri ise boştur. Boş olanı kuyumcunun verdiği altınlarla  doldurup madeni para dolu kumbaranın olduğu çantaya atarlar. Bu arada altın dolu kumbara yerine madeni para dolu kumbarayı kuyumcuya verirler. Kuyumcu teslim alma anında kumbarayı sallayarak aldığı için şüphelenmemiştir. Kuyumcuyu aldatan başka bir ayrıntı ise kolpacılık yapmaya gelenlerin kıyafetlerinin ve görünüşlerinin tıpatıp zenginlerle aynı olmasıdır.
ARABA CENÇ KOLPASI
Hurdaya çıkan arabalar kolpacıların işine çok yaramaktadır. Önce hurda arabayı sahibinden satın alırlar. Sahibide arabası hurda olmasına rağmen ruhsatınıda arabayı sattığı şahıslara devreder. Hurda arabayı teslim alan kolpacılar aynı marka ve modelde yeni bir araba çalarlar. Çaldıkları arabanın şase numarasını hurda arabanın ki ile değiştirirler. Hurda arabanın ruhsatında yazan renk ve model aynıdır. Bu tür arabaların uzun yıllar kullanıldığını tüm trafik kontrollerinden geçtiğini söylememize bile gerek yoktur sanırım. Arabaların piyasaya çıktıkları sene bile aynı olunca polisler bile şüphelenmemektedir. Bu tür arabaları arabası çalınan bireylerin kendisine bile satan kolpacıların olduğu polis kayıtlarında vardır. Anlaşılır bir söylemle; arabası çalınan birey kendi arabasını tekrar satın almıştır. Satın aldığı arabada ney değişti derseniz plakalar ve şase noların olduğu bölümler değişmiştir. Kolpacılar bu arabaları taşralarda sattıkları için hiç sorun yaşamazlar. Taşralarda daha az ve yüzeysel trafik konrolleri yapılması kolpacıların işini kolaylaştırmaktadır.
PARAYI GÖRDÜ KOLPASI

Satış kolpası ise şu şekilde olmaktadır. Satmak istedikleri ürünü satarken derin yeminler devreye girmektedir. Satacakları bir mala gerçekten para gösterirler. Bu bir canlı hayvan bile olabilmektedir. Epeyce yüklü bir parayı satacakları mala gösterirler. Ev araba eşya veya hayvan parayı görmüştür. Bunu anlaşılır hale getirmek için şu örnek yeterli olacaktır. Kolpacılar eline para demetini alıp buzdolabına doğru tutarlar. Buzdolabını parayı görmüş kabul ederler. Kolpacılar buzdolabını satışa çıkardıklarında yemin ederek bu buzdolabı senin teklif ettiğin paradan çok fazlasını gördü. Biz yine satmadık sen biraz daha fazla vermelisin diye inandırıcı yemin ederler. Buzdolabını satın alacak olan adam gerçek olduğuna inanır. Demek ki benden önce birisi bu satın alacağım buzdolabına benden fazla fiyat vermiş adamlar vermemiş diye düşünürler. Burada buzdolabı üzerinden misal verdik, bu bir araç, ev, arsa vs olabilir. Sonuçta kimsenin aklına gelmeyecek bir hile vardır.

PSİKOPATIM KOLPASINDAN KURTULMANIN YOLLARI

Kötü insanlardan zarar gören sadece biz değiliz; tüm dünyanın kanayan genel sorunudur. Şimdi kendisi sosyal çöküntü içersinde olduğu için  diğer insanları rahatsız edip sorun çıkaranları yazacağız. Psikopat görünümü vererek korku yayılır. Kendisine ben zararlıyım ve tehlikeliyim rolünü biçen kolpacı bu rolünü sürekli oynar. Tehlike ve tehdit oluşturmaya çalışarak çıkarlar sağlar. Bu kolpayı sosyal sorunlar yaşamış toplumdan dışlanmış olan kolpacılar yapar. Kolpanın içeriğine gelince kolluk güçlerinde ve adliyede oluşmamış tehtit olarak algılanan bir suçtur. Toplumlardaki bananecilik bu tür kolpacıları çoğaltmaktadır. Böyle bir kolpa ile karşılaşınca beklemediği şekilde daha sert davranın. Size hiçbir şey yapmadan uzaklaşacak ve kolpacıdan kurtulacaksınız. Diğer pasif yolu seçerseniz başınız ömür boyu belaya girecektir. Kolpacı başkalarını korkutamayacağını bildiği için sizin korkularınızdan faydalanacaktır. Sizden başkalarını korkutmak içinde sizi referans gösterecektir. En iyisi en baştan önleminizi alıp rahat etmenizdir.

BU MAL DEĞERLİ VE PAHALI KOLPASI

Satıcıların pahalı malı satma kolpaları şu şekildedir. Çok dikkat çeken müşterilerin göreceği yere satılmak istenen pahalı mal yerleştirilir. Müşteri bu malın fiyatını sorunca satıcı doğal bir şekilde müşteriye; o mal çok kaliteli fakat çok pahalı bir maldır. “Şu bölümde bunun yani o gördüğünüz malın yarısının altı fiyatına mallar var.” Kolpacının bu davranışları yüzünden müşteri sanki o ürünün seçkin ve gerçekten güzel olduğunu düşünür ve yüksek söylenen parayı verir. Satıcı amacına ulaşmıştır. Müşteri pahalı ve kaliteli denen malı satın almıştır. Satıcı direk fiyatını söyleseydi müşteri malın daha ucuzu varmı diyecekti. Bu tür kolpalara aldanmamanın yolu aşırı dikkatten ve araştırmacı olmaktan geçmektedir. Özetlersek bir ürünü veya hizmeti çeşitli hilelerle satmak bir dolandırıcılık suçudur. 

KOLPACILIĞIN OLUŞMASI VE GELİŞİMİ

Mafya hiç bir zaman için o ülkede istikrarlı ve iyi çalışan bir hükümet istemez. Toplumsal yapının mafyalaşmasının temel nedenleri şunlardır. Devlet kötülere kıyım ve zulüm yapacağı yerde zalimlerle el ele kol kola omuz omuza sırt sırta davranışlar sergilemesi sonucu kolpacılık o devlette gelişir. Kanunların çıktıktan sonra uygulanmaması ve yüzüstü olarak bırakılması kötülüklerin yayılmasına neden olmaktadır. Devletin iş yaptırma gücünün oteritesinin zafiyete uğraması; yönetimin mafyanın eline geçmesi demektir. Bununla birlikte devletin üst yönetimindeki karar vericilerin ürkek davranışlar sergilemesi mafyaya karşı yetersiz kalması kolpacılığın, zibidiliğin, zırcahilliğin ve zevzekliğin gelişimine zemin hazırlamaktadır. Özetle kolpacıların sayıları hangi dönemlerde artmaktadır diye düşünenleriniz olacağı için sizlere bu konuda da bilgiler aktardık. Sistemi ve yapıyı kurması gerekenler eğitimi ve adaleti ihmal ettiğinde kolpacılık ve zarfçılık artar. Ülke yöneticilerinin yaptıkları hatalar ve ihmaller kaotik ortamları beraberinde getirir.

Not: Devlet birimlerindeki yiyicilerin çoğalması rüşvetin sıradan hale gelmesi kolpacıları ve dolandırıcılıkları arttırmaktadır.

DÜNYADAKİ İLK YAPILAN KOLPALARDAN BİR ÖRNEK

Bu açıklayacağımız kolpa en yaygın kolpalardan birisidir. Dünyada yaşam başladığından beri devam eden bir davranış modelidir. Bu davranış biçimi halen günümüzde şu an bile yapılmaya devam etmektedir. Bankaların kuruluşlarıyla birlikte önemini ve değerini kısmen yitirse de iyi niyetli vatandaşları kandıran kolpacılar halen aldatacak bireyler bulabilmektedir. Dolandırıcıların amacı bireyi zor durumda bırakarak çıkar elde etmektir. Zor durumdayım kılığına bürünerek bireyden borç para alırlar. Bu parayı asla geri vermezler. Birey zor durumda kalır. Kolpa yapabilecekleri ortamı şöyle hazırlarlar. Borç para alıp tuzağa düşürülmek istenen bireyin göreceği şekilde ortamlar oluşturulur. Zor duruma düşen kolpacıların kullandığı şahıs pusuya düşüreceği bireyden borç alır. Aldıkları parayı kesinlikle vermezler. Kolpacılar bireyin acıma duygusundan yararlanmışlardır. Bu kolpanın onlarca değişik filmleri vardır. Biraz önce açıkladığımız gibi dünyamızın ilk kolpalarından birisidir.

DİYET KOLPASI

İnsanın dünyaya gelişi ile birlikte ortaya çıkan bir kolpadan bahsedeceğiz. Kolpaların işleyişleri ve tarzı özetle şöyledir. İnsanların zaaflarından ve açıklarından faydalanmak kolpacıların en önem verdiği çalışmalardır. Şimdi tarzını ve yapısını anlatacağımız kolpada bireyin bir hatasını yakalayıp söyüşleme amaçlı bir kolpadan bahsedeceğiz. Birey diyelimki bir açık verdi veya hata yaptı. Kolpacılar bu bireyin açığını öğrendikten sonra affetmiş gibi görünüp sürekli bireyden istifade etmek isterler. Bireyde kendisini affeden kolpacıların isteğine boyun eğer. Kolpacıların onu yaptın bunuda yap şunu yaptın diğerinide yapmalısın baskıları aralıksız sürmektedir. Bu kolpalara düşmemek için çıkarcı insanlarla görüşmeyiniz ve onlarla dost olmayınız. Anlattığımız sinsice yapılan kolpa yaşantımızın her yönünde işlemektedir. Siyasetçiler arasında da aynen işlemektedir. Politikacının kullanıldığının farkına kadar ne zorluklar yaşayacağını tahmin edersiniz. Yetkilerini ve tüm imtiyazlarını politikada kaldığı sürece kolpacıların lehine kullanmak zorunda kalır. Ticaret hayatındada bu kolpa aynı yöntemde işler. Kolpacılar açığını bulup görmezden geldikleri bireyi tuzağa düşürürler. Seni affettik şu olanağı bize sağlamalısın. Şimdi söyleyeceğimizi yapmalısın diyerek süreklilik oluştururlar. Sosyal yaşama dönersek kolpa tam anlamıyla ortaya çıkacaktır. Böyle kolpalardan kendimizi nasıl kurtaracağımızı da öğreneceğiz. “Sen hatalısın kendini affettirmen için şu sözümü yerine getir.”,”Suçunu biliyorsun hemen dediğimi yap.” Bu emirleri yumuşatılmış şekilde uygulayan kolpacılar emellerine gizlice ulaşırlar.

DEVAMI VAR KOLPASI

Çoğunlukla ticarette yapılan bir kolpadır. İçeriğine gelince şöyledir. Amaç o andaki yapacakları anlaşmadan karlı çıkmaktır. Satın alınmak istenen ürün veya hizmeti en ucuza almak için yapılan bir manipülasyondur. Satıcı aynı ürünü çok sayıda satacağını sandığı için az karla satış yapar. Daha sonra nasıl olsa çok sayıda satacağım; sürümden kazanırım düşüncesiyle o anda edeceği kardan yoksun kalır. Kolpacılar senden bu ürünü yüzlerce alacağız şimdi az almamıza bakmayın diyerek ürünü kelepir fiyata alır giderler. Sanat dünyasında bile aynı kurgu işlemektedir. Bir kez sahneye çıkacak olan sanatçıya seninle işimiz çok olur sen bize şimdi ucuz fiyata çık sahne al sonra anlaşırız diyerek sanatçıyı ucuz fiyata çıkarırlar. Devamı var kolpası adı verilen bu kolpa yaşantımızın her pikselinde kullanılabileceği için tetbirler almalıyız. Kolpanın özetine gelince kolpacılar o andaki işi sanki önemsizmiş gibi göstermeye devam ederler. Bu kolpaya inanan birey birçok zarara uğrar. Örneğin o anki alışverişte bazı ürünlerini numune olarak ücretsiz bile vermeyi göze alır. Nasıl olsa bunlarla iş yapacağım bunları kaçırmaktansa biraz zararı göze alayım diyen sanatçı ücretsiz olarak bile sahneye sahne alır. Bu kolpayı alışkanlık haline dönüştüren kolpacılar sanatçıya şöyle derler. Sana on tane gösteri işi vereceğiz. Sen bizden gösteri başına kaç lira istersin dediklerinde sanatçı on kez sahne alacağını hesapladığı için uygun fiyat söyler. Kolpanın sonucunda sanatçı zarara uğrar. Kolpa nasıl sonuçlandığını yazalım. Kolpacılar asıl ihtiyaçları olan bir gösteriyi sanatçıya ucuz olarak yaptırmışlardır. Diğerlerinin ise filan nedenlerden dolayı iptal olduğunu söylerler. Kolpacıların amaçları o anki alacakları mal veya hizmet olduğu için sonrasını düşünmezler ve bir daha uğramazlar. Kolpanın en ilginç yanından bahsedelim. Aynı sanatçıya veya esnafa işi düştüklerinde başka bir telefondan başka birine aratarak kolpalarını yine devam ettirmeye çalışırlar.

TELEFON DİNLETME KOLPASI

Telefon dinletme kolpası pek çok amaç için yapılmaktadır. En çok kullanıldığı alan ise mevki ve makam için yapılmaktadır. Stk seçimleri ve siyasi seçimler bunların başındadır. Siyasetin genel yapı şu şekilde işlemektedir. Koltuklar boşalır yeniden dolar, bu döngünün sürme aşamasında savaşlarda olacaktır. Savaşın en önemli yanı ise boşalan koltuklara kimlerin oturacağıdır. Bu önemli yarışın kuralları belirgin değildir. Kısa bir cümle yazarsak her şey anlaşılacaktır. Devlet yapısında yöneticilerin yardımcılarından birisi ayrılanın yerine geçer. Hatta bu yardımcıların arasında bir unvan daha bulunmaktadır. Müdür başyardımcısı diğer yardımcılardan kıdemlidir. Müdür gidince yerine müdür başyardımcı geçecektir, bu yüzden hiçbir sorun yaşanmaz. Siyasete gelince durumlar değişmektedir. Siyasette on yıl il yöneticisi olarak çalışan birisinin yerine bir aktör, bir sporcu veya bir sanatçı hatta siyasetle ilgisi olmayan bir işadamı bile milletvekili olmaktadır.

Bu olaylar gelişirken devreye çok ilginç olan telefon dinletme kolpası girer. Adaylar arasında asıl hakkı olan il yöneticileri vardır, bu yöneticilerin yerine birden yeni adaylar çıkar. Bu sonradan devreye girenler aktör, sanatçı, işadamı vs olabilirler. Adaylar sonuçlanana kadar çalışmalar devam eder. Bu elemeler telefon kolpasıyla yönlendirilebilir manipüle edilebilir istenen aday devre dışı bırakılabilir. Kolpa şu şekilde yapılmaktadır. Elenmek istenen aday bir bahaneyle kendisini seçecek olan yöneticinin hakkında konuşturulur. Tuzak hazırlanan aday her şeyden habersiz gereksiz eleştiriler ve sözler sarf eder. Normal sohbetlerde bu tür eleştiriler yapmak doğal kabul edilir. Eleştirilen insan orada olmadığı için herkes konuşur. Bu kolpada negatif konuşmaları kolpacılardan birisi başlatır. Tuzak kurulan birey konuşmaya başladığında üst karar vericiye gizlice telefon edilir ve konuşmaları dinletilir. Kendisine kurulan telefon dinletme kolpasından haberi yoktur. Konuştuklarını kendisi hakkında önemli kararı verecek olan başkanın dinlediğinden haberi olmadığı için her şeyi söyler. Kolpalanacak olana asıl sorular sorulmaya devam edilir. Kolpanın son aşaması uygulanması başarı ile sonuçlanmıştır. Bu aşama şu tekniklerle de desteklenir. Kolpalanacak olanın sesi de kayıt edilir. Adayları seçecek olan başkana ses kayıtlarıda teslim edilir. Diskalifiye edilen adayın yerine kendi içlerinden olan adayı önerirler. Seçilebilmesi için bizim önerdiğimiz aday sizin hakkınızda hiç kötü şeyler konuşmuyor diye övgüler yapılır. Şimdi ayrıntılı örnek yazacağız.

TELEFON KOLPASININ ALENİ AYRINTILARI VE SONUÇLARI

Önemli bir kolpa sayılan telefon dinletme kolpasının ayrıntılarını daha açık şekilde anlamak isterseniz bu bölümü ayrıca okuyabilirsiniz. Anladıysanız diğer bölümlere geçebilirsiniz.Kolpayı tam anlaşılmamış olabilir düşüncesiyle aleni bariz ve halk diliyle yazacağız. Asıl adayları seçecek olan başkan, şaşırır ve sorar; bu anlattıklarınız gerçek mi? gerçekse ispatı var mı? Sizde büyük bir lider olsanız aynı soruyu sorarsınız. Baş kolpacı şöyle der! İsterseniz birazdan size gelecek telefonu dinleyip kendiniz karar veriniz diye öneride bulunulur. Yöneticinin cep telefonu çalar. Cep telefonunu açar açmaz kendisi hakkında negatif sözler duyar, duymasına da önemli olan bu sözleri söyleyenin kim olduğudur. Kendisine kötü sözleri söyleyen milletvekili yapacağı bir şahsiyettir. Yönetici şok yaşamıştır. Karşı taraftan gelen sesler yandaş olarak bildiği tanıdığı birisi olmasına rağmen kendisini yerin dibine batıracak laflar ediyordur. Sizlerin şunu dediğini iyi biliyorum. “Bu büyük yöneticinin yerinde olsam ben sana gösteririm; seni aday yapmayarak cezalandırayım da gör”. Yöneticide sizden farklı düşünmeyecektir. Bu adayı asla aday yapılmayacaktır. Sonuç; telefon dinletme kolpası başarılı olmuştur. Kolpacılar bir adayı elemeyi başarmıştır. Sıra öbür adayları da elemeye gelmiştir. Siyasette buna benzer yüz civarında kolpa var sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Beş yüzün üzerinde siyaset kolpası bulunmaktadır. Telefon dinletme kolpası sadece bir tanesidir. Bu kolpaların sayısının çok fazla olması siyasetin ne kadar zor olduğunu ispatlamaktadır. Bu kolpa insanların arasını açmak içinde kullanılmaktadır. Siz bir topluluğun içersinde olduğunuzu düşününüz. Toplantılarda sohbetler olur. Toplantıda olmayanlardan da söz açılır. Toplantıda olmayan bireyin hakkında negatif bir söz söyleyince oradakilerde boş durmayacaktır. Sizde orada olmayan bireyin hakkında konuştuğunuzu düşünelim. Siz konuşurken oradaki biriside siz fark etmeden telefonunu açtı ve arkasından negatif konuştuğunuz insanı aradı. Sizin konuştuklarınızı, arkasından konuştuğunuz birey rahatlıkla duymaktadır. Aranan telefon oradakilerin birinin cebinde de durabilir, görünmeyen herhangi bir yerde de bulunabilir. Sizin bunun farkına varmanız imkânsızdır. Şu ayrıntıya ne dersiniz, oradakilerde konuştu ama o zaman telefon açık değildi. Çünkü telefon dinletme kolpası sizin için kurulmuştu. Sanırım telefon dinletme kolpası net olarak anlaşılmıştır.

Not: Günümüzde moda olan telefonlarla üç beş kişi istediği anda görüşebiliyor. İki kişi konuşurken konuşanlar başkalarını arayarak onlarda telefon görüşmesine katılabiliyorlar. Bu sistem yokken başka bir hat takılmış telefonlara da ihtiyaç duyuluyordu. Size yazılanların gerçekçiliğini denemek için ben aynı anda dört yakınımla görüştüm. Telefonlarda konferans simgesi oluyor. İstediğiniz sayıda insanla görüşebiliyorsunuz.

YALAN DÜNYA KOLPASI

Dünya yalan tümceleri insanların hayat mücadelelerini para kazanmalarını yok etmek içindir. Direncin ve kazanma isteğinin azalması fırsatçıların işine gelmektedir. Bu hileli şekillendirme harcama kültürünü de değiştirmektedir. Aldanan insanlar gereksiz ihtiyaçlarını satın alarak paralarını tüketir. Dünya yalan değil kesinlikle gerçektir konusuna inanmalısınız. Nasıl olsa öleceğiz diyenler dünya nimetlerinden faydalanamazlar. Güzel tatiller onlar için öbür dünyaya kalmıştır. Güzel yaşantılara güzel giysilere güzel yiyeceklere özlemle bakarlar ama hiçbir zaman için kavuşamazlar.

DEVLETE YAPILAN EKONOMİK KOLPALAR
Bu kolpada kimlerin parmağı olduğunu hemen öğreneceğiz. Para alım satımındaki kolpalar şu şekilde işlemektedir. Daha ucuza alınan para devlet kurumlarına yüksek fiyata satılmaktadır. Bu yöntemin uygulandığı devletler günden güne daralır en sonunda ise biter. Devlete faizle para veren mafya bu parayı nereden alıyor sorusunun cevabı aslında çok basit. Mafya bu parayı dış devletlerden almaktadır. Devlet aslında bu parayı dış devletlerden kendisi alsa hiç sorun olmayacaktır.    
KOLPACILIK NASIL ÖNLENİR?

Kolpacılığı önlemek ülke yöneticilerinin işidir. Ülkelerinde ayrımları kışkırtmamalıdırlar. Bu hatanın işlendiği devletlerde kolpacılar ve mafya çoğalır. Çoğunluk olanlara şirin gözükmek için azınlıkları yok sayan devletler en büyük hatayı yapmaktadırlar. Baskı altına alınmaya çalışılan vatandaşlar nasıl davranış gösterirler. Kendisini zor durumda bırakan bir hedef varsa oraya saldırır. Sorunlarını çözmek için uyuşturucuya alışmasa bile alkol müptelası olur. Yöneticilerin ihmallerinin topluma ne derece zarar verdiğini analiz ettik. Eğer bu kolpacı bireyler toplum tarafından azınlık diye dışlanmasaydı topluma faydalı bir yönetici bile olabilirlerdi. Toplumsal sorun olan kolpacılık kökten çözülebilir.

KOLPACILARIN AZALTILMASI VE YAPISI
1- Dolandırıcılık ve kolpacılık orman yangınları gibi dünyamızı saran bir oluşumdur.
2- Kolpacılıktan dolandırıcılıktan kurtulmanın en kalıcı yolu; özdeğerlerine saygılı bireyler yetiştirmenin planları yapılmalı ve uygulanmalıdır.
3- Özgüven sahibi hiçbir birey kolpacılık ve dolandırıcılık yapmaz.
4- Devletler kötülükleri bitirme projelerini önemsemesi gereklidir. Bu konuyu önemli ve öncelikli planları arasına almalıdırlar.
5- Kolpacıların ve dolandırıcıların ilk hedefleri arasında sermaye gelmektedir. Sermaye sahiplerine kolpa yaparak geçimlerini sağlamaktadırlar.
6- Kolpacıların en çok ulaşmak istedikleri yerlerden biriside yerel yönetimlerdir.
7- Medyaya genel olarak bakarsak şu ğerçeği görürüz. Yönetime devlet egemense medya devletin yanında olur. Devleti mafya yönetiyorsa medya bu seferde çetelerin borazancılığını yapar. Kolpacılar medyanın korkaklığını bildiği için medyayı tehdit ederler.
8- Yasaların sistemli bir şekilde çıkması kolpacıları ürkütmeye yeterlidir. Kanunların yürüme kavramı işte bu yüzden kesinlikle önemlidir. Kolpacıların ülkelere egemen oldukları dönemlere şöyle bir bakılırsa devlet hiç bir yasa çıkarmamış olanları ise uygulamamıştır.
9- Kolpacılığın kol gezdiği ülkelerde cezalar çoğalmalı ve aşırı önlemler acilen alınmalıdır.
10- Kolpacılığın arttığı bir ülkede sosyal depremler kaçınılmazdır. Kolpacıların kolpacı bulma teknikleri arasında, kullanacakları bireyi değersizleştirme yöntemlerini uygulayıp bireyi kolpalarında kullanacak hale getirmekte vardır.
11- Kolpacılar ekonomik olarak kendilerine muhtaç olanları daha çok kullanırlar.
12- Kolpacılık nasıl meydana gelir; nasıl oluşur konusu araştırılarak önlenmelidir.
TELEFONLA DOLANDIRILDIM KOLPASI

Telefonla dolandırılanlar tabiki vardır. Şimdi sırlarını öğreneceğiniz kolpa ise dolandırılmadığı halde dolandırıldım kılığına bürünme kolpasıdır. Neden yapılıra gelince birçok nedeni vardır. Borçlarını ertelemek yani alacaklılarına gördünüz işte; bütün televizyonlar gazeteler benden bahsetti. Borcumu size daha sonra öderim düşüncesidir. Dikkat çekmektir, neyin dikkati derseniz böyle insanlar her dönem karşımıza çıkmaktadırlar. Daha net söylemle bu kolpayı dikkat çekmek için yaparlar. Başka yerlere harcadığı paraların hesabını vermemek içinde yapılır. Bu kolpanın yapılmasının başlıca nedenleri bunlardır. Kolpacı kendi sanoryasını yazar ve oynar. Bana telefon ettiler para istediler. Bende parayı verdim diye anlatır. Adli kanunları hepiniz bilirsiniz polis yazar kayda geçer git der. Sonrada seneler geçmesine rağmen ne arayan olur nede soran olur. Kolpacı bunu iyi bildiği için soyuldum diyerek kolpa yapar.

DEVLET MAFYA RÜŞVET KOLPASI

Rüşvet ve haraç organize bir çalışmadır. Ekonomiye etki edebilecek şekildeki rüşvet yapılanmasının nasıl gerçekleştiğini öğreneceksiniz. Merkezi idarenin paraya ihtiyacı olduğunda alt kademesine haber gönderir. Burada önemli bir ayrıntı var. Bunu açıklamak için rakamlar vermek gereklidir. Merkezi yönetim alt kadrosuna diyelimki bir (1) lazım dedi. Toplanacak ve merkezi yönetime teslim edilecek para birdir (1). Bu rüşveti toplamayı üstlenen tayfa bir altına şu emiri verir. Toplayacağımız rakam tam iki (2) rakamından az olmayacak bu parayı tamamlayıp bize teslim edeceksiniz der. Çalışmalar bu şekilde devam eder. Bu paralar katlanarak çoğaldığı için vatandaşların canı çok yanar. Mafya çete ve tüm yasadışı örgütler yöneticilerle el ele, omuz omuza, kol kola ve sırt sırta izlenimi verirler. Para toparlanana kadar tüm yasal olmayan olaylara müsade edilir. Mafyanın var olma nedenleri arasında sayılan bu anlattığımız olaya benzer yüzlerce kıskaç ve kerempete vardır. Anlaşılır bir tanımlamayla suçu sabit olduğu halde serbest kalan suçluları gören vatandaşların devlete ve hükümete güveni sarsılır. Hükümetlerdeki bu boşluk yeni bir genel seçime kadar devam eder. Yeni seçimde mafya karşıtı hükümet yerini alır.

ORMAN VE TARİHİ ESERLER KOLPALARI

Ormanları daha kolay talan etmek için yangın çıkarılır. Orman yanıp araziye dönüştüğü için arsa olarak kullanılmaktadır. Ormanı keserek tahrip ettiklerinde ceza alacaklarını bildikleri için bu hileyi yaparlar. Dünya yapısına ağır tahribat veren bu olaylar engellenmezse ağır ve köklü sorunlar yaşamak zorunda kalacağız. Bu yöntem yalnız ormanlar yakılarak mı yapılmaktadır hayır. Yenilenmesine izin verilmeyen tarihi eser sayılan binalarda kasıtlı olarak yakılmaktadır.

KİTAP VE SANAT ESERLERİNİ ENGELLEME KOLPASI

Yazar ve diğer eser sayılarının çoğalmasını önlemek için kitap mafyası devrededir. Mafya yeni sanatçıların heveslerini ve dirençlerini kırıcı kolpalar yaparlar. Örneğin yazarları engellemek için kitap yazmanın zararlarını anlatırlar. Kitabın satılmasının çok zor ve imkânsız olduğunu kitap yazma çabasında olan birey duyacak şekilde zarflarlar. Kitap yazmaya başlayan birey zarfları yutarsa kitap yazmaktan vazgeçer. Kitap yazma kolpası yapılırken fiziksel hareket yapılmamaktadır. Diğer sanat eserleri üretecekleri de aynı yöntemlerle durdururlar.

BANA KOMPLO YAPILDI KOLPASI (MASUMİYET KOLPASI)

Suçlu olduğu halde suçsuz olduğunu ispatlamaya çalışma yöntemidir. Bana komplo kuruldu sakın inanmayın diyerek yaptığı suçtan kurtulmaya çalışır. Etrafından destek geldiğinde haksız olmasına ragmen haklı çıkmak ister. İnsanların olayı anlamasına müsade etmez. Kaotik bir ortam oluşturur. Masum kılığına girerek kolpasına devam eder. Kendisine yapılan küçük ayrıntıları ön plana çıkararak arbede oluşturur.

SÖZ VERDİN KOLPASI

Kolpacı kontakta olduğu birisinin boşluğunu yakalayarak kendi çıkarları doğrultusunda söz verdirir. Kolpacı hakkı olmayan her hangi bir hizmeti veya malı bu yöntemle almaya çalışır. Örneğin bir iş için kendisine para gerekiyor olduğunda neler yapar yazalım. Tüm tanıdıklarına giderek bana sponsor olurmusunuz yardım edermisiniz diyerek sözler almaya çalışır. Kolpacıyı uzaklaştırmak isteyen bireyler sonra uğra vs sözler söylemesi kolpacı için yeterli bir kozdur. Kolpacı bunu kullanarak söz vereni söyüşleme çabasına girer. Alamadığında haklıymış gibi bulaştıkları bireyleri kötüler. Bu tür kolpacılara yaşantımızın her pikselinde rastlayabiliriz. Bu kolpadan kurtulmanın yolu en baştan tavrımızı koymaktır.

YARDIM KOLPASI

Birisine yardım ederken bir kolpanın içine düşebilirsiniz. Dolandırılmaktan ve kolpadan kurtulmanın yolu aceleci olmamaktır. İyiliksever biriyseniz kolpacılar sizi kolaylıkla manipüle ederler. İyiliksever biriyim ne yapmalıyım derseniz hemen yazalım. İyilik yapma kararınızı siz belirleyiniz. Siz kendi istediğiniz zaman iyilik yapınız. Birisi size geldiğinde dikkatli olunuz. Kolpacıların insanların iyi niyetlerinden ve zaaflarından yararlanırlar bunu unutmayınız.

GÖRÜNTÜLERLE ALDATMA KOLPASI

Çok eski elbiseler giyerek fakir izlenimi verme kolpası sistemli bir şekilde yapılmaktadır. Örneğin soğuk kış günlerinde hiç ayakkabı giymeden yoksul görüntüsü vermek. Küçük çocukların ve bebeklerin kolpalara katılmasıda görüntülerle aldatma kolpasına girmektedir.

YENİ KOLPACILAR 

Kolpacı mafyanın içersine giren birey şunu bilmelidir. Kolpacı mafya kendisine engel olan birine zarar vermek için aralarına en son aldıkları bireyleri kullanırlar. Kolpacı mafyaya yeni katılanlar kendilerini ispatlama çabasında olacağı için başına gelecekleri algılayamazlar. Kolpacılıkta gizli yönlendirme ve etkilemede vardır. Asıl saldırılacak hedef belirlenir. Kullanılmak istenen kişi çeşitli metotlarla manipüle edilir. Kolpacıların içine giren insana saldır demek yerine saldırması için planlar yapılır. Başına iş alan birey ne olduğunun farkında bile değildir. Kendi isteği doğrultusunda hareket ettiğini düşündüğü için cezaevine girdiğinde kendisini kullanan kolpacılardan yardım isteyemez.

ÜSTÜNLÜK KOLPASI

Bu kolpayı açıklamak için hizmet sektöründen bir örnek vereceğiz. Davetliler ile hizmet edenler arasında bir fark oluşturmak için yapılır. Etkinliği yönetenler oradaki çalışanların tok olmasını istemezler. Yemek yemelerini engellerler. Kendileri rahat rahat yemeklerini yerken oradaki hizmetlilerin aç olarak çalışmaları hoşlarına gider. Bu kolpadaki asıl amaçlardan biriside hizmetlilere üstün gözükmektir. Kendileri ile aynı seviyede olmadıklarını bu maniplasyonla anlatırlar. Hizmetlilerle aynı yerde aynı mekanda olmayı kabul edemezler. Bu durumu düzeltmek için hizmetlilerin sınırlarını belirlerler. Hizmetlilerin masalara oturması yemek yemeleri yasaklanır. Sen buraya hizmet etmeye geldin izlenimi verilir. Üstünlük kolpası pek çok alanda kullanılır. Üstünlük kolpasını destekleyen sistemlerden biriside ‘vip’ konusudur.

BEKLETME KOLPASI

Başta iş görüşmeleri olmak üzere gelen misafirleri bilerek bekletirler. Bekletme kolpasındaki amaç görüşmeye geleni pasifize etme amaçlıdır. Bekletme kolpasının daha net anlaşılması için basit bir betimleme yapabiliriz. Rendevu alarak gittiğiniz bir ofiste sizi karşılayan birisi şöyle der. “Sizi şurada biraz bekleteceğim. Haskan bey birazdan gelecek.” Şu anda bir toplantıda denir. Sizde istenilen bölümde nezarete konulmuş suçlu gibi beklersiniz. Epeyce bir sure sonra sizin görüşeceğiniz haskan beyin müsait olduğunu söylerler. Sizde manipüle olmuş ezgin bir vaziyette mahkemeye çıkar edasıyla görüşme yaparsınız. Görüştüğünüz insanın orada çok önemli birisi olduğu izlenimi verilmiştir. Etrafınızı kuşatan; ruhunuzu kaplayan, bu tür kötülükleri dağıtıp, yok edebilirsiniz. Bu kolpacılara boyun eğmeyin. Kimse kimseyi bekletemez.


KOLPACILAR VE YAKINLARI

Kolpacı müptela olduğu maddeye daha kolay ulaşabilmek için en yakınındaki bireyi maddeye alıştırır. Bu kolpacılara karşı tetbirlerinizi alınız. Madde bağımlıları yakınını maddeye alıştırdığında madde bulmakta zorluk çekmeyeceğini bildiği için alıştıracağı insanın yaşı önemli değildir. Hatta birinci derece yakını olan bireyi bile maddeye alıştırma planları yaparlar. Sonuca ulaşmak için her yöntemi uygular. Bunlar arasında en çok denediği yol şöyledir. Alıştıracağı bireyi maddeye alıştırmak için her şeyi yapar. Başardığı zaman maddeye ihtiyacı olduğunda alıştırdığı yakını sayesinde sorun yaşamadan maddeyi elde eder.

ARABA, YEMİN, KOMİSYON VE KOLPACILIK

Bu anlatacağımız kolpa parasal çıkar elde etmek için yapılan kolpalardan birisidir. Kolpa nasıl yapılır ve uygulanır; hemen ona geçelim. Otomobil, arsa, ev vs alım satım yapan kolpacılar bu kolpadan vazgeçmezler. Alım satım işlerinde müşteri bulunması gereklidir. Bunun içinde çaba gösterilmelidir. Örneğin araba satın alınıyorsa arabasını satanlardan haberleri olmalıdır. Kolpacılar bu işi ücretsiz olarak yaptırmaktadırlar. Ulaşabildikleri yerlerdeki insanlara “sen bize uygun fiyata araba bul biz satın alınca sana şu kadar para vereceğiz derler. Bunun üzerine kolpalanan vatandaş mahallesinde ve çevresinde kim arabasını satıyorsa öğrenip kolpacılara bildirir. Amacı hatırı sayılır komisyonlar almaktır. Araba bulduğunda kolpacıları arar ve satıcıyı buluşturur. Kolpacılar gerçekten gelirler arabaya bakarlar. Eğer arabayı satın alırlarsa kolpalayacakları vatandaşa vaad ettikleri yüksek komisyon vermeleri gerekecektir. Eğer araba gerçekten kelepirse satın alınması gereklidir. Arabasını satanla pazarlık edilir en ucuza anlaşılır. Şimdi kolpanın sırrı ortaya çıkacaktır. Kolpacıların başka bir mahallede kimsenin tanımadığı araba satın alma gurupları vardır. Hemen bu gurup devreye sokarlar. Kelepir olarak buldukları arabayı kendileri adına yandaşlarına aldırır. Yandaşları da başka semtlerde başkalarını kullanırlar. Onlarda uygun fiyata araba bulduklarında kendileri satın almayıp suç ortaklarına aldırırlar. Vatandaşın çabaları boşa gitmiş komisyonunu alamamıştır. Arabayı bulduğu kolpacıların satın almadığına kendisi şahit olmuştur. Kendisi veya birileri uyandırana kadar hizmet eder. Okuduğunuz kitap tüm dünya insanlarını hilelerden manipülasyonlardan dolandırıcılıklardan kurtarma amaçlı yazılmıştır.

KIRIK GÖZLÜKLER KOLPASI

Duygusal dolandırıcılar dünyamızda her zaman olacaktır. Mallarını daha kolay satabilmek için sürekli kırık gözlük takan bir türlü gözlüğünü yenilemeyen kolpacı satıcılar vardır. Bir tür dolandırıcılık sayılan bu maniplasyon kurgularından korunmalıyız. Kırık gözlük kolpası basit bir tanımlamadır. Diğer yöntemlerede aldanmamalıyız. Alışveriş ederken iyi analizler yaparak etkili çözümler bularak kendimizi koruyabiliriz.

İKİ DURAK ARASI KOLPASI

Kolpa nedir konusunu kolay yoldan açıklayalım. Basit bir kolpa örneği bize kolpa ile ilgili bilgiler verecektir. Evi iki durağada yakın olan daha net anlatımla iki durağın arasında olan kolpacılar evinin önünde inebilmek için bu kolpayı yaparlar. Kolpanın işleyişi şu şekilde olur. Kolpacı ineceği yer yaklaşınca harekete geçer ama inmek için düğmeye basmaz. Düğmeye basmadığı içinde otobüs durmayacaktır. Otobus hareket ettikten sonra kolpacı şöföre uyarı yapar durakta inecektim indirmediniz. Durağı kaçırmış oldum. Beni indirirmisiniz der; şöförde hata yaptığını düşünür. Otobüsü diğer durağa gelmeden iki durak arasında durdurur ve yolcuyu indirir. Kolpacı başarılı olmuştur. Tam istediği yerde inmiştir. Kolpa yapmamış olsaydı ya ileriki durakta inip geri yürüyecek veya önceki durakta inip ileri doğru yürüyecekti. Çünki kolpacının evi hiçbir durağa yakın değildir. Buna benzer menfaat sağlamak için yapılan elli altmış değil binlerce kolpa bulunmaktadır. Bu manipülasyonların bazıları diğer ülkelerden bize geçmiş bazıları ise ülkemizdeki kolpacılar tarafından bulunmuştur.

DEĞİŞTİRME KOLPALARI

Zarfçılık olarak bilinen kolpa şöyle yapılır. Dolandırılacak olan bireyden bir bahaneyle paraları alınır, zarfın içine konur. Aynı renk başka bir zarfta para ölçülerinde kâğıtlar vardır. Parası alınan vatandaş görmeden zarflar değiştirilir. Parasını isteyen vatandaşa içinde kâğıt olan verilir. Paralarımızı ve değerli eşyalarımızı tanımadığımız insanlara teslim etmemeliyiz. Bu yapılan kolpa dükkânlarda da yapılmaktadır. Müşteriden alınan para diğer bir parayla değiştirilerek sahte verdiniz bunu alın diyerek kolpa yapılır. Başka bir kolpa şekli ise şöyledir. Müşterinin verdiği para kasaya atılır. Parayı vermediniz diyerek zor durumda bırakılır.

SANATÇI KOLPASI

Gösteri sanatçılarının bir mekanda sahne alabilmesi için yapılan kolpa çeşididir. Sanatçı bir mekana başladığında o sanatçı için çok seyirci geliyorsa bu mekan sahibi için çok iyidir. Bu yüzden mekan sahipleri çok müşteri getiren sanatçılarla çalışmak ister. Açıklayacağımız kolpayı sanatçının kendisi veya sanatçı ile menejeri birlikte yapmaktadır. Bu açıklamaları yaptıktan sonra kolpanın yapılış şekli çok anlaşılacakltır. Mekan sahibinin bu kolpadan haberi yoktur. Sanatçı bir mekanda ilk olarak işe başladığı dönemlerde mekan kalabalık olsun diye sanatçı ve menejer salona figüran seyirciler getirirler. İlk işe başlayan sanatçının durumu mekan sahibi tarafından ilk günlerde izleneceği bilindiği için yapılan kolpada sahte seyirciler oluşturulur. Gelen seyirciler sanki sanatçıyı çok seviyormuş izlenimi verirler. İşyeri sahibi olayı şu şekilde değerlendirir. Bu sanatçının çevresi çok bu sanatçı ile anlaşırsam benim mekanım hergün dolar taşar düşüncesi ile sanatçı ile sözleşme yapar. Santçı mekanda çalışmak üzere sözleşmesini yapmış parasının bir miktarını almıştır. Yapay seyirciler bir süre mekana geldikten sonra dağılırlar. Mekanın müşterisi azalır. Bu seyirciler geçici olarak sanatçı tarafından ayarlandığı için para verilmeyeceği için salona uğramazlar.

TÜKENME KOLPASINA KARŞI TETBİRLER
Aldatılmamak ve uzun sure kandırılmamak için tetbirlerinizi alınız. Uzun sureli dialoglarınızda karşınızdaki insanı deneyerekte manipülasyondan kurtulmanız mümkündür. Bu konuyu anlatmak için bir örnek verebiliriz. Uzun yıllar bir iş yerinde çalışan birisini düşünelim. Tüm enerjisini çalışmaya ayıran bu işçi sorunsuz çalıştığı için ödüllendirilmesi gerekir. Bu işçi onbeş yıl düzenli olarak çalıştığı için özel bir gününde işyerinden izin istediğinde kesinlikle verileceğini sanar. Çünki hiç bir zaman işyeri sahibini denememiştir. Onbeş yıl sonunda çocuğunun bir düğünü olduğu için işyerinden izin ister işyeri bireye izin vermez. İzin verse bile bu iznini çalışmadı olarak kabul eder. Bu izin yerine bireyi fazladan izin gününde çalıştırır veya parasını keser. Birey bu sorun karşısında şok olur. Bir nevi kolpa ile karşılaştığının farkına varır. Bu sorunu yaşamamak için işyerini deneyebilir ve kendisini uzun yıllar kullandırmazdı. Biz bu kolpayı anlatmak için işyeri örneğini sunduk. Bu yaşantımızın tüm evresinde olmaktadır. Sosyal çevremizdede bu tür manipülasyonlar vardır. Çevrenizi deneyerek kendinizi kurtarabilirsiniz. Kendi kendinizi uzun yıllar boş yere tüketmek yerine rahat bir yaşam sürmeniz dileğiyle hoşçakalın. 
SANAL TİCARETTEN VE KOLPALAR
Görmemizin imkansız olduğu söylenen bir ürünü veya hizmeti almak için kapora veya ön ödeme yaparsak kesinlikle dolandırılırız. Hangi kalitede bir şeyle karşılaşacağımızı bilemeyiz. Sadece hayalimizdeki bilgilerle yetiniriz. Sanal alışverişlerde belirgin hiçbir kanıt yoktur. Sanal ortamlarda dolandırılmanın en negatif yönüde suçluyu yakalatmamızın imkansız ve zor olmasıdır. Dolandırıldığınızı bile kanıtlamanız gerekir. Dolandırılmayan insanlar temkinli insanlardır. Ben sanal alışverişe karşıyım ve hiçte dolandırılmadım. Sanal dolandırıcılar olayı yeni bir kavram değildir. İnternetin olmadığı dönemlerde gazete ve dergi ilanları ile sanal satışlar vardı. Gazetede gösterilen resimlerle posta ile gönderilen eşya aynı değildi. Örneğin otuz otuzbeş yıl önce gazetedeki ilanda şöyle yazıyordu. “Zengin eden şans açan kalemler tespihler kolyeler posta ile gönderilir.” Dolandırma tarzı o zamanda aynıydı. Yüzyıllar öncesine gidersek yine sanal dolandırıcılar vardı. Olmayan bir ürünü getireceğini söyleyerek halkı dolandıran kolpacılar hep vardı şimdide vardır.
ÜCRETSİZ KOLPASI

Kolpacılar ücretsiz hizmetler sayesinde amaçlarına ulaşmaktadırlar. Ücretsiz web sitesi kurun ilanları verirler. Bu hizmetlerinin amaçları bireyin işe yarayan özel bilgilerine ve şifrelerine ulaşıp zarar vermektir. Ücretsiz sağladıkları bu sitelerin kontrol panelleri kendilerinde olduğu için zararlı virüsleri yerleştirebildikleri için tuzaklarına düşürdükleri kullanıcıları istedikleri gibi yönlendirirler.

ZAMANLAMA KOLPASI

Kuyumcuların kapalı olduğu saatlerde yabancı para bozdurma veya altın satma kolpası iki kolpacı tarafından yapılır. Önce kolpacının biri hedef seçtiği insana yaklaşarak altın satacağını söyler. Gerçekten ihtiyacım var hem size de ucuz veririm. Kuyumcular kapalı olduğu için altınlarımı paraya çevirmem gerekiyor der. Bu konuşma esnasında ikinci kolpacı konuşulanları kısmen duymuş gibi yaparak gelir. Altın satmaya çalışanın suç ortağı değilmiş gibi davranır. Satacağın altınlara bakabilir miyim der. Daha önceden kuyumcudan gerçekten alınmış olan kartvizit ortaya çıkar. Bu inandırıcı davranışlar devam eder. Vatandaş kelepir olduğunu düşündüğü altınları kuyumcunun verdiği kartvizitle beraber alır. Aldandığını kuyumcuya gidince öğrenir.

KOLPACILIĞIN TARZI
Kolpacıları nasıl tanırız. Zerre kadar bile günahtan korkmazlar. Kullanılmaya yatkın davranışlarını belli ederler. Çok konuşma kolpasını yapacak olan kolpacı önce birkaç ayrıntı bulur. Bu ayrıntıyı sürekli abartarak haklı çıkmaya çalışır. Yaptığı hataları bu şekilde kapatma çabasındadır. Borçlu olmalarına rağmen ben borç almadım siz bana gönderdiniz gibi saçmalıklarla bile kendilerini savunurlar.

Kolpacılar neden kolpalara eğilim gösterirler amaçları nelerdir. Kolpaların amaçları arasında para kazanmak ilk sıradadır. Aile ve yetiştiği çevre faktörü çok önemlidir. Kolpacılık bireyi günlük hayattan koparıp kaotik bir yapıya sokmak içinde yapılır. Kolpacılar genellikle hedef olmaktan kaçınırlar. Kolpayı yaptıklarını belli etmezler. Genellikle kolpalarını sürdürürken birilerinide kolpalarına katarlar. Kendilerine zarar veren bireyi ceza almadan zor durumda bırakmaya çalışırlar. Kolpacılığın yaygın olma nedenlerine gelince yapılan kolpalarda fiziksel hareket olmamasıdır. Ağır sorumluluğu olan kolpalarda ise durum farklıdır. Kolpacılar birkaç kez kolpa yaptıktan sonra piyastos olurlar. Örneğin hileli mal alım satımı gibi işlerde kaçışları ve kurtuluşları yoktur. Bu kolpa örneklerinide kitabınızda bulacaksınız.
KOLPACILIK VE ZARFÇILIĞIN NEDENLERİ
Kolpacılık ve zarfçılık neden yapılırın cevabı çaba göstermeden kazanç elde etmektir. Kolpacı zarf atarak kendini tatmin eder. Sorumluluk almadan riske girmeden karşı tarafı kızdırmaya çalışır. Helede kolpasını yaparken birilerini kullandıysa işi daha kolaylaşacaktır. Zarf atmanın nedenlerine gelince baş amaçlardan birisi bireyi istenilen konuda açıklama yapmaya sevk etmektir. Bireyin duymak istemediği sözleri söylemekte bir zarf çeşididir.
SATILIK OY KOLPASI

Seçimlerin olduğu yerlerde dönen kolpalardan bahsedeceğiz. Kolpayı tek yönlü açıklamamıza rağmen her şey anlaşılacaktır. Siyasi seçimlerde daha çok yapıldığı için kolpayı öğrenmeye o yoldan gideceğiz. Siyasi partiler çok olmasına rağmen üç beş tane bölüngü vardır. Sağ bölüngüler, sol bölüngüler ve dindar bölüngüler. Seçim yaklaştığında bu bölüngülere yakın olan kolpacılar toplanırlar. Herkes bağlı olduğu muhtarlıklardan ikametgâhlarını alır. Bu alınan ikametgâhları baş kolapacı olan dosyalara yerleştirir. Kaç tane oy kullanacak insanı etkilediği bellidir. Kendilerine uygun parti yetkililerine gider. İşte ispatı bende bu kadar seçmen var bunları sana blok olarak kullanacağız. Seçimlerde de sana çalışacağız. Hepsinin ikametgâhları ve iletişim bilgileri bende kesinlikle oyları size atacağız. Sandık seçmen kâğıtlarımızın fotokopileri de dosyada eklidir. Seçimi kazanmak istiyorsanız bizimle anlaşın der. Politikacıdan para aldıkları gibi seçimi kazandıklarında iltimas ve kendilerini kayırma sözü de alırlar. Bildiğiniz gibi seçim dönemlerinde politikacılar bir oyun bile peşine düşerler. Bu ortamı değerlendirmek için kolpacıların isteklerini yaparlar. Seçimi kazandıktan sonrada o işimizi hallettin şimdi de yeni bir iş getirdik bunu da yapacaksın baskılarıyla işlerini yürütürler. Bu kolpayı yapanlar küçük partilerle iş yapmazlar. Kazanma ihtimali olan bir partiyle irtibata geçerler. En başlarda söylediğimiz gibi büyük ölçüde ticaret gücü olan stk larda da aynı kolpa aynı şekilde işlemektedir. Seçim kolpasında inandırıcılık artsın diye ikametgâh alanlar bu seferde derneğin resmi üyesi olduklarını ispatlayan kimlik kartlarını kullanırlar. Ticaret yapanların üye oldukları bir sivil toplum kuruluşu düşünün bu derneğin ihtiyaçlarını kimler karşılayacak. Bu derneklerde çalışan sayısı bile çok fazladır. Bu derneklerin devlete yüklü miktarda mal veya hizmet satma şansları çok fazladır. Böyle derneklerin gücünü devlette bildiği için toplantılarına üst düzeyde hükümet adamları katılır. Böyle bir dernekte üst karar verici olmanın avantajlarını söylemeye bile gerek yoktur. Şimdi bir tanesini yazalım. Seçimlerde ilk tercih edilen milletvekili adayları bu yöneticiler arasından seçilmektedir. Böyle bir çekişmenin ve rağbetin olduğu dernek seçimlerinde bir oyun bile önemi ve değeri büyüktür. Kolpacılar böyle derneklerde de öbeklenirler.

KORKU SEKTÖRÜ ZARF ATMAK VE KOLPALAR

Korktuğunuz anlarda sizleri hangi sonuçların beklediğini en ayrıntılı bir şekilde düşününüz. Bu davranışınız sizi cesaretli yapacaktır. İnsanların korkma nedenlerinin başında bilgisizlik ve eğitimsizlik bulunmaktadır. Oysa korku anında nelerin olacağı mantıklı şekilde düşünülüp analiz edilse her şey çözülecektir. “Korku dünyada kendisine bir sektör türetmiştir.” Konuya geçmeden bir örnek yazabiliriz. Otomobil bir sektördür, nedeni ise onlarca yan kuruluşu vardır. Birçok kitle faydalanmaktadır. Korku konusu ise aynı otomobil gibidir. Korku olduğu için mafya türemiştir. Mafyanın bazı Avrupa ülkelerinde devlet bütçesine yakın haksız kazançlar oluşturduğu kesinlikle ispatlanmıştır. Korku olmasa mafya devletler kadar gelire sahip olmayacaktır. Mafyanın en büyük dayanağı korku olduğu için çeteler korkuyu yaşatmak için tüm enerjisini sarf etmektedirler. Mafyanın zarf atmaktaki amaçları arasında bireyi konuşturmak olmasına rağmen asıl hedef kendisini güçlü göstererek bireyi korkutmaya kalkışmaktır. Kolpacılıkta korkutmak ve para almak için yapılmaktadır. Korktuğunuz zamanlar düşünmelisiniz dememizdeki amaç size zarf atıldığında korkmak yerine sonucu düşünmek en iyisi olacaktır. Mafya bir elemanına zarfı at oradan uzaklaş dediği için korkmanıza gerek yoktur. Kolpacı zarfı atıp gidecektir, amacı zarf atmaktır. “Cesaretli olmanın yolları”,”korkularımızdan nasıl kurtuluruz konulu yayınladığım kitaplarımda cesaret konusunu ayrıntıları ile yazdım. 

GAYRI MENKUL KOLPALARI

Aynı evi birden fazla kişiye satma kolpasının ortaya çıkmamasının nedeni ayrı, ayrı noterlerde işlem yapılmasından kaynaklanmaktadır. İnşaat yapanlar kat karşılığı daire satma sözleşmesi ile birden fazla insana aynı evi satabiliyorlar. İnşaat yapanın elinde gerçekten kendisine ait olduğuna dair elinde bir tapu gerçekten var. Bunu şöyle açıklıyor. Ben kat karşılığı olarak bu daireyi elde ettim diyebiliyor ve evrak gerçekten var. Noterlerde gerçek satış sözleşmesi yerine ön sözleşme yaparak işlem uygulanıyor. Kolpayı yapacak olan kolpacı ilk noterde sattıktan sonra diğer notere giderek başka birine aynı daireyi yine satıyor. Bu tür kolpalardan kurtulmanın yolu gerçek tapuyu almadan para vermemektir. Direk tapu alınınca sorun ortadan kalkıyor. Başka bir çözüm var mı derseniz. Ülke çapında isim yapmış gayrı menkul uzmanlarından satın almak diyebiliriz.

KOLPACILARDAN KURTULMANIN YOLLARI
Size yanaşmaya çalıştıklarında ise hemen düşüncelerinizi belirtin. Kolpacı size dolap yapamayacağını anlayınca hilesinden vazgeçecektir. Tavır koymazsanız üzerinize gelerek sizi aldatacaktır. Kitabınızda kolpacılardan nasıl kurtulacağınızı öğreneceksiniz. Etrafınıza sarılan kolpa çemberi daha fazla daraltılmadan yarabileceksiniz. Üzerinize bulaştırıl maya kalkışılan cerahati deşip temizleyebileceksiniz. Önünüze kurulan tuzakların hepsini patlatmayı çok kısa bir sürede öğreneceksiniz.

Özet: Toplumda cesareti ve güvenilirliği kabul edilmiş saygın insanların konuşmalarını medya tefrika etmelidir.
KOLPACILIĞIN İHMALLER SONUCUNDA GELİŞMESİ

Kargaşa ortamlarının ve mafyanın güçlenmesinde devlet yöneticilerinin ihmalleri vardır. Mafya kendine yandaş bulmak ve gücünü göstermek için diyelim ki son gücünü kullanarak büyük sayılabilecek bir olay yaptı. Bu olay karşısında hükümetler sessiz kalırlarsa vurgunculuk oluşacaktır. Başta mafyayı bilerek destekleyen medya olmak üzere bilinçsiz olan vatandaşlar felaket senaryoları ortaya atacaklardır. Oysa devlet olayı inceden inceye açıklamalıydı. Bu açıklama sonrasında oluşan mafyayı yok etme hareketleri gösterseydi halk mafyanın değil devletin güçlü olduğunu görecekti. Mafyanın inanılmaz derecede güçlü olduğu konusu yayılacaktır. Mafyaya övgü gönderen borazancılar toplumu kolaylıkla yönlendirebilirler.  Devletin açıklama yapmaması haydut çetelerinin işine gelecektir. Ülkelerdeki birçok yasadışı örgüt bu ihmaller sonucunda kendilerini geliştirmişlerdir.

SAHTE PARA KOLPASI
İnsanlar işin kolayına kaçma peşinde olunca toplumda bozulma başlamaktadır. Buda kolpacılık olaylarının çoğalması demektir.
Sahte para olaylarında çok ilginç sistemler uygulanmaktadır. Tedavülden kalkan kâğıt paralar toplanarak çeşitli kimyasallarla silinir. Üzerine geçerliliği olan para kopya edilerek sahte paralar imal edilir. Bu paraların bir değişik yönü ise para kontrol makinelerinden sorunsuz olarak geçebilmeleridir. Para kontrol kalemleri bile bu paraların sahte olduğunu göremez. İçersindeki orijinal telin olması da gerçek gibi görünmesine neden olur. Sahte paraların piyasada dolaşmasını engellemek imkânsızdır. Bu paraların sahte olduğu ancak büyüteçlerle ortaya çıkarılabilir.
KOLPACILIĞIN BİTİRİLMESİ
iş olanakları sağlanan toplumlarda asla kolpacılık olmayacaktır. Kötü alışkanlıkların baş sebeplerinden biriside insanın boş kalmasından kaynaklanmaktadır. Burada şu ayrıntı daha da önemlidir. Çalışmayan toplumlar parasız kalırlar buda mafyasal hareketleri tetikleyen baş unsurlardan birisidir. Mafyasal hareketlerden kurtulmanın yolu helal kazanç kapılarını halka sunmak olacaktır. Terleyerek kazanılan para çok önemli ve değerlidir. Terleyerek para kazananlar azalırsa mafya kesinlikle çoğalacaktır. Mafya bilmektedir ki zorluklarla para kazanan birinden haraç almak imkansızdır. Helal para kazanan insanlar mafyaya para kaptırmazlar.

KENDİ KİTABINI KORSANA VERME KOLPASI

Kitabını korsana veren yayınevi kitabın çok satılmasını sağlamış olur. Korsana bilerek verdiği kitaba dikkat çekmiş ve reklam yapmış olur. Diğer yandan korsana verdiği kitaplardan da para kazanmaktadır. Kitaplarını dağıtıma verdiğinde aylar sonra parasını alırken korsana verdiği kitaplaların parasını peşin alamaktadır.

MARKETLERDEKİ HACİM KOLPASI
Hacim kolpasını abartan marketlere bile rastlanmaktadır. Kilo ile satılan bir ürünün üzerine o ürünün tane fiyatını yazıyorlar. Bizde nasıl olsa ucuz görünüyor diye meyvelerden dört beş tane alıp kasaya gidiyoruz. Kasadaki kasiyer meyveleri sayıyor ve toplamını yazıyor. Başka ürünlerde aldığımız için fark etmeden hesabı ödüyoruz. Hemde en az beş misli aldanarak ödemiş oluyoruz. Gerçekte fiyatı yüksek olan ürünü ucuzmuş gibi göstermek için yapılan bu kolpaya aldanmamak çok dikkat ister. Diyeceksiniz ki ürünlerin ismine dikkat edenlere bu kolpa işlemez ve aldanmaz. Market kolpacıları ona bile formül bulmuşlar. İsimler aynı ürün markası aynı; fakat hacimler farklı olmaktadır. Aynı ürünün küçüğünün fiyatı büyüğünün olduğu rafta duruyor. Marka ve içerik aynı olduğu için kesinlikle aldanıyoruz. Siz büyük olan ürünü ucuz fiyata aldım sanıp kasaya gidiyorsunuz. Kasada büyük ürünün barkotu doğal olarak yüksek olduğu için market karlı çıkıyor. Helede günlük yaşamda biraz yoğunsak marketlerden çok zararlı çıkarız. Bu yasal boşluk acilen doldurulmalıdır. Yasa çıkarılarak vatandaşlar uyarılarak bu sorunlar çözülebilir. Buna benzer yüzlerce market kolpası vardır. Binlerce ürün olan bir market her ürüne otomatik olarak en minik artışı bile yapsalar o gün ne kadar kazançlı çıkacağını hesap edebilirsiniz. Bu kolpalarıda deneyen marketler bilinmektedir.

NEDEN KOLPACI OLUNUR
Çalışmadan para kazanma yöntemlerini kullanan kolpacıların sayısı ne zaman azalır şimdi onu yazalım. Önce ailelerin güçlenmesine önem vermeliyiz. Güçlü bir aileye mafya sataşmaya cesaret edemez. Kolpacılığa eğilimin nedenleri arasında ağır iş şartlarıda önemli yer tutmaktadır. İşsizliğe çözüm bulununca kolpacılık kendiliğinden biter. Evet kesinlikle kolpacılık işsizlik ve can sıkıntısından kaynaklanmaktadır. İsteklerini karşılayamayan birey kendisine uğraşlar arayacaktır.
MARKETLERİN SON GÜN VE ANINDA HEDİYE KOLPASI
Bu kolpa ile çoğunlukla mağazalarda karşılaşabilirsiniz. Müşteriler mağazaya gitmeden kolpa hazırlığı her gün için yapılmıştır. Şimdi müşterilere yapılan pazarlama kolpasından bahsedeceğiz. Ürünlerin üzerine hergün değişen tarihler yazılır. O mağazada her gün adeta son gün anlamındadır. Sanki o gün mağazadan alış veriş yapmazsanız zararlı çıkacakmışsınız izlenimi verilir. Betimlemeli anlatırsak konu daha iyi anlaşılacaktır. Biz ihtiyacımız olan bir eşya için mağazaya gideriz. Alacağımız eşyanın olduğu bölüme gittiğimizde satıcı ürünü anlattıktan sonra şöyle der. Bugün bu ürünün indirimli fiyatı bitiyor! Gercek fiyatı iki misline yakın olduğu için şimdi hemen almanızı öneriyorum. Siz karar verme aşamasındayken son tarih yazan bir kağıt gösterir. Bu gerçekten sizin dikkatinizi çeker. Satıcı size söylediklerim burada yazıyor diye pekiştirir. Bugün almazsanız yarın fiyatı yükselecek kolpasına inanıp ürünü alma kararı verirsek. Satıcı başka bir çaba göstermeden bizi kasaya götürür ve ürünü satın alırız.
Eğer almaktan vaz geçersek satıcı saklamış olduğu ikinci kolpasını devreye sokacaktır. Kolpacı bu seferde dosthane davranır gibi yaparak şöyle der. Size yetkim olan şu iyiliği yapmak istiyorum. Bu ürünü alırsanız size şunuda hediye edeceğim. Bizde bu işten karlı çıkacağımızı düşünüp alma ihtimalimiz artar. Bu son kolpayı yaparken kolpacının yanına şef izlenimi olan birisi yanaşır. Müşteriye fazladan malmı veriyorsun gibi manipülasyon yapar ve oradan uzaklaşır. Şef olanın haberi olmadığı halde hediye verilme yöntemi oluşturulur. Bizimle ilgilenen satıcının iyi biri olduğunu iyilik etmeye çalıştığını sanırız. Halbuki bir satış kolpasının içersine düştüğümüzü anlayamayız. Satıcı önemsiz hediye ile birlikte bize ana malı satar. Bu hediye kolpasınıda es geçersek başka kolpalarıda hazırdadır. En iyisi satın alma kararlarımızı satıcı değil kendimiz vermeliyiz.

SAVAŞLARDAKİ ÖZLÜK HAKLARI VE İMTİYAZ KOLPASI

Kısmi savaş olan bölgelerde devasa servetler kazanan sektörler oluşur. Bunlara birkaç örnek yazalım; kuyumcular akaryakıt satanlar ismi duyulmayan zenginler arasına girerler. Bu çıkar şebekeleri bölgesel savaşların durmasını asla istemezler. Durma aşamasında tetikçiler kullanırlar. Burada çalışanlar savaş ortamı olduğu için iki kat para aldıkları gibi sınırsız özgürlüklere sahip olurlar. Bölgesel savaşların ülke ekonomisine devasa zararları olmaktadır. Savaş bölgelerinde çalışan üst düzey memurlarda savaşın bitmesini kesinlikle istemezler. Savaş biterse tüm gelirleri yarıya düşecektir.

ŞİMDİ KONUŞMA ZAMANI GELDİ KOLPASI

Kötülüklere anında değil de daha sonra müdahale eden insanlar azda olsa çevremizde bulunmaktadır. Bu insanlar hata yaptığınızda asla size karşı çıkmazlar. Ne zaman sizinle ters düşerlerse o zaman sizin hatanızı yüzünüze vururlar. Biz gazetecilerin içersinde de bu karakterde insanlar vardır. Ne zaman gazetelerinden atılırlarsa tam o gün tüm sırları açıklarlar. Hiç kimsede bunu sen daha önce neden yazmadın demez. Sadece gazeteciler değil siyasetçilerde aynı metodu kullanmaktadırlar. Koltuklarından düşürüldüğü gün açıklamalar yaparlar. Saklanan sırlar o kadar önemlidir ki insanlar neden daha önce söylemedin demek yerine konuyla ilgilenirler. Saklama kolpaları insanlığın ne kadar dejenere olduğunu gösterir.

TATİL KOLPALARI

İnternette kendilerini tatil köyü sahibi otel vs sahibi kılığına sokuyorlar. İnandırıcı olmaları için tatil köyleri ve otel isimlerini çok güzel ve çekici seçiyorlar. Kredi kartı ile ödeme yapanlara sahte bir sözleşme gönderiyorlar. Sözleşmeyi gönderip hesaba para yatmasını istiyorlar. Daha sonra tatile giden bireyler kolpalandığını anlıyor. Bu kolpacıların son dönemlerde çoğalma nedeni normal tatillere göre ucuz gösterip insanları aldatmalarıdır. Yaz tatili proğramı adı altında kampanyalı reklamlar veriyorlar.

VEKÂLET KOLPASI

Emlak işini yapanların yaptığı bir kolpadan söz edeceğiz. Mal sahibinden vekâlet alıp satacağı fiyatın üzerinde satarak komisyon haricinde para elde ediyorlar. Vekâleti eline geçirince buranın vekili benim mal sahibi il dışında yurt dışında yalanlarıyla işini yürütüyorlar. Yüksek fiyata sattığı gayrimenkulden kaporayı alınca kendini garantiye almış oluyor. Nasıl olsa vazgeçme durumu yaşanmayacağı için devir teslim işinde mal sahibini de devreye sokuyorlar. Bu kolpalardan korunmak için mal sahibine ulaşmaktan başka çözüm yoktur. Birde işi iyice garantiye almadan ön ödeme vermemek en doğru çözüm olacaktır.

KOLPACILARIN REKLAMLARI

Kolpacılar kendi seçtikleri kolpacıbaşının reklamına çok önem verirler. Olması imkansız olan olayları bile topluma yaymaya başlarlar. Kolpacı başının yirmi tane yeni model arabası olan adamları var diye çevrelerine anlatırlar. Bu arabadaki kolpacı yandaşlarının başının istediğinde kolpa yapmaya ve zarf atmaya hazır olduklarından bahsederler. Kolpacılığa genel olarak baktığımızda olmayanı var gibi gösterip menfaat elde etmek olduğunu hemen anlarız. Kolpacı başının daha büyük kolpacıları tanıdığınıda ima ederler.

POLİTİKADA YAŞANAN KOLPALAR

Kolpacılık politikada nasıl olur. Şimdi siyasetin yapısına ve gidişine bakarak kolpaları görebiliriz. Hiçbir parti kötülüklerle mücadele edeceğini tüzüğüne yazmaz. Ne seçim öncesi nede seçim sonrası haydut çeteleri ve mafya ile mücadele edilmesi gerektiğinden bahsetmez. Siyasetçilerin bu kolpalarının derinlerinde korkular vardır. Diğer bir neden ise çoğunluğun oylarını alma planlarıdır. Kötülüklerden zarar gören insanların sayısı fazla olmadığı için politikacılar onları yok sayar. Şu gerçeği de aktarırsak kolpa anlaşılacaktır. Dünya devletlerinde yaşayan insanların büyük bir bölümü sistemin kötülüklerinden beslenmektedir. Bu insanlar devletlerindeki kötülüklerin bitmesini kesinlikle istemezler. Siyasetçilerde bu kuralları bildikleri için kurallarını ona göre ayarlarlar. Bu kurallara uymayan yöneticileri aday yapmazlar. Kolpayı uygulamayanlar devre dışı kalırlar. 

FAKTORİNG KOLPASI

Çek kırma kolpası en gizemli kolpalardan birisidir. Sahte bir kimlikle bankadan çek elde edilir. Kolpacının elinde gerçek görünen inandırıcı bir çek defteri vardır. Yazılan çekin günü dolmadan çek kırma işi yapan yerlere gidilir. Çek kırma işi yapanlar profosyonel olduğu için bankalarla bağlantılıdırlar. Bu çek faktöring olarak bilinen yere ulaştığında hangi bankanın çeki ise o banka aranır. Çekin sağlam olup olmadığı kontrol edilir. Teyit edilip onaylandıktan sonra çeki getirene para ödenir. Çek banka tarafından onaylanmasına rağmen karşılığı yoktur. Kolpacı önce bankayı aldatmış daha sonrada faktöringcileri kolpalamıştır. Kolpacı eğer yakalanmazsa hiç sorun yoktur.

ABONELİK KOLPALARI

En başta telefon şirketlerinin başvurduğu kolpadır. Abone olduğunuz kolpacı şirket size yüksek faturalar gönderir. Nedenini sorduğunuzda ise aboneliğinizi yenilemediğiniz için bir üst paketten yararlanmışsınız yapacak bir şey yok denmektedir. Kolpaları hizmet sağlayıcıların yaptığı bu tuzaklar her dönemde uygulanmıştır. Bu kolpaya düşmemek imkansızdır. Aboneliğinizin bitmesine iki gün kala telefon ettiğinizde bile olumsuz yanıt alırsınız. Tam bir gün kala aramanız gerekir cevabı alırsınız. Biz müşterilerin günümüzdeki iş yoğunluğunu göze alacak olursak aboneliklerimizi yenilemeyi kesinlikle ihmal edebiliriz. Bunun sonucunda ise kazancımızın bir kısmını haksız yere dolandırıcılara kaptırmış oluyoruz.

Telefon ve televizyon bilişim gibi teknoloji olmadığı dönemlerdede bu aboneliğin devam ediyor ödeyeceksin kolpası vardır. Gazetelere abone yapan şirketler bu kolpayı uzun yıllar sürdürdüler. Diyelimki bir gazeteye bir aylığına abone oldunuz. Daha sonra nasıl olsa aboneliğimi durdururum diye düşündünüz. Bu kolpa nasıl işliyor yazalım. Aboneliğinizin son günü size gazete getirmezler. Siz aboneliğinizi bitireceğinizi söyleyemediniz. Kolpacılar bunu bilerek yaparlar. Bir sonraki gün size görünmeden gazetenizi bırakırlar. Siz yeni ayın gazetesini almış olduğunuz için otomatikman yini aboneleğe geçmiş görünürsünüz. Size gazete gelmeye devam eder. Siz gazete dağıtıcısını görseniz bile aboneliğinizi sildiremezsiniz. Ödemeyide yapmak zorunda kalırsınız. Bu kolpacılar tahsilata geldiklerinde diğer gazete dağıtıcılarınıda yanlarına alarak gözdağı verirler. Böylece fazladan bir kaç ay gazete aboneliği yaparak haksız kazanç elde ederler.

Not: Bunun dışında haberimiz olmadığı halde gereksiz yerlere abone yapmaktalar. Bu ödemeleri yasal hale dönüştürebildikleri için ödemek zorunda kalıyoruz.

MİRAS KOLPALARI

Miras kolpaları tüm dünya ülkelerinde yaygın olan kolpalardır. Miras hakkı olduğu halde mirastan uzak tutmak amaçlı devir teslim kolpalarıdır. Kitabınızda yüzlerce kolpaya rastlayacaksınız. Hepsinin açılımlarını yazmaya kalkarsak sanırım ansiklopediden biraz daha kalın bir kitap ortaya çıkardı. Bu yüzünden kolpaları özet olarak aktarmaktayız. Miras kolpasını da anlaşılır bir şekilde özetle yazalım. Diyelim ki beşkardeş var ve bunlara kalan bir mal var. Kardeşlerden evli olmayan veya evlenmeyen kendisine daha yakın olan yeğenlerinin faydalanması için kendisine ait olan taşınabilir olanları devreder. Bu davranış yasal gibi görünmektedir.

Kolpa kelimesinin genel açılımı; olan bir varlığı daha değişik göstermektir. Miras kolpaların da ölmeden önce şu şekilde sözleşmeler yapılır. Malımı alabilir satabilir devredebilir diye vekâlet verilir. Vekâlet alıp verdiyseniz gerçekten sizlerde tanık olmuşsunuzdur. Devletin noteri bile vekâletlere alabilir satabilir gibi terimler yazmaktadır. Eşine kalmasını istemediği için mallarını kardeşlerinin üzerine devredenlere de rastlamanın mümkün olduğu bir dünyada yaşamaktayız. Bu bölümün girişinde yazdığımız gibi kolpaların ayrıntıları sayfalar dolduracak kadar çoktur. Vekâleti alanın olayı suistimal etmesi bile olasılıklar arasında olduğu için her türlü tedbir alınmalıdır.

ŞAHSİYETLER VE KOLPACILIK

Toplumlardaki kişilik erozyonu çoğaldığında kolpacılık artar. Bireylerin kendilerine özgü karakterleri kalmaz insanlar dejenere olur. Bireyler kendilerini yönetecek ve yönlendirecek birilerini ararlar. İşte böyle ortamlarda kolpacılar ortaya çıkar. Bireylerin kendi istek ve düşünceleri gelişmez. Kolpacılar böyle ortamlarda halktan tepki almak yerine destek görmektedirler. Duyguların önemsizleşmesi sonucunda güçlenen dolandırıcılar herkese zarar vermeye başlarlar. Kolpacı mafyanın yönlendirdiği halk çaresizleşir, kötülüklere karşı koyma mücadeleleri yok olur. Vatandaşlar kendilerini kurtaracak hiç kimseyi bulamazlar.

OTO KOLPACILIĞINA KARŞI ALINACAK KOLAY ÖNLEMLER

Araçlarınızı otopark ve garajlara teslim ettiğinizde dikkat etmeniz gerekenler. Kesinlikle teslim fişi alıp palkasını yazdırınız. Aracınızı teslim aldığınızda iyice kontrol ediniz. Bu önlemleriniz yasal olarak sizi koruyacaktır. Kolpacılar arabaların camlarını kolay ve sessizce kırmanın metotlarını bilmektedirler. Aracınızı kalabalık ortamlarda bile park etseniz değerli eşyalarınızı yanınıza alınız. Arabalarınızın çalınmasını önlemek için karanlıklara park etmeyiniz. Yeni aldığınız arabanın güvenlik önlemlerini tamamlayınız.

YEDEK PARÇA KOLPASI

Kolpacılar fırsat kollarlar elde ettiklerinde acımasızca hareket ederler. Hemen bir örnek verelim. İmalatını yaptıkları elektronik eşyayı önce yaygın hale getirirler. Piyasaya verdikleri elektronik eşyanın herhangi bir parçası bozulduğunda ellerine fırsatı geçirmişlerdir. İhtiyaç olan parçayı maaliyetinin yüz misline satarlar. Aleti kullanan vatandaşlar çaresiz kalırlar. Ya ihtiyaçları olan parçayı yüz misli fiyata alacaklar veya aldıkları cihazı çöpe atacaklardır. Bu kıskaç kolpacılar tarafından sistemli olarak uygulandığı için birçok vatandaşı pusularına düşürürler. Cihaz ilk çıktığında diğerlerinden biraz ucuz ve taksitle verdikleri için piyasada birçok insan aldığı için sorunlar yaşarlar. Bozulan parçaları yüksek fiyata satarak haksız kazanç elde etmeyi senelerce sürdürürler.

SENET VE ÇEKLERİ YOK ETME KOLPASI

Borçlu durumda olan kolpacı ödemesi gereken senedin parasını alıp yok eder. Bu tür olaylar mahkemeye intikal ettiğinde yıllarca sürer. Suçluyu tespit etmek imkansız gibi bir şeydir. Bu tür kolpalara düşmemek için senet teslimlerini işyerlerinde yapmak gereklidir. Biraz önce yazdığımız senet yırtma kolpası senedin eve getirilerek teslim edilmesi sonucunda olmuştur. Bu kolpada yani senet yok etme ve yırtma kolpasında bayanlar çok kullanılmaktadır. Olay karmaşık ve kaotik olduğu için mahkemelerde çaresiz kalmaktadır. Bitmeyen mahkeme yoktur; bu tür mahkemelerde uzun sürmesine rağmen biter.   

PARA TRANSFERLERİ KOLPASI

Araba veye herhangi bir gayri menkulü satma anında yapılan kolpalardan birisidir. Örneğin kolpacılar arabasını satmak isteyen vatandaşla fiyatta anlaşırlar. Birlikte notere giderler. Noterde gereken satış işlemleri yapılır. Arabasını aldığı vatandaşı inandırıcı yalanlarla oyalar. Akrabam parayı bankadan çekti şimdi getiriyor. Bankaya şu anda gitti hesabınıza geçmiş olması lazım, diyerek aldatırlar. Satın aldığı otoyu daha önce belirlediği müşteriye satıp menfaat elde ederler. Bu işlemleri sahte kimliklerle yaptıkları için piyastos olmaları zordur. Aslında sahte olup gerçekten ayırt edilmeyen kimlikler çıkarabiliyorlar. Daha da şaşırtıcısı gerçek bir kişinin kimliğine kendi resimlerini ekleyebiliyorlar. Bu sahte kimlik kolpalarınada kitabınızda rastlayacaksınız. Şimdi size önemli bilgileri aktaracağız. Sadece bu kolpada değil tüm kolpalardan kurtulabileceğiniz tekniklere ulaşacaksınız. Noterdede olsanız paranızı almadan imza atmayınız. Devletin tapu müdürlüklerinde satış yapıyorsanız tapu müdürünün yanında paranızı teslim alınız. Aldığınız parayı hem siz dikkatlice kontrol edip hemde yetkililere kontrol ettiriniz. Örneğin noterde iseniz noterin para kontrol makinalarında teslim aldığınız paraları kontrol ettiriniz. Sayım işleminide bu makinalarda yapınız. Noterler bu hizmetleri size vermektedirler. Sattığınız gayri menkulün parası bankaya yattı ise bankanın onayını alıp iyice emin olunuz. Bu çalışmaları yaparken erinme ve ihmallerden kaçınınız. Asıl önlem şüpelendiğiniz zamanlarda hemen polise haber veriniz. Temel sorunlar yaşamamanız için tüm önlemleri almalısınız. Dolandırılmayan veya çok az dolandırılan insanların hepsi ayrıntılara ve olayların gelişmesine dikkat edenlerdir.

TELEFONLA KONUŞARAK ZARFLAMA KOLPASI
Kolpacilar yalnız kaldıkları zaman telefonla konuşurmuş gibi yaparak kolpa yaparlar. Zarf atmak istediği bireyin duyacağı şekilde söz öbekleri sarf ederler. Kolpalanan bireyi sözel olarak rahatsız etme amacı güden bu kolpa en çok kullanılan kolpalar arasındadır. Bu kolpanın asıl tarzı ise şöyledir. Kolpacılar birbirleri ile tasarladıkları konuyu sohpet edermiş gibi davranarak bireyi zarflarlar. Bireyin herhangi bir açık yönünü sohpet anında bireye ima ederler. Bu kolpa tekniği zahmetsiz olduğu için kolpacılar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Kolpanın içeriğinin kolay anlaşılması için şu örneği yazabiliriz. Sokak çocukları aralarındaki konuşmalarda “adamın biri” tabirini kullanırlar. Adamın biri diye ima ettikleri arkadaşları sohpetin içersindedir. Bu sözlerin kendisine söylendiğini aleni olarak anlar. Arkadaşlarının kendisiyle alay ettiklerini apaçık ve bariz olarak anlar. Kolpa yapan çocuğu uyardığında ben sana söylemedim diyerek kendisini savunur. Adamın bir diyerek kolpa yapan çocuğun amacı asıl kolapacılarla aynıdır. İkiside hedef aldıkları bireyi kızdırmaya çalışırlar.

BOZUK PARA İLE YAPILAN İŞKENCE GÖRDÜM KOLPASI
Bu kolpa en ilginç kolpaların başında gelmektedir. En teçrübeli doktorlar bile bu kolpayı çözemezler. İşkence yapıldığını iddia eden kolpacı kendisini yakalayan polisleri şikayet eder. Amacı hem cezadan kurtulmak hemde polisleri küçük düşürmektir. Bu kolpayı yapabilmesi için bir madeni para birde kendisi gibi bir kolpacıya ihtiyacı vardır. Kolpacı kendisine darp edilmiş görüntüsü vermek için birini bulamazsa kendisi bu işlemi yapmaya kalkışır. Madeni parayı yaralı gözükmek istediği yere arkadaşı defalarca sürter. Paranın sürtüldüğü yer darp edilmiş gibi gözükür. Bu paranın yaptığı izler bir süre sonra kendiliğinden iyileşir. Kolpacının amacı doktordan raporu alıp mahkemeye sunmaktır. Mahkeme işkence yapılmıştır kararı verirse kolpacı yaptığı suçtan az ceza alarak kurtarır. İsim yapmış bir çok kolpacı bu yönteme başvurdukları için menfaat elde etmişlerdir.
UCUZ ÇALIŞMAM VE UCUZ MAL SATMAM KOLPASI
Şimdi yazacağımız kolpanın uygulanabilecek alanları çok geniştir. Ürün veya hizmet satan kolpacı kendisini üst düzey olarak gösterir. İsterseniz, konunun daha net anlaşılması için somut örnekle yola çıkalım. Bu kolpanın sanat dünyasında nasıl işlediğine bakalım. Kolpacı sanatçı kendisini yüksek gösterir. Pahalı gittiği söylentisini yayar. Gereken ortamlardada bunu açıklar. Ben şu hatırı sayılır paradan aza sanat yapmam. Kimse beni ucuza sahneye çıkaramaz. Diğer sanatçılarda ucuza gitmemelidir. Ucuza giden varsa acilen zam yapmalıdır lafları diline plesenk olur. Piyasada işler olduğunda organizatörler veya ihtiyacı olan kurumlar sanatçı ararlar. Aradıkları sanatçıların hepsi kolpacıya inanıp yüksek fiyat çektiği için anlaşamazlar. Kolpacı sanatçıyı aradıklarında kolpacı sanatçı işi söylediğinden daha aza alır. Kolpaya inanan sanatçılar ise yüksek fiyat çektiği için işsiz kalırken kolpacı sürekli çalışır. Kolpacı kolpalarına sürekli devam eder. Kolpalanan sanatçılar uyanana kadar kolpacının işleri tıkırındadır. Ucuz çalışmam; ucuz mal satmam kolpası, her tür sektörde kullanılmaktadır. Buna benzer yüzlerce ticari kolpanın hatta manipülasyonun olduğu bir piyasada ticaretin ve sanatın ne kadar zor olduğunu anlatmaya hiç gerek yok sanırım.
ANİ ÇIKIŞ YAPTIRMA KOLPASI

Bireylere gereksiz yere para harcatmak ve zor durumda burakmak için yapılır. Sivil toplum kuruluşlarında en sık uygulanan kolpa yöntemidir. Bu kolpayı yaparken müzikte kullanıldığı için etkili olur. Kolpanın işleyişine gelince şöyledir. Üyelerin ve misafirlerin bağış yapması için ortam hazırlanır. Kolpanın iyi işlemesi için pusuyu kuranlar anlaşmalı olarak ilk bağışı yaparlar. Bağışı yapan bireye övgü dolu sözler dizilir bir güzelde alkışlatılır. Duygusal sözler söylenir. Bağışı yapan bireyin en iyi yönleri betimlemeli olarak anlatılır. Bu bağışı yapan teşkilatçı sonradan parasını geri alacağı için sevinçlidir. Çünkü sistemin içersindedir. Asıl amaç kendisinden sonra gerçek bağış yapacakları insanları tuzağa düşürmektir. Bedavadan ve beleşten reklamını ve tanıtımını da yapmış olur. Şimdi desisenin içersine hangi üyelerin düşeceği beklenir. Bir çok üye bu esnada bağış yaparlar. Arada bir yine teşkilattan birisi bağış yapar. Bağış yapanların çokluğunu gören diğer üyelerde katılır. Ani çıkış kolpasına düşmemek imkansız gibi birşeydir. Derneğin amacı ve gayesi anlatılır. Bu kolpada plaket, silt, teşekkür belgeleri vs verilerek taltif edilir. Kameraların önünde yaşanan bu renkli manzara herkesi cezbeder.

BORSA KOLPALARI

Paranın döndüğü her yerde savaşlar çatışmalar olacaktır. Para paylaşımlarının dağıtamayacağı dostluklar kesinlikle yoktur.

Borsalar paranın en çok olduğu yerlerden birisidir. Bu yüzden en fazla kolpa buralarda döner. Kazandırma ihtimali olan hisse senetlerini fark eden manipülatörler işe koyulurlar. Kazandırmayacağı haberleri yayarlar. Bu senetler asla iş yapmaz para yatırmaya değmez diyerek alıcıları caydırırlar. Daha sonra topluca bu hisse senetlerini kendileri alıp haksız kazanç elde ederler. Borsalarda yüzlerce dalavere ve dolap dönmektedir. Kolpaya genel olarak bakarsak biraz önce yazdığımız hileli yönlendirmenin terside uygulanır. Hiç gelir getirmeyecek prim yapmayacak hisse senetlerine övgüler yağdırılır. Kolpacılar kendileri bildikleri için kesinlikle almazlar. İnandırdıkları insanlar alarak tuzağa düşmüş paralarını kaybetmiş olurlar.

SİPARİŞ KOLPASI

Kolpaların daha iyi anlaşılması için örneklemeler yapmaktayız. Şimdi açıklayacağımız kolpayıda aynı yöntemle aktaracağız. Dolandırılacak olan işyerine telefonla sipariş verilir. Ürünleri filan adrese getirebilirsiniz paranızı getirdiğinizde teslim edeceğiz denir. Malların teslim edileceği adres ayrıntılı olarak verilir. Siparişi veren işyeri istenilen malları hazırlar ve adrese götürür. Malları teslim etmeye giden eleman adresi bulur. Dükkâna girmek üzereyken orada dükkân sahibi görünümündeki kolpacı malları getireni karşılar. Şüphe uyandırmamak için yan taraftaki işyeri sahipleri ile sohbet eder. O bölgede olduğu aleni olarak görünür. Malları getiren adam hiçbir şeyden şüphe etmemiştir. Siparişi verenin kendisi olduğunu söyler. Getirilen malların kaç lira olduğunu sorar. Getiren adama çabuk getirdiniz teşekkür ederim diyerek bahşiş verir. Gelen malları taksi ile diğer dükkânına götürmesi gerektiğini söyler. Ödemeyi ise dükkândan alırsın der. Malları getiren adam malı teslim eder. Kolpacı taksi ile malları götürdükten sonra parasını almaya giden adam sorun yaşar. İşyerim dediği yer başkasınındır. İşin ilginç yanı kolpacının filan kişi sana ödeme yapacak dediği isimde bir işyeri gerçekten vardır. Ancak bu işyerinin kolpacı ile bağlantısı yoktur. Bir bahaneyle o dükkândaki bireyin ismini de öğrenmiştir. Sonuç kolpacı malları taksiye atıp gitmiştir. Malları getiren adam yüklü sayılabilecek bir bahşiş almıştır. Kolpacının samimi gibi konuştuğu esnaflar ise kolpacıyı yeni tanıdıklarını söylemişlerdir. Bu kolpanın daha değişik versiyonları bile vardır. Hileli yollarla çıkar sağlayan bu kolpacıların yakalanabilmesi zordur. Alışkanlık haline getirdiği bu dolandırıcılığı sürekli yapmaktadırlar.

İMZALATMA KOLPALARI

Özellikle ev ve iş yerlerine gelerek çeşitli bahanelerle sizden imza isteyenlere dikkat ediniz. Dolandırıcılıkların büyük bir kısmı da bu yöntemle yapılmaktadır. Özellikle ev kadınları hedef seçilmektedir. Yasal firma görünümü veren bu dolandırıcılar imzalattıkları senetleri başkalarına vererek tahsil ediyorlar. Hakkınızı aramaya erinirseniz kazanan onlar oluyor. Mahkeme zoruyla haksız yere para alabiliyorlar. Bu dolandırıcılar piyasada ün yapmış şirketlerin isimlerini çağrıştıran isimler kullanıyorlar.

BU MAL DEĞERLİ VE PAHALI KOLPASI

Satıcıların pahalı malı satma kolpaları şu şekildedir. Çok dikkat çeken özellikle müşterilerin kolaylıkla göreceği yere satılmak istenen pahalı mal yerleştirilir. Müşteri bu malın fiyatını sorunca satıcı doğal bir şekilde efendim o mal kaliteli fakat çok pahalı bir maldır. “Şu bölümde bunun yarısının fiyatına mallar var.” müşteri sanki o ürünün seçkin ve kaliteli olduğunu düşünür ve incelemeye başlar. Satıcı amacına ulaşmıştır. Müşteri pahalı ve kaliteli denen malı satın almıştır. Satıcı direk fiyatını söyleseydi müşteri malın daha ucuzu varmı diyecekti. Bu tür kolpalara aldanmamanın yolu aşırı dikkatten ve araştırmaktan geçmektedir.

KREDİ ALMA KOLPASI

Ev veya araba alırken yapılan bir kolpadır. Kolpacı gayrimenkulü almak için kredi çekeceğim ve sizden alacağım diyerek satıcıya gidiyor. Satıcı fiyatını söyleyip parasını bekliyor. Evi satmak isteyen satıcı kolpaya düşeceğini tahmin etmediği için satıcıya taksitle satışı yapıyor. Kolpa yapacak olan alıcı parayı bankadan eksik çektiğini söyleyerek geliyor. Satıcıya bir öneride bulunuyor. Ben bankadan çektiğim paraları size teslim edeyim. Geri kalan eksik parama ise senet yapın birkaç ay içersinde senetlerimi öderim. Nasıl olsa bankadan da on yıllığına kredi aldım hepsini size geçecek. Bana evin tapusunu nasıl olsa teslim ettiniz diyor. Satıcı olayda bir hile göremediği için kabul ediyor tapuyu veriyor. Kalan borç içinde senet alıyor. Kolpacı bankaya on yıl süreyle borç ödeyeceği için senetleri bilerek ödemiyor. Evi satan birey zor durumda kaldığını kolpalandığının farkına varıyor. Müşterisinin senedini bankaya verse banka önce kendi alacağını tahsil etmenin peşine düşeceği için senet tahsilâtına ancak on yıl sonra bakacağını söylüyor. Evini satan kolpalanmış oluyor. Yasal olarak mahkemeye verse bile söz yerindeyse tutturamıyor.

FESTİVAL VE OKUL ORGANİZASYONLARI KOLPASI

Şimdi açıklayacağımız telefonla iş bağlama kolpasının tarzı gerçekten ilginçtir. Örneğin bir festivale sanatçı organizasyonu yapılacak. Kolpacı kendisine bir ekip kurar. Bu ekip üç dört kişi olabilir. Belediye yetkilisini arayarak kendisinin devlet adamı olduğunu söyler. Bu devlet adamı bir müsteşar, genel müdür vs olabilir. Bu unvanın özelliklerine kendisini alıştırır. Her kolpasında aynı unvanı kullanır. En etkili cümlelerle festival işini verecek belediye başkanı veya yetkilisine ulaşır. Belediye yetkilisine filan sanatçıları getireceğini anlatır. Belediye başkanı görüşmeyi kabul eder. Yanındaki birisine bağlantı görevi verir. Bağlantı yapacak olanın işi çokta zor değildir. Festivalin nasıl ve ne zaman yapılacağını anlatıp gerçek sözleşmeyi yapmaktır. Asıl kolpacı ortalarda gözükmez. Asıl baş kolpacı belediye yetkilisiyle yüz yüze görüşmeye asla gitmez, çünkü kolpasının ortaya çıkacağını kesinlikle bilmektedir. Bu kolpacıların eğitimleri bile yoktur. Son bağlantıya gönderdiği adamı işleri güzel yönetirse festival gerçekleşir ve kolpacı tüm paraları alır. Yanındaki çalışanlarını da elinden geldiği kadar dolandırır. Sanatçılar her festivalde değişeceği için kolpacı için sorun yoktur. Bu kolpayı sizlere aktarırken belediye festival organizasyonlarından örnek sunduk. Bu kolpa örneğin devlet okullarında yapılacak etkinliklerdeki bağlantılarda ve diğer etkinliklerde yapılmaktadır. İşleyiş ve tarz aynıdır. Okul müdürünü arar gün alır. Yardımcısı gider işi bağlar ve okulda tiyatro oynanır. Kolpacı toplanan paraları alır çalıştırdığı elemanlara günlüklerini en az ölçüde verir ve yeni okullarla bağlantısına devam eder. Hiçbir zaman için okul müdürleriyle karşılaşamaz. Kolpacı ile görüşmek isteyen müdür veya belediyeci genellikle olmamaktadır. Olsa bile kolpacı büyük adam görüntüsünde olduğu için yurt dışında veya il dışındayım diyerek atlatır. Özcümle kolpacının yepyeni kolpaları olduğu için çok yoğundur.

İŞ AKTARMA KOLPASI

Bu kolpayı daha iyi anlamak için organizasyon sektöründen örnek vereceğiz. Organizasyon şirketleri sanatçılarla çalışırlar. Genel kural şöyledir. Sanatçılar birçok firma ile çalışabilirler. Organizasyon firmalarıda istediği sanatçı ile çalışabilirler. Yalnız çok iyi şöhret olan sanatçılar ayrı konumlardadır. Onların tek bir tane menejerleri vardır. Aynı kural organizasyon işi yapan ajanslar içinde geçerlidir. Özetle organizasyon firması toplu olarak aldığı etkinlikte hangi sanatçılar gerekiyorsa o sanatçılarla irtibata geçerler. Tüm işleri organizasyon firması yapar. Etkinlikte hangi sanatçılar görev yapacaksa hepsini organizatör bulur. Sanatçılar ise sahne alıp gösterilerini yaparlar. Şimdi kolpanın nasıl işlediğine geçelim. Sanatçılardan birisi bir işe gittiğinde etik ve ahlaki kurallar gereği kendi kartvizitini veremez. Gösteri yaptığı mekâna yine gelmesi istendiğinde kendisini gönderen firma ile çalıştığını söylemelidir.  Orada bir iş potansiyeli gören kolpacı sanatçı şöyle davranır. Aynı kendisi gibi çalışan arkadaşına buranın adresini verip onun çalışmasını sağlar. Kendisi neden çalışmıyor derseniz cevap şöyledir. Oraya kendisi giderse kendisini götüren firmanın haberi olacağı için bunu göze alamaz. Kendisini götüren firma ile arasını açmadan yoluna devam etmek ister. İş aktardığı; sanatçı arkadaşı ise, kendi çalıştığı bir işi ona gönderir. Birbirlerine iş aktarmış olurlar. Buradaki asıl amaçlardan biriside organizasyon firmasının aldığı komisyonun önünü kesmektir. Direk kendisi gidince daha fazla para alma planı yapar. Bu kolpayı organizasyon firmasında sadece sanatçılar mı yapar diye araştırırsak şu sonuç ortaya çıkar. Çoğunlukla sanatçı konumundaki insanlar bu kolpayı uygularlar. Kolpanın içeriğini daha fazla açabiliriz. Bir sanatçı kaç liraya sahne alıyor; diyelim ki üç lira bu sanatçıyı pazarlama yapan organizasyon şirketine fiyatı beş lira olarak yansıtacaktır. Bu sanatçı bu işe direk gitse üç yerine beş lira alacaktır. İki sanatçı aralarında anlaştığında organizasyon firması devreden çıkmaktadır. Üç liraya işe giden sanatçı oraya arkadaşını direkt gönderdiği için arkadaşı oradan beş lira almaktadır. Beş lira alan sanatçıda kendisine iş aktaran arkadaşına aynı şartlarda iş göndermektedir.

KOLPACILAR KİMLERİ KOLAY KULLANIRLAR

Kolpacıların kolay kullandıkları insanlar arasında toplumun sevmediği işlere bulaşanlar vardır. Kolpacılar kumar tuzağına düşenleri takip ederler. Bu açıklarını bildikleri için birilerine zarf atmak kolpa yaptırmak için alet ederler. Kumar düşkünü olan birey bunlarla birlikte hareket etme olasılığı vardır. Diğer düşkün insanlarda kolpacı mafyanın izlediği ve gerektiğinde yönlendirdiği guruplardandır. Zor durumda kalanlar kolpacıla kendiliğinden kullanılmak ister.

KOLPA VE KOLPACILIĞI ANALİZ EDELİM
Kolpacılık geniş kapsamlı anlatıldığında daha iyi anlaşılacak bir konudur. Sizler kitabınızı okuduğunuzda her şeyi öğreneceksiniz. Dolandırıcılık neden yapılırın cevabı çok nettir. Kolpa insanı sosyolojik, pisikolojik, ekonomik ve kültür yönünden yıpratmak için yapılmaktadır, fiziksel bir saldırı yoktur. Kolpacılığın tarzına ve şekline bakacak olursak bunlar birçok olayda herhangi bir suç aleti kullanmaktan kaçınırlar. Kolpacılıkta dünyadaki pek çok konu gibi alışkanlık yapmaktadır. Kolpacılığa alışanlar kolpa yapmadan duramazlar, bu işler onlar için bir yaşam biçimidir. Parasız kaldıklarında daha fazla kolpa yaparlar. Kolpa yapınca dertlerimi unutuyorum diye söylemlerde bulunan kolpacılar çoğunluktadır. Birde para kazanma amaçlı kısmen tehlikeli kolpalar vardır. Kolpa yapmak için bir açık bulunması gereklidir. Kolpalanacak bireyin açık yönü yoksa bile oluşturulmalıdır.
SONRA CEVAP VERECEĞİM KOLPASI

Genellikle siyasette kullanılan baş kolpa denebilecek bir kolpadır. Siyasetçi zor durumda kalınca bu kolpayı kullanarak zaman kazanır. Yapılan hatanın nedenlerini soranlara pazartesi açıklayacağım diyerek atlatır. Pazartesi gününe kadar olay tamamen unutulmuş yeni gündemler oluşmuştur. Kolpa tıkır tıkır işlemiştir. Hatta gelin açıklama yapacağım dese bile gelen olmayacaktır. Bu kolpa büyük şirketler tarafındanda tercih edilen bir kolpadır. Büyük şirketlerde danışmanlar ve üst karar vericiler olduğu için pazartesine kadar olay unutulmazsa uygun bir cevap hazırlanır. Bu kolpadan siyasette kurtulmak daha kolaydır. Pazartesine kadar terör ve anarşistlerle ilgili bir konu gündeme getirilir. Terörün azaltılacağı planları ortaya atılır. Bunlar pazartesinden önce hazırlanır. Pazartesi geldiğinde cevap hazırdır. Terörle mücadele ediyoruz. Bu terör konusu ülkemiz için çok önemli, biz devlet adamlarını “aldınmı, sattınmı, gittinmi, gibi basit meselelerle oyalamayın diye cevap verilir. Siyasetçinin vermiş olduğu bu cevap halkında hoşuna gidecektir. Çünkü toplumlar önce güvenli ortamlar beklerler. Yazıları gereksiz olarak uzatmamak için tek bir örnekle açıklama yapıyoruz. Yazdığımız bu kolpa örneğin sanatta günlük hayatta her yerde karşımıza çıkacaktır.
KALIP SÖZLER KOLPASI

Kanun boşluklarını kullanarak dolandırıcılık yapan şirket kılığına bürünen kolpacılar kalıplaşmış olan cümleler bulurlar. Her dolandırdıkları müşteriye aynı terimleri kullanırlar. Bu şirketler kaçmazlar ve kapatmazlar. Sürekli hileli hareketler yaparak haksız kazanç elde ederler. Bu tür şirketlerin mahkemelerden korkmama nedeni yaptıkları suçların ispatının zor olmasıdır. Müşterimin her hakkını arayışında şuna benzer cevaplar verirler. “Biz şirket olarak kanunlara uygun çalışmaktayız” diyerek şikâyetleri başlarından savarlar. Gerçektende vergi verirler. Bu davranışları ile hükümetleri de arkalarına alırlar. Çok büyük bir halk ayaklanması olmadığı sürece hükümetlerde bu şirketlerin dolandırıcılıklarına göz yumarlar. Bu sistemi bilen kolpacı şirketlerde vatandaşları incitmeye ve sindirmeye devam ederler.

KALABALIK MİTİNG KOLPASI
Mitinglerin kalabalık olması kesinlikle siyasette çok önemlidir. Neden sorusuna gelince mitinglerin halkı etkilemesi için insan seli oluşması gerekir. Miting alanlarının dolu olması seçimlerdeki oy oranını değiştirdiği için çok önemlidir. Birçok insan en sevdiğim politikacının bile mitinglerini bomboş görünce oyum boşa gider diyerek ov vermedim diyenler bulunmaktadır. Kalabalık miting kolpasına gelince kolpa şöyle işlemektedir. Yevmiyeli olarak çalışan figüranlar mitinglere getirilir. Miting kalabalık ve coşkulu gözükür. Figüranlar aynı sinema filmi ve dizilerde olduğu gibi verilen rolleri oynamaktadırlar. İçlerinde baş figüranlar ve başaltı figüranlarıda vardır. Sistem ve metot bellidir. Bu kolpada kullanılan figüranlar başka bir mitingde de rol alabilirler. Tanınmamaları için çeşitli formüller uygulanır. Sen diğer mitingde öndemiydin arkadamıydın kameralar seni gördümü görmedimi diye analizler yapılır. Gördü ise sen arka sıralarda üstelikte şapkalı olacaksın diye açıklama yapılır. Kolpanın neden ve niçin yapıldığı bilindiği için ayrıntıya gerek yoktur sanırım. Bu kolpanın ispatı şu şekildedir. Aynı gün aynı saatte yapılan bir miting düşünelim. Bu iki mitinge aynı insanların gitmesi imkansızdır. Mitinge katılanlar kendilerini ışınlayamayacağı için bir tanesine gidebilmektedirler. Bu iki mitinginde insan akınına uğrayacak kadar kalabalık olmasına ragmen iki partide oy alamamaktadır. Halbuki bu iki mitingdede insan seli vardı. Bu mitinglere gelenlerin yüzde beşi bile oy vermemiştir. Nedeni ise çok basittir. Mitinge katılanlar para karşılığı gelmişlerdir. Mitinge katılıp parasını almış seçim günüde kendi arzuladığı partiye oyunu vermiştir. Seçimlerde çalışan figüranların ödemeleri şu şekilde hesaplanır. Çalışanların günlük yevmiyelerinin iki katı para verilir.
SEÇİLME VE SEÇİM KOLPASI
Kolpa yapacak olan birisi siyasi seçimlerde aday olur. Amacı ne secime girmek; nede seçimi kazanmaktır. Kendisini aday olarak gösterdikten sonra seçimi kazanma ihtimali olan adayın çıkarına olarak çekilir. Bu davranışı yüzünden para almaktadır. Kolpacı böylece asıl amacına ulaşmıştır. Bu kolpa siyasi seçimlerdemi olur derseniz; işin içinde para ve menfaat olan stk seçimlerindede aynen geçerlidir. Bu sistem asıl kazanması gereken birçok yöneticiyi devre dışı bırakmıştır. Bu olaya yakından bakacak olursak şöyle durumlarda olmaktadır. Rakibinin oylarını bölmek için yeni adaylar türetme yöntemlerinede sıkça rastlanmaktadır. Bu kolpalarda yasadışı çalışan örgüt elemanlarıda devreye girerek çıkar elde ederler.
Not: Kazanamayacağını bilmesine rağmen seçimlere girmenin bir amacı ise reklam yapmaktır. Girdiği seçimde aldığı oy sayısı ile diğer toplulukları etkileme çabasına girerler. Ben kazanamadım ama şu kadar insan beni destekledi düşüncesindedir.
SAKLAMA KOLPASI
Şimdi açıklayacağımız kolpa, aleni ve bariz bir kolpa çeşididir. Kolpacı, açığını bulduğu kişilerin kolpasını saklar. İhtiyaç halinde piyasaya çıkarır. Hemde kendisini dürüst olarak gösterme imkanına kavuştuğu için sevinçlidir. Örneğin bir şirkette müdür olarak çalışan birey yıllar sonra işten uzaklaştırılınca şu olayları yapar. İlk yapacağı kitap yazmak ve çok sayıda satıp para kazanmaktır. Elindeki tüm sırları para ile satmış olur. Gazete ve televizyonlara eski patronunu kötüleyecek haberleri beleşe ulaştırmaktansa kitap haline dönüştürüp menfaat elde etmiştir. Bu kolpacıya hiç kimse sormaz sen daha önce nerdeydin. Neden bugüne kadar bunlara razı oldun demez. Bu kolpacılar manipülasyon tekniklerinide çok iyi bildiği için her ortamdan karlı çıkarlar. Kendi reklamınıda yaptığı için rakip firmadan teklif gelince hemen o işe yerleşirler. Kolpacıyı işe alan şirket ünlü birisi ile çalışacağı için mutludur. Bu kolpaları her meslek gurubundan insanlar yapmasına rağmen bu kolpanın bir diğer adı ise gazeteci kolpasıdır. Gazeteciler ve yazarlar işten çıktıklarında tüm sırları açıklarlar. Aslında bu kolpanın gazeteci kolpası olarak anılmasının sebebi şudur. Gazetecilerin yaptığı kolpalar medyaya yansıdığı için daha çok dikkat çekmektedir. Politikada aday yapılmayan birçok insan bu kolpaya sarılırlar.
KREDİ KARTI KOLPALARI

Kredi kartı ile kontur ve hizmet alanlara yapılan tuzaklarda günümüzde çoğalmaya başladı. Kredi kartı ile kontur transferi yapılan dükkânlar aslında birer kolpadır. Kontür göndermek isteyenlerin kart bilgilerine ulaşılıp paralarını alma amaçlıdır. Son dönemlerde yaygınlaşan önlemler kolpaların önüne set çektiği için az görülmektedir. Bu önlemlerin en işe yarayanı ise banka tarafından kart sahibinin cep telefonuna gönderilen şifre sistemidir. Banka yapılan işlemi ayrıntılı olarak yazıp bunu onaylıyorsanız cep telefonunuza gönderdiğimiz şifreyi girin yazıyor. Kredi kartını eline geçiren dolandırıcılar telefonu çalamadığı içi işlem yapamıyorlar. Çağımızın en büyük güvenlik önlemini devlet bankalarının hepsi kullanmaktadır.

ARABA KAÇIRMA KOLPASI
Bu kolpa genelikle araba emanet edilen yerlerde yapılmaktadır. Garajlarda ve otoparklarda diyebiliriz. Kolpacı arabanın sahibiymiş gibi garaja gelir. Otoparkçıya fazladan verir. Arabamı alacağım der hatta şüphe uyandırmamak için teşekkür bile eder. Arabanın kolpa ile kaçırıldığı nasıl ve ne zaman anlaşılıra gelince aslında çok basittir. Arabanın asıl sahibi garaja geldiğinde her şey ortaya çıkar. Çözüm karakola ifade verip suçlunun yakalanmasından başka bir şey değildir. Bu tür durumlarda suçlunun ismi bilinmesede “suçluyu görsem tanırım” diye ifade verilebilmektedir. Yüzlerce kolpanın döndüğü yeryüzünde yapacağımız şeyler nelerdir derseniz. Biraz şüphecilik ve seçici birey olmaktır. Bir diğeri ise içten ve samimi olarak dua etmektir. Dualar sonucunda kolpacılar dolandırıcılar size bulaşmazlar.
YEME İÇME MADDELERİ KOLPASI

Kontrollerin yetersiz kalması ve yakalananların az ceza alması gıdalara, yiyeceklere ve içeceklere neler yaptırıyor.

Bayat salçaları ambalajlarını açarak köy salçası yapma en çok denenen kolpalardır. Diğer bayat ve ucuz gıdalarında çoğu köy gıdalarına benzetilerek piyasaya sürülmektedir. Peteklerdeki gerçek balları süzdürüp çıkararak ucuz şurup ve şeker koymakta sürekli yapılan gıda dolandırıcılıklarındandır. Son kullanma tarihi geçmiş gıdaların ambalajları sökülerek yenilerinin içine katılıp taze diye satılması en yaygın olan kolpalardır.

1- Dönerlerin içine ucuz etler ve diğer ete benzeyen gıdalar katmak.

2- Bayatlamış peynirleri krem peynir veya tulum peynir yaparak satmak.

3- Ekmeklerde dahil bir çok yiyeceğe güzel ve kaliteli görünsün diye boya koymak.

4- Tavuk organlarını iç yağlarını ve sakadatları kıymalara katmak.

5- Peynir sularından ve süt tozlarından süt yapmak.

6- Pahalı satılan zeytinyağına diğer ucuz yağların katılması.

7- Tereyağına patates ve ucuz yağların katılması.

8- Sütlere ucuz yağlar katmak.

9- Baharatların içersine ucuz baharatları ve kolay yetişen bitkileri koymak.

10- Kaynak sularına şehir ve göl suları karıştırmak.

Bu yadıklarımız kolpacıların yiyecek ve içeceklere yaptıkları hileleden birkaç tanesidir. Yüzlerce yöntemi kullanarak haksız kazanç elde etmelerine rağmen insanların sağlıklarınıda bozmaktadırlar.

GÜVEN VERME KOLPASI
Güven verme kolpası birçok alanda yapılmaktadır. Hepsini anlatmadan tek bir yöntemi yazacağız. Neden derseniz hepsini anlatmak kitabınızda çok yer tutar. Şimdi bir tanesini yazıyoruz. Kolpa yapılacak olan kim derseniz ilginç bir cevapla karşılaşacaksınız. Kolpa bu sefer banka şubelerine  yapılmaktadır. Kolpalanacak banka şubeleri seçilir. Bu seçilen bankalara müşteri gibi gidilerek yüksek miktarlarda paralar yatırılır. Ara sıra paralar büyük bir yatırım yapılıyormuş izlenimi verilerek çekilir. Bir diğer banka şubesine yatırılır. Buradaki ilk amaç banka şubelerine hatırı sayılır derecede zengin görünmektir. Kolpacılar bankanın üst karar vericileri ile ünsiyet ve samimiyette oluştururlar. Bu aşırı iletişim kolpacılar için çokta zor olmaz sizlerinde bildiği gibi bankalar büyük paralar sayesinde dönerler. Bu yüzden çok parası olanlarla dialoğa girmeyi ilke edinmişlerdir. Yüksek miktarda para yatıran kolpacılar bankanın gözdesi olmuşlardır. Kolpacılar bunu hissettikleri anda kolpalarını sonlandırırlar. Hedefledikleri bankalara giderek paraların tamamını alacaklarını çok büyük ve karlı bir iş yapacaklarını anlatırlar. Banka yetkilileri kolpacıların isteklerini yerine getirir. Paranın tamamını çektikten sonra bir bahane ile hesap yaparlar. Büyük yatırımlarını başarmaları için biraz daha para gereklidir. Banka yönetimi kolpacılara bu parayı vermeyi kabul eder. Çünki istedikleri para yatırıp çektiklerine göre çok fazla değildir. Bankaya yatırıp çektikleri paranın yüzde biri kadar bir paradır. Bu parayı banka kolpacılara verir. Banka kolpalandığını anlamamıştır. Öbür bankalardanda aynı kurgu ile paralar alınır. Tüm bankalardan paralar alındıktan sonra kolpacılar ortalıktan kaybolurlar. Banka yetkilileri kolpalandıklarına uzun süre inanamazlar. Çünki çok yüksek para yatırıp çeken bir müşteri neden böyle bir şey yapsınki diye düşünürler. Anlaşılır bir örnek verecek olursak bankaya yüz tane araba alacak para yatırabilen bir zengin müşteri neden bir araba parasını kaçırsın ki diye düşünürler. Bu kolpa ticari hayattada çeşitli versiyonları ile uygulanmaktadır.
MERKEZİ İDARE KILIĞINA BÜRÜNME KOLPASI

Bakanlıktan geliyoruz evde bakım yapacağız diyerek işe başlarlar. Kendilerini sağlık personeli olarak tanıtırlar. Buradaki amaç hastaların ihtiyacı olan sağlık aletlerini yüksek fiyata satmaktır. İşlerini kolaylaştırmak için getirdikleri aletlerin devlet malı olduğunu ağır sorumluluk taşıdıklarından bahsederler. Mahalledeki kandırdıkları bireylerden paraları alarak ortadan yok olurlar. Bu kolpanın başarılı olmasındaki önemli ayrıntı sağlık bakanlığının gerçek telefonunu vermeleridir. Vatandaşların bakanlık telefonlarına ulaşmalarının imkânsız olduğunu bilirsiniz. Bir saat süreyle bile tuşlama yapsanız kimse yanıt vermeyecektir.

ÇÜRÜK MEYVE VE ARABA KOLPASI
Araba değerli bir mal olduğu için kolpacıların üzerinde en çok çalıştıkları konudur. Araba alım satımlarında çeşitli manipülasyonlar yaparak hacizli arabaları satma kolpası önemli yer tutmaktadır. Bu kolpaya uğramamanın yolu satın alınacak aracın sorunlu olup olmadığını özenle araştırmaktır. Meyve seçerken gösterdiğimiz özeni bile göstersek bu kolpadan kurtuluruz. Arabada meyve gibi çürük olabilir. Meyveyi atabiliriz ama arabayı asla atamayız. Arabayi satin almadan önce sigorta pirimlerinin ödenip ödenmediğinide kontrol etmelisiniz. Dolandırıcıların etkileme tekniklerine kapılmayınız. Çürük meyve örneğine devam etmemizin nedeni kolpacılardan genel olarak nasıl kurtuluruz konusunu algılamamız içindir.
Pazarlarda ve seyyar satıcılarda karşılaşacağımız kolpalardan birisidir. Meyve sebze satan kolpacı kolpasına söyle başlar. Meyve ve sebzeleri seçerek almak serbesttir, isteyenler alabilir diye müşterileri tezgahına çeker. Daha önceden şu hazırlığı yapar. Elindeki cürük meyveleri kendi tarafına yerleştirir. Çürük tarafları alt tarafta olduğu için müşteriler bile fark edemez. Kolpacının tüm hazırlığı bitmiştir. Müşteriler meyveleri seçerler ve poşetlere koyarlar. Müşterilerin seçtikleri tüm meyveler sağlamdır. Kolpacı kendi tarafındaki en sağlam meyveleri control ettirerek müşterinin onayı ile poşete atar. Bu atılan meyveler gerçekten güzel ve sorunsuzdur. Peki kolpacı neden bu sağlam meyveleri poşete attı dersiniz. Manipülasyon yapmak için attı. Şimdi müşteriye soracak kaç kilo istersiniz. Meyveler müşterinin istediğinden fazla geldiği için poşetten alınması gerekecek. Kolpacı hem kendi koyduğu güzel meyveleri hemde müşterinin seçtiklerini geri alacak ve istenilen kiloda meyve olmayacaktır. Bu seferde kiloyu tamamlamak için poşete meyve atılması gerekecek. Bu sonradan atılan meyveler kolpacının önüne ayırdığı bir yanı çürük olan meyvelerdir. Kolpacı ani bir hareketle çürük meyvelerin sağlam yerlerini gösterip poşete koyar. Müşteri hiçbir şey sezmemiştir. Evine gidip poşeti açtığında kolpalandığının farkına varır. Bir yandanda meyveleri kendisinin seçtiğini düşünür. Kolpalandığının farkında olmayanlar bile olmaktadır. Kolpanın içersinde etkileme ve yönlendirme vardır. Kolpacı ilk olarak attığı meyvelerin her tarafını müşteriye göstermiştir. Müşterinin güvenini kazanmıştır. Böylece kolpasını kolay ve zahmetsizce yapmıştır. Bankaları dolandıranlarda önce güven vermişler sonra aldatmışlardır.
Satıcılar boş kaldıklarında meyvelerin ve sebzelerin iyilerini seçerek müşterilerin göreceği en önlere koyarlar. Nasıl olsa poşete koyarken kendi tarafındaki bölümden dolduracaklardır. Bunların hepside döküntüdür. Müşterilere bunları verirler.
REKLAM YAPMA KOLPASI
İşleri iyi gitmeyen kolpacıların başvurdukları kolpalardan birisidir. Kolpacının dükkanına kimse uğramadığı dönemlerde kolpacı dükkanının camına şöyle bir iş ilanı yapıştırır. “Bay bayan eleman alınacak” aslında kolpacıya eleman lazım değildir. Kolpacı ilanı görüp gelenlerin dikkatini çekerek mallarını satmayı amaçlamaktadır. Diyelimki ilanı gören işsiz bir bayan dükkana geldi. Kolpacı dükkana iş bulmak için gelen bayan olduğu için bayan eleman aldık, bize erkek eleman lazım der. Kolpacının amacı gelen bayanın mağazadaki ürünleri görmesi ve satın alır beklentisidir. Bunun için bayanın mağazada ne var ne yok diye incelemesine imkan tanır. Şimdiden sonraki ayrıntıları tahmin ettiniz. Eğer işe girmek üzere erkek biri gelirse kolpacının vereceği cevap bu seferde biz erkek eleman aldık, bayan eleman arıyoruz olacaktır. Kolpacı bu uyguladığı kolpadan çıkar elde etmeye devam eder.
REKLAM SİNEMA VE DİZİ FİLMLERİNDEKİ KOLPALAR

Sanatçı ve uzmanlardan bilgileri tüyoları alıp amele fiyatına oynatma kolpasıdır. Kolpanın nasıl işlediğini aktaralım. Diyelim ki bir dizide veya reklam filminde bir illüzyon sanatçısının gösteri yapacağı sahne var. Bu iş için çok sayıda profesyonel illüzyonisti reklamın çekileceği stüdyoya davet ediyorlar. Çekilecek rolü deneme adı altında yapmasını istiyorlar. Gelen sanatçıların gösterilerini videoya kaydediyorlar. Beğenilirseniz çağıracağız diyerek gönderiyorlar. Ellerine geçirdikleri teknikleri yöntemleri nasıl değerlendirecekler onu yazalım. Ucuz yevmiye ile çalıştırdıkları elemanlarına yaptırıyorlar. Nasıl olsa her şeyi görmüş oldular. İllüzyon sanatı bir örnektir. Neye ihtiyaçları varsa aynı yöntemi kullanıyorlar.

ÜSTÜN GÖRÜNME KOLPASI
Kolpacı kolpasına başlarken yakınlarından bahseder. Eğer kolpasının ortaya çıkma ihtimali varsa akrabasının üstün mevkide olan akrabasının dayısı olduğunu söyler. Dayısının korkulacak birisi olduğunu aleni olarak anlatır. Dayısının emniyet müdürlüğünde önemli bir mevkide olduğunu etrafına söyler. Emniyet veya savcılık birer örnektir. Topluma korku salan bir dernek veya siyasi parti ismini de kullanırlar. Neden dayım diyor da amcam demiyor diye sorgularsak şu gerçek ortaya çıkmaktadır. Amcam demiş olsa soy isimleri ve nereli oldukları tutmak zorunda olması gerektiği için kolpası ortaya çıkacaktır. Anlattıklarına inanmış gibi görünenler kolpacıyı çok mutlu eder. Bu tür insanların kolpacı olduğunu hemen anlamalıyız. Aile bozukluğu yaşayan bireyler bu kolpayı her yerde tekrarlarlar. Kolpayı yapanlar fırsat bulduklarında diğer kolpalarınıda yapma çabası içersine girerler.

SİYASET KOLPASI
Örneğin bir işadamının piyasadaki etkisi bitirilecekse siyaset kolpası yapılmaktadır. Çökertilmek istenen işadamını kazanma ihtimali az olan veya hiç olmayan bir partiden aday yaparak başarılabilir. Ortam ve planlar öyle sinsice planlanır ki kimse olayın gerçek yüzünü tespit edemez. Siyaset kolpasında haberi olan veya olmayan birçok şahıs kullanılmaktadır. Kolpalanacak işadamını tuzağa düşürmek için ünlü bir siyasetçi bile kullanılmaktadır. İşadamına sen başkanımız olacaksın sen milletvekili olacaksın telkinleri seri bir şekilde empoze edilmektedir. Bir nevi gizli dayatma uygulanmaktadır. Bu kolpada medya baş figüran rolü oynamaktadır. Medyada kendini gören işadamı sermayesini siyasete yatırmaktadır. Siyasete dünyamızdaki birçok şey gibi önce vermelisin sonra almalısın yöntemi geçerlidir. Bu sisteme uymayan birçok insan başarısız olmuştur. Para harcamadığı için hiç bir mevkiye getirilmemiştir. Kolpa yapılacak işadamının konumuna gelince para harcadığı halde herhangi bir makama getirilmeyeceği kesindir. Beklenen olmuştur seçimler bitmiş kolpa yapılan işadamıda parasal olarak bitmiştir. Rakipleri piyasaya egemen olmuşken kolpalanan işadamı parasız kalmıştır. Bu örnekler hayatımızın her pikselinde kısmen değiştirilerek uygulanır.
BAŞKANLIK YÖNETİCİLİK LİDERLİK KOLPASI
Yöneticilik ve başkanlık seçimlerinde yapılan bu kolpa her yerde kullanılmaktadır. Siyasi seçimler, tüm başkanlık seçimleri özcümle lider seçilecek her yerde yapılan kolpanın işleyişi ve tarzı şöyledir. Liderlik kolpası, kolpalar arasında önemli bir yer tutar. Kolpayı kimler yapar ve hangi amaçlarla yapılır öğreneceksiniz. Seçimle gelen bir yöneticiyi düşünelim. Süresi dolduktan sonra tekrar yönetici olması için, tekrar aday olup oy alması gerekir. Bu yeni süreçte rakipleri de olacaktır. Kolaylıkla tekrar seçilebilmesi için planlar yapar. Bu planları arasında şimdi açıklayacağımız kolpada vardır. “Ben bu dönem aday olmayacağım” diyerek halkın nabzını yoklar. Aslında ben kesinlikle adayım yine seçilmek istiyorum demek istiyordur. Aday olmayacağım söylentisini ortaya atmasının ana nedenlerinden birisi rakiplerinin kimler olacağını kısa yoldan anlama metodudur. Rakiplerinin kimler olduğunu anladıktan sonra işleri pek zor olmayacaktır. Başka bir nedeni ise halkın kendisini ne kadar sevip sevmediğini anlaması içindir. Sen tekrar aday olmalısın diyenlerin kimler olduğunu görmek hoşuna gidecektir. Yapmak istedikleri arasında şu bile vardır. Ben hırslı ve koltuk sevdalısı değilim imasını yapmıştır. Sizler istediniz tekrar başkan oldum diyerek karizmasını çoğaltır. Yönetirken hata yapsa bile üzerine fazla gelinmeyeceğini de hesap etmiştir. Bu kolpa tekniği dünya coğrafyalarında en küçük yönetici seçiminden en büyüğüne kadar her kademede kullanılmaktadır. Bu kolpayı anlaşılır hale getirelim. Aynı görüşte beş aday olursa oylar bölünür. Karşı tarafta tek aday olduğu için kazanır. Seçimlerde hiç seçilme hevesinde olmayan adaylar oy bölme amaçlı olarak çıkarılmaktadır. Şu küçük ayrıntıyı da unutmamamız gerekir. Kazanamayacağını bilen adayların bazıları tanıtımlarını ve reklamlarını yapmak için aday olurlar. Siyasette buna benzer yüzlerce kolpa var desem yalan söylemiş olurum. Binlerce kolpa bulunmaktadır. Özcümle sadece siyasi kolpalar tek başına bir kitapta ancak toplanabilir.
SEÇİMLERDE SUS PUS OLMA KOLPASI

Dünyadaki siyasi partiler seçimlerde yasadışı örgütlere karşı olduklarını neden söylemiyorlar. Seçimlerde siyasi partilerin tek amacı çok oy almaktır. O ülkede yasadışı örgütlerden zarar görenlerin sayısı çok azdır. Oy çıkmayacağını düşündükleri için hiçbir siyasi parti biz iktidar olduğumuzda mafya ile mücadele edeceğiz; demek yerine hepsi sus pus oluyor. Diğer bir neden ise çetelerin gazabından ürküyorlar. O ülkede hangi zümre çoksa o yönde oynuyorlar.
Hatta bazıları bilerek azınlık olanlara saldırarak çoğunluğun oylarını garantiye almak istiyorlar. Azınlık olanlardan kendilerine gelme ihtimali olan oyları bilerek gözden çıkarıyorlar. Bu ülkelerde bir siyasi parti biz halkın kanını emen mafyayı ezeceğiz dese sonuç ne olacaktır. Mafyanın direk temas ettiği birkaç vatandaş o partiye oy verecektir. Bu düzlemde seçimi kesinlikle kazanamayacaktır. Çetelerden direk ve dolaylı olarak beslenenler bu partiye karşı savaş vereceklerdir. Bu nedenlerden dolayı hiçbir politikacıyı ben kötülüklere ve kötülere karşıyım derken göremezsiniz. İstisna olduğunda seçim dönemlerine de çetelerle mücadele edeceğiz diyenlere rastlandığında bu partiler uzun yıllar iktidarda kalabiliyorlar. Mafya karşıtı partilerin seçimi kazandığında en az otuz kırk sene ülkeyi yönetiyorlar. Bu partilere hiçbir rakip çıkamıyor.

ESKİDEN NE İŞ YAPIYORDU KOLPASI

Kolpacılıkta en çok kullanılan bir zarf atma yöntemidir. Popüler kültüre kavuşmuş halkın beğendiği insan olanlara bu kolpa yapılmaktadır. Kolpa yapılacak insanın daha önceki seceresi dâhil tüm evreleri araştırılarak açıkları bulunur. Bu açıkları bireye hatırlatılır. Birey bunların ortaya çıkmasını istemiyorsa kolpacılar tarafından yönetilir ve kullanılır. Kolpacaılar bireye bir nevi şantaj yapmaktadırlar. Bu kolpanın işlemesinin nedenleri kültürel ve sosyal gerilemedir. Daha net ifadeyle bizi yönetenin soylu insan olmasını istememizden kaynaklanmaktadır. Saltanatın etkilerinden kurtulamayan toplumlarda bu kolpa yaygın olarak işlemektedir. Bizi yönetenin babası da bizi yönetmiş olması gerekmektedir. Halkın içinden çıkan yöneticileri kabullenemeyiz. Bunu bilen mafyacılar kullanacakları yöneticilerin açıklarını bulamadığı zamanlar araştırmaya girerler. Daha önce ne iş yapmış babası hiç hata yapmış mı araştırılır ve servis edilir. Basit bir örnekle milletvekili olmadan önce ailesini geçindirmek için zor işlerde çalışan birisi mafyanın işine gelmektedir. Sen milletvekili olmadan önce kimdin sorgusu yapılır. Eskiden ne iş yapıyordu kolpası zahmetsiz bir kolpadır. Böyle olmasa kolpacılar açık oluşturmak için uzun süreler bireyi takip etmek zorunda kalırlar.

MESLEKİ DERNEKLERDE YAPILAN KOLPALAR

Derneklerin üyelere en bilinen zararları ise şöyledir. Özellikle mesleki derneklerde üyenin serbest ticaretini çeşitli yöntemlerle engellerler. Üye derneğin kontrolü altındadır. Dernek üyeye baskı yapar. Sen dernek üyesisin şu fiyata satacaksın bu fiyatın altında satış yaparsan suç işlersin. Diğer yandan üye olmayanlar istedikleri gibi ticaret yaparak piyasadan istedikleri gibi faydalanırlar. Derneklerin üyesine yüzlerce zararı vardır. Derneklerin asıl amacı üyesini kalkındırmak olmasına rağmen tam tersini yaparlar. Üyelerinin mevcut durumlarını daha kötüye götürmek için zorluklarla kazandığı paralarını alırlar. Kimlik kartı yenileme ücreti, derneğin promosyon adı altında yaptığı onlarca malzeme satışı üyeyi parasız bırakır.



İŞ İÇİNDE İŞ KOLPASI (MÜDÜR VE YÖNETİCİ KOLPASI)
Kitabınızın arka kapağında veya önsözünde şu cümleye rastladıysanız yazılanların gerçek olduğuna hayretle inanacaksınız. “Elinizdeki eser sizin yaşamınızı kolaylaştıracak. Kötülüklerden ve negatifliklerden koruyacak. Yaşantınızda yenilikler olacak ve hayatınız kurtulacak.” Şimdi kolpanın işleyişini ve tarzını okuyup karar veriniz. İş dünyasında ne entrikalar ne düzenler dönüyor. Gerçektende çok acayip şeyler döndüğünü anlayacaksınız. Bu kolpa işyeri sahiplerini hedef almaktadır. İşyerlerinde çalışan yöneticiler ve müdürler kolpacılar tarfından yönlendirilir. Bazı durumlarda ise kolpacılığa elverişli ve meyilli olan yöneticilerde bu kolpayı kendi çalıştıkları işyerlerine karşı yaparlar. Çalıştıkları fabrikaları zarara uğratırlar. Bu ön bilgiden sonra kolpanın işleyişine ve tarzına geçebiliriz. Örneğin bir büyük araba kiralama şirketini ele alalım. Araba kiralama şirketinin yöneticisi gelen işleri kendi kurduğu veya ortak olduğu yere aktarır. Asıl iş yeri sahibi kendisine yapılan bu kolpayı çözemezse iflas durumuna kadar gider. Bir çok işyeri sahibi bu ve buna benzer kolpaları önlemek için gizli müşteri ve bilinmeyen müşteriler çalıştırarak elemanlarını kontrol altında tutar. Müdür kolpacı ise bilinmeyen müşterinin dikkati ile belirlenir ve işten uzaklaştırılır. Kolpacılar bu denetleme görevi yapan gizli ve bilinmeyen müşterilere ajan müşteri veya casus müşteri demektedirler. İş içinde iş kolpasından korunmanın yolu gerçektende ajan ve casus müşteriler çalıştırmaktır. Bu kolpayı anlatırken oto kiralama şirketinden yola çıktık. Bu sadece bir örnektir.
YÜKSEK FAİZ VERME KOLPASI

Faiz vereceğim diyerek paraları toplayıp kaçma kolpasının nasıl yürüdüğünü öğrenelim. Kolpacı yerleştiği bölgede reklamını yapacak birilerini bulur. Gittiği yerde kendisini tanıyan olmadığı için kendisine yardım edecek birilerini bulması gereklidir. Bulduğu insanlar kolpacının süper faizler verdiğini halka duyurması gereklidir. Bu efsane uydurucuları kolpacıyı yücelterek anlatır. Kolpasında kullandığı bazı elemanların haberleri bile yoktur. Tek suçları saf olmaları ve kolay kandırılma özelliklerinin olmasıdır. Kolpacı sıradan bir vatandaş olmasına rağmen kendisine unvanda bulur. Emekli banka müdürü sanayici gibi kılıklara bürünür. Bu sahtekârlığından dolayı para toplamakta zorlanmaz. Önce aldığı paraların faizlerini yüksek olarak öder. Güven sağlayıp hatırı sayılır miktarda parayı topladıktan sonra ortalıktan yok olur.

PARASIZ BIRAKMA KOLPASI
Şimdi anlatacağımız kolpayı okuduktan sonra kolpacılığın ne olduğunu anlayacaksınız. Kolpacılar zor durumda bırakmak istedikleri bireye parasız bırakma kolpasını uygularlar. Bu kolpayı kolpacılar istihbarat yöneticilerinden esinlenerek bulduklarınıda hatırlatalım. İstihbarat yöneticileri dünya genelindeki mafyayı etkisizleştirmek için mafyanın parasını ellerinden alırlar. Parasız kalan kolpacıların hareket alanı daralır. Kolpacılarda kendilerine yapılan kolpanın benzerini bireylere yapmaktadırlar. Bireyin cebinde para azaldığı durumlarda son parasınıda harcatmak için piyasaya bireyin ihtiyacı olan malı sürerler. Bireyin göreceği yerlere uygun fiyat mal sergiledikten sonra bireyde kendisine sunulan mallardan alır. Parasını o anda ihtiyacı olmayan bir mala veren birey zor durumda kalır. Anlaşılır bir örnekle açıklayalım. Bir kamyonet düşünelim içersinde züccaciye malları var. Züccaciye pekte ucuz bir mal değildir. Züccaciye eşyalarının yarı fiyatının altında satıldığını gören birey cebindeki paraların azlığını düşünmeden harcar. Daha sonra birey bir çok zorlukla karşılaşır. Kolpacılar bireyin karşılaştığı zorluklarıda zarfa dönüştürür. Kolpada kullanılan satıcılar kolpaları belli olmasın diye bireyin geçeceği yere bireyden önce yerleşip pusuya yatarlar. Bireye buna benzer kolpa yapılmış olsa bile tam olarak ayıkması imkansızdır. Birey kolpalandıktan sonra dünyada en zor bulunan parayı bulamayacağı kesindir. Kolpacıların en başarılı olduğu kolpalardan biriside parasız bırakma kolpasıdır. Kolpacılığın pasif direniş olduğunu bu kolpa ile gördük.
Not: Para harcatma yönteminde zücaciye satışları bir örnektir. Kolpa yapılacak bireyin konumuna ve ortamına göre malzeme ve hizmet sunulmaktadır. Bu davranış bir işadamına yapılıyorsa işadamı ucuz aldığı herhangi bir şeyi kısa sürede paraya çeviremeyeceği için kolpacılar amaçlarına ulaşırlar.
PARAYI BEN VERDİM KOLPASI

Bu kolpa sivil toplum kuruluşlarında daha fazla yapıldığı için ayrıntıları stk lar üzerinden yapacağız. Derneğin gelirlerini karşılayan üyeler derneği kendi istediği gibi yönetmeye devam ederler. Dernek üyeleri olaylara sessiz kalmaktadırlar. Bu sessizlik birçok haksızlığa yol açmaktadır. Dernekte hakkını arayan üyeler dernekten uzaklaştırılmakta istenen üyelere özellikler tanınmaktadır. Üyeler çaresizlik içersindedir. Derneğin masraflarını karşılayan egemen güçlere boyun eğerler. Teşkilat ve kolpa öyle sistemli yapılırki seçim yapılsa bile aynı şahıslar yönetici olurlar. Derneğe yeni yapılan üyelerde control altında tutulmaya çalışılır. Yeni giren üye, çemberin içersine girdiğini fark etsede mücadele veremez. Ben yazar olarak kitaplarıma yazdığım her şeyi ispatlayan birisi olarak bilinmekteyim. Size şimdi yazdığım “parayi ben verdim kolpasi” olarak tanımladığımız manipülasyonu ispatlayacağım. Derneklerin bir mekana ihtiyaçları olur. Derneğin üyelerinden birisi kendi dükkanını derneğe tahsis ederse durumlar nasıl gelişecektir. Derneğin başkanı olarakta düşünebilirsiniz. Derneğin başkanı derneğe kendine ait olan dükkanı vermiş kabul edelim. Dernek çalışmaları başkanın kendi dükkanında faaliyet gösteriyor. Basit bir denklem kuracak olursak bu başkan dernekte saygı görecektir. Bu saygısınıda istediğinde kötüye kullanabilir. Yapılan seçimlerde dernek başkanlığını bırakırsa derneği dükkanından çıkaracaktır. Derneklerde en büyük sorun olan dernek yeri kiraları önemli yer tutmaktadır. Birçok üye bunu göze alamayacağı için kötü gidişata evet diyecektir. Aksi durumda derneğin devamı kesinlikle imkansızdır.

MARKETLERDEKİ KOLPALAR
Marketlerdeki aldatmalar ve dolandırıcılıklar önemli gibi görünmemektedir. Gerçek ise şöyledir. Binlerce müşteriye yapılan kolpalar toplandığında marketler büyük yolsuzluklar yapmış oluyorlar. Büyük marketler ülkelerin vergi kaynağı olduğu için sistemi yönetenler market kolpalarına ceza yazmak uyarmak ve engellemek istemiyorlar. Kitabın yazılma amacı biz vatandaşlar kendi kendimizi korumalıyız. Medya gereksiz olan aktüel haberlere ara verip halkın sorunlarını bir kaç kez tefrika etse tekrarlasa her şey çözülecektir. Etkileme ve yönlendirme kolpası barkot sistemiyle çalışan organize parakende (zincir mağazalar) olarak tanımlanan mağazalarda çok sık olarak uygulanmaktadır. Bu kolpa birçok market tarafından yapılmaktadır. Kolpanın yapılışı gayet açıktır. Değeri yüksek olan bir ürünün olduğu rafın üzerine değeri az olan bir ürünün etiketi yapıştırılır. Bu kolpa vatandaşları kesinlikle aldatmaktadır. Kolpanın tarzı şöyledir. Ucuz ve pahalı ürünlerin isimleri birbirlerine çok benzerler. Kurgu işlesin diye altyapı çalışmaları titizlikle yapılmaktadır. Daha anlaşılır anlatımla paketli meyvelerin üzerine sanki fiyatıymış gibi kilogram değeri yazılmaktadır. Bu değer ise şu demektir. Müşteri kasaya gittiğinde ürün barkottan geçince gerçek fiyatının en az iki üç kat fazla yansıyacaktır. Sizlere bu kolpayı yazmadan önce değişik marketlerde çalışmalar ve araştırmalar yaptık ve şu sonuçlarla karşılaştık. Hemen hemen tüm marketler bu sistemi uygulamaktalar. Hatta yok canım şu market bunu yapmaz demeyin diğerleri kadar seri ve çok reyonda yapmasa bile onlarda bu yola başvuruyorlar. Özcümle; bire aldım sandığınız bir ürünü beşe almış oluyorsunuz. Bire alacağınız ürün rafta yer almadığı için kolpadan kaçışınız ve kurtuluşunuz çok zor oluyor.
KOLPACILARI ANALİZ VE ÇÖZÜMLEME

Yakın çevresinde veya ailesinde kolpacı olanlar kolpaya en yatkın insanlardır. Mafyanın en sevdiği aileler bunlardır. Uzun yıllar o mahallede egemen olan bu aileyi kullanarak etkin olmaktadırlar. Ağır aile problemleri geçirmiş kişilerde kendilerini bu işlere vururlar. Kötülük onların yaşam tarzı ve biçimi olup çıkar. Olumlu davranışlar sergileyemezler. Bunların çevre değiştirmesi kısmen çözüm olabilmektedir. Asıl çözüm kolpacının içinde bulunduğu kötü yaşam koşullarını çözmesidir.

REKLAMSAL KOLPALAR

Film ve dizi şirketleride sizin reklamınızı yapacağız diyerek dolandırıcılık yaparlar. İhtiyaçları olan ne varsa hiç para vermeden hallederler. Birçok mağazacının bu yolla dolandırılmasının nedenleri dizicilerin sinsi manipülasyonlarıdır. Dizilere diyelimki buzdolapları lazım oldu bunu reklamınızı yapacağız diyerek magğazalardan yükleyip götürürler. Umut ve kazanma beklentisine girenler bu şirketlere paralarını ve mallarini kaptırırlar. Bu kolpanın varlığını sürekli koruması ve yok olmamasının nedenlerinden birisini açıklayalım. Dolandırıcılar bugün hasan’ı yarın hakan’ı diğer gün serdar’ı dolandırmaktadırlar. Sürekli yeni hedeflere giderler. Dolandırılan insanlar seslerini duyuramadıkları için kolpa gizli kalmaktadır. Kolpacılarda kendilerine yeni kurbanlar bularak kolayca halka zarar verirler.

ÖZEL ÜRÜN KOLPASI

Mağazaya girdiğinizde ihtiyacınız olan üründen rafta bir iki tane vardır. Mağazacının nasıl kolpa yapacağını tahmin etmişsinizdir. İncelediğiniz ürün elimizde tamamen bitti. Yenisi gelince kim bilir kaç lira olur. Bu ürününde fiyatı bu değil daha yüksek ama devamı olmadığı için bitirmek istiyoruz dedikten sonra bu ürünü kaçırmayın demeyi de ihmal etmez. Bu kolpanın köklerinde çocukluğumuzda yemek yemediğimizde bize ne derlerdi? Çabuk ye yoksa başkaları gelip hepsini yer; sana hiç yemek kalmaz. Kaybetme korkusu beynimizde canlanınca yemekleri yemeye çalışırdık. Satıcılarda bizi bu kolpa ile avlamaya çalışır. Hele de ürüne ihtiyacımız varsa hemen alırız. Biz gittikten sonra satıcı rafa bir tane daha yerleştirir.

MARKETLERDEKİ YANILTMA KOLPASI
Marketlerdeki kolpaların hepsini yazacak olursak “marketlerde yapılan kolpalar” isimli bir kitap yazmamız gerekir. Şimdi bir tane önemli kolpayı yazalım. Buradaki manipülasyon “alt ve üst” kavramıdır. İnsanların alıştığı bir kural vardır. Marketler kolpa yaparken bu kuralları kullanırlar. Fiyatlar ürünlerin altına yazılır. Örneğin elmaların olduğu rafı düşünelim; elmanın altında fiyatı yazar. Bu bilinen bir kuraldır. Şimdi kolpa nasıl işliyor ona geçelim. Üst üste raflar olan bir marketin en üst rafında ananas veya daha pahalı olan bir meyve var. Ananasın fiyatı hemen altında yazmalıdır. Marketçiler müşterileri manipüle etmek için ananasın fiyatını en üste dikkat çekmeyecek bir yere yazarlar. Ananasların durduğu rafın altında elma veye daha ucuz bir meyve konur. Elmaların fiyatı alta yazılması gerekirken ananasın altına yazılır. Müşteriler ananas çok uygun fiyata diyerek alırlar. Ananasın asıl pahalı fiyatını görememişlerdir. Elmanın fiyatını ananasın fiyatı sanmışlardır.
MARKETLERDE ÇOK YAPILAN KOLPALAR
En basitinden bir yöntemleride ürünlerin üzerine indirimde yazıyorlar. Bu indirim o marketin kartı kullanılmadığında kesinlikle işlemiyor ve ürünü üst değer yani pahalı olarak almış oluyoruz. Bu kolpanın iyi çalışması için bir kaç tane ürüne; kartı olanlara indirim yazıyorlar. Aslında birçok ürün yazılan fiyatıyla aynı olmamaktadır. Bir çoğumuzun fark ettiği ama marketin fazla başarılı olamadığı şu kolpadan bahsedelim. Ürünün üzerinde yarı fiyatına yazıyor. Gerçek sonuç ise yarı fiyatına almanın şartları var. En az şu kadar yüklü alışveriş yapana veriyoruz diyorlar. Bu ürünüde farkında olmadan pahalı olarak alanlar olabilir. Bu yazı aldanmamıza en büyük etken oluyor. Marketten aldığımız ürünleri şöyle düşünmekteyiz. Bu marketin indirim kartı bende yok ama önemli değil aldığım ürünlerin üzerinde kartı olanlara indirim yazmıyordu! evet yazmıyordu ama kasada kurulan teşkilat bizim düşündüğümüz gibi değildir.     
Not: Bazı marketler ise denetimin olmadığını bildikleri için; satmak istedikleri pahalı ürünün rafının üzerine direk olarak ucuz bir ürünün etiketini yapıştırma cesaretini bile gösterebiliyorlar. Sorulsa bile o ürünler bittiği için yeni gelen eleman oraya pahalı ürünleri doldurmuş demektedirler.
İHMALLER SONUCUNDAKİ KAYIPLARIMIZ

Dolandırılma olaylarının büyük bir çoğunluğu ihmallerimiz sonucunda olur. Örneğin devlet birimlerinde bir işimiz olduğunda görevliler yerine aracılarla görüşürsek hata yaparız. Özellikle paranın olduğu yerler olan bankalarda dolandırma işleri daha çok olmaktadır.

Not: Bir ay çalışarak kazandığımız parayı yankesici sadece bir saniyede çalıp götürür.

SENDİKA KOLPALARI
Sendika kolpaları birçok sistemle yapılır. Bireylerden bir kaçı hedef alınarak yapılanlar ve genel olarak işçilerin tümünü kapsayan kolpalarda vardır. İmza toplama kolpası baş sıralardadır. Zarar verilmek istenen işçi yıpratılmak için kışkırtıcı konumunda gösterilir. Kendisinin ve diğerlerinin hakkını aramak için cesurca her ayaklanmaya imza atan işçiye kolpa yaparlar. Bu işçi olaylar sonucunda çalışmaları zora sokan durumuna sürüklenmiştir. İşçi kendi isteğiyle işten ayrılmak zorunda kalır. Sendikalar insanların hayatını kurtarır. Bireyin iş hayatının garantisidir. İnsan hayatında çalışmak yaşantımızın kolaylaşmasını sağlar. İşinden uzaklaştırılan birçok insan maddiyatın yanı sıra çeşitli sorunlar yaşamaktadır. İşsizliğin sosyal ekonomik boyutlarının önemli olmasına karşın psikolojik sorunları da vardır. Sendikalar çalışanların tüm haklarını koruma görevi olmasına rağmen içlerindeki kolpacılar topluma zarar verirler.
BÜYÜLENDİN KOLPASI                                   
Büyü oluşturup sonra ise büyüyü bozma kılığına bürünmek. Bu dolandırıcılıkta özellikle ev kadınları hedef seçilir. Kurgu şu şekilde işler. Bir ürün satma amaçlı olarak mahallelere gidilir. Bir bahane ile mahallede gözlerine kestirdikleri kadının evine girdikten sonra anlamsız hareketler yapıp anlamsız sözler söyleyerek büyü yapıldığı anlatılır. Sende kesinlikle büyü var görüyorsunuz hiç yoktan titremeye başladım. Ben büyü olduğunu hemen anlarım. İyi ki bana rastladınız size yardımcı olup sizi büyüden kurtaracağım. Bu büyünün bir an önce bozulması gerektiği bunun içinde altınlara ihtiyaç olduğunu söylerler. Bu sözlere inanan kadın altınları getirir. Kolpacı altınları bir bezin içine koyarak sallamaya başlar. Kadının dikkatini dağıtıp altın olan bezi içinde cam kırıkları olan başka bir bezle değiştirir. İçersinde cam olan kumaşı kimsenin göremeyeceği yere saklamasını tembihler. Ev kadını bu bezin inde kendi verdiği altınları olduğunu sanmaktadır. Dolandırıcı ev kadınına altınlara hemen bakma tekrar büyülenirsin 24 saat sonra bakarsın diyerek gerçek altınlarla birlikte uzaklaşır. Dolandırılan kadın içersinde altın olduğunu sandığı bezin içine bakınca her şeyi anlayacaktır.
KOLPACI MÜŞTERİLER

Bizden önce alışveriş edenler gerçek müşterilermi değillermi buna dikkat etmezsek her zaman hileli malları satın alıp evimize işyerimize döneriz. Bir ürün veya hizmete rağbet var gibi görünmesine aldanmayın. Böyle durumlarda kendimizi savunacak dayanağımızda hazırdır. Herkes aldı bende aldım. Benim aldığım ürün kötü olsa o kadar insan satın almaz sandım deriz. Kolpacıların her türlü entrika hile düzen yaparak menfaat sağlayabileceklerini unutmamalıyız.

DAVETİYE VE BİLET KOLPASI

Fuar festival gibi alanlarda yapılan etkinliklere katılımın fazla olması için yapılan bir kolpadır. Ücretsiz davetiye görünümünde indirimli biletler insanlara ulaştırılır. Dağıtarak veya ulaşılabilecek alanlara bırakılarak toplum haberdar edilir. Ücretsizmiş gibi görünen davetiyelerle etkinliğe gidenlere sizin getirdiğiniz bilet % 10 indirim içeren bir bilettir denerek giriş için para alınıyor. Kolpacıların bazıları biletlerin görünmesi zor olan yerlerine küçük yazı ile bu biletle gelenlere % 10 indirim yapılacak yazılmaktadır. Yasal denetim olmadığı için birçoğu indirimli yazısını eklememektedir. Etkinlik alanına kadar giden bireylerin bilet almak zorunda kalanları kolpacıların amacına ulaşmasını sağlıyor. Nasıl olsa parasız bilet buldum diyerek yakınlarını götürenlerde mahçup olmamak için giriş biletlerini para vererek alıyorlar. Kolpacılar hem kendi reklamlarını yapmış hemde yalan söyleyerek vatandaşlara bilet satmış oluyorlar. Bu kolpayı büyük fuar düzenleyenlerde yapmaktadır.

ACINDIRARAK YAPILAN KOLPALAR

Dolandırıcılığı bir örnek vererek açıklayalım. Kolpacılar hastane çevresinde gözlerine kestirdikleri bireyin yanına giderek bankadan para çekmeye zamanları olmadığını acil paraya ihtiyaçları olduğunu hastalarını taburcu edeceklerini söylerler. Güven sağlamak için birimiz senin yanında kalsın diğerimiz hastayı kurtarmaya gidelim diyerek parayı alırlar. Parayı alan kolpacı oradan uzaklaşıp bir daha gelmeyecektir. Aldatılan bireyin yanındaki kolpacı ise bir fırsattan yararlanıp oda kaçacaktır.

BİMEKAN KOLPASI
Korkutulmak ve sindirilmek istenen bireye bimekân kolpası uygulanır bir zarf atmadan ibaret olan bimekân kolpası korkak bireylere işlemektedir. Bimekân kelimesi mekânsız evsiz anlamındadır. Aslında kolpa hayali bir çalışmadır. Kolpacılar kolpayı uygularlarken fazla bir çalışma yapmazlar. Kolpalanacak bireyin duyacağı şekilde evi yurdu olmayanlar çok tehlikeli olmaktadırlar. Bu tür şahıslar insanlara kolay zarar verebilmektedir zarfı atarak bireyi korkutmaya çalışırlar. Bu kolpayı yaparken hiç haberi olmayan bir tinerci görünümündeki bimekanı korkutulacak olan bireyin olduğu yerlere götürürler. Birey aynı tinerciyi birkaç kez gördüğü için tedirgin olabilir düşüncesinde olan kolpacılar birkaç kez deneme yaparlar. Özetlersek; mekânsız zor durumda olan birisi bizim direktifimizle sana zarar verebilir bizden korkmalısın denmektedirler. Bimekan kolpasının sonuçlarına geçebiliriz. Aslında biraz düşünen dikkatli ve kararlı olan bir insan bimekân kolpasından kesinlikle korkmaz. Neden korkulmaması gerektiğini hemen açıklayalım. İnsanları bimekân hale kimler getirmektedir. Kesinlikle diğer insanlar getirmektedir. Hatta genel olarak biraz geniş açıdan bakarsak sistemi de sorgulayabiliriz. Bimekân olan birisinin beş veya on tane demiyorum; en az yüz tane düşmanı vardır. Daha net anlatımla zarar vermek için fırsat kolladığı yüzlerce düşmanı hazırda beklerken bu bimekân kolpacılar lamı uğraşacak. Kendi düşmanları dururken kolpacıların istediği bireylere mi zarar verecek kesinlikle hayır. Ama korkak bireyleri korkutmaya ismi bile yeterli olacaktır.
BANKALARIN YAPTIKLARI KOLPA
Özellikle cuma günü uygulanan bir kolpa çeşididir. Müşterilerin borçlarını yatırmalarını engelliyorlar. Diyelim ki bankaya yatırmanız gereken bir borcunuz var. Cuma günü atm ye giderek yatırmayı planladınız çünkü pazartesine kalırsa faiz ödemek zorunda kalacaksınız. Banka atm si paranızı bir türlü almıyor. Defalarca denemenize rağmen yatıramıyorsunuz. Banka kendi bankamatiğini bilerek bozuyor. Müşteriler paralarını yatıramadıkları için yüklü faizler ödemek zorunda kalıyorlar. Bankalar borçlarını ekleyerek aldığı için tüm atm lerini otomatik olarak bozuyor ve karlı çıkıyorlar. Büyük şirketlerin buna benzer beş yüzün üzerinde kolpaları vardır. İspatlanması imkânsızdır. Bankalar devlet yapılarının da temel vergi kaynakları oldukları için vatandaşlar hakkını arayamıyorlar. Bu yapılan kolpada başka bir bankaya para göndermek isteyenlerde engellendiği için kolpa yapan bankada para üç gün kalmış oluyor. Bu kolpadan kurtuluşun banka değiştirmek olduğunu düşünenlerde yanıldıklarını anlıyorlar. Gittikleri bankada aynı kolpayı daha tehlikeli şekilde tekrarlıyorlar. Çözüm devlet bankaları ile çalışmaktır.
HABERLEŞME KOLPASI
Çok ilginç bir kolpa yöntemidir. Bu kolpayı yapanlar çok uzaktaki insanlar değildir. Kolpayı anlatmaya geçelim. Birey zor durumda kaldığında ilk olarak telefona sarılacaktır. Ben şu şekilde zor durumdayım bana yardım edin diyecektir. Örneğin bireyin zor durumunu parasal bir zorluk kabul edelim. Birey ilk olarak bir yakınını arayıp kendisine yardım etmesini söyleyecektir. İlk telefon ettiği yakını bireyi bir süre bekletir. Sen biraz bekle bir çözüm bulmaya çalışalım ben seni arayacağım dedikten sonra hemen telefonla yardım isteyen bireyin arama ihtimali olanları arayarak örneğin "serdar" zor durumda beni aradı paraya ihtiyacı varmış benden sonrada kesinlikle sizi de arayacak hemen telefonlarınızı kapatın ve gereken önlemlerinizi alın diyecektir. Önlemler neler olabilir diyorsanız, ben şehir dışındayım olabilir, hastanedeyim olabilir özetle örnekleri onlarca çoğaltabiliriz. Burada önemli olan şudur ihtiyacı olanın daha zor durumda bırakılması ve kolpacıların birbirini korumasıdır. Kolpacıların birbirlerini uyarması sürekli devam etmektedir. Şöyle ki serdar zor durumda sizi arayacak siz kendi gardınızı alın serdar kendi kendine zarar versin acı çeksin. Serdar gerçekten zor duruma düşmüş üzerindeki baskılar daha da büyümeye başlamıştır. Serdar olayları tesadüf sanıp aradığı hiç kimseye ulaşamamaktadır. Ulaştıkları insanlar ise serdara yardım edemeyecek konumlardadır. Serdara kolpa yapılmıştır. Ancak serdar kendisine kolpa yapıldığının farkında bile değildir. Yinede bir şeyler döndüğünü hissetmiştir. Kolpayı telefonla haberleşme olarak sizlere anlattık. Telefon olmadan öncede kolpanın işleyişi yine aynıdır. Nemi demek istiyoruz; o zamanki olanaklar kullanılmaktadır. Örneğin serdarın ihtiyacı olanların hepsi ava çıkmıştır. Sonuç serdarın ihtiyacı olanlara ulaşamaması için her şey yapılmıştır. Haberleşme kolpasının genel yapısına ve tarzını inceleyelim. Haberleşme kolpasında kolpacıların birbirlerini koruma kolpası da denebilir. Kolpa yardıma ihtiyacı olan bireyleri daha da zor durumda bırakmak için yapılmaktadır. Çok ilginç kolpalardan birisidir. Okuduğunuzda kesinlikle ilginç bulacaksınız. Haberleşme ilk olarak ilkel yollardan yapılmaktaydı. Örneğin ateş bulunduktan sonra ateşle haberleşmeye başlandı. Günümüzde ise görüntülü ve sesli cep telefonları bile vardır.
Not: Kolpayı anlamadıysanız şimdi yazacağımız bölümü okuyunuz.
Kısa ve öz açıklamadan sonra haberleşme kolpasına geçebiliriz. Şimdiki açıklayacağımız kolpa genelde "dostlar kolpası" olarak ta geçmektedir. İhtiyacı olan birisi veya zor duruma girmiş bir insan düşünelim. İlk olarak ne yapacaktır. Kendi imkânları ile üzerindeki baskıyı yok edecektir. Peki, üzerine gelen negatiflikleri yalnız başına üstesinden gelemeyeceğini anlarsa ne yapacaktır. En yakınlarından başlayarak yardım alacaktır. Yardım almak içinde onlara ulaşması gerekecektir. İşte burada haberleşme kolpası bireyi engelleyecektir. Bireye yapılan haberleşme kolpası sayesinde birey zor durumda kalacaktır.
ELDE ETME KOLPASI

Kanunsuz bir olayı gerçekleştirmek için devlet kurumlarındaki görevlileri satın alma kolpası nasıl gerçekleşiyor onu öğreneceğiz. Çeteler tehdit ve zor kullanarak haledemeyeceği işleri yaptırmak için o kurumda ki çalışanları rüşvet vererek satın alır. Yasa dışı işlerini halletmek için planlar yaparlar. Kimler ve kaç kişi satın alınacak hepsinin hesabını yaparlar. Bu kolpalarını cezaevindeki tetikçilerinin rahat ortamlarda yatmasını sağlamak içinde yaparlar. Olay sonrası elemanlarının az ceza alması için olayın yapılacağı tarihteki polisi ve savcıyı tespit edip onları rüşvet karşılığında kullanırlar.    

MAFYANIN CEZAEVİNE GİRME KOLPASI
Mafya gurupları arasındaki çatışma sokaktan çok cezaevinde yaşanmaktadır. Mafyacılar kendilerine karşı olanlarla aynı cezaevinde yatmak istemezler. Mafyacılar gittikleri cezaevlerinde kısa sürede etkinliklerini arttırırlar. Amaçları kendilerini korumaktır. Diğer mafya gurubu da çalışmalarına devam etmektedir. Bu çalışmalarından en önemlisi ise kendi adamlarına o şehirde suç işletip cezaevine sokmaktır. Bunun nedeni cezaevindeki hasım olarak nitelendirdikleri mafyacıları cezaevinde öldürmek içindir. Bu cezaevine normal yoldan sevk edilmeleri yasak olduğu için bu cezaevine bağlı olan bölgelerde sıradan suç işleyerek cezaevine girmektir. Amaçları hasımları olan cezaevine girip isyan sonucunda hedeflerine ulaşmaktır. Bu çalışmaların ters gittiği de olmuştur. Avrupa da bir cezaevine girip hasımlarını öldürme planı yapanların tamamı ilk girdikleri günde öldürmek istedikleri mafyacılar tarafından işkence ile öldürülmüşlerdir. Mahkeme kayıtlarında daha önceden hasım olarak tespit edildikleri kayıtlara geçmiştir. Daha açık söylemle öldürmek için geldikleri cezaevinde öldürülmüşlerdir. Cezaevine giren bir mafya gurubunun içeride hemen silahlanması çok zordur. Bu zamanla oluşan bir çalışmadır. Hasımlarını öldürmeye gelenlerin aynı gün içeriye silahla girmesi imkânsızdır. Bunlar içeriye girdikten bir süre sonra silahlanıp savaşacaklardı. Ama diğer mafya gurubunun bunu sezmesi durumları değiştirdi. Mafyacıları öldürmeye gelen elemanların hepsi öldürüldü.
KONTROLLERİN ZAYIFLAMASININ SONUÇLARI
(TERÖR GURUPLARININ GANİMET KOLPASI)

Dönemsel olarak terör oluşturan kolpacıların amaçları neler şimdi onları öğreneceğiz. Terör oluşturmaktaki asıl amaç o bölgeden insanları uzaklaştırıp ganimetlere konmaktır. Terör olan bölgedeki gayrimenkulleri ucuza kapatarak menfaat sağlarlar. İnsanlar terörden kurtulmak için evlerini ucuza satmak zorunda kalırlar. Herkes bu bölgeden kaçıyor evlerini satıp gittiler sözlerini ayyuka çıkarırlar. Bu yönlendirmeye inanan masum vatandaşların mülklerini ucuza kapatırlar.  Yaptıkları sahte terör sayesinde pusuda bekleyenler emellerine hileli yoldan ulaşırlar. Kolpacılar bu kolpalarını inandırıcı hale getirebilmek için kendi yandaşları da satılık ilanlar yapıştırırlar. Aslında kolpa yapılan bölgedeki terör geçicidir aslında curcuna haricinde hiçbir hareket yoktur. Kolpalanmamak için sabırlı olunmalı kaçmamalıdır. Yoksa güzide bölgeden uzaklaşıldığınızda aynı semte bir daha yerleşmek imkânsızlaşır. Burada uygulanan kolpa mafyasal bir hareket değildir. Büyük çaplı bir olaydır. Kolpacı mafya bu tür halk hareketlenmesini başaramaz. Bu kolpa terör örgütlerinin işidir. Amaç örgüte finansal kaynak sağlamaktır. Buradan elde edilen gelirler örgüte gider. Örgütün şeflerinin de bu döngüde çıkarları olur. Sistemli yapılan bu kolpanın içeriğini terör örgütü kurucuları haricinde kimse bilmez olayları başaltı figüranları yapar. Hiç bir şeyden haberi olmayan oyuncularda bu kirli ve kanlı sahneye sinsice çekilmektedirler.

KOLPACILAR VE ZARFCILARIN DAVRANIŞ MODELLERİ
Kolpacılar yılışkan zevzek davranışlar göstererek kendilerini belli ederler. Hemen anlamalısınız. Kolpacıların ve zarfcıların bize bulaşmasını istiyorsak bunları iyi tespit etmeliyiz. Baş kolpacıların davranış modellerine bakacak olursak, bunlar genelde pasif ve kişiliksiz insanları kullanırlar. Şahsiyeti gelişmemiş insanlar kolpacıların açıklarını örtbas ederler. Bunun nedeni ise kolpacılarla birlikte hareket ettiklerinde sahsiyet kazanacaklarına inanırlar.
KAN DONDURAN KOLPA

Direniş gösteren topluluklara karşı yapılan kolpadan bahsedeceğiz. Totaliter ve baskıcı yönetimlerin olduğu ülkelerde yönetimi eline geçirenler onlarca kadınla yaşarlar. Bu kadınları seçerken de en güzel kadınların olduğu illere giderler. Bu illerde buldukları kadınları saraylarına hapsederler. Kadınları iyi görebilmek ve seçebilmek için gittikleri yerlerde kadınları toplatırlar ve dans ettirirler. Dans eden kadınların içlerinde gözlerine kestirdiklerini alıkoyarak götürürler. Kadınları ve kızları vermeyenleri öldürtürler. Bu gidişata karşı koymak isteyen halk kadınları kaptırmamak için bu ülke yöneticileri geldiklerinde kadınlar yerine erkekleri dans ettirirler. Erkeklerin dans ettiğini gören kolpacı liderler o ile uğramazlar. O ildeki kadınlar esaretten kurtulurlar. Şimdi bu direnişi gösteren halka hangi ve ne şekilde kolpalar yapılacak onu yazalım.

Kendisine direnç göstererek karılarını ve kızlarını kaptırmamak için erkek dansçıları öne sürün ilin insanlarını kötüleme kampanyaları başlatırlar. O ilin insanlarına aşağılayıcı lakaplar uygularlar. Karıları alamayan yöneticiler bu insanları aşağılamak için şairlerden ve yazarlardan bile destek alırlar. Kendilerini savunmaktan başka bir suçları olmayan bu halk baskılara ve kolpalara maruz kalırlar. O ülkenin insanını her hangi bir hayvana benzetirler. Bu mücadeleyi veren ilin vatandaşları kendilerini kurtaran dansçı erkekleri her zaman hazırda tutarlar. Onları özel günlerinde bayramlarda kutlamalarda düğünlerde özgürlük sembolü olarak anılarda yüzyıllarca yaşatırlar. Çünkü erkek dansçılar onların namuslarını kurtarmışlardır. Bu geleneği ayıp ve günah olarak düşünmezler. Üzerlerinde ki incinmeyi ve vurgunu bu şekilde bertaraf ederler.

Biraz önce yazdığımız kadınları alı koyma kolpasındaki en acıklı taraf ise şöyledir. Ülke yöneticilerinin kapattıkları yüzlerce kadını bir süre sonra topluca öldürüp yerlerine yenilerini bulmak üzere illere tekrar gitmeleridir. Kadınların ayaklarına ağırlıklar bağlayarak topluca denize atıp vahşice öldürdükleri bilinmektedir. Bu katliamlardan tesadüf eseri kurtulan kadınların anlattıkları bu korkunç gerçeği ortaya çıkarmıştır. Bu ülkelerin saltanatını yıkan ve demokrasiyi getirmeyi başaran liderler vardır. Böyle zorluklardan kurtaran liderleri halklar taparcasına sevmektedirler. Bu liderler öldükten sonra bile cesaretleri konuşulmaktadır.

ÖZLÜK HAKLARI KOLPASI

Mafyanın devlet adamlarını kullanmak için yaptığı kolpayı öğreneceksiniz. Diyelimki devlette çalışan bir memur mafya tarafından kullanılacak. Mafyanın devlet memuruna teklifleri şöyle olmaktadır. Sen bizim işimizi hallederken yakalansan bile biz senin hayatını garanti altına alacağız. Senin özlük haklarının hepsini vereceğiz. Sana yeni bir işte bulacağız vaadleri yapıyorlar. Kolpacılar tarafından kandırılan memur kötülüğe bulaşması karşısında beklentisi yerine gelmiyor. Bu kolpa mahkumların cezaevinden kaçması veya sevk anında firar etmesi durumlarında bile kullanılmaktadır. Mahkumu elinden kaçıran görevli mahkemeye verilse bile de suçu ispatlanamıyor. Kolpa mahkumun yakınları güvenlik görevlileri ve mahkum arasında planlandığı için firar kolay gerçekleşiyor. İnandırıcı olması kolpanın anlaşılmaması için kaçış anında silahta kullanılıyor. Mahkum kaçarken müdahale edildi görüntüsü veriliyor.
İŞYERİ TAŞIMA KOLPASI

İş yerlerini başka illere taşıma kolpası işçilerin özlük haklarını kesmek ve engellemek için yapılmaktadır. Şirketler işçilerin yasal haklarını yasal kılığa bürünerek işyerinin taşınacağı duyurusunu yaparlar. Amaçlardan birisi işçilerin içersinde verimli olmayanları işten ayırmaktır. İşçiler kanunlara göre kendi istekleriyle işten ayrılmış görünürler. Böylece yeni alınan işçileri daha kısıtlı ve zor şartlarda çalıştırırlar. İşyeri taşıma kolpasında gerçekten başka bir ilde formalite olarak bir yer tutulur. Bu çalışmalar yapılırken işçilerin tavırları ve kararları gözlemlenir. Yapılan kolpayı anlayamayanlar kendiğinden istifa ederler.

TATİL VE HEDİYE ÇIKTI KOLPASI
Tatil ve hediye çıktı kolpası turizm sektörünün baş figüranları ve aktörleri tarafından devreye sokulan bir kolpadır. Cebinde parası olanlar tespit edildikten sonra kolpa hazırlığına başlanır. Bireyle bir anket çalışması yapmak kolpacılara için yeterlidir. Anket sonrasında bireye telefon ederek size tatil çıktı bizim yazıhanemize gelebilir misiniz derler. Birey yazıhaneye gittiğinde pusuya düşürme planlarına geçilir. Oradaki uzman kolpacılar bireye ney pazarlamak istiyorlarsa onu sergilerler. Bireyden referansta alırlar. Birey istemediği ürün veya hizmeti almak zorunda bırakılmaya çalışılır. Pazarlama yapan bazı şirketlerde bu yola başvurmaktadırlar. Özcümle tatil veya hediye çıktı kolpası bir reklam aracı olarakta kullanılmaktadır. Son dönemlerde bu kolpa o kadar yaygınlaştı ki hatırı sayılır önem taşıyan fuarlara devasa stantlar kurup daha sonrasında tüm müşterilere hediye tatil çıktı kolpası yapıyorlar.
Not: Güvenilir ve bilinen mağazaların haricinde alışveriş yaparsanız kesinlikle zarar edersiniz. Hele de sokakta veya evinize gelenlerden alışveriş ederseniz sorun yaşamanız kesindir. Çünkü yasal olarak hakkınızı aramanız zor olacaktır. 
DEVLETLER TEKELLEŞME KOLPALARINA KARŞI ÖNLEM ALIRLAR

Devletler kendi yapılarını korumak için büyük sermayeyi elinde tutan işadamlarını kontrol altında tutarlar. Ülkelerinde tek bir işadamı piyasaya egemen olursa karışıklıkların olacağını bildikleri için tedbirler alırlar. Güçlenen işadamı ülkenin ekonomisine yön vermeye kalkışır. Gereksiz zamlar yaparak sistemi sarsmaya çalışır. Vatandaşlarda korku ve kaygılar oluşur. İstediği ürüne zam yapabilir. Devletler bu olumsuzluğu basit yoldan çözerler. Sermayesi azalan ikinci sıradaki işadamından devletler alımlar yaparlar. Diğer işadamı ile rakip olması için sermayelerini eşitlerler. Bu işadamları haricinde başka işadamlarınında güçlenmesine olanak tanırlar. Rekabetin olduğu ortamlar her zaman için güvenlidir. Tekelleşmenin acılarını vatandaşlar çeker.

YOKLAMACILIK KOLPASI
Kolpacıların en çok başvurduğu kolpalardan birisidir. Bu kolpadan parasal menfaatlerde elde ederler. Bu kolpada kullandıkları bireylerin maddi durumları iyi olmalıdır. Şimdi kısa ve öz açıklamadan sonra hemen “yoklamacılık kolpasının açıklamasına geçebiliriz. Kolpada kullanılacak olanlar genelde esnaf olmaktadırlar. İşyeri sahibine yanaşarak filan bireye zarf atar mısın diye yoklama çekerler. Eğer işyeri sahibi gevşek davranıp kolpacılarla işbirliğine girip kullanılırsa pasif olduğu ortaya çıkmıştır. Kolpacılar bu esnafı istedikleri gibi kullanırlar. Esnafta olanlardan habersiz kolpacıların verdiği görevleri yerine getirir. Bireyi kolpalarında ve zarflarında kullanıp faydalandıktan sonra bireyi de zor durumda bırakmanın zamanı gelmiştir. İşyeri sahibini kolpalarında kullanırken açıklarını da öğrenmişlerdir. Esnafın pasif olduğunu anladıkları için hiçte zorlanmazlar. Başka bir semtteki arkadaşlarına bu esnafı bildirirler. Kolpacıların yakınları açıkları bulunan dükkândaki malları çalarlar. Pasif olduğunu anladıkları esnafı gasp yoluyla da soyma cesareti gösterirler. Hiçbir şeyden şüphelenmez.
Kolpacılar şunu iyi bilmektedir. Karakterli olan bir esnaf zarf atma işinde kullanılmaz. Kolpacılara cesaret veren durum esnafın korkak ve pasif olmasıdır. Dükkânı soyulan esnaf hiçbir şeyin farkına varamaz.
BAYILMA VE HASTALANMA KOLPASI

Bu kolpa kesinlikle rol yapma yeteneğine dayalıdır. Kolpa çoğunlukla başarılı olur. Daha net bir söylemle bir örnek verelim. Kolpacı her hangi bir tartışmaya girdiğinde bu kolpayı yapar. Tartışmayı kaybedeceğini anlayınca fenalaşıyorum bayılacağım numarası yapar. Kolpacı insanların tepkisini ve yaklaşımlarını yoklar. Kolpacı; rakibi olan yani tartıştığı insana etraftakilerin sözel bir şekilde saldırmaya başladılarsa başaracağını anlayıp bayılma kolpasını uygular. Baygınlık kolpasını ne kadar sürdürür sorusuna gelince ise zamanlaması şöyledir. Hedef aldığı rakibe oradakiler ne kadar sorgulama yapıyor önce onu ölçer. Amacı kendisiyle tartışan bireyi istenmeyen kavgacı lanet biri olarak ilan etmektir. Bu olaya tanık olanlarda kolpacıya yanaşamazlar ve baskılarına boyun eğerler. Kolpacı amacına ulaşınca ayılır. Bu tür kolpa yapanlar belirli dönemlerde bayılma kolpası provalarını kimsenin göremediği ortamlarda evlerinde yaparlar. Bayılan birisi ağır suçlu birisi bile olsa toplum tarafından korunacağı çok iyi bilir. Kolpacı bu kolpasını gerektiğinde uygular ve her dönemde kazanır. Bayılma formülü kolpacıyı adeta dokunulmaz yapmıştır.

SİYASETTEKİ KOLPALAR
Siyasette iki bin civarında kolpa modelleri bulunmaktadır. Bir tanesi de şöyle uygulanmaktadır. Kolpacılar siyasetçileri kullanmayı ve korkutmayı çok mu çok severler. Kullanabileceklerini anladıkları siyasetçileri iyi konumlara getirmek için çabada gösterirler. Kullanacakları siyasetçinin hazırda açıkları olması gereklidir. Siyasetçi bu açıklarından korktuğu için siyasete girmeyi reddeder. Kolpacılar kullanabilecekleri siyasetçinin açıklarını kapatırlar. Siyasetçi bir makama geldiğinde siyasetçiden istekte bulunurlar. Siyasetçinin iki seçeneği bulunmaktadır. Ya ret, ya evet diyecektir. Siyasetçi kıskaç altına ve kerempeteye düştüğünün farkındadır. Siyasetçiye kolpacılar isteklerini bir dosya kâğıdına yazarak vermişlerdir. Ya baskıya boyun eğecek ya da direnecektir. Kolpacıların istekleri hiçbir zaman bitmeyecektir. Kolpacılar siyasetçiye bu işimizi gördün şimdide şunu hallet ayrıca şöyle yapmalısın böyle yapmalısın diyerek sürekli siyasetçiyi kullanırlar. Kolpacılara boyun eğmeyip cesurca savaşan ve mücadeleyi başaran siyasetçiler azda bulunmaktadır. Bu tür kolpalar karşısında cesaretli siyasetçilerde çıkmaktadır. Bunlar kolpacıları tanıdığı için açıkları olmasına karşın sert davranarak kolpacıları piyasadan silmeyi de başarmışlardır. Birçok siyasetçi ise ürktükleri ve korktukları için seçimlere girmeden kendilerini pasif durumlara çekip siyasi hayatlarını kendileri bitirmişlerdir. Siyaset hayat demektir. Hayatta nasıl korkaklar kaybediyor cesaretliler kazanıyorsa siyasette de aynı kural işlemektedir.

ZAM YOK KOLPASI

Siyasetçiler ve şirketlerin uyguladığı bir kolpadır. Zam yapacakları zaman asla zam yapılacağını söylemezler. Sorulduğunda gizlerler. Uygun bir fırsat kollayarak zamları gerçekleştirirler. Siyasetçilerin buna benzer tutumları onları yalancı durumuna sokmaktadır. Banka ve diğer kurumlarda da bu kolpa aynen işlemektedir. Bu kolpayı savunanlar zam olacağını söylediklerinde stoklamalar ve karaborsa olaylarının yaygınlaşabileceğini söylerler.

POLİTİK KISKAÇ KOLPASI

Bu kolpada ile bireyin iş çevresi bitirilmeye çalışılır. Direk bireye bir saldırı yoktur. Bireyin irtibatta olduğu kişilerle görüşmeler yapılır. Birey kendisine kolpa yapılıp yapılmadığını tam ve kesin olarak algılayamaz bunun içinde kimseyi sorgulayamaz. Bireyin tek bildiği konu işlerinin yavaşlamasıdır. Bu kolpa siyasi çevrelerde de yaygındır. Bir partiyi hedef alan işadamına bu ve buna benzer kolpalar yapılır. Kolpanın ilginç yanı şöyledir. Birey diyelim ki bir mütahit apartmanlar yapıyor ve işlerini yürütüyor. Çatışma içersinde olduğu siyasiler bu şirkete hiç karışmıyor gibi görünüyorlar. Bu şirkete katkıda bulunan tüm şirketler incelemeye alınıyor. Bu şirketlere tezgahlar kuruluyor. Bu zarar gören şirketler durumu analiz etmeye çalışıyorlar. İşte bu esnada bir zarfçı gurubu şirket sahiplerine yapılan pusunun nedenini malayani olarak anıştırıyorlar ve uzaklaşıyorlar. Şirket sahipleri neden hedef seçildiklerini anlayınca kendilerini kurtarmak için asıl hedefteki şirketle ilişkilerini kesiyorlar. Kolpacılar biraz uzun bir yol sonrasında amaçlarına ulaşıyorlar. Yıpratılan şirket ise hiçbir şekilde hakkını arayamıyor. Kendisine yapılan derin haksızlıkları medyaya bile bildiremiyor. Hak arama yolları ise kapalı olduğu için çaresiz kalıyor. . Kolpanın özeti; Yıpratılmak istenen işadamına iyilik eden diğer şirketlerin önünü kesiyorlar. Diğer şirketler şöyle düşünüyorlar. “Biz siyasetçilerin istemediği işadamı ile çalışırsak zarar göreceğiz.” Bu nedenlerden dolayı hedef olmak istemiyorlar.

İŞSİZLİK ÖZENTİ VE KOLPACILIK

İşsizliğin çoğalması ile birlikte kolpacılarda çoğalmaktadır. İşsizliğin azalması kolpacılığıda bitirecektir. Devletler önlemlerini alırlarsa kolpacılık kökten yok edilebilir. Yoksa haberlerde bugün yine kolpacılar yakalandı veya kolpacılara göz açtırılmadı sözlerini duymaya devam ederiz. Olaya değişik açıdan bakarsak kolpacıları oluşturmamanın yollarını bulmazsak bunlar çoğalacaklardır. Önlem alınmayan bazı ülkelerde kolpacılar devlet yapısını sarsacak şekilde güçlenirler. Şu gerçeği de yazalım; zenginliği gören ve imrenenlerin dolandırıcılığa başladığı gerçeğini değerlendireceğiz. Kendisiyle aynı yaşlardaki bireylerin lüks içersinde yaşadığını gören gençler haksız kazanca ve dolandırılığa yönelirler.

Özet: Kötülükleri çözmenin en köklü ve kalıcı yolu mafyanın devletin içine sızmasını engellemektir. 

SESSİZ KALMA KOLAPSI

En kapsamlı kolpalardan birisidir. Olaylar karşısında sessiz kalarak çıkar elde edilmektedir. Örneğin siyasi görüşünü açıklayamayacak kadar cesareti olmadığı için bu kolpayı yapmak zorunda kalır. Görüşlerini benimsemediği parti baştan gidene kadar hep sessizdir. İstemediği partiyi destekler mi? Hayır, onu da yapmaz. Diğer yandaşları istemediği partiyi eleştirip hedef olurken kendisi piyasa da gözükmez. Partisi başa geldiğinde görüşünü açıklayarak partisine destek verir. Haksızlıklara sessiz kalır. Olaylar sonrasında sessiz kaldığı için iki tarafla da kontakta kalma şansı vardır. Bu kolpa genellikle korkak bir çocukluk yaşamış insanlarda görülmektedir.

SOYULDUM KOLPASI
Soyuldum kolpasını yalnız dolandırıcılar yapmaz. Kolpacılar haricinde borcunu ödeme zorluğu çeken bireylerde soyuldum kolpasına başvurmaktadır. Amaç borçları ertelemek veya unutturmaktır. İşyeri sahiplerinin bile bu kolpayı yaptığı görülmüştür. Hatta aşırıya kaçan bazı işyerlerinde çalışanlar soygun haberini pek dikkate almazlar, nedeni ise patronlarının soyuldum kolpasını defalarca yaptıkları için alışmışlardır. İşin içine erken tahsilâtlarda girer. Soyuldum kolpasında yalnız borçları ertelemek veya unutturmak yoktur. Soyuldum kolpasını yapanlar alacaklarını erken almak içinde bu kolpayı yaparlar.
SİGORTA ŞİRKETLERİ KOLPASI
Bu kolpayı sigorta şirketleri yaparlar. Amaç vatandaştan senelerce para alıp vatandaşın malına zarar geldiğinde işin içinden sıyrılmaktır. Sigorta şirketlerinin kolpasını açıklayalım. Sigorta şirketleri para öderken akıl almayacak engeller çıkarırlar. Şimdi bir tanesini yazacağız. Evi, işyeri veya arabası zarar gören insanlar sigorta şirketlerinden para almak için gittiklerinde şu olumsuzluklarla karşılaşmaktadırlar. Sigorta şirketinin verdiği cevap; sizin evinize otonuza ve işyerinize girenlerin sayısı fazla olduğu için terörizme giriyor dolayısıyla biz sigorta şirketi olarak ödeme yapamayız cevabı verirler. Gerçektende böyle bir kanun vardır. Oysa vatandaş kanunları iyi bilse daha net anlatımla kaç kişi olursa mafyasal hareket, kaçtan fazla olursa anarşizm veya terörizm sayılır ona göre davranıp bu zararlı çıkmaz. Böyle durumlarda vatandaşın zararını devlet hazineden karşılamaktadır. Terör saldırılarında devlete müracaat edenlerin sayısının her nedense az olduğu bilinmektedir.
TARİHİ ESER KOLPASI

Kolpanın işleyişi ve yapısı; tarihi eser bulma ile ilgilidir. Kolpacılar dört beş kişidir. Kolpacılar bir il veya bir ilçeye giderler. Tarihi eserlerle ilgilendikleri izlenimi verirler. O bölgede tarihi eserle ilgilenen birileri kesinlikle olacaktır. Kolpaya düşürecekleri bireyi bulduklarında tarihi eser kolpasi şu şekilde yürümektedir. Kolpacılar kendilerinin tarihibir eser bulduklarını ancak o bölgenin acemisi olduklarını bireye bildirirler. Çok büyük değerdeki bu tarihi eseri çıkarmak için kolpacılar kendilerine yardım edecek birisini aradıklarını söylediklerinde birey kolpaya düşer. Birey şöyle düşünmektedir, ayağıma bir kısmet geldi hiç bir kaybım olmayacak tarihi esercilerle işbirliği yapabilirim kararı alır. Kolpacılar birçok tarihi eser yeri bildiklerini ancak bir tanesini çıkarma kararı aldıklarını bireye bildirir, ve bireyin kendilerine eşlik edip etmeyeceklerini sorarlar. Birey kabul eder ve birlikte tarihi eserin olduğu bölgeye  giderler. Gittikleri yer gerçektende tarihi kalıntılar olan bir alandır. Birey o bölgede olduğu için kendiside gittikleri yerin tarihini bilmektedir. Tarihi eser kolpacıları ellerindeki haritayı çıkarırlar, dedektörü arabadan getirirler. Bu gidişatın daha fazla inandırıcı olması için aralarında konuşurlar. Birey heyecanlanmış hatta kendisinin ne kadar çıkarı olacağını hesap etmeye başlar. Tarihi eser kolpacıları kendilerinin önceden eşerek koyduğu yere nasıl gideceklerini kurgularlar. Kolpalayacakları bireyde bir şeyler söyleyecektir. Bir bahaneyle tarihi eserin nerede olduğunu bulurlar. Makina tarihi eseri bulmuştur. Sıra kazıp tarihi eseri elde etmeye kalmıştır. Tarihi eser nasıl paylaşılacaktır, kolpalanacak olan bireye beklentilerini sorarlar ve anlaşma sağlanır.

TARİHİ ESERİN ÇIKARILMA TARİHİ

Tarihi eseri çıkartma kararı alırlar; hiçbir sorun olmadan başarırlar. Bir sorun çıkar. Tarihi eser satılana kadar kimde kalacak; bu önemli bir karardır. Bu karar tarihi eser kolpacılarının bireyi pusuya düşüreceği asıl karardır. Karar şu şekilde çıkmalıdır, bulunan tarihi eser kolpalanacak bireyin evinde kalacaktır. Birey işine gelen bu kararı kabul eder. Kolpacılarda aslında sahte olan tarihi eseri vatandaşa teslim ederler. Tarihi eser kolpacıları eserlerin resimlerini çekerler ve müşteri bulma kararı alırlar. Müşteri bulmak pekte kolay bir süreç olmadığı için para gereklidir. Tarihi eser kolpacılarının özlemle beklediği an gelmiştir, bireyden para isterler. Nedeni bellidir, tarihi eseri satmak için para şarttır. Bu parayı verecek olan bireyden başkası değildir. Bireyden bu nedenden dolayı para isterler. Pusuya düşürülen birey zenginse hemen peşin olarak verir. Fazla nakiti yoksa tarihi eser kolpacıları ortaklarına illa para diye zorluk çıkarmazlar. Bireyin altınlarınıda kabul ederler. Bireyde hatırı sayılır para eden tarihi eser karşılığında altın ve paralarını kendi isteğiyle tarihi eser kolpacılarına verir. Kolpacılar gideli epey zaman olmasına rağmen bir türlü gelen olmaz. Kolpalanan birey kendisine teslim edilen tarihi eserin sahte olduğunu anlamıştır. Bireyin çok fazla seçeneği yoktur. Ya güvenlik güçlerine gidip her şeyi anlatacak veya gitmeyecektir. Birinci yolu seçse sonuç bellidir. Güvenlik güçlerinin ilk soracağı soru parasal hareketler haricinde size herhangi bir fiziksel saldırı varmı? Kolpalanan birey bu soruya hayır cevabı verince olay dolandırıcılığa girmektedir. Kolpalan birey suçlu olmasa bile kanunlar önünde kabahatlidir. Suçlularla işbirliğine girmiştir.

KOLPACILARIN YÖNTEMLERİ

Satın alma kolpasını tam olarak anlayamadıysanız okumaya devam ediniz. Bu kolpa ile ilgili ayrıntı yazacağız. Anladıysanız diğer kolpalara geçebilirsiniz. Kendisine komisyon sözü veren kolpacılar bulunan gayrimenkulü satın almamışlardır. Aslında satın almışlar ancak sözleşmeyi kendileri yapmamışlardır. Diğer mahallede bir ucuz araba olduğunda ise başka bir kolpacı tanıdıkları satın almakta ve hiç komisyon vermemektedirler. Burada verilen araba alım satım sistemi gayrimenkul satışlarının hepsinde aynı işlemektedir. Ucuz ve uygun olarak bulunan ev veya arsayı komisyon vereceğim diye söz vermeyen bir gurup satın almaktadır. Amaç satılık evi canhıraş arayıp bulan vatandaşa komisyon vermemektir. Burada dönen hileyle yönlendirme, etkileme kandırma; inandırıcı şekilde yemin ederek yapılmaktadır. Kolpacılar vatandaşa şöyle derler. “biz senin bulduğun gayrimenkulü eğer satın alırsak sözünden sonra; en büyük yeminleri ederler. Bu yeminleri inandırıcı ve içten yaptıkları için vatandaş inançla çalışmaya başlar. Yemin edenler kendileri satın almayacağı için kendileri adına sorun yoktur. Bu kolpa gibi yüzlerce kolpa bulunmaktadır. Kolpacılar sürekli yeni aldatma teknikleri oluştururlar. Biz yazarlar nasıl sabah uyandığımızda topluma faydalı güzel kitaplar yazabilirim diye çaba gösterdiğimizde başarılı oluyorsak; kolpacılarda nasıl vatandaşı aldatırım diye düşünmektedirler.

UCUZCU GÖRÜNME KOLPASI

Ticaret kolpaları arasında yer alan kolpa toptan satış yapılan yerlerde daha fazla kullanılmaktadır. Mal alıp satmak için toptan satıcıların olduğu yerlere giden dükkan sahipleri satin alabilecekleri malları gördüklerinde fiyat sormaktadırlar. Örneğin esnafsınız ve dükkanınızda satabileceğinizi anladığınız bir ürün gördünüz fiyatını sorduğunuzda o ürün pahalı da olsa ucuz gösterirler. Kolpacı sorduğunuz ilk ürünün fiyatını çok ucuz olarak size söyleyecektir. Siz hemen o ürünle ilgileneceksiniz. Kolpacı toptancının ucuzcu olduğunu sanarsınız. Kolpacıdan o ürünü aldıktan sonra diğer ürünlerinde ucuz olduğunu düşündüğünüz için diğer ürünlerdende sipariş verirsiniz. Kolpacı ilk sorduğunuz ürünü gerçekten ucuz vermiştir bu doğrudur. Ama diğer ürünleri size aşırı şekilde pahalıya satmış ve kolpasını yapmıştır. Kolpacılar öyle formüller bulmuşlar ki hiç zarar etmiyorlar. Diyelim ki siz sadece ilk sorduğunuz üründen almak istediniz. Size ucuz olduğunu söyleyen saymaya başlarken diğeri bu ürünün fiyatını arkadaş yanlış anlamış diyerek vermiyor veya gerçek değerine satıyorlar. Çünkü o ürünü yem olarak kullanıyorlar. Böyle kolpalara düşmemenin yolu gayet basititir. Araştırmacı olmaktır. Satın aldığınız ürünlerin fiyatını bir kaç yere sormak sizi bu tür ticari kolpalardan kurtaracaktır. Kolpacı bu davranışıyla hem müşteri elde etmekte hemde diğer mallarını fazla fiyatlara satabilmektedir. Bu kolpanın benzerlerini organize parakende olarak bilinen mağazaların bazılarıda bu kolpayı yapmaktadırlar.

SİPARİŞ VE TİCARET KOLPASI

Kolpanın işleyişi şu şekilde olmaktadır.
Kolpacılar önce ithalatçılara giderek toplu olarak alabilecekleri mallar var mı diye öğrenirler. İthalatçılardan olumlu yanıt aldıklarında biz size ödeme yapınca sipariş verdiğimiz malları gönderirsiniz diye anlaşırlar. Kolpacılar elinde mal olan ithalatçıların kartını alıp iletişim bilgilerini de ayrıntılı öğrenirler. Malları buldukları ithalatçıların olduğu yere uzak olan illerdeki tüccarları ararlar. Buldukları tüccarlara size lazım olacak ithalat fazlası kelepir malzemelerimiz var derler. Bu malzemelerin özelliklerini öğrenebileceğiniz telefonları verelim siz konuşun derler. Bu mallar size fiyat olarak uygun ise biz size göndereceğiz vurgusunu yaparlar. Malzemeler gerçekten olduğu için dolandırılacak olanların aklına kötü bir durum olacağı gelmemektedir. İthalatçılar gerçek oldukları için tüccarlar araştırma yapsalar bile kötülüğü sezemezler. Tüccarlar ucuz malların olduğu ithalatçılarla görüşüp onay almışlardır. Şimdi kolpacılar hiç tanımadıkları bir kuyumculara giderler. Amaç kuyumculara para yatıracak tüccarların paralarının karşılığında altınları almaktır. Tüccarların gönderecekleri malların değerine denk düşen altınları sipariş verirler. Kuyumculara da parayı hesap numaranıza yatıracağız para hesabınıza geçince ben veya göndereceğim yakınıma altınları teslim edersiniz derler. Kuyumcunun hesap numarasını ve telefonlarını alırlar. Şimdi dolandırılacak olan tüccarı arayarak kuyumcuların hesap numaralarını verirler. Dolandıracakları tüccara biz kuyumculuk işi de yapıyoruz diyerek tüccara alacağı malların karşılığı olan parayı kuyumcunun hesabına yatırmasını söylerler. Tüccarlar inandıkları için parayı söylenen kuyumcunun hesabına yatırırlar ve kolpacılara malları göndermelerini söyler. Paranın yattığını anlayan kolpacılar kuyumculara giderek parayı kendileri yatırmış gibi davranarak kuyumcuya gidip altınları alırlar. Kuyumculara daha önce söylemişlerdi. Biz para yatırınca bize altınları verirsiniz dedikleri için kuyumcu araştırma gereği hissetmez. Kuyumcu hesabına para yattığı için altınları teslim etmiştir. Parayı kolpacılar değil kolpacıların aldattığı tüccarlar yatırmıştır. Kuyumcuya para yatıran esnaflar ithal malları beklerler. Ellerinde kuyumcuya gönderdikleri paranın karşılığında belgeleri vardır. Para yatırdıkları kuyumcu gerçekten vardır. Dolandırılan tüccar malları gelmeyince kuyumcuyu ararlar. Kuyumcunun verdiği cevap şöyledir. Benim hesabıma para yatınca altınları teslim ettim gelip aldılar der. Kopacılar dolandırdıkları tüccarla irtibat kurdukları telefonları kapatırlar. Aracı olarak kullanılan ithalatçılar ise parayı almadığı için malları göndermemiştir. Herhangi bir zararı yoktur. Kolpacılar esnaflara ithalatçı ve kuyumcu görünümü verdikleri için güven kazanmışlardır.
                      
GÜMRÜKTEN MALLARI ALMAMA KOLPASI

Eşleşme sonucunda işe yarayan eşyalar vardır. Eşyaların biri veya bir parçası eksik olduğunda kullanılması imkânsızdır. Örneğin tencere kapağı olmadan kullanılmaz. Veya ayakkabılar kullanılabilmesi için ikisi bir arada olması gerekir. Bizde gümrüklerde yapılan kolpayı açıklamak için ayakkabı örneğini vereceğiz. Kolpacılar gümrüğe önce sol ayakkabıları verirler ve gönderirler. Aynı ayakkabıların sağ tarafları da yine gümrükle başka bir ile gönderirler. Ayakkabıları alması gereken kolpacı ayıplı ve eksik mal olduğu için almaz. Gümrükte kalan ayakkabıların süresi dolunca hurda mal fiyatına ihaleye çıkarılır. Kolpacılar ayakkabıların hepsini ucuz fiyata alırlar. Diğer gümrükteki ayakkabıları ise kimse almayacağı için kolpacılar alır ve ayakkabıları eşleştirip yüksek fiyata satarlar.

ORTAKLIKLARDA YAPILAN KOLPALAR

Fatura kesip tahsilâtı ortağına vermeme olayı dâhil birçok kolpa olduğu için ortaklıklar çoğunlukla yürümüyor. İş yerine gelen siparişleri kendisi karşılıyor. Veya anlaştığı başka bir iş yerine ihale ediyor. Konuyu anlaşılır hale dönüştürmek için bir örnek yazalım. Emlak işinde iki ortak olduğunu varsayalım. Kolpacı olan ortak alım satımları işyerinin dışında gerçekleştiriyor. Yaptığı işin tüm komisyonlarını kendisi alıyor. Emlak konusu bir örnektir. Diğer iş alanlarında da kurallar aynı işlemektedir.

Ortaklık kolpalarından kurtulmanın yolu büyük şirket ve bankalar haricindeki ortaklıklara katılmamak gereklidir.

DEVAMI VAR KOLPASI

Çoğunlukla ticarette yapılan bir kolpadır. İçeriğine gelince şöyledir. Amaç o andaki yapacakları anlaşmadan karlı çıkmaktır. Satın alınmak istenen ürün veya hizmeti en ucuza almak için yapılan bir manipülasyondur. Satıcı aynı ürünü çok sayıda satacağını sandığı için az karla satış yapar. Daha sonra nasıl olsa çok sayıda satacağım sürümden kazanırım düşüncesiyle o andaki kar oranından yoksun kalır. Kolpacılar senden bu ürünü yüzlerce alacağız şimdi az almamıza bakmayın diyerek ürünleri kelepir fiyata alır giderler. Sanat dünyasındada aynı kolpa işlemektedir. Bir kez sahneye çıkacak olan sanatçıya seninle işimiz çok olur sen bize şimdi ucuz fiyata sahne al sonra anlaşırız diyerek sanatçıyı ucuz fiyata çıkarırlar. Bir daha o sanatçıyı aramazlar. Sanatçıya ihtiyaç duyduklarında bu seferde başka bir sanatçıya kolpa yaparlar. Devamı var kolpası adı verilen bu kolpa yaşantımızın her pikselinde kullanılabileceği için tetbir almalıyız. Kolpanın özetine gelince kolpacılar o andaki işi sanki önemsizmiş gibi göstermeye devam ederler. Bu kolpayı yutan birey pek çok zarara uğrar. Örneğin o anki alışverişte bazı ürünlerini ücretsiz bile vermeyi göze alır. Nasıl olsa bunlarla iş yapacağım bunları kaçırmaktansa biraz zararı göze alayım diye düşünür. Kolpacıların amaçları o anki alacakları mallar olduğu için sonrasını düşünmezler ve bir daha uğramazlar.

ALDATICI DAVRANIŞLAR

Dolandırılmamak için nelere dikkat etmeliyiz. Şüphelendiğiniz birisinin konuşmalarına inanmayın. Kontakta kalmadan yanından ayrılın. Dolandırıcıların sermayesi aldatıcı sözlerdir. Kandırılanların birçoğu somut alışverişlerde kurumsallaşmış adresi yeri belli olan şirketleri tercih edin.

AYRIMCILIK KOLPASININ SONUÇLARI

Azınlıklara yapılan bir kolpa türüdür. Azınlık olan bireyin dili dini siyasi düşüncesi sorgulanmak suretiyle aşağılanır. Bu davranış modelleri mezhep ve fırkalara familyalara kadar inmektedir. Amaç azınlıkta olanı aralarından atmak ve soykırım yapmaktır. Azınlıklara yapılan eziyetlerin sonucunda kötülükler çoğalmaktadır. Kendisine kötü davranılan zor durumda bırakılan bireyler sistemi sarsacak davranışlarda bulunurlar.

YANLIŞ ADRES KOLPASI VE MİRAS
Kolpalanacak birey bilmediği bir bölgeye gittiğinde adres soracağı için kolpacılar bunu kullanırlar. Bireyin yürüyeceği yolda beklerler. Birey kolpacılardan birine adres sorduğunda adresi yanlış tarif edip oradan uzaklaşırlar. Birey ters istikamete gittiği için zor durumda kalır. Kolpacıların amacı bireyi zora sokmaktır. Kolpacıların buna benzer yüzlerce irili ufaklı kolpaları bulunmaktadır. Bu kolpaların tümünü sizlere aktarma gereği görmedik. Kolpacılık miras gibidir. Babadan çocuğa geçer. Babası kolpacı olan çocuk kolpacı olarak yaşamaya devam ederler. Kolpaların nasıl yapılacağını öğrenen çocuk uygulamaya ve kendisinden sonra gelenlere öğretmeye devam eder. Bu kolpacılık böylece sürer gider. Bundan önceki kitabımız olan “kolpacılık ve zarfçı mafya” kitabında da yüzün üzerinde kolpa çeşidini açıklamıştık.
VERIMLİ AĞAÇ KOLPASI

Dünya genelinde uygulanan bir kolpa türüdür. Verimli ağaç olan bölgelerde altyapı çalışmaları yapılır. Bu kolpada amaç ağaçları kestirmektir. Köylülerle irtibata geçen kolpacılar ağaçlarını kestirmeye ikna ettikleri köylülere ağaçlarını kesmek için para verirler. Köylülere kesecekleri her ağaç için peşin ödeme yaparlar. Siz ağaçlarınızı kesip yolun kenarına koyun biz kamyonla gelip ağaçları alacağız dedikten sonra oradan uzaklaşırlar. Köylüleri etkileyip yönlendiren kolpacılar ağaçları kestirirler. Köylüler kesilen ağaçları yolun kenarına bırakırlar. Ağaçlar kesildiği için kolpacılar bir daha gelmezler. Ülkemize bu kolpa çok sık uygulandığı için ipekçilikte dahil birçok konuda gerilerde kaldık. Seri olarak ağaçlarımızı kestirmeyi başaran kolpacılar kumaş sektörümüzü çökertmişlerdir. Bu kolpacılar dünya genelinde yaygındırlar. Odunsu bitkileri bir bahaneyle kestirip amaçlarına ulaşmaktadırlar. Otsu bitkilerdede çalışmaları vardır. Sürekliliği olmayan tohumları yaygınlaştırma çabaları yoğun olarak devam etmektedir. Bu kolpada şu şekilde işlemektedir. Çiftçiler ürünlerini yetiştirdikten sonra kendilerine tohum ayırma olanakları ellerinden alınmıştır. Her seferinde kolpacılardan bitkilerini yetiştirmek için tohum almak zorundadırlar.

KOLPACILIK KONUSU

İnsanların dünyaya gelişinden bu yana kolpacılık ve dolandırıcılık varlığını sürdürmüştür. İlk insanın olduğu dönemlerde var olan kolpacılar günümüzde de vardır. Dünyada insan var olduğu sürece de kolpacılar var olacaktır. Kolpacılardan nasıl korunursunuz onu aşama, aşama öğreneceksiniz. Kitabınızın yazılış amacı dünya coğrafyalarında bulunan kolpacılardan etkilenmeden yaşantınızı sürdürmeniz içindir. Kolpacılar çıkarları doğrultusunda insanları kendi yönlerine çevirmek istemekteler. Kullanabilecekleri her insanı ve her öğeyi değerlendirirler. Çıkar elde etmek için kullanabilecekleri şahıslara gizli şekilde direktifler ve talimatlar verirler.

HAYVAN ALIM SATIM KOLPASI

Kolpacıların maksadı hayvancılıkla geçinen köylülerin hayvanlarını çeşitli hileler desiseler yaparak almaktır. Sadece hayvanlarını mı almak derseniz fırsat bulduklarında hem hayvanlarını hem de paralarını almaktır. Kolpacılar insanları nasıl aldatıyorlar öğrenelim ve tedbirlerimizi alalım. Besicilik yapan bölgelere giderek kendilerini havan alıp satan tüccarlar olduklarına inandırırlar. Köylülere peşin para vererek ilk parti hayvanı alırlar. Bize çok hayvan lazım siz bize yetiştiremezsiniz zarfını ararlar. Köylülerden birkaç kez daha sorun çıkarmadan yine hayvan alıp dürüst bir tüccar kılığına bürünürler. Beklenen kötü son gelmiştir. Köylülere tekrar gelerek büyük bir ihalede satmaları gereken hayvanlara ihtiyaçları olduğundan bahsederler. İhale masraf bedeli ve tüm hayvanları alarak giderler. Köylülerin birçoğu hem hayvanlarını hem de paralarını güvenilir sandıkları dolandırıcılara teslim etmişlerdir. Uzun süre beklemelerine rağmen, ne hayvanları nede verdikleri paralar gelmiştir.

HURDA OTO KOLPASI

Kolpayı açıklamamız için kamyon örneğini vereceğiz. Kolpanın içeriği başkasının araçlarını kendisininmiş görüntüsü vererek hurdacılara satmaktır. Kolpacı gözüne kestirdiği kamyonun sahibini takip eder. Daha önceden kamyonu alacak bir hurdacı bulur. Kamyonun sahibinin olmadığı bir zamanda bir araba çekicisi ile anlaşır. Hem hurdacıya hem de kamyonu hurdaya götüren çekiciye kamyonun sahibiymiş gibi davranır. Kamyonumu hurdaya vereceğim. Satacağım hurdacının haberi var der. Çekici kolpacıyı kamyonun gerçek sahibi sandığı için başkasının kamyonunu hurdacıya götürür. Kolpacı hurdacıdan sattığı kamyonun parasını alıp çekicinin parasını verir. Hurdacı kamyonun ruhsatını sorsa bile cevabı hazırdır. Kamyon eşinin üzerinedir. Kısa bir surede ruhsatını getirip göstereceğini söyler.

Bu kolpada kamyon bir örnektir. Diğer araçlar ve eşyalarda aynı yöntemlerle çalınmaktadır.

ÖLÜ HAYVAN KOLPASI

Ölü tavuk kolpası yapanlar kendilerine gerçek bir dönemeçli yol seçerler. Kolpacıların pusu yeri artık burasıdır. Kolpacılardan bir tanesinin elinde ölü bir tavuk vardır. Dönemece yaklaşan lüks bir araba olduğunda hazırlıklar başlar. Seçtikleri yolda arabalar zorunlu olarak yavaşlamaktadır. Elinde ölü tavuk olan arabanın altına hızlıca ölü tavuğu atar. O esnada diğerleri curcuna oluştururlar. Araç sahibi durur, arabasından iner ne olduğunu anlamaya çalışır. Araç sahibine tavuklarını ezip öldürdüğünü söylerler. Bu kolpanın amacı bellidir, araç sahibinden para almaktır. Araç sahibinin yapacağı iki seçenek vardır. Birincisi kendisine yapılan kolpayı anladığını söyleyerek oradan ayrılmak, bu seçenek aynı zamanda kolpacılarla kavgaya tutuşmak demektir. İkinci yapacağı ise para vermektir.

DÜNYAMIZDAKİ DERİN GÜÇLERİN KOLPALARI

Şimdi size dünyaya hakim olan veya olmaya çalışan devlet ve örgütlerin yaptıkları kolpalardan bahsedeceğiz. Bu kolpa hesap vermemek için yapılan bir kolpadır. Bir çok alanda kullanılır. Örneğin küçük ülkelere saldıran devletlerin cephanelikleri azalır. Silahların nasıl ve nerelere kullanıldığı bilinmelidir. Bunu önlemek için sistemi yönetenler cephaneliği boşaltır ve kaza oldu kolpasıyla patlatırlar. Cephanelik patladığı için ne kadar silah vardı hangileri kullanıldı gibi sorunlar yaşamazlar. Bu kolpa sadece cephanelikler patlatılarak yapılmaz. Başka şekillerde de ve başka nedenlerlede yapılmaktadır. Şimdi bir tanesini daha yazacağız. Tarihi eserler günümüzde en değerli eşyalardır. Tarihi eserlerin olduğu müzeleri ve diğer yerleri soyarlar ve menfaat elde ederler. Bu soyma işlemi cebir ve şiddet kullanarak olmamaktadır. Sistemi yöneten guruplar bunu planlar. Tarihi eserler oldukları yerden diğer bir yere alındıktan sonra yapılacak iş tarihi eserlerin olduğu binayı ya patlatırlar yada yakarlar. Sonuç tarihi eserlerin hepsi yandı. Bu kolpayı yapmasalardı. Devir tesim ederken her şey ortaya çıkacaktı. Bu davranışlarının nedenleri yaptıkları soygunları akıl almaz bir şekilde gizlemek içindir. Daha sonra tarihi eserleri uygun ortamlarda pazarlarlar. Dünyamızda sistemi yönetenlerin buna benzer elli veya altmış tane kolpası var desek yanılmış oluruz. Beşyüzün üzerinde bu tür manipülatif yöntemleri olduğu bilinmektedir. Bu kolpa işletilirken ajanlar casuslar ve diğer baş figüranlar devreye sokulmaktadır.

GÖRÜŞLERİNİZ VE ÖNERİLERİNİZ BÖLÜMÜ

1- Sizlerin düşünceleri bizler için önemlidir. Düşünce görüş önerilerinizi bizlerle paylaşmak ister misiniz?

2- Başka hangi konuda kitaplar okumayı düşünürsünüz.

3- Bu kitapta bulamadığınız ve öğrenmek istediğiniz başka bilgiler var mı?

4- Yazarın daha önceki yazdığı “cesaretli olmanın yolları” , “kolpacılık ve zarfçı mafya” kitaplarını okudunuz mu?

5- İsteklerinizi bize bildirdiğinizde kesinlikle değerlendirilecek ve bilgilendirileceksiniz.

Kitap konuları ile ilgili daha fazla bilgi almak veya soru sormak için iletişim bilgileriniz.

0532 543 88 63
www.hasbora.net

kolpacılar insanların düşkünlüklerini kullanırlar. Zaaflarını kontrol edemeyen bireyler mafyanın tuzağına kolay düşerler. Bu tür yakladıkları insanları başkalarına zarf atmak için kullanırlar. Kullandıkları insanların açıkları olduğu için direnç gösteremez kolpacılara boyun eğerler.


14 yorum:

  1. Merhaba,
    Bankalar bir kredi elde etmek için size dönüyor,
    Şirketim size yardımcı olması için endişelenmeyin.
    Her çeşit krediler
    Minimum 10,000,00 TL'den 20 milyon TL'ye
    Şimdi kredi başvurusunda bulunun.
    Iletişim e-posta bağlantısı: kesteronlineservice@gmail.com

    Saygılarımızla.
    şirket

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Bankalar bir kredi elde etmek için size dönüyor,
    Şirketim size yardımcı olması için endişelenmeyin.
    Her çeşit krediler
    Minimum 10,000,00 TL'den 20 milyon TL'ye
    Şimdi kredi başvurusunda bulunun.
    Iletişim e-posta bağlantısı: kesteronlineservice@gmail.com

    Saygılarımızla.
    şirket

    YanıtlaSil
  3. Acilen bir krediye ihtiyacınız var mı? Borçlusun Işinizi finanse etmek için acil kredi mi ihtiyacınız var ?, Bankanız tarafından reddedildi mi, artık endişelenmeyin, Hizmetlerimiz şimdi her koşulda Hızlı, Kolay ve Güvenli kredidir. Bugün 2.000 euro - 1.000.000 euro ödünç alın! Bu e-postada kredi bilgileri ile bize ulaşın: noramildred.loan@hotmail.com

    Not: 24 saat içinde bir ön cevap ve finansman bekleyeceksiniz

    Saygılarımızla.
    Bayan Nora.

    YanıtlaSil

  4. Bu meşru şirketinden aşağı mali oldu yıllar sonra bir kredi var ve ben de bu şirketin iletişim için tüm kredi arayanlara tavsiye edeceğim 30.000 $bir kredi ile bana yardım eden bu büyük adamla tanıştım kadar sürecinde dolandırıldığınızı bugün mutluyum: LOANMARTLOANFUNDS@GMAIL.COM

    YanıtlaSil
  5. Selamlar sana.

    Direct Access Online Finans Hizmetleri,% 2 çok düşük bir faiz oranı ile teminatlı ve teminatsız kredi imkanı sunuyoruz. Kişisel Krediler, Borç Konsolidasyon Kredisi, Girişim Sermayesi, İşletme Kredisi, Eğitim Kredisi, Ev Kredisi veya "Herhangi bir nedenle Krediniz! Kötü Krediniz Var mı? Hâlâ başvurabilirsiniz: jamesmooreloanfirm@gmail.com
    Uygulamalarınız için bugün bizimle iletişime geçiniz! + 18457315643

    Saygılarımla,
    Müşteri servisi
    Doğrudan Erişim Online Finans Servisleri

    YanıtlaSil
  6. Zaten programlanmış ve boş ATM kartımı aldım
    Maksimum 12 AYLIK için en fazla 50.000 $ 'lık para çekmek. Bu konuda çok mutluyum çünkü geçen hafta benimkini aldım
    ve zaten 150.000 dolar almak için kullandım. (georgbednorzhackers@gmail.com) veriyor
    yasadışı olmasına rağmen fakir ve muhtaç olmasına yardım etmek için kartın dışında
    güzel bir şey ve diğer aldatmaca gibi davranmıyor
    boş ATM kartlarına sahip olmak. Ve kimse yakalanmadığında
    kartı kullanarak. bugün Georg Bednorz Hacker'larından seninkini al! Sadece bir e-posta gönder
    (georgbednorzhackers@gmail.com) için

    YanıtlaSil
  7. Merhaba,
    Herkesin proje, iş, konut, konsolidasyon vb. İçin daha fazla paraya ihtiyaç duyduğu yılın bu zamanı.
    Şu anda% 3'lük düşük bir oranda krediler veriyoruz, ilgilenen müşteriler e-posta adresinden bizimle iletişime geçmelidir: plutocreditfinancier@gmail.com

    YanıtlaSil
  8. İYİ GÜNLER,

    Güvenilir kredi teklifi şimdi geçerlidir ve kredi alın !!! Bu bir fırsat
    Mali sıkıntıda olanlar ve içinde mali kargaşa isteyenler için
    hayatlarını çok makul bir% 2 faiz oranı ile kredi veriyoruz, veriyoruz
    Her türlü kredi türünde finansal strese katkıda bulunmak. Birçokları
    acı çekmek ve yaşam standartlarını yükseltmek için yardıma ihtiyaç duymak
    iş kurmak ve bir iş kurmak için finansal yardıma ihtiyaç duymak
    yardımın hesaplarını ve borçlarını silmesi gerekiyor. Bu akıllıca bir karardır
    şimdi senin için Kredi teklifimiz garanti kapsamında değil yani teminat yok
    soru. Kredi başvurusunda bulunan bir kuruluştan bir kredi talep ediyorsunuz.
    aşağıda benim iletişim. İsim: John E-posta: mrjohnrobertloanfirm@gmail.com
    Whatsapp (+2349051288172)

    YanıtlaSil

  9. Business Personal Cash Finance?
    Unsecured Finance
    Fast and Simple Finance?
    Quick Application Process?
    Finance. Services Rendered include,
    *Debt Consolidation Finance
    *Business Finance Services
    * Finance services Help
    We offer Finance at low interest rate.of 3%
    We Offer all types of Finance
    Open 7 days a week from 24/7
    Service available nationwide
    I'll advise you can contact us via email at
    whatspp +91-9818603391
    Email: abubakarloanservice@gmail.com
    Mr. Abubakar Abdallah

    YanıtlaSil
  10. Bu, böbrek satmak isteyen herkese açık bir ilan, böbrek nakli ihtiyacı olan hastalarımız var, bu nedenle böbrek satmakla ilgileniyorsanız, lütfen iowalutheranhospital@gmail.com adresindeki e-posta adresimizden bizimle iletişime geçin.
    Ayrıca +1 515 882 1607 numaralı telefondan whatsapp'ı arayabilir veya bize yazabilirsiniz.

    NOT: Güvenliğiniz garanti altındadır ve hastamız, onları kurtarmak için böbrek bağışı yapmayı kabul eden herkese büyük miktarda para ödemeyi kabul etmiştir. Sizden haber almayı umuyoruz, böylece bir hayat kurtarabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  11. Bu genel halk için bir duyuru, ilgileniyoruz
    Böbrek satın almak ve böbrek satmakla ilgileniyorsanız, hastalarımızı kurtarabilmek için farklı böbrek bağışçıları ile çalışmak, lütfen bizimle iletişime geçin, böylelikle hastamıza böbrek bağışı için bir eş olup olmadığınızı onaylayabiliriz. verici.
    E-postamızda bize ulaşın: jupitermedicalcentreinc@gmail.com veya whatsapp adresinden bize ulaşın: +1(515)293-5520

    YanıtlaSil
  12. biz pluto güven şirketiyiz,% 3 faiz oranında kredi sunuyoruz. kredi arıyorsanız, daha fazla bilgi için bize ulaşın.
    e-posta: plutocreditfinancier@gmail.com
    Whatsapp: +1 (847) 453 9904

    YanıtlaSil
  13. Her türlü amaç için Kredi veriyoruz. Minimum 5.000,00 $ ila 10 milyon dolar arasında ve %3 gibi düşük bir faiz oranıyla sunuyoruz. Kredi Vadesi: İhtiyacınız olan kredi miktarına bağlı olarak maksimum 25 yıl. müşteriler 18 yaşından büyük olmalıdır Bu kredi işlemi, ciddi müşteriler için %100 garantilidir, kredi hakkında daha fazla bilgi için lütfen bizimle e-posta yoluyla iletişime geçin: protonloan2020@hotmail.com

    YanıtlaSil
  14. Bu, şu anda mali yardıma ihtiyacı olan kişilere %3 gibi düşük bir faiz oranıyla kredi verdiğimizi kamuoyuna bildirmek içindir. Kredi başvurusu yapmakla ilgileniyorsanız, daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçin: E-posta : protonloan2020@hotmail.com Mobil/Whatsapp : +1 (204) 410-2623

    YanıtlaSil