21 Temmuz 2015 Salı

KİTAP İSMİ: DOLANDIRICILARDAN HIRSIZLARDAN KOLPACILARDAN MANİPÜLASYONDAN KURTULMANIN YOLLARI

KİTAP İSMİ: DOLANDIRICILARDAN HIRSIZLARDAN KOLPACILARDAN MANİPÜLASYONDAN KURTULMANIN YOLLARI

Otoritenin zayıflaması ve yok olması hırsızlıkları ve dolandırıcılıkları azdırmaktadır.
BİYOGRAFİ
Hasbora güzelrüzgar uluslar arası sahne gösteri ve performans sanatları festivalleri düzenlemektedir.
Sahne sanatları aşığı olan yazarın kitap nasıl yazılır jonglör, illüzyon, ateşbazlık, karagöz hacıvat sanatını öğreten kitapları yayınlanmıştır.
Sosyal yaşam ve kişisel gelişim kitapları arasında cesaretli olmanın yolları ve korkularımızdan nasıl kurtuluruz bazılarıdır.
Kitaplara olan sevgisinden dolayı kültür merkezlerinde kitap fuarları düzenlemektedir.
ÇOK MUTLUYUM

Daha önce “muhbirlerin anıları”,”kolpacılık ve zarfçı mafya”,”cesaretli olmanın yolları kitapları yazdıklarımdan bazılarıdır. Şimdi ise hırsızlardan ve dolandırıcılardan kurtulmanın yolları ile ilgili kitabımı yayınlamak ve sizlere ulaştırmak çok harika ve süper bir duygu olduğunu belirtmek istiyorum. Çok mutluyum.

Yayınevi yetkililerine sonsuz teşekkürler.

KİTAP İSMİ: DOLANDIRICILARDAN HIRSIZLARDAN KOLPACILARDAN MANİPÜLASYONDAN KURTULMANIN YOLLARI

Hasan hüseyin kahverengi

YAYINEVİ

Hasan hüseyin kahverengi kötülük ve mafya karşıtı bir yazarımızdır. Daha öncede “kolpacılık ve zarfçı mafya” yine kişisel gelişim sayılan “cesaretli olmanın yolları” adlı kitaplarını yayınladık.

ÖN KAPAK

DOLANDIRICILARDAN VE HIRSIZLARDAN KURTULMANIN TÜM SIRLARI

SİZİ KİMSE ALDATAMAYACAK VE DOLANDIRAMAYACAK

ARKA KAPAK

DOLANDIRICILARDAN HIRSIZLARDAN
KOLPACILARDAN KURTULMANIN YOLLARI

Dolandırılmaya son… Yeter artık daha nekadar dolandırılacağız.

1- Elinizdeki eser sizin yaşamınızı kolaylaştıracak. Kazandığınız paraları kimseye kaptırmayacaksınız. Kitap sizi tüm kötülüklerden, sömürüden,  negatifliklerden, tuzaklardan, desiselerden, pusulardan katakullilerden ve gerilimlerden uzak tutacaktır. Yaşantınızda yenilikler olacak ve hayatınız kurtulacak.

2- Kitabınızda dolandırıcılık, hırsızlık, etki altına alma, kolpacılık, hileli yönlendirme ve zarfçılığın bilinmeyen yönlerini öğreneceksiniz. Kolpacıların kullandıkları piyonların maşaların yöntemlerini öğrenip tedbirlerinizi alacaksınız. Sizi zor durumda bırakacak tüm olayların karşısında nasıl tedbir alacağınızı öğreneceksiniz.

4- Dolandırıcılar, manipülatörler, kolpacılar, zarfçılar hırsızlar arsızlar aslında bizim yakınımızdalar. Bunlar neden bu kötülüklere bulaşıyorlar. Bunları kimler kullanıyor. Mallarım ziyan zebil olmasın diyormusunuz. 
Bunların maskelerini düşürüp; nasıl kurtuluruz, hepsi okuduğunuz kitabın içinde.

5- Tüm kötü insanlar sadece bilgisizleri işgal ve istila ederler. Sinsileri ve size tuzak kuranları kolaylıkla anlayacaksınız.

6- Artık sizi kimse pisliğin murdarlığın iğrençliğin cehennemine çekemeyecek. Size eski değil yenilikçi yöntemler lazım. Fırsat bu fırsat; hırsızlardan dolandırıcılardan ve kolpacılardan hemen kurtulmak istiyorum diyor musunuz?

8- Dolandırıcıların kolpacıların manipülatörlerin önüne set çekmek ve başa çıkmak için neler yapabilirsiniz. Yeter artık evim arabam iş yerim soyulmasın, gerilim yaşamak ve suç şebekelerinin tuzaklarına düşmek istemiyorum diyor musunuz?

10- Sizi dolandırıcılardan kolpacılardan hırsızlardan tüm karanlık işlerden kurtaracak bir kitap lazım mı? Şu anda bu olanak size sunuldu. Kötülerden ve kötülüklerden kurtulmanın tüm detayları ilk defa yazıldı. Kolpacıların dolandırıcıların hırsızların hangi yöntemleri uyguladıklarını merak ediyorsanız bu kitabı hemen alın…

13- Hırsızlardan dolandırıcılardan kurtulmanın yollarını biri bana anlatsa dediğiniz oldu mu? İnsanlar artık kötülükleden ve kolpacılardan nasıl kurtulurumun peşine düştü. Çağımız adeta dolandırıcılarla savaş çağı oldu. Hırsızlık önlemlerine ilgi bir hayli artış gösterdi. Kimse kazancını hak etmeyenlere yedirmek istemiyor.


Not: Bir yerde değerli bir mal varsa orada hırsızlık dolandırıcılık kolpacılık olacaktır.

Kitabınızda neler bulacaksınız: Hırsızlığın dolandırıcılığın ve kolpacılığın artış gösterdiği şu günlerde böyle bir kitap yazmanın anlamlı olduğunu düşünüyorum. Toplumların deforme olup çatlaması sonucunda çalma çırpma olayları ortaya çıkar ve bir süre sonrada halk tarafından kanıksanır. Kültürler deforme oluır.

ÖNSÖZ SUNUŞ (İLK YAZILAR)

1- Sanal dünyada her türlü dolandırıcılık ve kolpa yapılmaktadır. “Cep telefonunuzu kargo ile gönderin tamir edip size gönderelim” ilanlarına inanıp cep telefonunu kargo ile tamire gönderip bir daha haber alamayanlar bile olmaktadır.

2- Bana büyü yap diye para gönderip kargodan büyüsünü alıp büyünün işe yaramadığında dolandırıldığını anlayıp karakola gidenlere ne demelidir.

3- “Ödeyeceğiniz faturaları yarıya düşüreceğim bana para gönderin” diyen dolandırıcılara para kaptıranlarında gerçek olduğunu sizlere yazmak istiyorum.

4- Toplumun yokluk içersinde kıvranma nedeni suçluların cezalandırılmamasıdır.

5- Sahtekarlıkladan canımızı ve malımızı nasıl koruruz, kötülerle kötülüklerle ve düzenbazlarla nasıl başa çıkarız.

6- Bize zarar verecek sinsi ve kahpe davranışları olanları nasıl anlarız. Onları başımızdan savmanın yollarını ziyadesiyle bulacaksınız.

7- Servetimiz geleceğimizdir diyorsanız, malınızı, mülkünüzü ve paranızı zorbalara, zirzoplara, madrabazlara ve tokatçılara kaptırmamanın yollarını hemen öğrenebilirsiniz. Kitabınızda kötülüklerin yaygınlaşmasının nedenleri ve önlemleri de vardır.

8- Dolandırıcılığın artış gösterme nedenleri insanlara fazla güvenmektir. Artık sizin için dolandırıcılık ve hırsızlık kabus olmayacak.

9- Başımıza müsibet gelmeden uğursuzlarla karşılaşmadan önce neler yapmalıyız hepsini öğreneceğiz.

10- Şu cümleler her şeyi açıklayacaktır: Rızkımızı nasıl koruruz neler yapabiliriz. Bütün dünya insanlarının kötülerin sarmalından kurtulması, mallarını çaldırmaması ve hiç kimse tarafından incitilmemesi için yazıldığını göreceksiniz.

Not: Zor bela ve zar zor geçinirken birde kolpacıların bizi soymasına izin vermeyeceğiz. Dolandırıcıların hırsızların pençesine ve ağlarına düşmeyeceğiz.

YAZAR

Kolpacıların dolandırıcıların ve hırsızların hızını nasıl keserim diye düşünüyorsanız tüm ipuçları bu kitapta. Umutsuz ve çaresiz değilsiniz. Kimse kimsenin hayatını zehir edemez haksız yere bir lirasını bile alamaz. Hep birlikte mafya karşıtı savaşlar vermeliyiz. Toplum olarak sorunlarımızı çözmek için kenetlenmeliyiz. Toplumda birlik olmazsa çeteler devlete ve halka çöreklenirler. Epeyce bir zamandır insanları kimse dolandırmasa kimse kimsenin malını çalmasa diye düşünmekteydim. Şimdi fırsat buldum ve yazdım. Sosyal sarsıntılar, toplumun parasal çöküşleri dolandırıcılığın ve kolpacılığın çoğalma nedenleri arasındadır. Devletlerin güvenlik zayıflığı ve hantallıkları kötülüklerin ayyuka çıkmasına sebep olur.

KİTABINIZIN YAZILMA AMACI
Medyada duyarız; insanları soyup soğana çevirenler bir türlü yakalanamıyorlar. Bu tür kolpacılar yakalansalar bile malları geri almak imkansızdır. Bu gidişata dur diyecek bir kitap yazılmalıydı. Gelecekte ve şimdi dünyamızda yaşayan herkes dolandırıcıların ve kolpacıların iç yüzünü öğrenip kendilerini nasıl koruyacaklarını bilip tedbirlerini alacaklar. Malımızın ve paramızın gitmesi özgürlüğümüzün de gitmesi demektir. Okuduğunuz bu kitap üzüntünüze neden olacak bütün tatsız olaylardan korunmanız için yazıldı. Suçlardan ve suçlulardan korunacaksınız. Suça ve suçluya bulaşmayacaksınız. Bunları nasıl gerçekleştireceğiniz ayrıntılı olarak var. Kitabınızı okuduğunuz da dolandırıcılara hırsızlara kolpacılara zerre kadar hedef olmayacaksınız. Dolandırılmaya, aldatılmaya son vereceksiniz. Kesinlikle kimse sizi aldatamayacak ve incinmeyeceksiniz. Ürkütücü güç olarak bilinen yasadışı olaylardan nasıl korunursunuz; sorusuna cevap bulacaksınız. Yaşantınız boyunca karşılaşacağınız kolpalardan, dolandırıcılıklardan, ve yanlış yönlendirilmelerden kurtulmanın yollarını öğreneceksiniz. Size bulaştıkların da ise neler yapabileceğiniz ayrıntılı olarak yazıldı. Bu kitap haricinde yayınladığımız “kolpacılık ve zarfcı mafya” kitabına gösterdiğiniz ilgi nedeniyle elinizdeki kitabıda sizlere sunma kararı aldık. Kolpacılar, zarfcılar ve dolandırıcılar dünyamızda hep olacaklardır. Bizler kendimizi nasıl koruruz sorusuna cevap bulacağız.
Özet : Kimsenin bizi yıldırım gibi çarpmasına izin vermeyeceğiz. Kolpacılar dolandırıcılar hırsızlar size zarar vermeden onları engelleyebileceksiniz.


KİTAP NEDEN VE NASIL YAZILDI

Kolpacılar dolandırıcılar ve hırsızlar yüz binlerce seneden beri insanları duvara toslatıyorlardı. Bunu hep hilelerle kandırmacalar la yapmaktaydılar. Bu sırları insanlar öğrenirse kurtulurlar diye düşündüm. Çok uzun yıllar araştırmalar yaptım. Yeter ki insanlar dolandırılmasın malları çalınmasın istedim. Elinizdeki eser tüm dünya insanının hayatını kurtaracak sırlarla tüyolarla ipuçlarıyla doludur. Aldatılmamak için hangi püf noktaları bilmeliyiz bunların tüm inceliklerini anlaşılır şekilde açıkladım. Daha önce yayınlanan “kolpacılık ve zarfçı mafya” kitabımı okuyanların övgü dolu konuşmaları beni yüreklendirdi. Üç konuyu birlikte toparladım. Hırsızlık dolandırıcılık ve kolpacılık olarak birleştirdim.

BENZERLİKLER KOLPASINDAN KURTULMANIN TÜYOLARI

Aynı isimdeki yabancı paralarla dolandırıcılık turistik yerlerde çok yaygındır. Bu bölgelerde dövizle alışveriş yapmak yaygındır. Para bozdurma konusunda şöyle bir kural vardır. En büyük devletin parası daha fazla kullanıldığı için hep o para akıldadır. Diğer parası değersiz olan devletlerin paralarının imside aynıdır. Bu değersiz paraları bozdurmaya gittiğinizde verdiğiniz parayı büyük devletin parası sanıp yüksek değerden bozanlar vardır. Bu boşluğu gören dolandırıcılar değeri düşük olan paraları toplayarak yüksek fiyattan bozdurarak dolandırıcılık yaparlar. Dolandırıcılıklar yasal boşluklardan oluşmaktadır. Yasal boşlukların yanı sıra birde vatandaşlıkların ihmalleri olunca dolandırıcılıklar artmaktadır. Döviz bozdurma işlerinde tek aldanmayan kurum profesyonel olarak çalışan döviz bürolarıdır. Dolandırıcılardan kurtulmak için bu görevi döviz alışverişi yapan dükkânlara bırakmak gereklidir. Kendi paralarımızı kolayca tanıyabiliriz. Oysa diğer paralar kafa karışıklığına yol açtığı için aldanırız. Kendi bildiğimiz paralarla alış veriş etmemiz bizleri bu türden dolandırıcılıklardan kurtaracaktır.

Şu cümleler her şeyi açıklayacaktır: Rızkımızı nasıl koruruz neler yapabiliriz. Bütün dünya insanlarının kötülerin sarmalından kurtulması, mallarını çaldırmaması ve hiç kimse tarafından incitilmemesi için yazıldığını göreceksiniz.

Dolandırıcıların kolpacıların manipülatörlerin önüne set çekmek için neler yapabilirsiniz sorularının cevaplarını bulacaksınız.

Çağımız adeta dolandırıcılarla savaş çağı oldu. Dolandırıcılık önlemlerine ilgi bir hayli artış gösterdi.

Zor bela ve zar zor geçinirken birde kolpacıların bizi soymasına izin vermeyeceğiz. Dolandırıcıların pençesine ve ağlarına düşmeyeceğiz.

Yeter artık evim arabam iş yerim soyulmasın, gerilim yaşamak ve suç şebekelerinin tuzaklarına düşmek istemiyorum diyor musunuz?

Sizi dolandırıcılardan kolpacılardan tüm karanlık işlerden kurtaracak bir kitap lazım mı? Şu anda bu olanak size sunuldu.

Kolpacılardan dolandırıcılardan kurtulmanın yollarını biri bana anlatsa dediğiniz oldu mu?

Sanal dünyada her türlü kolpa yapılmaktadır. “Cep telefonunuzu kargo ile gönderin tamir edip size gönderelim” ilanlarına inanıp cep telefonunu kargo ile tamire gönderip bir daha haber alamayanlar bile olmaktadır.

Bana büyü yap diye para gönderip kargodan büyüsünü alıp büyünün işe yaramadığında dolandırıldığını anlayıp karakola gidenler vardır.

“Ödeyeceğiniz faturaları yarıya düşüreceğim bana para gönderin” diyen dolandırıcılara para kaptıranlarında gerçek olduğunu sizlere yazmak istiyorum.

ÖNSÖZ SUNUŞ (İLK YAZILAR)

Epeyce bir zamandır insanları kimse dolandırmasa kimse kimsenin malını çalmasa diye düşünmekteydim. Şimdi fırsat buldum ve yazdım. Sosyal sarsıntılar, toplumun parasal çöküşleri dolandırıcılığın ve kolpacılığın çoğalma nedenleri arasındadır. Devletlerin güvenlik zayıflığı ve hantallıkları kötülüklerin ayyuka çıkmasına sebep olur.

Toplumun yokluk içersinde kıvranma nedeni suçluların cezalandırılmamasıdır.

Sahtekarlıkladan canımızı ve malımızı nasıl koruruz, kötülerle kötülüklerle ve düzenbazlarla nasıl başa çıkarız.

Bize zarar verecek sinsi ve kahpe davranışları olanları nasıl anlarız. Onları başımızdan savmanın yollarını ziyadesiyle bulacaksınız.

Servetimiz geleceğimizdir diyorsanız, malınızı, mülkünüzü ve paranızı zorbalara, zirzoplara, madrabazlara ve tokatçılara kaptırmamanın yollarını hemen öğrenebilirsiniz. Kitabınızda kötülüklerin yaygınlaşmasının nedenleri ve önlemleri de vardır.

Kitabınızda neler bulacaksınız: Dolandırıcılığın ve kolpacılığın artış gösterdiği şu günlerde böyle bir kitap yazmanın anlamlı olduğunu düşünüyorum. Toplumların deforme olup çatlaması sonucunda çalma çırpma olayları ortaya çıkar ve bir süre sonrada halk tarafından kanıksanır. Kültürler deforme oluır.

KİTABINIZIN YAZILMA AMACI
Medyada duyarız; insanları soyup soğana çevirenler bir türlü yakalanamıyorlar. Bu tür kolpacılar yakalansalar bile malları geri almak imkansızdır. Bu gidişata dur diyecek bir kitap yazılmalıydı. Gelecekte ve şimdi dünyamızda yaşayan herkes dolandırıcıların ve kolpacıların iç yüzünü öğrenip kendilerini nasıl koruyacaklarını bilip tedbirlerini alacaklar. Malımızın ve paramızın gitmesi özgürlüğümüzün de gitmesi demektir. Okuduğunuz bu kitap üzüntünüze neden olacak bütün tatsız olaylardan korunmanız için yazıldı. Suçlardan ve suçlulardan korunacaksınız. Suça ve suçluya bulaşmayacaksınız. Bunları nasıl gerçekleştireceğiniz ayrıntılı olarak var. Kitabınızı okuduğunuz da dolandırıcılara kolpacılara zerre kadar hedef olmayacaksınız. Dolandırılmaya, aldatılmaya son vereceksiniz. Kesinlikle kimse sizi aldatamayacak ve incinmeyeceksiniz. Ürkütücü güç olarak bilinen yasadışı olaylardan nasıl korunursunuz; sorusuna cevap bulacaksınız. Yaşantınız boyunca karşılaşacağınız kolpalardan, dolandırıcılıklardan, ve yanlış yönlendirilmelerden kurtulmanın yollarını öğreneceksiniz. Size bulaştıkların da ise neler yapabileceğiniz ayrıntılı olarak yazıldı. Bu kitap haricinde yayınladığımız “kolpacılık ve zarfcı mafya” kitabına gösterdiğiniz ilgi nedeniyle elinizdeki kitabıda sizlere sunma kararı aldık. Kolpacılar, zarfcılar ve dolandırıcılar dünyamızda hep olacaklardır. Bizler kendimizi nasıl koruruz sorusuna cevap bulacağız.
Özet : Kimsenin bizi yıldırım gibi çarpmasına izin vermeyeceğiz. Kolpacılar dolandırıcılar size zarar vermeden onları engelleyebileceksiniz.
DOLANDIRICILAR KAÇ ÇEŞİTTİR

Dolandırıcılar iki ana guruptur. Birinci bölümdekiler dolandırdıkları halde piyasadadırlar. İkinci guruptakiler ise dolandırdıktan sonra izlerini kaybederler.

Dolandırdıkları insanlarla görüşürler. Aldıkları parayı geri vereceklerini söyleyerek oyalarlar. Oyalama sürelerinde sınır yoktur. Yirmi, yirmi beş yıl sürdüren dolandırıcılarda vardır. Daha uzun süre dolandıranlar vardır ancak bunlar unutulur gider.

Dolandırıp kaçanlar daha önceden planlarını yapmışlardır.

Dolandırıcıların tümünün özellikleri ve yöntemleri şöyledir. Dolandırıp kaçanlar bir süre sonra dönüş yapsalar bile çoğunlukla fiziksel bir saldırıya uğramazlar. Çünkü dolandırdıkları insanları önce yoklamışlar ve pasif olduklarını anlamışlardır. Dolandırıcılar bu testlerini şu şekilde yaparlar. Dolandıracakları insanlarla irtibata geçip birisine zarf attırırlar. Daha net söylemle dolandıracağı insanları önce kullanırlar. Pasif olduklarını böyle test ederler. Testlerinde filan kişiye sözel olarak şu kötülüğü yapar mısın zarf atar mısın dediği insanlar söyleneni yapıyorsa dolandırılmaya elverişli diye karar alırlar ve dolandırırlar.

ÖNCE ARABA SONRA EV DOLANDIRICILIĞI
Kolpacılar önce hedefledikleri birisinin arabasını çalarlar. Bir kaç gün sonra arabayı çaldıkları yere bırakırlar. Arabada bir not vardır. “Arabanızı önemli bir ailesel işimiz vardı aldık kusura bakmayın bizi affedin hakkınızı helal ediniz gibi açıklamalar” yazılıdır. Arabası çalınan birey bu yazının duygusal bir yazı olduğunu arabasını çalan şahısların gerçek haydut ve soyguncu olmadıklarını düşünür. Arabasına zarar verilmediğini ve çalınan arabasına kavuştuğu için sevinir. Bir süre sonra soygunculardan telefon gelir. Soguncular vijdan azabı çektiklerini arabayı bir düğünde kullanmak için çaldıklarını anlatırlar. Bu davranışlarının karşılığında ise kendilerini kısmende olsa affettirmeyi istediklerini söylerler. Bunun için lüx bir restorantta beş kişilik bir yemek ziyafeti ikram etmek istediklerini anlatırlar. Retorant ünlü ve bilinen bir yerdedir. Kolpacılar gününü ve saatini bildirirler. Dolandıracakları aileye aracınızla gitmenize gerek yok biz araç göndereceğiz önerisinde de bulunurlar. Arabası çalınan ailenin aklına hiçbir art niyet gelmez. Restoranı arayıp rezarvasyon yapılıp yapılmadığını sorarlar. Restorant yetkilisi evet yer ayrıldı. Restorantımızın en güzel bölümünde beş kişi yemek yiyecekler parası da ödenmiş durumda. Arabası çalınan aile kendisine ayrılan yerin en önemli yer olduğunu restorant yetkilisinin kendisinden öğrenince davete gitme kararı alırlar. Restoranta gittiklerinde özenle karşılandıklarını gören ailenin tüm şüpheleri dağılmıştır. Ücret ödemeyeceklerini de restoranta tekrar sorduktan sonra eğlenmeye devam ederler. Eğlence sonunda eve geldiklerinde önce arabalarının çalındığını daha sonra ise evlerinin soyulduğunu görürler. Kolpanın nasıl işlediğini anlamışlardır. Polise gittiklerinde ise restorant sahibinin bir suçunun olmadığını anlarlar. Her şey telefonlarla halledilmiştir.

DİKKAT DAĞITMA DOLANDIRICILIĞI

Kargaşa hissettiğinizde yanınıza yanaşanlara dikkat ediniz. Dolandırıcılar ve hırsızlar karışık ortamlardan faydalanırlar. Sizinde üzerinize yaklaşan birileri olduğunda değerli eşyalarınızı güven altına alınız. Paralarınızı kontrol ediniz. Şu kolpayı da yazınca her şey anlaşılacaktır. Ulaşım araçlarında parası çalınacak olan birey sıkıştırılır. Bu kaotik durum sonrasında hırsızlardan biri harekete geçerek parayı çalar. Dikkati dağılan birey parasının çalındığını paraya ihtiyacı olduğunda anlar. Bu kolpa araca binmeye hazırlanma anında bile yapılmaktadır. Araca binenin parasını çalan kendisi binmez. Parası bir anda çalınan vatandaş farkında olmadığı için araca biner.

ARABA SATIŞI MANİPÜLASYONU
Çalıntı araba satma kolpası şu şekilde kugulanmaktadır. Arabayı çalan şahıs bir semte geçici olarak yerleşir. O semtte devren satılık olan bir dükkan olması kolpacının işini kolaylaştırır. Dükkanını satacak olan esnafa şöyle der. Sizin dükkanınızı alacağım. Hemde bu arabamı satıp alacağım çünkü bu dükkandan kar edeceğimi anladım. Oradaki öbür esnaflarlada ahbap olacak davranışlar gösterir. Esnafla tanıdıkmış gibi görüntü vermesi kolpasını kolaylaştıracağını bilir. Dükkanını satacak olan esnaf hiçbir şeyden şüphelenmez. Kolpacı öyle bir plan yapmıştır ki uyanmak çok zordur. Hemen gazeteye ilan verir kelepir satılık araba başlıklı ilanların ne derecede dikkat çektiğini hepimiz biliriz. Gazete ilanında satılık arabanın irtibat telefonu hangi dükkanın olabilir sizce. Kolpacılık daha başarılı olsun diye devren satılık olan dükkanın telefonu verilmiştir. Peki gelen telefonlara kim bakacak sizce dükkanı devralacak olan kolpacı bakacaktır. Çünki arabasını satarsa bütün parayı dükkanın sahibine verecektir. Dükkancı devir teslim işinden karlı çıkacağını düşündüğü için geçici olarakta olsa kolpacının dükkanda durmasına oturmasına bile göz yumar. Evet beklenen korkunç an gelmiştir.
ARABA DOLANDIRICILIĞI VE GAZETE İLANI
Gazete ilanına inanıp adres alan müşteri arabayı görmeye gelir. Arabanın sahibi kim dediğinde dükkanın kasasından kalkan kolpacı kalkıp buyrun benim der. Kurbanla görüşme anında bir kolpa telefonu daha gelir. Arayan kolpacının tayfasıdır. Dükkanda çalan telefona kolpacı bakar. Arabayı almak isteyen birisi aramış izlenimi verilir. Arabayı almaya gelen vatandaş arabanın sahibinin aynı zamanda bir esnaf olduğunu sanar. Kolpacı arabayı almaya geleni inandırdı. Neyemi inandırdı derseniz. Bakın bu dükkan benim arabada benim arabamı ihtiyaçtan satacağım. Bu izlenimi alan müşterinin aklına hiçbir dolandırıcılık olayı gelmez. Gazetede verilen telefon ve adres doğrudur. Kendisini karşılayan bir esnaftır. Dükkanına gelen telefonlara bakmakta ve dükkanının kasasında bulunmaktadır. Arabanın satış sözleşmesini yapmak üzere dükkandan ayrılırlar. Dükkanını devredecek olan esnafta olaylardan hiç şüphelenmemiştir. Kolpacı arabayı uygun bir fiyata satar. Arabayı teslim eder. Arabanın devir teslim işlemlerini soran alıcıya ne diyeceğini biliyorsunuz. Hem dükkan benim hemde dükkanın olduğu bina benim sen yarın gel devir teslim işlemini hallederiz diyecektir. Arabanın anahtarını teslim alan alıcının hala kolpalandığından haberi yoktur. Çalıntı bir arabaya hatırı sayılır para verdiğinede pişman olmamıştır. Çünki satın aldığı arabayı istese daha pahalıya bugün bile satabilirim düşüncesindedir. Arabayı satın alarak kolpalanan vatandaş geldiği adresi daha kolay bulacağını düşünür. Neden diye soracak olursanız kolpayı yapan kolpacı buluştuğu dükkanın kartınıda kendi kartıymış gibi vermiştir. Kartta yazan telefon ile gazete ilanında yazan telefonun aynı olmasıda kolpacının işini kolaylaştırmıştır. Kolpalanan ne zaman ayıkacak ve uyanacak derseniz gece yarısı araba çalma suçundan polislerle karşılaşınca uyanacaktır. Verdiği paralara üzülmenin yanı sıra devletin polisini inandıramazsam daha fazla incinirim diye düşünmektedir. Çünki araba çalmanın cezası kanunlarda gerçekten çok yüksektir.
ARABA DOLANDIRICILIĞINI KİM YAPTI
Polisiye kanunlarına şöyle bir bakarsak suçu gerçekten yaparken yakalanan bile mahkemesi bitene kadar suçsuzdur. Olaya başka bir açıdan bakacak olursak daha ilginç bir durum karşımıza çıkacaktır. Bir suçu yapmadığı izlenimi olan suçsuz biri ise suçsuzluğunu ispatlayana kadar suçlu sayılmaktadır. Yukarıdaki örnekte polis arabayı satın alan vatandaşın davranışlarından suçsuz olduğunu anlamasına rağmen gerçek kanıtlara ulaşana kadar vatandaşa tutuklulara davrandığı gibi davranır. Çalıntı araba satın alan vatandaş önce polise kolpacının verdiği kartviziti gösterir. Bu dükkanın sahibinden satın aldım diye ifade verir. Polisin elinde kanıtlar oluşmaya başlamıştır.
OTOSU ÇALINAN BİREY
Başından geçen olayları anlatır. Gazete ilanından gittim parayı verdim arabayı satın aldım. Asıl suçsuz olan dükkanını devretme çabasında olan esnafta geçici olarakta olsa tutuklanır. Esnaf maddi bir zarar görmemiştir. Ama tetbirli davranmaması yüzünden bir vatandaşın kolpalanmasına aracı olmuştur. Polis çalıntı arabayı satın alan vatandaştan arabayı teslim alır. Verilen paralar boşa gitmiştir. Polisin böyle durumlarda yapacağı iş bellidir. Şu ana kadar hiç gündeme gelmeyen asıl arabanın sahibini arayıp arabasını teslim etmek olacaktır. Arabayı teslim etmek pekte kolay olmamaktadır. Bu tür çalınan arabalar başka şehirlerden çalınıp getirilmektedir. Polisteki oto hırsızlık büro amirlikleri en iyi çalışan birimlerden birisidir. Çok araba çalınan semtlerdede özel önlemler alarak suçluları piyastos etmektedirler. Gerektiğinde toplumun göreceği yerlerde büroşürler dağıtarak halkın dolandırılmasını önlemeye çalışırlar.
UZAKTAN KUMANDA ENGELİ İLE HIRSIZLIK

Oto soygunları yapan kolpacıların yaptığı bir kolpa türüdür. Uzaktan kumandalı araçları soymak için geliştirilen bir elektronik sistemdir. Soyguncuların yöntemi şu şekilde işlemektedir. Uzaktan kumanda aletini etkisiz hale getirecek aleti soyacakları aracın yakınına yerleştirirler. Otomobilini uzaktan kilitleyen sürücü, kapısının kilitlendiğini sanarak aracından uzaklaşır. Kumanda ile kilitlemesinin başarısız olduğu aklına gelmediği için hırsızların kurbanı olur. Araç sürücüsü aracından uzaklaştıktan sonra soyguncular aracın içindeki önemli eşyaları alarak kaçarlar. Aynı sistemle aracıda çalabilirler. Aracın kapısının kilitlenmesini kurdukları düzenekle engelledikleri için amaçlarına kırmadan gürültü yapmadan sessizce ulaşırlar.

Not: Dolandırıcılardan kurtulmanın en garantili yolu uzaktan kumanda ile otomobili kilitledikten sonra aracın yanına tekrar gelerek kapıların kapanıp kapanmadığını elinizle iyice kontrol etmektir.
ŞİFRELERİ ELE GEÇİRME YÖNTEMİ

E postaların ve diğer elektronik şifreleri ele geçirerek bireye zarar verirler. E postaların şifresini ele geçiren kolpacılar hiçbir zaman açık vermezler. Bireyin çalışmalarının neler olduğunu sürekli öğrenebilmek için sinsice hareket ederler. Web sitelerinin uzantısı ile alınmış e postalarının hiçbirinin garantisi yoktur. Web sitesini satan şirketlerin hepsinde hem web sitesinin şifresi hemde e postaların şifresi mevcuttur. Bu şirketlerde çalışan bir elemanla irtibat kurmak bile kolpacıların işini kolaylaştırmaktadır. Tüm yadığım yazıların hepsini ispatlayan bir yazar olarak tanınmaktayım. Bu anlattığım yöntemde aynen gerçektir. Web sitenizin ve epostanızın şifresini istediğiniz kadar değiştirin tüm şifreleriniz web sitenizi aldığınız şirketin elinin altındadır. Eğer bir web siteniz varsa ve sitenizin uzantısıyla bir e posta kullanıyorsanız deneme yapabilirsiniz. Şifrelerimi unuttum yenilemek isterken karıştırdım ne yapmam gerekiyor dediğinizde sizin özenle sakladığınız şifreyi hemen size göndereceklerdir. Halk arasında yaygın olan elektronik olarak takip ediliyoruz sözleri kesinlikle gerçektir. Web sitelerinizin uzantısıyla e posta kullanmayınız. Diğer e postaların şifrelerine küçük kolpacıların ulaşması zordur. Ekran okuyucu hatta tuş okuyucu virüsleri bile kullanan internet haydutlarından kurtulmak için kendimizi casus kılığına bile bürünmemiz lazım diyebiliriz. Çok dikkatli ve kuşkucu olmalıyız.

ŞİFRELERİNİZİ GÜVENCEDE Mİ?

Şifre ele geçirme kolpalarında en çok kullanılan yöntem şöyledir. Konuyu anlatmak için aleni bir örnek vermemiz gerekiyor. Yoksa anlaşılmayabilir düşüncesindeyiz. Sizin banka şifreleriniz ele geçirmeye çalışan kolpacılar şöyle yaparlar. Bankanızın resmi web sitesi www.hasborabank.com ise kolpacılar hasborabank@bankmail.com e postasından resmi bir yazı görüntüsünde bir yazı gönderirler. Sizde bankanızın adını gördüğünüz için inanırsınız. Bu yazıda şifrenizi bir ay sonra yenilemeniz gerekiyor şimdi bize şifrenizin kaybolmaması için yazın şeklinde tuzak e posta gelmektedir. Bu kolpa ile bir çok insanın şifreleri ele geçirilmiştir. Sosyal paylaşım sitelerinin isimleri yabancı kelimelerden oluştuğu için bize gelen e postaların hileli olup olmadığını anlamak daha zordur. Benim sosyal paylaşım şifrem o kadar önemli değil diye düşünmeyin. Çok önemlidir çünki tüm yakınlarınıza sizin adınıza ulaşıp zarar verirler.

HIRSIZLARDAN EN ÇOK KİMLER ETKİLENİR 
          
Başta mafyasal olaylar olmak üzere dolandırıcılık, kolpacılık dalavere manipülasyon ve hırsızlık olaylarından kadınlar, yaşlılar ve çocuklar daha fazla zarar görmektedirler. Şimdi artık umutsuz değilsiniz. Kadınların ve çocukların gücünün az olması olaylara hedef olma nedenleri arasındadır. Genel olarak bakarsak dolandırıcılıktan ve hırsızlıktan kurtulmanın köklerinde de  temelindede bilgisizlik ve ihmal yatmaktadır.

Not: Soysuzlaşan ve dejenere olan toplumların ilk karşılaşacakları erozyonlar arasında kolpacılık ve dolandırıcılık vardır.

DOLANDIRICILIĞA KÖKLÜ ÇÖZÜMLER

Dolandırıcılar, hırsızlar, arsızlar kapkaççılar, zarfçılar, kolpacılar ve kolpacılık neden oluşur sorusuna yanıt verelim. Irk, ve mezhep ayrımlarıda dahil tüm ayrıştırmalar tehlikelidir. Bu ayrımlardan zarar gören bireyler kolpacı olurlar. Evet bu kolpacıları bizler üretiriz. Ayrımlardan zarar gören çocuklar toplumdan uzaklaşırlar. Toplumla iç içe olamazlar. Bunun sonucunda neler olur gözlemleyeceğiz. Acı içersindeki çocuk; olanları beyninde çözmeye çalışır. Kendisini başka bir topluluk tarafından yok edilmek istendiğini anlar. Önce kendi yandaşları ile birlik olarak bu kıkacı aşmak ister. Bunuda başaramayacağını anlayınca kolpacılığa yönelir. Yaşaması gerektiğini yaşaması için mücadele vermesi gerektiğini bilir. Devlet ve millet bu aşamada çocuğa sahip çıkamaz. Pek çok devlette bu sistem kurulmamıştır. Suç oluşmadan suçu önleme kavramı olmayan devletlerde kolpacılık daha fazla görülmektedir. Bu dışlanan bireylerin cesaretleride çok önemlidir. Eğer cesaretli ise daha tehlikeli olaylara karışır. Gasp silahlı soygun ve kapkaç yapan çetelere girerler. Eğer korkak bir yapıdaysa kolpacı olur. Mafyaya girmese bile tek başına kolpalar yaparak toplumlara zarar verir.

SUÇU ENGELLİYORDUK YALANI

Suçlular yakalandıklarında ne tür olaylar gelişiyor onu öğrenelim. Suçlular daha önce aralarında anlaştıkları gibi içlerinde yaşı tutmayan suçu üstleniyor. Böylece asıl suçlular tamamen kurtuluyorlar. Diğer suçu üstleneninde yaşı tutmadığı için ya hiç ceza almıyor veya az ceza alıp kısa sürede çıkıyor. Suçlular buna benzer yüzlerce kanun boşluğundan faydalanıyorlar. Suçu üstlenecek olan küçük çocuk olay yerine gerçekten götürülüyor. Olay anını ve saatini yerini mahkemeye gerçek anlattığı için inandırıcılık artıyor. Suçlular ifade vermekte kendilerini çok geliştirdikleri için haklı çıkıyorlar. Şimdi yazacaklarımız bu olayları kesinlikle ispatlamaktadır. Olaylarda polis gece saatinde ev hırsızlığı olarak bilinen suçu ortaya çıkarıyorlar. Gerçek suçluların hepsi yakalayıp mahkemeye götürüyorlar. Suçu üzerine alan dışındakilere hâkim soruyor. Suçu diyelim ki sadece tek başına bu çocuk işledi bunu kabul ediyorum. Siz gecenin o saatinde o mekânda ne yapıyordunuz. Suçluların yanıtı ise şöyle oluyor. Biz asla suç yapmaya gitmedik. Amacımız suç işlemek değildi. Suçu üzerine olan kardeşimizi engellemeye çalışıyorduk. Bizi dinlemedi suçu işlemeye çalışırken paket oldu. Jawslar bu olaylar sonucunda bizi de getirdi. Bizim hiç suçumuz yok suçu engellemeye çalışırken başımıza bu iş geldi.

Not: Kolpacılar arasında kullanılan jargonda paket olmak yakalanmak demektir. Jaws ise yunus polislerine verdikleri isimdir.

KOŞTURMA DOLANDIRICILIĞI

Dolandırıcılık olayı şu şekilde işlemektedir. Dolandırıcı olan kolpacı spora meraklı olanların yanına gider. Ben sporcuları seçiyorum hepinizi ünlü yapacağım. Bu konuda uzmanım; iyi koşucular arıyorum. Eğer sizler süper koşabiliyorsanız size yardımcı olurum der. Dolandırıcının bu önerisini kabul edenler koşmak için hazırlık yaparlar. İyi koşabilmek için üzerlerindeki eşyaları da çıkarırlar. Teknik direktör kılığına bürünen adam şimdi kim hızlı koşarsa o kazanacak ben düdük çalınca koşmaya başlayın ve koşun der. Düdüğü çalar çalmaz herkes koşar. Koşanlar iyice uzaklaşınca eşyaları alarak ters yöne kaçar. Koşucular eşyalarını bıraktıkları yere gelince dolandırıldıklarını mallarının çalındığını anlarlar. Zavallı perişan duruma düşen bu gençler dolandırıcılık ve hırsızlara karşı eğitimli olsalardı başlarına bu işler gelmeyecekti.

İŞYERLERİNİN ÖNÜNÜ KİRLETME HIRSIZLIĞI

Hırsızlar soyacakları mekânın önüne bir şeyler döküp işyeri sahibinin temizlemesini beklerler. Amaç işyeri sahibinin dikkatini dağıtıp dükkânı soymaktır. Kaza ile döküldü izlenimi verdikleri için şüphe uyandırmazlar. İşyeri sahibi dükkânının önüne dökülenleri doğal olarak süpürecektir. Dükkânından ayrılmayacağı için önlem almaya bile gerek duymaz. İşte bu esnada hırsızlar işyerine girerek hırsızlığı gerçekleştirirler. Mekân sahibi bu soygunu çok sonra fark edeceği için hırsızları yakalamak zor olacaktır. Hırsızlıkların büyük bir bölümü buna benzer dikkati başka yöne çekme yöntemleri ile yapılmaktadır. Hırsızlardan kurtulmanın yolları her türlü ihtimale karşı uyanık olmaktır. Dükkânınızın önüne bir şeyler dökülse bile iş yerinizi kilitleyip temizlik yapmaya başlamalısınız.

VİLLA SAHİBİ OL DOLANDIRICILIĞI

Örnek villaları göstererek dolandırma yöntemidir. Gerçekten iki üç villa dolandırılacak olanlara size de bu model villa yapalım dedikten sonra sözleşme imzalatılır ve arsa payı peşinat ön ödeme adı altında paralar alınır. Villalar dolandırıcıların üzerine değildir. Şikâyet edilseler bile kaybedecekleri bir şeyleri yoktur. Bu sistemle dolandıranlar mahkemede dolandırıcılık değil de alacak verecek davalarına bakan mahkemelerde yargılanırlar. Bu yüzden alacak verecek davaları ağır suç içermezler. Dolandırıcılar inandırıcı olsun diye ünlü ve tanınırlık düzeyleri olan şirket sahiplerinin akrabalarını da yanlarına alırlar. Villaların yapılacağı arsalar başka semtlerdedir. İlk peşinatı kaptıran birey tuzağın içine düşmüş demektir. Villaların yapılmayacağını anlasa bile hiçbir şekilde kendisini kurtaramaz.

EŞYA DEĞİŞİM HIRSIZLIĞI

Hırsızlar elbisenin ceplerini karıştırmak yerine elbiseyi değiştirme yönteminide denemekteler. Bu buldukları kolpa elbiseyi komple götürüp soymaktır. Elbisenin bütün ceplerindeki değerli eşyaları almak hemde zaman kazanmak açısından bu yöntem işlerine gelmektedir. Hırsızlara kurban giden birey elbisesinin çalındığını ceplerine bakınca anlayacak olmasıdır. Soyulduğunu anladığında ise hırsızlar çoktan uzaklaşmış olacaktır.

Not: Valizlerde aynı yöntem uygulanmaktadır. Eşya değişim kolpası birçok şekilde karşımıza çıkmaktadır. Tek çözüm pür dikkat etmektedir.

Hiç soygun yaşamamış insanlarla görüştüğümüzde öğrendiklerimizi yazacağız. Hırsızlıklara şu açıdan bakıyorlar. Birçok soygun yaşamayan güvenli insanlar kendi iş yerlerini göstererek işte görüyorsunuz bu önlemlerin olduğu yere hiçbir hırsız girmez diyorlar.

Siz erinip güvenlik tedbirlerinizi almazsanız hırsız erinmeden malınızı çalar imasını yapıyorlar.

Soyulmasını istemediğiniz yerleri aşırı titiz şekilde kontrol edin; izlenimi veriyorlar. Hırsızın girebileceği en ince ayrıntıyı bile düşündükleri için hiç hırsızlıkla karşılamamışlar.

Kameraların 24 saat işe yaradığını anlatıyorlar. Teknolojinin güvenlik önlemlerinin başında geldiğini; soygun yaşamayanlardan çok duyduk.

İşe alınacak elemanlara dikkat etmekte soyguna önlem olabileceğini anlatanlarda haklıydılar. Kendi işyerlerini soyan hırsızları medyada görmekteyiz.

Dış duvar ve pencerelerin sağlam olmasına dikkat edenlerde hırsızlarla karşılaşmamışlar. Gerçektende camları kırarak yapılan soygunlar en çok bilinenlerdir. Cam kırarak araç soygunları da yapılmaktadır.

Çok para eden malların korunmasına daha fazla dikkat edilmelidir. Kıymetli eşya satan mağazaların sahipleri özel önlemler bile geliştirmişler. Kolay taşınabilen ve yüklü para eden eşyaları göz önünde bulundurmamak bizleri hırsızlardan kesinlikle korur düşüncesini de sizlerle paylaşmak isteriz.

Soyguncuların mal çalamasalar bile vitrinlere zarar verdikleri için sigorta konusuna önem verenlerde kendilerini güvende hissediyorlar.

KARGAŞA DOLANDIRICILIĞI

Mağazalarda sıklıkla görülen hırsızlıklardan bahsedelim. Anlaşmalı olarak mağazaya kalabalık bir şekilde giderler. Amaç mağazadan mal kaçırmaktır. Malları çalacak olan kolpacı haricindekiler mağazacıyı oyalamak için alışveriş ederler. Kafası karışan mağazacının kontrolü azalır. Tam bu esnada gözlerine kestirdikleri malları çalıp uzaklaşırlar. Müşteri kargaşası dedikleri bu kolpadan kurtulmak için şüphelenildiğinde tüm müşterilere dikkat edilmelidir. Şüphelendiğinizi anlayan kolpacılar malları çalmadan dükkândan ayrılırlar.

İTHALAT VE İMALAT DOLANDIRICILIĞI

Ticarette yapılan bir kolpadır. Kolpa imalatçılara şu şekilde uygulanmaktadır. Mal satın almak üzere bir imalatçıya gidilir. Satın alınacak ürünlerin siparişleri verilir. Vazgeçileceği için münkün olduğunca az kapora verilir. İmalatçı siparişleri hazırlar ve malları teslim edeceği müşteriyi arar. Kolpa yapacak olan  müşteri siparişlerinin hazır olduğunu anlayınca bazı bahaneler öne sürerek mal alımını yapamayacağını bildirir. İmalatçının elinde binlerce ürün kalmış durumdadır. Bu ürünlerin karşılığnda elinde bir miktar aldığı ön ödeme vardır. Sipariş verilen ürünleri imal edebilmek için hammaddeler aldığı için hazır paraları da gitmiştir. Gereksiz yere yaptığı bu malları bir an önce satmazsa depolama maaliyetlerinin yanı sıra diğer yatırımlarıda olduğu için zararlı konumdadır. Bir imalatçının böyle durumlarda enerjisinin azalacağınıda yeni işlerine odaklanmakta zorluk çekeceğinide düşünürsek kolpacıların ne ölçüde zarar verdiğini anlarız. İşte tam bu esnada kolpacının ittifağı olan müşteri bu şirkete ulaşır. Kolpacılık yaparak ürettirilen ürünleri tesadüfen görmüş gibi yapar. Bu ürünleri siz mi imalat yapıyorsunuz herhalde özel bir sipariş diyerek imalatçıyı konuşturur. Kolpacının yandaşı lafı malları ucuza almanın tarafına çekme çabasındadır. Bunları kaç liraya yapıyorsunuz belki ben değerlendirebilirim diyerek yoklama çeker. İmalatçı elinde kalan ürünlere müşteri çıktığı için sevinir. Gerçek şu ki bu müşteri imalat yaptırıp satın almayan kolpacının yandaşı olduğu için imalatçının elinde ne kadar ürün olduğunu ve fiyatını çok iyi bilmektedir. İmalatçı daha önceden imalat yaptırıp siparişini almayan bir müşterisi olduğunu söyler. Bu malları satabileceğini belirtir. Fiyatını ve elinde o üründen kaç tane olduğunu söyleyince kolpacı fiyatı fazla bulur. Maaliyetine yakın bir rakam önererek satın almak ister. İmalatçı kararsız kalır ve düşünme süresi ister. İmalatçı yaptığı ürünleri satmazsa uzun yıllar elinde kalacağı riskini düşünür. En azından hepsini topluca alacak hiçbir müşterinin asla çıkmayacağını tahmin eder. Yaptığı malları zararınada olsa satma kararı alır. Kolpacılar binlerce malı çok ucuza almış olurlar.

Not: Buna benzer yüzlerce ticari kolpa vardır. Paranın olduğu yerde kolpacılar her zaman varlığını yeni kılıklara bürünerek sürdüreceklerdir.

POLİSİN ÇİLİNGİR ÖNLEMİ

Kolluk kuvvetleri illerindeki bütün çilingirlerin parmak izlerini kayıt altında tutarlar. Gerektiğinde kontrol ederler. Bu yüzden çilingirlerin suça bulaşma oranı yok denecek kadar azdır. Hırsızlar bu kuralları bildikleri için çilingirlerde çalışmazlar. Hırsızlar dükkânların evlerin arabaların kapılarını kendi buldukları yöntemlerle soyarlar. Para kasalarını çaldıktan sonra ise kırarak açarlar. Şunu da belirtelim. Anahtar uydurarak çilingir yöntemi ile yapılan hırsızlıkların suçları ağırdır.

HIRSIZLARIN ALDIKLARI CEZALAR

Beş yıl süren hırsızlık davalarının olduğu bir ülkede yaşamaktayız. En çok bilinen ise davası devam eden hırsızların tutuksuz olduğu için çalmaya devam etmeleridir. Beş sene sonunda ceza alan hırsız sayısı yok denecek kadar azdır. Hırsızların aldıkları ceza bir ayı geçtiğinde mahkemeyi bir üst mahkemeye şikâyet etmektedirler. Birçok hâkim bu yüzden zor durumda kalmaktadırlar.

ADLİYEDEKİ İLGİNÇ DOLANDIRICILIK FEZLEKESİ

Bu olaylardan birisi adliyede şu şekilde kayda geçmiştir. Dolandırılanlar ifadelerini verdikten sonra özetleyen savcılık adliyedeki resmi fezlekeye şunları yazdırmıştır. Bizim yanımıza yaklaşan görsek tanıyacağımız şahıs sizi sporcu yapacağım dedi. Hepiniz şu tarafa doğru hızlıca yarışın şimdi düdük çalacağım hazır olun dedikten sonra düdüğünü çaldı. Bizde hızlıca değerli eşyalarımızı terk ederek koşmaya başladık. Geriye geldiğimizde cüzdanlarımızı telefonlarımızı ve paralarımızı bulamadık çalan şahıstan şikâyetçiyiz.

Mahkeme polisteki dolandırıcılar albümünü eşyalarını çaldıranlara gösterilmesi ve suçluların tespit edilmesi için karar alır. Eski dolandırıcıların resimlerini yandol olarak bilinen yankesicilik ve dolandırıcılık masası arşivler. Bu işleme suçlular albümü denmektedir.

MAFYANIN DİRİLİŞİ VE UYANIŞ NEDENLERİ

Mafyasal örgütlerin piyasaya egemen olma nedenleri arasında neler var onları yazacağız. İktidardaki hükümetlerin polise olan tutumları çok önemlidir. Mafya ile mücadele eden polislerin dirençleri hükümetler tarafından kırılırsa; bu kırılmayı ilk olarak yasadışı örgütler fark edecektir. Devlet ve polis çekişmesinin sonuçları mafyayı tekrar gündeme getirir. Mafyasal örgütleri sindirilmiş olan bir devlette bile; yönetememe krizleri baş gösterdiğinde fırsat kollayan hatta isimleri piyasadan silinen örgütler tekrar toparlanarak vatandaşlara eziyet ederler. 

POLİS KİMLİK VE TAPU

Hırsızlardan ve dolandırıcılardan kurtulmanın yolları kitabını yazma aşamasında uzun uzun ve bıkmadan araştırmalar yaptık. Beyaz eşya mağazası sahiplerinin fikirlerini aldık. Hiç dolandırılmamakla isim yapmış bir mağazanın olduğunu duyunca hemen görüşme talep ettik. Rendevu aldık. Buyrun gelin görüşebiliriz dediler. Bu işyeri mağazalar zinciri olmasa bile iki üç ayrı yerde mağazaları ve depoları olan bir şirketti. Araştırmalarımız sonucunda en ilginç olan gerçeği sizlerle paylaşacağım. Hiç dolandırılmadığı ve soyulmadığı bilinen mağazacının iş yerine gittik. Şimdi mağaza sahibini dinleyelim. Bizden alışveriş etmek için normal vatandaşların yanısıra karşımızda görev yapan emniyet mensubu polislerde vardır. Gerçektende görüştüğümüz mağazanın karşısında emniyet müdürlüğü vardı. Bize mağazacı şu ayrıntıyı verince soyulmamanın ve dolandırılmamanın yolunun aşırı dikkat olduğunu bir kez daha öğrendik. Mağazacı polis üşterilerini nasıl araştırıyor öğrenelim. Polisler mağazama taksitli mal almaya geldiğinde daha önce gelen şefleriyle gelmelerine rağmen kimliklerini ister incelerim. Polisin evi kendi üzerineyse tapuyu görmeden işlem yapmam. Bazen polisler bana şöyle derler. “Biz polisiz vatandaşa kimlik soramıyoruz. Ama siz polislere kimlik ve tapu sorabiliyorsunuz.” Polislerin söyledikleri kesinlikle gerçektir. Ama ben dolandırılmak istemiyorum dediğimde anlayışla karşılıyorlar. Evet ben hiç dolandırılmadım. Nedeni tedbir almaya önem verdiğim içindir. Bu sözler dolandırılmayan mağaza yöneticisinin sözleridir. Bu bir örnektir. Mağaza yöneticisinin vurguladığı tedbir bizi ilgilendirmelidir. Mağaza sahibi olmamızada gerek yoktur. Hayatımızın her noktasında tedbir almalıyız ki dolandırıcılardan kurtulalım. Mağazacı bizi depo olarak kullandığı yer götürdü deponun kapısındaki kilitlerin çokluğunu ve kapısının sağlam demirden yaptırdığını anlattı. Bu deponun kapısının resmini çekip kitaba bile eklemek aklımızdan geçti. 

POLİSLERİ İZLEMEYE ALAN HIRSIZLAR

Hırsızlar kendilerini takip görevi olan polislerin ne zaman yorulup uyuduklarını bile öğrenmişler. Bu saatlerde hırsızlığın kolay olduğunu tespit etmişler. Hırsızların ve soyguncuların buna benzer birçok ilginç tespitleri bulunmaktadır. Hava şartlarına uymanın önemli olduğunu yakalanan arkadaşlarının bu nedenle yakalandıklarını biliyorlar.

Özcümle : Hırsızı yakalamak için silah kullanan ve havaya ateş eden polislerin mahkemelerde ceza aldığı bir ortamda hırsızlık ve dolandırıcılığın artmasına şaşırmamak gereklidir.

SUÇLULARIN YAKALANMAMA NEDENLERİ

Suçlular giyim konularına çok önem verdikleri için dikkat çekmiyorlar. Konuyu anlatmak için gerçekleşmiş olayları bir kaç cümle ile anlatırsak yeterli olacaktır. Lüks bir semtte lüks bir araba ve süper giyinmişler. Elinde yeni moda cep telefonları hatta yanında da bayan bile olan birilerinden kim veya kimler şüphelenir ki? Bu tür insanları hırsız var yakalayın diye kim polise telefon eder sizce. İsterseniz olaya daha değişik bir köşeden bakarak değerlendirelim. Diyelim ki polise haber verildi. Polis gelse bile arayıp sorgulamakta kararsız kalıp; bunlar neden hırsızlık yapsınlar diye düşünüp diğer görevlerine bakacaktır. Polisin ve semt halkının dikkatlerini üzerlerinden dağıtan hırsızların işleri kolaylaşıyor. Yine diğer bir ayrıntı ise hırsızlıklarını gerçekleştirdikten sonra değişik renkte elbiseler giydikleri için yakalanmaları imkânsız oluyor. Hırsızların daha kolay kaçabilmeleri için düz yerde ki evleri seçmeleri de yakalanmalarını engellemektedir. Parmak izi bırakmamak için suç aleti görünümü vermesin diye çoraplarını kullanıyorlar.  

Toplum yapısı: Hemen insanın aklına şu olaylar geliyor. Maddi durumu iyi olmayan fakir vatandaşlar lüks semtleri merak edip gezmeye gittiğinde şu olay gerçekleşir. Hem oradaki zenginlerin hem de polislerin dikkatini bu insanlar üzerlerine çekerler. Polis en ufak bir olumsuzlukta gerçek suçlular olabilirler düşüncesiyle bu suçsuz bireyleri sorguya alırlar. Asıl suçlular ise istediklerini çalıp daha lüks içinde yaşamaya devam ediyorlar.

MAFYA HANGİ ORTAMLARDA GÜÇLENİR

Bir ülkede sürekli aflar çıkıyorsa o ülkeyi mafya istediği gibi yönetir. Koşullu bırakma yasası veya erteleme kanunu adında yapılan aflar mafyayı azdırır. Yapılan suçların cezasız kalması anlamına gelen aflar toplumları bitirir. Zaten her suçlu yakalanamamakta yakalananlar da af kanunu ile serbest bırakılmaktadır. Her af yasası sonrası çete hareketlerin de artış olmaktadır. Tüm haydut çetesinin mafyanın ve katillerin cezaevinden kuvvetlenerek çıkması terörün ve iç savaşın başlaması demektir. Nitekim dünyada ve yaşadığımız ülkede biraz önce anlattıklarımızın hepsi gerçekleşmiştir. Şu kanun devletlerin anayasasına konmalıdır. Verilen cezalar yok sayılamaz ve yarıya indirilemez.

Not: Tüm dünya ülkelerinin yapıları araştırıldığında şu gerçek ortaya çıkmaktadır.
Ülkesinde af kanunu çıkaran her hükümet ilk seçimde halk tarafından düşürülmüştür. Şu gerçeği yazarsak toplumun duyarlılığını anlarız. Üst üste seçim kazanan hükümetlerin hiç birisi af yasası çıkarmamıştır.

SUÇ : KARAKOL BİNASINI KOMPLE ÇALMAK

Şimdi aktaracağımız olayda; diğerleri gibi yaşanmış bir olaydır. Bu olay hukuk teriminin bile değişikliğe uğramasına neden olmuştur. Bir hırsızın mahkemede ceza alma nedeni taşınabilir bir malı olduğu yerden sahibinden habersiz götürmesi diyebiliriz. Daha açık olarak anlatmak gerekirse hırsızlar bir binayı veya arsayı çalamazlar. Çaldıkları şey taşınabilir olması gerekir.

KARAKOL EŞYALARI İLE GİDİYOR

Karakol binalarını çaldıran polislerin ifadelerini dinleyen savcılık bu olayın hırsızlık olmadığına karar vermiştir. Karakol taşınmaz olduğu için eşya sayılmamaktadır. Şu gerçek her şeyi ispatlamaktadır. Ülkemizde seyyar karakolları soymayı yani içindeki eşyaları götürme olayını bir kenara bırakın. Hırsızlar seyyar karakolu kökünden söküp tamamen çalmışlardır. Karakolun yerinde ise arsa kalmıştır. Bu olay yasal olmadığı için adına hırsızlık denmemiştir. Karakol binası yerinden tamamen gittiği için mahkeme kayıtlarına geçecek bir suç bulunamamıştır. Gerçekten de olay dolandırıcılık yağma talan veya yankesicilik de değildir. Olay kısaca ve özet olarak anlatırsak şöyle olmuştur. Nasıl olsa burası karakol kim soyacak diye geçici olarak ayrılan polisler geldiklerinde karakol olarak kullandığı binanın yerinde olmadığını yok olduğunu hayretle görmüşlerdir. Hırsızlar karakolun içersindeki eşyalarla birlikte karakolu komple sökerek götürmüşlerdir. Bu yaşanan gerçek olay şunu ispatlamaktadır. Hırsızlardan korunmak için dikkatli olmaktan başka çaremiz olmadığını göstermektedir.

Özcümle: Kitabınız da her türlü kolpacılığa hırsızlığa ve dolandırıcılığa karşı nasıl önlemler alınır sorularına cevap bulacaksınız. Sizler de şu haberlere rastlamışsınızdır, adliye binasını soyan hırsızlar bu adliyeyi beşinci kez soydular. Karakolların karşısında ki yanında ki üstünde ki altında ki ev ve iş yeri soyuldu haberlerini kesinlikle defalarca seyretmişsinizdir. Bir fabrikanın bile duvarları haricinde tamamen soyulduğu bu hırsızlık gerçekleşirken hırsızların tırlarla ve diğer ekipmanlarla geldiği medya da ayrıntılı olarak tefrika edilmiştir.

PEŞİNAT ALARAK DOLANDIRMA

Dolandırıcılığın kurgusu ve planı şu şekilde yürümektedir. Bir iş yeri kiralanır. Araba ve diğer eşyaların numuneleri getirilir. İş yerine gereğinden fazla elemanlar alınır. Bunun yanı sıra tüm medyaya reklam verilir. Müşteriler ofise ve eşyaların olduğu yerlere davet edilir. Sıra kolpanın birinci aşamasına gelmiştir. Çünkü güven ortamı sağlanmıştır. Ürünler teslim edilmeden önce peşinatlar alınır. Beklenen hazin ve acıklı son genel masrafların ve işçilerin parasının ödeneceği bir ay sonra olacaktır. İşçi alma sayısının yüksek tutulma nedeni işçileri de dolandırma amaçlıdır. Tüm ön ödemeler toplandıktan sonra bir gecede tüm mallar taşınarak dükkân boşaltılır. İşçilerin aylığı ödenmediği gibi mal satma amaçlı alınan peşinatlarda kaçırılmıştır. Alacaklılar mallarını almaya geldiklerinde şok yaşarlar. Devasa görünümlü bir şirket tarafından dolandırılmışlardır.



SOYGUNCULARIN İKİNCİ DARBESİ

Ev veya işyeri soygunlarında parmak izi almak moda olmuştur. Helede polisler parmak izi bulduysa çalınan mallarınız geri gelecek diye düşünürsünüz. Halbu ki her şey orada son bulur. Bir daha kimseye bir şey soramazsınız. Önerimiz eviniz veya işyeriniz soyulduktan sonrada çok dikkatli olunuz. Nasıl olsa polisler geldi araştırdılar demeyiniz. Asıl hırsızlık darbesini polisler gittikten sonra yersiniz. Bu olaylar çok olmuştur. Soygun yaşayan insanların tedbir almaması sonucunda daha ağır hırsızlıklar yaşadığını unutmayınız. Neden böyle oluyor sorusuna en güzel cevap şu olacaktır. Hırsızların yakalanma korkusu yoktur, soygun yaptıkları yeri iki saat sonra tekrar soyma cesaretini gösterebilirler. Soyguncu yakalatmış olsanız bile şöyle durumlar oluyor. Siz suçluyu yakalatıyorsunuz. Suçlu ayrı yerde siz ayrı yerde duruyorsunuz. Hem siz hemde suçlu ifade vermelidir. Suçlunun ifadesini sizden önce alan kolluk kuvvetleri daha sonra mahkemeye çıkarmak üzere serbest bırakır. Suçlu gider ama siz halen karakolda kalırsınız.

MASUMANE TEKNİKLERLE SOYGUN

Hiç bir yerde aile görünümü veren insanlardan bile yiyecek içecek almayınız. Özellikle uyutularak yapılan soygunlar yaygınlaşmıştır. Uyandığınızda tüm değerli eşyalarınızın çalındığını görmemek için dikkatli olunuz. Hırsızlardan ve dolandırıcılardan kurtulmanın yolu uyanık olmaktır. Soyguncular öyle ilginç yöntemler bulmuşlarki şaşırırsınız. Örneğin; yiyecek ikramını doğal hale getirebilmek için duygusal konuşmalar yaparlar. “Yemekleri yemek için çıkarıp bu kadar yiyeceği bana neden hazırladılar anlamıyorum.” Bunlar bana çok fazla gelecek” demekteler. Daha sonra ise sizede ikram edebilirim afiyetle yiyebilirsiniz. Bu masumane görüntü karşısında içine uyku ilacı konmuş yiyecekleri hedefledikleri insanlara yedirip soygunlarını gerçekleştirirler.

Not: Tanımadığınız insanlar size şu parfümü koklarmısınız dediğindede dikkatli olunuz. Bayıltıcı bir gaz koklatıp size zarar verirler.

İKİ HIRSIZ NE KONUŞUYORLAR

Hırsızlık yaptığı için kırkbeş gün ceza alan hırsızın yakını diğer hırsıza şöyle diyor. Başımıza ne geldi biliyormusun? Kolpacılık hayatımda böyle bir şey görmedim!

Diğeri merakla cevap bekliyor ve anlat diyor.

Benim kardeşime hırsızlık yaptığı için kırkbeş gün ceza verdiler. Böyle bir korkunç olay geldi başımıza.

Hırsızın anlatmak istediği olay özetle şöyledir. Hırsızlık olaylarında hiçbir hakim otuz günden fazla ceza veremez. Bu görülmemiş bir olaydır. Gerçektende birçok hırsızlık olayında tutukluluk bile yaşanmıyor.

Diğer hırsız olaya inanmıyor. Hırsızlıktan kırkbeş gün ceza alan hiç duymadım. Böyle bir hakimi şikayet etmek lazım. Bu ülkedende kovmak lazım böyle kanunsuzluk olmaz.

Hırsızlar onbeş günden fazla ceza aldıkları için nasıl haklarını arıyorlar. Hal böyle olunca ülkemizde insanların canı hırsızlıktan çok yanıyor.

HIRSIZLIKLAR NEDEN ARTIŞ GÖSTERMEKTEDİR

Hırsızlık olaylarını mahkemeye verenlerin şu yakınmalarını bilmeyenimiz yoktur. Adalet hırsızı yakalayamadığı için hırsızlık mağduru olanı gerektiğinde karakola haber vererek zorla mahkemeye getirtir. Hakim bunu neden yapara gelince eline gelen mahkemeyi sonuçlandırmalıdır. Hırsızın ifadesini alamasa bile şikayetçinin ifadesini alıp davayı kapatıp kurtulmanın peşindedir. Malları çalınmış olan vatandaş ise hem mallarını çaldırmış hemde adliye nezarethanelerinde polis gözetiminde bekletilir. Hırsız şikayetçiden daha üstün çıkarsa hırsızlıklar buna parallel olarak artacaktır.

Bu gerçekler şunu göstermekte ve şunu ispatlamaktadır. Dolandırıcılık ve hırsızlık ihbarı için yandol adında kurulmuş polis birimine giden vatandaşların kimlikleri alınarak genel bilgi araştırmasından geçiriliyor. Bu çalışmalar yapılırken şikayet için giden vatandaş nezareteye benzer yerlerde bekletilmektedir.

Özetleyecek olursak ; Hırsız ister yakalansın ister yakalanmasın olan malı çalınana oluyor.

HIRSIZLIKLARA KARŞI NASIL ÖNLEM ALMALIYIZ
Kilitlerin özel ve açılmayan modellerli vardır. Bunları çilingirlerden ve kilit satanlardan öğrenebilirsiniz. Bu kilitleri çilingirler kendileri bile zor açarlar. Hatta bazı çilingirlerin bile açamadığı kilitler vardır. Bu kilitlerin anahtar yapıları da değişiktir. Her dönem piyasada açılmayan kilitler vardır. Kapı kilitlerinin hepsinin iç kısımları değişmektedir. Klasik kilitler haricindekilerin de anahtarın girdiği bölümler değişerek yenilenir. Bu tekniği bilmeyen birçok insan kilidi tamamen değiştirmek zorunda kalmaktadır. Kilide ve çilingirlere verilen paraları önemsemeyiniz. Verdiğiniz paralar daha büyük paralarınızın gitmesini önlerler. Çilingirler sizlere tüm yapacağınız emniyet yöntemlerini de anlatırlar.
YÖNETİCİ ÖNLEMLERİ

Apartmanlarda hırsızlıkları ve dolandırıcılık olaylarını önlemenin en iyi yolu apartmana iyi ve dikkatli bir yönetici seçmektir. Apartmanlarda posta kutularını kaldırmakta genel bir çözüm olmaktadır. Posta kutusunda faturaları biriken daire hırsızlar için evde yok demektir. Boş olduğu öğrenilen bu daireler hırsızlar tarafından kolayca soyulur.

SAHTE PARALARDAN KURTULMANIN YOLARI

Sahte paralardan kurtulmanın yolu para kontrol cihazları ve kalemlerdir. Fazla para hareketi yapıyorsanız kesinlikle önlemlerinizi alınız. Bu makineler paraları çeşitli renklerde gösterir. Sarı mavi kırmızı olabilirler. Gerçek paralarda kabartmalar olur. Gözle veya elimizle kontrol ettiğimizde hemen fark ederiz. Dışarıdan bilinmeyen görüntülerde önemlidir. Sahte para yapanlar bu özelliği de yapamazlar. Özetleyecek olursak parayı ışığa tutarak bakmak sizi sahte para almaktan kurtarır.

Not: paranın değeri az bile olsa sahte olabilir tüm paraları özenle kontrol ederek alınız.

TEKNOLOJİ İLE ÖNLEMLER                                                                                                                                                                             

Kapılarımıza en son teknoloji ile kilitlesek bile evimizi soyulmaktan kurtaramayız. Bu yüzden pencerelerimize de aynı özeni göstermeliyiz. Dışarıdan açılmayacak şekilde kilitler bulundurunuz. Evimiz alt katlarda ise balkon ve pencerelere daha fazla önem vermeliyiz.

En tehlikeli hırsızlar kapı kasalarına operasyon yapanlardır. Kilit önlemini alsak bile bunlardan kurtulamayız. Kapıya yedek kilitler takmak kısmen önlem olacaktır. Alarm takmamız en caydırıcı önlemlerden birisidir.

DEĞİŞİK KILIKLARA BÜRÜNENLERE DİKKAT    

Soygunların birçoğu polis ve diğer devlet adamı kılığına bürünerek suç işlerler. Dolandırıcılar tarafından gerçekleştirilen suçların birçoğunun bu yöntemlerle olduğunu unutmayalım. Şüphelendiğimizde kimlik sormak en iyi çözümdür. Sadece devlet adamı kılığına girenler mi hırsızlık yapar dersek satıcı ve dilenci kılığına girenlerde tehlike oluştururlar.

Hırsızların önce bilgi aldıklarını unutmamalıyız. Bizim hakkımızda bilgi topladıktan sonra harekete geçerler. Bu yüzden de şüpheli şahıslara kendimiz ve yakınlarımız hakkında soru sorduklarında hiçbir şey söylemeyiniz.

HIRSIZLIKTA KESE FERMUAR VE DÜĞME ÖNLEMİ

İşyerinizi evinizi nasıl kilitliyorsanız cebinizi de kilitlemelisiniz. Hırsızlar fermuarlı bir cepten para çalamazlar. Cebinizde fermuar olmasa bile düğmelemeyi ihmal etmeyiniz. Elbiselerinizi fermuarsız ve düğmesiz olarak satın almış olsanız bile düğme oluşturabilirsiniz. Paralarınızı dış cepler yerine iç ceplerinizde saklayınız. Asıl çözüm kese kullanmaktır. Vücutta biraz kaba görünüm verse de paraları kesede taşımak soyulmaktan çok, çok daha iyidir. Ceplerimizin derin olması bizleri yankesicilerden korur. Genellikle yankesiciler ceplerden para ve cüzdan alırlarken sadece parmaklarını kullanırlar. Derin ceplerden hiçbir hırsız para çalamaz. Arak ceplere para ve cüzdan koymamalıyız.

Not: Paralarınızı ayrı, ayrı ceplerinize koyunuz. Topluca çalınmaz ve kaybolmazlar.

HIRSIZLARI ENGELLEYEBİLİRSİNİZ

Hırsızlardan kurtulmanın yollarını araştıdığımızda ortaya çıkan sonuçlar size rehber olacak ve hırsızlardan kurtulacaksınız. Hırsızlar çalışmayı sevmedikleri için eringen bir yapıya sahiptirler. Eğer bir soygun yapacaklarsa çok uğraşmak istemezler. Diğer sevmedikleri konu ise gürültü yapmaktır. Kırarak dökerek iş yaptıklarında yakalanacaklarını bilirler. Sizler bu doğrultuda tedbir alırsanız hırsızlık olayları ile karşılaşmazsınız. Şimdide hırsızlarla işbirliği yapanların kimler olacağını öğrenelim. Apartmanın içersine girmesi kolay olanlara kimlik sormalıyız. Örneğin bir elektrikçi veya su tesisatçısı kılığına giren birisi hırsızlara bilgi toplayıp verir. Sizin evinizde neler olduğunu ve nasıl soyacağını hırsızlara söyler. Bu esnaf kılığına giren kolpacılar evlerin soyulmasına neden olurlar.

Not: Hırsızlara gaspçılara hedef olmamak için değerli eşyalarınızı ve paralarınızı göstermeyiniz. Hırsızlar bu tür ortamları kollarlar. Alışveriş ederken paralarınıza sürekli dikkat ediniz.

HIRSIZLARIN YAPTIKLARI TATBİKATLAR

Hırsızlar yürüme tatbikatını nasıl ve neden yaparlar. Ayaklarına ağırlık bağlayıp gezerler. Ağırlıkla gezdikleri zaman hızlı hareket etmemeyi gürültü yapmamayı öğrenmiş olurlar. Paldır küldür yürümezler. Bu eğitime önem verirler. Ağır ayakkabılarla gezme eğitimi yapmadıkları zamanlar yakalanırlar. Hırsızlar her türlü provayı yaparlar çünkü yaptıkları işi bir meslek olarak görürler. Bir alış veriş anında çantamızı çek defterimizi elimizden bıraktığınızda; beş saniye içinde çalınabilir. Veya elbisenizi asıp arkanızı tekrar döndüğünüzde yerinde bulamazsınız.

Hırsızlıklara karşı en garantili önlem kontrollerimizdir. Hırsızlar sahipsiz gibi görünen malları daha çok çalarlar. Bizler çalınabilecek eşyalarımızı sürekli kontrol edersek hırsızlar asla çalamazlar

ANAHTAR KİLİT VE KAMERA

Anahtarlarınızın güvenliğine önem veriniz. Anahtarlarınızın kötü niyetli kişilerin eline geçmesini engelleyin. Eğer daha önce anahtarlarınızı verdiğiniz insanlardan şüphe ediyorsanız önlemlerinizi alınız. Anahtarlarınızı yanınızdan ayırmayınız. Kilitlerinizi, kameralarınızı ve diğer güvenlik ekipmanlarınızı ara sıra testten geçiriniz. Örneğin hırsızlıklar çoğunlukla gece olur kameralarınızın gece nasıl çalıştığını izleyin. Güvenliğinizi ne kadar çoğaltırsanız soyulmazsınız. Bir işyeri sahibinin nasıl dikkatli olduğunu örnek vererek açıklayalım. Kasadaki görevli akrabası olmasına rağmen güvenlik kameralarını seyretmek için saatler ayırıp seyretmekteler.

SİZLER İÇİN ANKET YAPTIK

Kitap yazılma aşamasındayken sizlere daha fazla yararlı olabilmek için, hırsızlık ve dolandırıcılıktan zarar görmeyen insanlarla görüşmeler yaptık. Ortaya çıkan en etkili sonuçlar şöyleydi. Dolandırılmayan bireyler en yakınımda olsa tedbirimi alırım düşüncesindeydiler. Bir işe girişirken araştırmadan girmem diyenlerde çoğunluktaydı.

Sizin cebinizden veya çantanızdan değerli bir eşyanızı çalmak isteyenler size temas etmeleri gerekir. Bunun için bahaneler uydururlar. Eşyalarınızı düzeltir gibi yapanlara dikkat ediniz.

Özetleyecek olursak: Dolandırıcılık hırsızlık hep olacaktır. Bizler bilgilenerek bu savaştan az zararla çıkacağız. Dünyamızın kötülükler çemberinin içersine sıkıştırılmış durumda olduğunu bu kötülüklerin bize de bulaşacağını unutmadan tedbirlerimizi alacağız.

İLGİNÇ HIRSIZLIK OLAYLARI

Kısa sureyle bile olsa değerli eşyalarınızı sahipsiz bırakmayınız. Hırsızlıkların pek çoğu elbisenin cebinden çalma sonucunda olmaktadır. İçinde para olan giysilerimizi çıkardığımızda hırsızların göreceğini düşünmelisiniz. Elbisenizi bir yere bırakıp yanından uzaklaşırsanız soyulma ihtimaliniz çoktur. Son dönemlerde organize hırsızlık olaylarında artış olduğu bilinmektedir. Hırsızlıkların artma nedenleri arasında maneviyatın ve ekonominin bitmesi önemli yer tutmaktadır. Cezalarının az olmasıda hırsızları çoğaltmaktadır.

MAFYA VE TERÖRİST NEDİR?
Mafya insanın olduğu her yerde sosyal sorundur. Tüm toplumların çözmesi gereken problemdir. Mafyacılarda anarşistler ve teröristler gibi çıkarları için olaylara karışırlar. “Mafyacı tek olmaz” beş kişiden fazla olan bir gurup parasal çıkarlar doğrultusunda insanlara korku salıyorlar ve şiddet uyguluyorlarsa bunlara mafya denir. Mafyanın bir üstü olan anarşistleri anlatmak için bir kitap yazmak ancak yeterli olacaktır. Bir ülkede terörist varsa mafyacıları istediği gibi yönetir. Teröristler dış ülkelerden para alamadıkları dönemlerde mafyadan alırlar. Şunuda açıklamam gerekir. Mafya teröristlerle çalışırken korkusuzdur. Birincisi teröristlerin egemen olduğu bölgelerde korundukları için rahat hareket ederler. Bir diğer konuda anarşizmin yapısının ve hedefinin devlet olduğunu bildiği için sorun yaşamayacağını bilir. Terör gurupları dış ülkelerden para almaya başladıklarında mafyayı kendi başına bırakırlar. Mafyadan para almazlar. Teröristleri sadece düşman devletler desteklemez. Teröristlerle aynı görüşte olan topluluk şefleride destekler. Silahsız olan bu örgütler anarşistlere parasal destekler sağlarlar.
Özet: Mafya örgütleri kanunsuz olarak kurulmuşlardır. Amaçları yasadışı yollardan para elde etmekten başka bir şey değildir. Anarşistlerle bu noktada ayrılırlar. Terör örgütleri politik amaçlarla kurulurlar. Anarşistler politika ile ilgilenirken mafyanın siyasi düşüncesi yoktur.

MAFYA NEDEN GÖÇ EDER

Halkın huzurunu koruyan bir hükümet yasadışı örgütlerin baş düşmanıdır. Bu hükümetlerin yeni bir seçimi kazanmaması için mafya her yolu dener. Eğer başarılı olamazsa elindeki uyuşturucuyu ve silahları başka bir ülkeye sevk eder. Güvenlik sorunu olmayan ülkelerde çeteler barınamaz. Cezaevlerinin devlet kontrolüne geçmesi mafyayı parasal olarak çökertir.

LÜKS GÖRÜNÜM VE DOLANDIRICILIK

Dolandırıcılıkların büyük bir bölümü de şu şekilde olmaktadır. Kendisini zengin gösteren dolandırıcılar insanları daha kolay etkilemekte ve dolandırmaktadır. Lüks bir ofis veya pahalı bir arabası olanla karşılaştığımızda dolandırılacağımız hiç aklımıza gelmez. Lüks arabalarında kiralık olarak verildiğini unutmamalıyız. Karşımızdaki insan bize kendisini zengin olarak tanıtmaya çalışabileceğini aklımızdan çıkarmamalıyız. Yine arabalar gibi ofislerinde bir iki günlüğüne kiralık olarak tutulabileceğini aklımızdan çıkarmamalıyız. Dolandırıcıların kendisini bize zengin gösterip bizi aldatabileceğini hesap ederek araştırmalar yapmalıyız.

İHMALLER SONUCUNDAKİ KAYIPLARIMIZ

Dolandırılma olaylarının büyük bir çoğunluğu ihmallerimiz sonucunda olur. Örneğin devlet birimlerinde bir işimiz olduğunda görevliler yerine aracılarla görüşürsek hata yaparız. Özellikle paranın olduğu yerler olan bankalarda dolandırma işleri daha çok olmaktadır.

Not: Bir ay çalışarak kazandığımız parayı; yankesici bir saniyede çalıp götürür.

DOLANDIRICILARDAN KURTULMAK İÇİN KİMİ ÖRNEK ALMALIYIZ

Önce şunu yazalım. Bilgili ve eğitimli olanların kötülüklerin içersine çekilmesi imkansızdır. En az kimler dolandırılıyorsa onları örnek almalıyız. Hatta ben hiç dolandırılmak istiyorum diyorsanız onunda cevabı şöyledir. Kolpacılardan ve dolandırıcılardan kurtulmak için polisi örnek almalısınız. Polisler dolandırılmadığına göre sizlerde dolandırılmazsınız. Polisler dolandırıcıların özelliklerini bildikleri için her türlü önlemi alırlar. Hiç bir zamanda dolandırılmazlar. Artık sizlerde dolandırılma tahlikesi atlatmayacaksınız. Bu kitabın yazılma amacı sizleri dolandırıcılardan kurtarmaktır. Kitabınızda yüzlerce çözüm bulacaksınız.

Not: Döviz bozduracaksanız döviz işi yapan şirketler haricindeki yerlere gitmeyiniz. En değerli eşyamız olan altın alım satımında da kuyumculardan başka dükkânlara gitmemeliyiz.

PARA ÖDEME DOLANDIRICILIĞI

Şunu iyi bilmeliyiz. Tüm dünyadaki devletlerde işleyiş ve yapı aynıdır. Her devlet vatandaşından vergi alır bu doğrudur. Asıl ikinci olan şimdi yazacağımız ise sizi tüm kolpacılardan ve dolandırıcılardan kurtaracaktır. Devletler vatandaşlarından aldığı en küçük para için bile makbuz vermektedir. Size birisi gelip ben devlet adamıyım diyerek para isterse kesin dolandırılacaksınız demektir. Böyle durumlarda tedbirinizi acilen alınız. Ülkemizde çok iyi bir kanun çıkmıştır. Devlet birimlerinin vezneleri haricinde para tahsilatı yasaktır. Bu şu anlama gelmektedir. Ev ve işyerlerinize gelenlere kesinlikle para ödemeyiniz. Bu kanun yasallaşmasına rağmen aldanan vatandaşlar halen olmaktadır.

DOLANDIRICILIĞIN ÇOĞALMA NEDENLERİ

Dolandırıcıların ülke genelinde fazlalaşması polisin sayısının azalması sonucunda gerçekleşir. Polis hangi suçla mücadele edecekse o konularda eğitim alması önemli bir konudur. Eğer bir ülkede narkotik polisi az ise o ülke uyuşturucu girdabından kurtulamaz. Eğer organize suçlarla mücadele eden polis sayısında sorun varsa mafya ve çeteler ortalıkta kol gezecektir. Dolandırıcılık haince alçakça ve gaddarca hileli yöntemleri kullanarak bireyleri aldatıp rızıklarını gasp etmektir. Burada şu ayrıntı dikkat çekmektedir. Dolandırıcılıkta gasp yoktur az ceza verilmelidir kanunu vardır. Daha net anlatımla dolandırıcılar gaspçılar gibi cebir ve şiddet uygulamazlar. Yeryüzünün bin metre altında hayatını tehlikeye atarak çalışan bir işçinin parası dolandırıldığında bu bir gasptır. Özetle para kazanmak hep zor olmuştur. Para insanın hayatı sayılmalı ve dolandırıcılara ağır cezalar verilerek bu suç yer yüzünden yok edilmelidir. Suçun az işlendiği ülkeler araştırıldığında şu gerçekler ortaya çıkmaktadır. Yıldırıcı cezaların olduğu suç asla işlenmez. Bir önceki madenci örneğine dönersek konu daha net ortaya çıkacaktır. Madenci yer altında yirmi yıl zor şartlarda çalışarak para kazanıyor. Kazandığı paraları bir dolandırıcı alıyor. Piyastos olsa bile en fazla alacağı ceza altı aydır. Hal böyle olunca dolandırıcıların sayısı çoğalıyor.

KAÇAK VE ÇALINTI MALLAR

Kaçak ve çalıntı mal almamak için nelere dikkat etmeliyiz. Bunun en iyi yöntemi malın alındığını ispatlayan evraklardır. Bunlara dikkat etmezsek çalıntı mal aldığımız için vicdanen rahatsız oluruz. Yasal olarak ta suç işlemiş sayılırız. Toplumların sosyal erime sayılan hırsızlık ve dolandırıcılığa farkında olmadan katılmış oluruz.

DUYGUSALLIK ZAAFLARIMIZ VE DOLANDIRICILIK

Dolandırıcılardan kurtulmanın yüzlerce yolu bulunmaktadır. Parasal hareketlerde bulunurken kesinlikle duygusal olmayınız. Duygusal insanlar dolandırıcıların en çok aradığı insanlardır. Zaaflarınızı ve duygusallığınızı belli etmeyiniz.

KLASİK DOLANDIRICILARA DİKKAT

İşten ayrıldım diyerek para talep etmekte duygusal kolpalar arasına girmektedir. Örneğin yaklaşım şu şekilde olmaktadır. Bu durumumu sadece sana söylüyorum senin yardımcı olacağını biliyorum gibi yaklaşımlar sergilenir. Halbuki dolandırıcı tüm ulaşabildiği kolpalayabileceği herkese bu sözü söylemektedir. Bu kalıp bir örnektir. Kolpacılar insanların zaaflarından faydalanabileceği sözleri bulup tekrarlarlar. Dolandırıcıların maskelerinin altında neler var onları tahmin etmeye çalışınız.

YANDOL POLİSLERİ

Ev iş veya cepten size ulaşıp telefonunuzun şu tuşuna basın sonra diğerine basın derlerse hemen telefonu kapatıp polisi arayın. Siz farkında olmadan telefonunuzu istedikleri yere yönlendirip sizi dolandırırlar. Bu gibi kolpaları engellemek sizin elinizdedir. Şunu unutmayınız dolandırıcılar her kötülüğü yaparlar. Emniyet birimlerinin önünde bile vatandaşları dolandırmaya çalışanlara bile rastlanmıştır. Bunun nedeni aslında çok basittir. Yankesicilik ve dolandırıcılığın suçu az olduğu için suçlular çoğalmaktadır. Emniyet müdürlüklerindeki yankesicilik ve dolandırıcılıkla mücadele eden polis biriminin ismi “yandol” olarak adlandırılmıştır. Yankesicilik ve dolandırıcılık kelimelerinin kısaltılmışıdır. Size gelen dolandırıcılık telefonlarına şöyle cevap verirseniz sizi asla aramayacaklardır. Ben yandol büro amirliğine telefon edip sizi ihbarda bulunacağım. Bu dolandırıcılar yandol polislerine piyastos olmak istemezler. İl emniyet müdürlüğünden izin alarak polislerle görüştük. Dolandırıcılık, hırsızlık ve kolpacılıktan kurtulmanın yolları kitabının hazırlık aşamasında konu ile ilgili tüm bürolarla ayrıntılı görüşmeler yaptık. Bugün ki görüştüğümüz polisler yandal bürosuna bağlı polislerdi. Vatandaşları koruma çaba ve gayretlerini görmek bizleri sevindirdi. Polis ve jandarmayıda kapsayan tüm kolluk kuvvetlerine teşekkürler.

Sizler için bugun adliyeye gittik ve tüm gereken görevlilerle görüştük. Size birisi kötülük yaptığında başınıza bir iş geldiğinde hemen savcılığa gidiniz. Size gerekecek tüm ayrıntıları hemen aktaracağız. Önce bulunduğunuz suç duyurusu yapacağınız ili yazıp başlayabilirsiniz.

DOLANDIRILDIĞIMIZDA NE YAPMALIYIZ

…….. Cumhuriyet savcılığına

Zorda kalan anlamındaki müşteki:

İsim ve soyad kimlik numarası

Şimdi size zarar verenlerin isimleri eğer isimlerini adreslerini biliyorsanız ayrıntılı şekilde yazın. Bilmiyorsanız görsem tanırım diye not düşün.

Suç duyurusu yapacağınız için suç konusunu yazın. Bu bölümü savcı yardımcısı düzeltir siz bildiklerinizi yazın.

Olayı ispatlayabileceğiniz ayrıntılar yani hukuki terimdeki delilleri yazın.

Yazdığınız bir suç duyurusu olmasına rağmen kanunlara göre bir dilekçe sayıldığı için gereğini arz ederim. Cezalandırılmasını istiyorum yazın.

Suçun tarihini ve saatinide yazmalısınız.

En alta ise adresinizi isminizi telefonunuzu yazdıktan sonra imzalayın.

Benim size önerim. Bu bir sayfalık dilekçeniz haricinde yaşadıklarınızı ayrı bir dosya kağıdına açıklamalı olarak yazıp eklemenizdir. Bu sayfanın en başına “olayın ayrıntıları” diye başlık atabilirsiniz. Kimlik fotokopinizi kesinlikle isterler onuda eklemeyi unutmayın. Bu yazdığınız nüshaları bir tane daha çoğaltmalısınız. O işlemide fotokopi ile halledersiniz. Sizlerinde tahmin edeceği gibi savcı yardımcısı internete kimlik numaranızı girdiğinde ev adresinizi eğitiminizi ve diğer ayrıntıları görecektir. Doğruysa onaylayın yoksa hatırlatma yapın. Sizin el yazınızla yazdığınız suç duyurusu bilgisayar ortamında yazılıp size verilecektir. Unuttuklarınızı söylerseniz kayda geçerler. Son olarak savcıya imzalatmalısınız.
Dolandırıcılığa ve hırsızlığa uğradığınızda savcılığa gitmediğiniz sürece sonuç alamazsınız. Dolandırılanların ilk şikayetleri polise olmaktadır. Polise ifade verdikten sonra olayları teyid etmek için polisten telefon gelir. Polisten telefon gelsede olayı savcılığa taşıyarak hakkınızı arayınız. En çok yapılan hatalar polis beni aradı demek ki suçluların peşine düşülmüş sanılmasıdır. Polisin araması basit bir formalitedir. Asıl sonuca savcılığa giderek ulaşırsınız.

DOLANDIRICILARDAN KURTULMANIN YOLLARI

Size yapılacak olumsuz yansımaları nasıl durduracaksınız şimdi önemli ipuçları yazacağız. Kimliğiniz ve kişiliğinizi koruyunuz. Nemi anlatmak istiyoruz. Maddi olanaklarınız iyi ise; tehlike gelecek insanlara durumunuzdan bahsetmeyiniz. Sizi dolandırmanın yollarını ararlar. Ticari bir ortamda iseniz alacağınız ürünü daha yüksek fiyata satmaya kalkışırlar. Dolandırıcılardan korunmanın yüzlerce yolu vardır. Tüm tedbirleri alınız. Dolandırılacağınızı hissettiğiniz zamanlarda ihtiyaçlarınızı büyük alışveriş mağazalarından yapınız. Buralarda sorun yaşamazsınız. Diğer yerlerde hiç yoktan sorunlar yaşarsınız. Karşı tarafın sizden beklentileri olma ihtimali yüksektir.

TURİST KOLPASI

Kendisini turist olarak gösterip dolandırıcılık yapanlara hedef olmamalıyız. Turist aldatmasında genellikle sahte döviz verilmektedir. En önemli ayrıntılardan biriside diğer birçok kolpa da olduğu gibi turistleri kandırırken de aile görüntüsü verilmektedir. Turist aile beni neden dolandırsın ki diye düşünen birçok insan zarara uğramıştır. İşin en ilginç yanı ise turist kılığındaki insanlara dolandırılan vatandaşlar suçluyu yakalatamamaktadır. Dolandıranlar kılıklarını çabucak değiştirdiği için yakalanması imkânsızdır. Turist kılığına bürünen dolandırılanları buna rağmen ‘görsem tanırım’ diyerek emniyet güçlerine ayrıntılı ifade vermesinde yarar vardır. Turist kolpaların da değeri az olan paralar kullanılmaktadır.

KİMLİK KOLPASI

Size güven verircesine konuşan birisi kolpacı olabilir. İspatlamaya çalıştığı şeyleri gerçekmiş gibi gösterebilir. İnanırsanız dolandırılırsınız. Artık kimlik yapmak çok kolaylaştı. Polis savcı gibi ünvanların kimliklerini bilgisayar bilgisi olan herkes yapabilir. İstediği makamın kimliğine bürünüp o kılığa girenlere dikkat ediniz. Devlet binalarının içinde veya dışında açık alanlarda kimlik gösterenlere inanmayınız. Söylediklerini kesinlikle yapmayınız.

KOLPACILARIN DÜNYASI

Hilebazlar genellikle rizikolardan korkarlar. İnsanlara zarar verelim fakat kendimizi belli etmeyelim düşüncesi bunların jargonlarından birisidir. Kolpa çalışmaları haricinde sosyal değillerdir. İnsanlarla iletişim kuramazlar.  Sosyal çöküntüde oldukları için kendi başlarına hareket etmeyi sevmezler. Tek düşünceleri kendilerinin yönetilmesidir. Söyleneni aynen yapmaya özen ve itina gösterirler. Kötülük yaptıklarında kendileri ile övünürler. Devamlı yönetilme arzusu içersindedirler. Gerçek yaşamla ilgilenmek yerine hayal dünyasında yaşarlar. Uzun süre horlanan ve aşağılanan insanlar çareyi kolpacılıkta bulur. Sürekli kötü insanlarla yaşamış bireylerde kolpacı olurlar.

Not: Kendilerini güçlü göstermek için akrabalarının etkin kurumda görevli olduklarını ima ederler. Bu akrabaları genellikle dayıları olmaktadır. Soyadları tutmasa bile kolpaları ortaya zor çıkmaktadır.

SANAL TİCARETTEN VE KOLPALAR
Görmemizin imkansız olduğu söylenen bir ürünü veya hizmeti almak için kapora veya ön ödeme yaparsak kesinlikle dolandırılırız. Hangi kalitede bir şeyle karşılaşacağımızı bilemeyiz. Sadece hayalimizdeki bilgilerle yetiniriz. Sanal alışverişlerde belirgin hiçbir kanıt yoktur. Sanal ortamlarda dolandırılmanın en negatif yönüde suçluyu yakalatmamızın imkansız ve zor olmasıdır. Dolandırıldığınızı bile kanıtlamanız gerekir. Dolandırılmayan insanlar temkinli insanlardır. Ben sanal alışverişe karşıyım ve hiçte dolandırılmadım. Sanal dolandırıcılar olayı yeni bir kavram değildir. İnternetin olmadığı dönemlerde gazete ve dergi ilanları ile sanal satışlar vardı. Gazetede gösterilen resimlerle posta ile gönderilen eşya aynı değildi. Örneğin otuz otuzbeş yıl önce gazetedeki ilanda şöyle yazıyordu. “Zengin eden şans açan kalemler tespihler kolyeler posta ile gönderilir.” Dolandırma tarzı o zamanda aynıydı. Yüzyıllar öncesine gidersek yine sanal dolandırıcılar vardı. Olmayan bir ürünü getireceğini söyleyerek halkı dolandıran kolpacılar hep vardı şimdide vardır.
DOLANDIRICILIĞIN ÖZETİ VE DERİN UZANTILARI

Şimdide dolandırılma olaylarının kaynağını öğrenelim. Güvenilir kurumlarla çalışanlar dolandırılmazlar. Devlet bankaları diğerlerine göre daha şeffaf oldukları için müşterilerine net davranırlar. Bu nedenden dolayı devlet bankalarında aldatılma yoktur. Özel şirketlere gelince bu durum farklılıklar göstermektedir. Devasa izlenimi veren bir telefon şirketi kendilerine yan kuruluşlar oluşturarak haksız kazançlar elde ederler. Örneğin sizin hiç haberiniz ve onayınız olmadan sizi paralı bir siteye abone yaparlar. Bunu karşılığında size yüklü bir fatura gönderirler. Ödemenizi yapmazsanız iki kat ödeyeceksiniz derler ve tahsil ederler. Ödememe şansınız kesinlikle yoktur. Mahkemeye verdiğinizde ise kazanma şansınız hiç yoktur. Nedeni ise internet ortamında siz istemediğiniz halde evet ve hayır yazıları çıkar. Siz hayır linkini de tıklasanız düzenekten kurtulamazsınız. Anlaşılır bir açıklama yaparsak olay ortaya çıkacaktır. Hayır, linkinin altında evet kararı anlamına gelen onay kararı bulunur. Siz hayır abone olmak istemiyorum düşüncesinde olmanıza rağmen kurtulamazsınız. Bu onayınız kolpacı şirketin bilgisayarına kayıt olduğu için mahkemede haklı çıkarlar. Çünkü siz sözleşmeyi kabul etmiş görünürsünüz. Siz telefon şirketine olan fazladan faturayı ödediğinizde kurtulacağınızı düşünürsünüz. Bu haksızlığı bildirmenize rağmen size şöyle bir cevap verilir. Aboneliğinizi sildirmemişsiniz bu ay yine fazla ödeyeceksiniz diye size ikinci kez yüklü bir fatura daha gönderirler. Bu gelenide ödemek zorunda kalırsınız. Bu şirketten ayrılacağınızı söylediğinizde ise şu cevabı alırsınız. Diğer şirketlerde de bu sistemin olduğunu bizimle devam etmenizin daha iyi olacağını söylerler. Eğer bu sektörde devletin bir kurumu hizmet vermiyorsa dedikleri doğru çıkacaktır. Diğer şirketlerde buna benzer tuzakları müşterilerine kurarlar. Devletin birçok konuda piyasadan çekilmesi olayları bu hale getirmiştir. Bu karmaşanın bazı devletlerinde işine geldiği gerçeğini yazmamıza gerek yok sanırız. Bu şirketler hatırı sayılır vergilerle devleti ayakta tuttuğu için; devletler bu duruma seyirci kalmaktadır. Devleti yönetenler kendi egemenliklerini düşündükleri için bu şirketlere dokunmak istemezler.

Not: Şu sözler vatandaş olarak nasıl kıskaç altında olduğumuzu ispatlayacaktır. Ülke çapında faaliyet gösteren şirketler medyayı susturmak için reklamlar verirler. Medya bu sus payı karşılığında şirketlerin bu kolpalarını gizli tutar. Hâlbuki medya özgür ve bağımsız olup bu yapılan dolandırıcılıkları sürekli yayınlasa kötülükler azalacaktır.   
 
HIRSIZLARI VE DOLANDIRICILARI NASIL TANIRIZ?

Bulunduğunuz ortamlarda dolandırılacağınız kanısına varırsanız hemen orayı terk ediniz. Sizlere dolandırıcıların bariz davranışlarını açıklayacağız. Kısa yoldan dolandırılmaktan kurtulacaksınız. Karşılaştıkları sorunlarla mücadele edemeyen direnç gösteremeyen insanlar kurtuluşu boş işlerde ararlar. Bu guruba giren insanlar sosyal depremler sonucunda ortaya çıkmışlardır. Dolandırıcılar normal hayat süren insanlar gibi davranmazlar. Hep argo kelimeler konuşurlar. Bunların düşünce yapıları birilerine zarar vermek üzerine kuruludur. Şartları uygun olmasa bile hile yapacakları ortamları oluşturmayı bilirler. Tuhaf konuşmaları afakî sohbetleri onları ele verir. Biraz dikkatli gözlem yaparsak hileci olduklarını hemen anlarız. Sözel saldırıları çok severler. Çevre ile iletişim kurma yetenekleri yok denecek kadar azdır. Buna rağmen varlıklarını sürdürme kendilerini topluma kabul ettirme gayreti içersinde olurlar. Özetle kolpacılar daha önceden söylenip dikta edilen rolleri oynayan figüranlardır. Aralarına girenlere bir insan gözüyle değil kullanacakları biri gibi bakarlar.

Not: Dolandırıcılar ve hırsızlarda il dışına giderler. İl dışında soygunlar gerçekleştirirler.

DOKTOR KILIĞINA BÜRÜNEREK DOLANDIRMA

Doktor kılığına girip dolandırma kolpası hastane çevresinde gelişmektedir. Daha önceden ameliyata ihtiyacı olan bireyler tespit edilir. Doktor olduğuna inandırdıktan sonra hasta yakınına yaklaşarak size yardım edebilirim der. Bu kolpalar da öyle inandırıcılıklar vardır ki kanmamak için çok dikkat etmelidir. Doktor elbisesi giyerler. Hastanenin içine girip çıkarlar. Hademe görünümünde yandaşları vardır. Bu hademe dolandırma görevi üstlenen kolpacıya doktormuş gibi davranır. Bu sahneleri gören kurbanları inanır. Olay bu görüntülerden sonra şu şekilde gelişir. Kolpacı doktor hasta yakınına indirim yapacağını şu an için para almayacağını belirtir. Toplam paradan yüzde üzerinden
indirim yaptıracağını belirtir. Kolpanın sonuna yaklaşınca ise hasta yakınına şöyle derler. Beklediğinizden daha fazla indirim aldım her şeyi hallettim der. Beklediği parayı alır ve uzaklaşır. Dolandırılma olayı gerçek doktorla görüşüldüğünde ortaya çıkar.

ÇOCUKLARIMIZI KÖTÜLÜKLERDEN KORUMAK

Çocuklarımıza yüksek değerde fazla para vermemeliyiz. Çocuklar yetişkinlere göre güçsüz oldukları için dolandırıcılar tarafından daha kolay aldatılırlar. Kız çocuklarına değerli ziynet eşyaları takmayınız. Kolpacıların dikkatini çekecektir.

ŞÜPHECİLİK VE MANİPÜLASYON

Aslında bizi dolandırıcılardan koruyan duygularımızdan biriside şüpheci tutumlarımızdır. Ticarette şüpheci olmak her zaman kazandırır. Ticarette kazanmanın yolu şüpheci olmaktan geçer. Yaşantımızda kendimizi ne kadar kötülüklerden korursak o nispette kendimize güvenimiz artacaktır.
Dolandırıcılarla mücadele etmesine rağmen tam olarak başarılı olamayanlar biraz daha süpheci davranmalıdır. Her dolandırılan birey tetbir almadığı için dolandırılmıştır. Dolandırıcılardan korumanın yollarını öğrenin ve uygulayın her şey düzelecektir. Gerçektende kendi güvenlik önlemlerimizi almalıyız. Tanımadığımız insanlara dikkat etmeliyiz. Yeni tanıdığımız insanlarla ticarete girerken araştırma yapmamız bizi dolandırıcılardan korur.

ALÇAKTAKİ GÜLLER, MUHTAÇLIK, DOLANDIRICILIK VE MAFYA
Kolpacılardan ve dolandırıcılardan korunmak için tüm teknik, yöntem, metot ve sistemleri kitabınızda açıklamalı ve ayrıntılı bir şekilde bulacaksınız. Şimdi yazacağımız aldanmama kurallarıda şöyledir. Ben yazar olarak toplum tarafından benimsenen bir çok sözüm vardır. Örnek verecek olursam; “kimseden korkmayın korkutun korkarlar” ve “alçak gülleri koklarlar” benim özlü sözlerimdir. Şimdi konumuza geçelim. Muhtaç insanlar alçaktadırlar. Kolpacılarda muhtaç olan insanlardan daha fazla faydalanırlar. Muhtaç insanlar çaresiz oldukları için önlerine gelen öneriyi kabul ederler. Kolpacılardan ve dolandırıcılardan korunmanın yolları alçakta kalmamaktır. Herhangi bir nedenle alçakta kalanlar çok dikkatli olmalıdır”. Alçak gülleri koklarlar” sözünde olduğu gibi koklanmamak ve keklenmemek için alçakta kalınmalıdır. Daha net söylemle nasıl olsa benden zenginler var beni kimse dolandırmaz diye düşünülmemelidir. Her durumda daha fazla dikkatli olunmalıdır. Daha yükseklerde daha güzel güller olabilir bu doğrudur. Ama o güllerin yükseklik özellikleride bulunmaktadır. Yüksekteki gülleri koklamak imkansızdır. Dolandırıcılar ve kolpacılar yükseklere ulaşamayacaklarını bildikleri için alçaktaki ve kolay ulaşabilecekleri insanları dolandırırlar. Bir çok kolpacı yükseklere el attığı için ağır şekilde cezalandırılmıştır. Özetle dolandırılmak istemiyorsanız her türlü şartlarda kolpacılara dikkat etmelisiniz. “alçak gülleri koklarlar” kelimesi şu anlamada gelmektedir. Dünya genelinde mafya yüksekteki güllere bulaştığında ayağından havaya asılarak cezalandırılırken alcaktaki gülleri yerle birde etsede karakolda ifadesi bile alınmamaktadır. Hatta bir bahaneyle alçaktaki zarar gören gül nezarete atılmaktadır. Alçaktaki güller konusu tek başına bir kitapta ancak anlatılabilir.
Özcümle: Dolandırılmamak için muhtaç insanlar daha tetbirli olmalıdır. Asıl dikkat edilmesi gereken bir konu ise muhtaç insanlar düşmanlarınız tarafından satın alınarak size kolpa yapabilirler.
HIRSIZLARA VE YANKESİCİLERE KARŞI ÖNLEMLER
Hırsızlar yankesiciler arka tarafta olurlar. Çalıntı olayları yaşamamak için değerli eşyalarımızı ön ceplerimize koymalıyız. Hırsızların hiç birisi ön ceplerden para çalamazlar. Yine aynı yöntemi çantalarımıza da uygulayabiliriz. Çantalarımızı ön tarafa almalıyız. Ön tarafta duan hiçbir çantayı hırsızlar çalamazlar.

Değerli eşyalarımızı çantaların en altlarına koymalıyız. Hırsızlar çantalara ellerini sokarak almaya çalıştıklarında değerli eşyalarımıza ulaşamayacaklardır.

E DEVLET ŞİFRESİ

Dolandırıcılardan kurtulmanın yollarından biriside güvenli şifrelerdir. En güvenli şifrelerden biriside e devlet şifresidir. Kimse özel bilgilerinize ulaşamaz. Bir insanın kimlik numarasına ulaşmak artık çok kolay hale geldi. Ama e devlet şifremize kimse ulaşamayacaktır. Kimlik numaramızı değiştirme şansımız hiç yok iken e devlet şifremizi değiştirip güvenli hale gelebiliriz.

YANKESİCİLER HER YAŞTA VE HER KILIKTA OLABİLİRLER

Hırsızlık ve yankesiciler görünmez olmaya başladılar. Şimdi yazacağımız yöntemi uygularsanız çantalarınız ve değerli eşyalarınız asla çalınmayacaktır. Her hangi bir açık veya kapalı mekanda olanlar önemli eşyalarını sadece yetişkilerden korurlar. Yakınlarına büyükler yanaşmadıysa mallarının çalınmayacağını düşünürler. Hırsızlar ve yankesiciler bunu bildikleri için malları çalmak için kendileri gitmezler. Çocukları çalmaları için yetiştirirler. Etrafımızda ki çocuklara çok dikkat etmeliyiz. Birde şu ayrıntıyı yazarsak mallarımızı asla çaldırmayacağız. Değerli eşyalarımızı çalmak için gelen çocuklar yankesici kılığında olmuyorlar. Zengin çocuğu kılığına bürünüyorlar. Şüphelenmezsek bir anlık dalgınlığımızdan faydalanıyorlar. Örneğin oturduğumuz koltukta çantamızı arka tarafa veya göremeyeceğimiz bir alana bıraktık bu davranışımız çantamızın değerli eşyalarımızla birlikte çalınması demektir.

EV SATIŞLARINDAKİ DOLANDIRICILIKLAR

Şimdi açıklayacağımız olayda dolandırıcıların sistemi manipülasyondur. Evini satmaya çalışanları takip ederler. Bulduklarında uyguladıkları yöntem şu şekildedir. Kiraya asıl veren adam başka yerdeyken telefon edip satacağınız evi görmemiz gerekiyor. Satın alıp acele olarak seyahate çıkacağız evi bize başka birisi gösterebilir mi derler. Evini satacak olanda akrabalarından birisini bu iş için görevlendirir. Kolpacılar asıl ev sahibiyle görüşmüş oldular. Evin sahibi akrabalarına evi görmeye gelenler olacak telefonla görüştüm dedi. Evi bakmaya gittiklerinde evi beğendik. Kapora verelim. Sonra gelip satın alırız diyerek şu manipülasyonu yaparlar. Yabancı paraları çıkararak sayıp telim ederler. Bu arada inandırıcı olması için eve bakmaya gittikleri zaman evi satacak olana tekrar telefon ederler. Biz evi gösteren yakınınıza kaporayı teslim ediyoruz. Gelince ise paranın tamamını getireceğiz kolpası yaparlar. Bu sahte telefon konuşmasını evi gösteren yakını duymuştur. Ama gerçek bir telefon görüşmesi değildir. Dolandırıcılar konuşmuş gibi yapmışlardır. Verdikleri yabancı paralar fazladır. Türk parası olarak üzerini alırlar. Paranın üzerini verenlerin şüphelenmeme nedeni evin sahibi olan akrabaları ile telefonda görüşme yapıldığına şahit olmalarıdır. Dolandırma olayı şu şekilde ortaya çıkar. Evin sahibi geldiğinde kapora olarak yabancı para aldık seninle telefonda bizim yanımızda görüştüler, diyen yakınlarının ifadelerine anlam veremez. Paraları kontrol ettiklerinde sahte olduğu anlaşılır. Asıl evin sahibi olan adam gerçeği ortaya çıkarır. Ben evi satın almaya gelen dolandırıcılarla bir kez konuştum. Ev sahibi yakınlarına şöyle der. Kapora olarak yabancı para verip Türk parası olarak üzerini alacaklarımdan haberim yoktu. Her şey ortaya çıkmıştır kolpacılar sahte yabancı paraları verip Türk paralarını alıp gitmişlerdir.

KORKAKLIK TESTİ

1- Kesinlikle doğru bildiğiniz bir olayda gerçeği söylemekten kaçındığınız oluyor mu?

Evet

Hayır

2- Çevrenizde her zaman için savunduğunuz mücadele verdiğiniz konuşmaktan çekinmediğiniz konu değişik ortam ve çevrede sizin istemediğiniz şekilde sunulduğunda burada fikirlerimi gizlemeliyim dediğiniz oldu mu?

Evet

Hayır

3- Yanlış olduğunu bildiğiniz halde baskıyı kabul ettiniz mi?

Evet

Hayır

4- Bilerek suçlunun yanında oldunuz mu?

Evet

Hayır

5- Ben bu söylenenleri haksız buluyorum ama şimdi kabul etmeliyim diye düşündünüz mü?

6- kötüler ve haydut çetelerinden övgü ile söz ettiniz mi?

Sonucu öğrenme formülü; yukarıdaki sorulara verdiğiniz evet cevapları ikiden fazla ise cesarete ihtiyacınız var demektir.

MAFYA, ANARŞİSTLİK VE TERÖRİZME GENEL BAKIŞ

Mafyanın içersinde toplumun üst katmanlarında yaşayan mutlu insanlar bulunmaz. Kolpacılar fakir ve yoksul vatandaşları kullanmaktadır. Terörist ve anarşist guruplarına katılanların içersinde de zenginlerin çocukları yoktur, sadece şu ayrıntı önemlidir? Teröristlerin ve anarşistlerin genel yapısı ve tarzı para üzerine değildir. Oysa mafya yalnız para için çalışmalar yapar. Mafyacıların siyasi görüş ve düşünceleri kesinlikle yoktur. Sadece çıkarları ön plandadır, kolpa yaptıkları insan onlara parasal destek sağlayınca her şey tersine işlemektedir. Dolandırıcıların hedefinde para olurken teröristler ve anarşistlerin amaçları devlet yapılarıdır. 

Not: Anarşi ve terörizm amaçlarına ulaşınca piyasadan çekilirler. Ancak mafya para odaklı olduğu için büyük bir baskı görmediği sürece var olma savaşı verirler.

HIRSIZLAR VE ASKERİ TATBİKATLAR

Hırsızlık olayları yaşamamanız için olasılıklara önem veriniz. Özel bilgilerinizi hırsızların görebileceği yerlere koymayınız. Arabanızın yanından ayrılacağınız zaman sanki hırsızlar arabanızı soymaya gelecekmiş gibi düşününüz. Bu şu anlama gelmektedir. Hırsızların çalabileceği hiçbir şeyi aracınızda bırakmayınız. Hırsızlık olayıyla hiç karşılaşmak istiyorum diyorsanız şu kuralı uygulamanız yeterlidir. Evinizi ve işyerinizi terk ederken sizden sonra hırsızlar gelecekmiş gibi düşünerekten önlemler alınız. Böyle yaparsanız hiçbir sorun yaşamazsınız. Hırsızlarla savaş içersinde olmalısınız. Ülkelerin orduları nasıl davranıyorsa öyle davranmanız gerekir. Ne mi anlatmak istiyorum. Ülkeleri koruyan askerler hiç savaş yokken savaş varmış gibi davranırlar. Tatbikatlarına önem veren ordular hiçbir zaman yenilmemiştir. Sizlerde hırsızlara yenilmeyeceksiniz.

KULLANILMAYI KABÜL EDENLER
Kullanılan yönetilen yönlendirilen insanların bazıları aslında mutludurlar. Peki bu kullanılan yönetilen insanlar içinde bulundukları kaotik durumu neden kabullenirler. Bu kullanılan bireyler aslında bizim kardeşlerimizdir. Araştırmalarımızdan çıkan sonuçlar şunlardır. Canlıların büyük bir çoğunluğu çevresindeki canlıları kullanmak ve yönetmek isterler. Bu söz bilimsel bir gerçektir. Yönetme isteği her canlıda vardır. (Çocuklar bile kullanmayı sever.) Bunun için çabada gösterirler. Konumuz olan kullanılmaktan mutluluk duyanlara gelince durum şöyle işlemektedir. Kullanılmayı ilke edinenler daha önce diğer insanları kullanmak istemiş ancak başarısız olmuşlardır. En sonunda ise sürekli “kullanmayı” denemek yerine “kullanılmayı” seçmişlerdir. Üstelikte kullanılmak gayet kolaydır. İnsan kullanmaya çalışmak insanı yıpratırken yönlendirilmek ve yönetilmek zahmetsiz ve kolaydır. Kullanılanlar birde şunu düşünerek kendilerini mutluluk hissederler. Eğer biz kolpacılara kullanılmazsak dünya yaşanmaz bir hal alır. Kolpacılar tarafından kullanılanlarla görüştüğümüzde hiçte endişeli halleri yoktur. İçlerinde bilgili olanları bile vardır. Bu tür kullanılma sevdalısı olan insanlar mafyanın işini kolaylaştırmaktadır.
UYUŞTURUCUYA DÜNYA ÇAPINDA ENGEL
Uyuşturucu maddelerin yaygın olmasındaki en büyük neden uyuşturucunun yasal sayıldığı ülkelerin olmasıdır. Bu ülkelerde uyuşturucu serbest olduğu için diğer ülkelere sevkiyatı kolaylaşmaktadır. Bu ülkelerdeki zehir tacirleri istedikleri gibi ambalaj yapıp diğer ülkelere gönderebilmekteler. Uyuşturucunun yok edilebilmesi için dünya çapında önlemler alınması tek çözümdür.
MAFYA VE ÇETE NERELERDE OLMAZ
Mafyasal olayları analiz edecek olursak şu gerçek ortaya çıkar. Nufusu az olan bir yerleşim birimi düşünelim. Burada mafya olmaz. Burada mafyasal hareketlere rastlanmaz. Size bunun nedenlerinden bahsedeceğim. Birincisi mafya gizlilik demektir. Bu tür yerlerde kendisini gizleyemez. Asıl neden ise mafya varlığını sürdürecek olan parayı buralarda bulamaz. Bu tür yerlerdeki polislerde mafyanın barınamayacağını bilirler. Mafyanın küçük il ve ilçelerde olmamasının bir nedenide kolay yakalanmalarıdır. Küçük yerleşim birimlerinde yollar azdır. Mafya suç işlediğinde kaçamaz ve piyastos olur. Mafya suç işlediğinde az olan yolları kolluk kuvvetleri kestiğinde yakalanmamaları imkansızdır.Mafya ülke geneline nasıl yayılır onu yazalım. Devlet yetkilileri görev sahalarında iyi çalışmazlarsa kolpacılar bu görevi doldurmaya çalışacaklardır. Hangi bakanlıkta yavaşlama varsa kolpacılar o bakanlığa bağlı kurumlara yönelirler. Bakanlıklardan örneğin sağlık bakanlığı çalışmaları zayıflamışsa mafya sahte ilaç imalatına el atar. Örnekleri çoğaltabiliriz.
SUÇLA MÜCADELEDE MEDYA VE MAFYA
Suçlularla mücadele eden polisler mafyanın direnişiyle karşılaşırlar. Mafya elemanlarının bir yöntemini anlattığımızda her şey anlaşılacaktır. Mafyacılar kendisini yakalayan polis şeflerini işkenceci olarak tanıtırlar. Fırsat bulduklarında bize işkence yaptı diye mahkemeye verirler. Mafyanın işkence yapan polisleri aşağılaması mafyanın üst gurupları sayılan terör örgütleri ve anarşist guruplar tarafından da desteklenmektedir. Mafya ve teröristler bu noktada birleşirler. Diğer konularda teröristler mafyayı önemsemezler. Mafya ile mücadele eden bu polis ne zaman devlet tarafından bir üst göreve atanacaksa mafyacılar hemen harekete geçerler. Kullanabildikleri medyaya “bu işkenceciyi müdür veya vali yapıyorlar haberleri yaptırırlar.” Medyada haberler yayınlanmaya başlar. İşkenceci polis müdürü vali oldu. İşkenceciye rütbe verildi gibi haberler halk tarafındanda destek görünce mafya amacına ulaşır. Mafya sürekli suç işleyeceği için polisin gücünün azalması işine gelir. Polisin etkisinin azaldığını gören mafya yandaşları sayılarını arttırmakta zorlanmazlar.
GİZLİ HABER ALMA TEŞKİLATLARI
Haber alma teşkilatlarının ilginç olan yöntemleri ve faaliyetleri de vardır.  Ülkelerinde yasadışı çalışan örgüt yoksa bu yapılanmayı kendileri kurdururlar. Terör örgütlerine her zaman ihtiyaçları vardır. Buradaki amaç ileride gerçek bir örgüt kurulursa onu yok etmek için nasıl çalışmalar yapacaklarını tespit etmektir. Teşkilatın elemanları kendilerini bu kendi kontrollerin de olacak örgüt sayesinde tatbikattan geçirmektedir. Haber alma teşkilatı yöneticilerinin örgüt kurdurma kararları deneyimler sayesinde ortaya çıkmıştır. Derin araştırmalar yaptığımızda haklı yönlerinin olduğunu gözlemledik. Uzun süre anarşist guruplarının olmadığı ülkelerin aniden çıkan bir örgütle savaşmaları zor olmuş ve ülke derinden sarsıntı geçirmiştir. Bu hortlayan terör gurupları neredeyse o ülkeyi ele geçirecek hale getirmişlerdir. Uzun süre hiçbir çalışma ve eğitim yapmayan istihbarat elemanları olaylarda tecrübeleri olmadığı için bilgisizdirler. Daha önce tecrübesi olan çalışanlar süreleri dolduğu için örgütten ayrılmışlardır. Bu boşluğu değerlendiren yasa dışı örgüt amacına ulaşıp o ülkeye ağır tahribatlar vermeyi başarmışlardır. Bu tehlikeleri gören devletler devamlılığı sağlamak ve elemanlarının gerçek tatbikatlar yapabilmeleri için örgütler kurdurma gereğini hissetmişlerdir. Çok nadirde olsa bu bilerek kurulan veya kurdurulan yasadışı örgütler kontrolden çıkarak gerçek bir tehlikeli örgüte bile dönüşmektedirler. 
Bunu anlaşılır hale getirmek için savaş tatbikatlarını örnek verebiliriz. Gerçek yaşanmış savaşlarda hangi ihmaller sonucu ölümler oldu ise savaştan sonraki yapılanmada bunların üzerinde durulmaktadır. Örneğin savaşırken yere çabuk ve seri yatamadıkları için yara alanların çok olduğu bir savaş gözlemlenmişse bu konu eğitimlerin en başına alınmaktadır. İlk katılan savaşçılara bu teknikler özenle öğretilir. Savaşlar ordular için birer fırsat olanaklarıdır. Tüm eksiklerini böylece tamamlarlar. Savaş konusunda isim yapmış ülkelerin orduları tatbikatlara çok önem verirler. Bu tatbikatlarda ölen ve yaralananları aynı savaşlardaki gibi olağan sayarlar.
YASADIŞI ÇALIŞMALARIN BİTİRİLMESİ
Yasadışı örgütlerin bitirilmesinin en etkili yolu bunları birleştirerek bitirmektir. Dağınık olan mafyanın hiç bir zaman bitmeyeceği bilindiği için mafya guruplarının sayısı azaltılmalıdır. Mafyanın bitirildiği tüm ülkelerde önce mafya sayısı azaltılmış sonra hepsi birlikte çökertilmiştir. Bir ülkeye yirmi yirmibeş mafya gurubu hakimse hükümet çaresiz kalır. Mafya sayısı sistemli şekilde azaltılırsa hükümetin işide kolaylaşacaktır. Mafyayı birleştirme tekniği pekte kolay değildir. Hükümet kısa sürelide olsa mafyacılarla ile irtibata geçmek zorundadır. Bu çalışmaları halk izlediğinde hükümeti yanlış anlayacaktır, buna rağmen tek çözüm bu olduğu için hükümetler tarafından uygulanmaktadır. Sistemli çalışmalar sonucunda azalan mafyayı yok etmek kolaydır. Küçük mafya guruplarının cesareti tamamen kırıldığı için piyasaya hakim olma çabasına giremezler. Küçük gurupların gördüğü resim şu şekildedir; işadamını, bürokratı, sanatçıyı ve siyasetçiyi rahatlıkla ürküten azılı mafyacıların piyasadan silindiği bir tablo karşılarında durmaktadır. Küçük mafyacılar sessiz sedasız kendi dünyalarına çekilirler.
ANLAŞILIR VE ÖZ EĞİTİMLERLE ÇETELER YOK EDİLEBİLİR.
Ana okullarından başlamak üzere şu eğitim verilirse çeteleşme bitecektir. Çalışarak kazanmanın en doğru yol olduğu anlatılmalıdır. Haksız kazanç elde etmenin ne devlete ne millete nede bireye faydası olur. Bu eğitimler akılda kalıcı olabilmesi için okul panolarına asılmalıdır. Birey bu eğitimleri alınca kendi gücü ve kendi enerjisiyle kazanmayı ilke edinir, hiçbir yasadışı örgüte girmez. Çalışarak sahip olduğu değerleri korumayı bilir. Mafyanın oluşması ve yayılması maneviyatı büyüterek yok edilebilir.
Anne çocuğuna kesinlikle kolpacılara karşı çıkma onlardan kork ne isterlerse yap kurtul diye öğüt verirse ürkek ve pasif bir halk yetişecektir. Onlar seni yok eder onlar tehlikeli ve güçlüdür sözü çocukta ezginlik oluşturacaktır. Bunun sonucunda gücün ve güçlünün yanında olmalıyım düşüncesi hâkim olacağı için mafyanın kontrolüne girer.

MUHTAÇLIK KORKUSU
Şunu kabul etmeliyiz, çalışmazsak başaramayız. Günümüzde moda olan en belirgin ve bilinen korku “muhtaçlık korkusudur” böyle bir korkusu olan birey çalışmıyorsa bu korkusu daha fazlalaşacaktır. Sabah erkenden kalkıp rızkını arayan hiçbir insan “muhtaçlık korkusu” yaşamayacaktır. Burada çok önemli bir görüntü ortaya çıkmaktadır. Korkularımızın büyük bir bölümünü biz kendimiz isteriz ve oluştururuz. Biz istemediğimiz halde oluşan korkularımıza gelince ise şöyle bir durum gelişmektedir. O korkudan kurtulmak yerine onu sahipleniriz. Hal böyle olunca da korkular bizim hayatımızı sarsar. Direnç gösterirsek tüm korkular bizden uzaklaşacaktır. Muhtaçlık korkusu da bize geldiğinde rıza gösterirsek bizimle birlikte kalacak bizi yıpratacaktır. Yapmamız gereken onu istemediğimizi hissettirmektir.
MUHBİR VE MUHBİRLİK NEDİR?

Her ülkede çeşitli suçlar işlenmektedir. İşlenen suçları ortaya çıkarmak ise kolluk kuvvetleri olarak bilinen polis ve askerindir. Birde haber elemanları vardır. Polis ve asker daha başarılı olması için o ülke halkının suçu ortaya çıkarmak için bildiklerini, polis veya askere aktarması vardır. Biz buna muhbir ve muhbirlik deriz. Bu hareketi yapan muhbir veya haber elemanı bireysel davranabilir. Veya devlet kadroları ile irtibatta kalarak yapar.

Çeteler daha fazla suç işlemek için muhbirleri devre dışı bırakma çabaları hep var olmuştur. Bir ürünün veya hizmetin değerinin artması hiç tartışmasız o ürün veya hizmete ihtiyacın artmasıdır. Muhbirlik konusu da aynıdır. “Muhbirlik para için yapılmaz” gerçektende muhbirlikte parasal bir hareket bulunmamaktadır. Siz bir malzeme veya hizmet üretirsiniz, satacağınız hedef kitle kısmen bellidir. Satar para kazanırsınız. Oysa muhbirlikte müşteri yoktur.

ÇİFTÇİLER VE MUHBİRLİK ÖRNEĞİ

Haber elemanını bir çiftçinin kendisini korumak için taşıdığı kesici delici aleti yakalatan biri olarak düşünmemek gerekir. Muhbir böyle bir saçma ihbarda bulunmaz. Konuyu genelleştirerek açıklayalım. Kendisini korumak için yanında kesici, delici, zedeleyici vs bir alet taşıyanı ihbar edene hepimiz kızarız. Bu kadarda olmaz kendisini korumak için çaba gösteren birini ihbar etmek hainliktir deriz. Bu algıyı kolpacılar türetmiştir. Kolpacılar sanki muhbirlerin kendilerini korumak için bıçak taşıyanları ihbar eden ispiyoncu kötü biri olarak tanıtır. Haber elemanı tam tersine çiftçilerde dâhil tüm ülke vatandaşlarının kendisini korumak için taşıdığı aletlerle ilgilenmez. Bu vatandaşlara zarar verenleri yok etmek için vardır.

KAYITLI KAYITSIZ VE BAĞIMSIZ MUHBİRLER

Muhbirler devletlere ihbarlarda bulunurlar. Devlet birimleri muhbirlerin kimler olduğunu bildikleri için iletişim bilgileri ve özellikleri kayıtlarda vardır. Hangi muhbire ihtiyaç duyuluyorsa onunla irtibata geçilir. Yasalarda Bu konu kayıtlı olan muhbirler olarak tanımlanır. Kayıtlı olan muhbirlerin ihbarları daha fazla önemsenir. Kapsamı büyük olmayan küçük suçları ortaya çıkaran muhbirler devlet tarafından kayda geçirilmemektedir.

MUHBİRLİK VE BEDDUA

Muhbirlik nedir olayına genel olarak bir tanımlama yaparsak şöyle bir sonuç ortaya çıkacaktır. Kötülüklerle savaşmak ama savaşın dışında görünmek. Anlatmak istediğimiz kötülüklerin karşısında durmak istiyoruz ama kötülere hedef olmak istemiyoruz. Gelelim bedduaya bize zarar verene beddua okumaya başlarız. Oysa yanımızda başka birisi beddua edince eleştirme çabasına gireriz. Muhbirliğe nasıl kötü diyorsak beddua etmek iyi değil diye öğüt veririz. Kendi canımız yandığında ise en içten bir çabayla bedduaya başlarız.

ANARŞİZM VE TERÖRİZMİN İLK GÜNLERİ

Anarşizm ve terörizmi siyasal ve sosyal açıdan anlaşılır şekilde aktaralım. Toplumlarda uzun yıllar haksızlıklara uğrayanlar hep çözüm beklemişlerdir. Sorunları çözülmediğinde kısmen direnişlere başvurduklarında beklenen korkunç sanaryo devreye girer. Haklarını arayanlar şiddetle cezalandırılırken sistemin yöneticileri suçsuz gösterilir. Bir yanda uzun yıllar haksız olduğu apaçık görünen insanlar diğer yanda sürekli baskı altında tutulmaya çalışılan bir topluluk vardır. Gerçek suçlular iş yaptırma gücü olanlar tarafından korunur. Gidişattan memnun olmayanlar kargaşa oluşturunca baskıcı güçler tarafından yıldırılırlar. Bu operasyonlar sürerken diğer acı çekenlerde kısmende olsa devreye girme çabasındadırlar. Ortada iki gurup vardır. Birisi anarşist ve terörist gurup olarak nitelendirilenler. Diğeride merkezdekiler. İlk savaş haberi duyulduğunda iki tarafta silahlanma çabasına girer.

ANARŞİZM VE TERÖRİZMİN YAYGINLAŞMASI

İlk hareketlerin halkın diğer bireylerine ulaşması karmaşayı arttırmaktadır. Ulaşım araçları kendi siyasal görüşlerine göre olayları yansıtırlar. Hemen devreye müeyyideler kısıtlamalar girer. Medya daha güçlü olan tarafların egemenliğine ve yönetimine girer. Olumsuzluklar ve negatiflikler kol gezmektedir. Bu olumsuzluklardan çıkar elde eden uzaktakilerde boş durmayacaktır. İşin dışındakiler savaşa katılamayacakları için kendine yakın hissettikleri guruplara para gönderirler.

AJANLAR MUHBİRLER CASUSLAR DEVREDE

İki tarafta isteklerini gerçekleştirmek için planlar yaparlar. Bu planların bir tanesi ise ajanlıktır. Daha sonraları muhbirler casuslar devreye girecektir. Ajanların baş görevleri; olayların boyutunu kendi çalıştıkları gurubun lehine çevirmektir. Örneğin bir mitingi savaş alanına çevirmek halkı kışkırtmak için görevlendirilir. Ajan görevini başarabilmesi için göstericilerin içine kolaylıkla girebilmelidir. Ajanların kim olduğu sorusu gündeme gelmişken hemen yazalım. Hangi devlet için çalışıyorsa o devletin kurumlarından birinden para alan cesaretli bir görevlidir. Ajanlar alanıyla ilgili profesyonel eğitim alırlar. Peki, ya muhbirlerin rolleri nelerdir şimdi ona geçelim. Muhbir görev almış ajan gibi olayın içine girip hedef olmaz. Toplumu kışkırtma görevini üstlenmez. Muhbirlerin genel yapılarını ayrıntılı olarak yayınlamış olduğum “kolpacılık ve zarfçı mafya” ve muhbir konulu kitabım olan “muhbirlerin anıları” adlı kitabımda aktarmıştım.” 

MUHBİRLERİN ÇALIŞMALARI

Muhbirlerin % biri para alırlar. Muhbirlerin genel amacı vatandaşlara yapılan haksızlıkları ortaya çıkarmak için iletişim araçları ile ihbarda bulunurlar. Muhbirler kendi çıkarları doğrultusunda çalışmalar yapmazlar. Devlet memurları hiçbir muhbiri zorlamazlar aktardıkları ihbarlarını kayda geçer ve değerlendirirler. Muhbirlere para verme olayı başlı başına bir sorundur. Çok küçük bir örnek aktardığımda her şeyi anlayacaksınız. Muhbir diyelim ki bir eroin çetesinin eroinlerini yakalattı. Muhbirin ne kadar para alacağı eroinin başka bir tanımlama bulamadım; eroin karışımsa muhbire az para verilir. Yakalanan eroin çeşitli testlerden geçirildikten sonra muhbire ödenecek para belirlenir. Bu aşamalarında ne kadar karmaşık ve uzun süreç olduğunu anlatmaya gerek yok sanırım. Bu gidişatı muhbirin takip etmesi demek ihbarının ortaya çıkmasıyla aynı anlama gelir. Parasını alabilmesi için onlarca devlet yöneticisiyle kontakta kalması gereklidir. Parayı elden mi alacak bankadan mı alacak konusu bile çelişki doğurmaktadır.



MEDYA VE MAFYA

Toplumun huzuru için baş görev medyaya düşmektedir. Medyanın tefrika ettiği her suça devlet müdahale etmiştir. Oysa bir vatandaşın suçu ihbar etmesi asla önemsenmemiştir. Özgür bir medyanın olduğu ülkelerde suç işleme yok denecek kadar azdır. Medya; bilinmeyen yönleriyle de güçlü olduğu için mafya, medya ile savaşa giremez. Dost olmak için çalışır. Medya ile mafyanın dost olduğu bir ülkede krizlerin başlaması demektir.

SUÇUN ÇOĞALMASI

Dünyada suçun çoğalmasının yüzlerce sebebi vardır. Toplumda suçlular cezalandırılmıyorsa o ülkede suçlular kol gezecektir. Kötülüklerden korunmak için sıradan tedbirler yerine üst düzeyde tedbirler almalıyız. Bununla birlikte suçlu güçlü göründüğü için vatandaşların bir kısmı suçlularla birlikte hareket edeceklerdir. Devletten beklentisi kalmayan halkın tek beklentisi suçlular olacaktır. Bir ailede haklı olduğu halde cezalandırılan çocuk nasıl saldırgan oluyorsa devletlerde de durum aynıdır. Daha net anlatımla haklı olan vatandaşını cezalandıran devletler mafyadan kurtulamazlar.

MAFYA VE ÇOCUK

Mafyanın egemen olduğu ülkelerde kadınlar daha çok şiddet görmektedir. Mafyaya özenerek büyüyen çocuk gücünü ailesindeki savunmasız kadınlar üzerinde denemektedir. Bunu marifet sayan çocuk engellenmediği ve iyi yönlendirilmediği sürece sosyal problemleri artmaktadır.

SUÇUN YOK EDİLMESİ

Sistemli bir şekilde toplumu zararlı maddelerden koruyarak suçu yok edebiliriz. Buda gösteriyor ki alkolizm başta olmak üzere tüm kötü maddeleri kullananlar yakınlarına zarar vermektedir. Huzurlu yaşayan toplumlarda kimse suç işlemeyecektir. Özel koruma yapan şirketlerin devlet tarafından desteklenmesi de suçun azalmasına katkıda bulunacaktır. Devletin kurduğu STK ların çoğalması da kesinlikle suçu azaltacaktır. Her suçun bir kökü vardır, fuhuş suçunun kökleri ise açık giymenin yaygınlaşmasıdır.” Açık saçık giyimi olan bir ülkede fuhuş ve eroin çetesi yok edilemez.”

DOSYA PARASI DOLANDIRICILIĞI

Kolpacıların bulamayacağı yöntem yok dedirtecek; bir dolandırıcılık olayını açıklayacağız. Dolandırıcı çalışma yapacağı bir semte geçici olarak yerleşir. Yurt dışına adam götürebileceğini çevresine anlatır. Çantasında pasaportlar ve diğer evraklar vardır. Beni yurt dışına götür diyenlerin ismini soyadını ne iş yaptığını sorar kayıt eder. Epey bir süre hiç kimseden para almaz. Bu kolpacılardan bazıları ise inandırıcı olsun diye “seni yurt dışına göndereyim işe yerleş ondan sonra bana bir miktar gönderirsin.” Bu sözleri duyan insanlar kayıt olmaya devam ederler.

Beklenen son gelmiştir ama vatandaşlar uyanamamıştır. Kayıt ettiği insanların evraklarını koyacağı dosya gerektiğini söyler. Herkes istenen miktarda parayı teslim eder. Kolpacı dosya parasından sonra birkaç masraf daha söyler. Olaydan hiç kimse şüphelenmemiştir. Kolpacı son toparlamaları da yaptıktan sonra yeni kurbanlara kolpa yapmak üzere kaybolur.

DOLANDIRICILIK

Dolandırıcılar yakalanmamak için sıklıkla kameraların olmadığı bölgelerde faaliyetler yapıyorlar. Böylece yakalanmaları zorlaşıyor. Güvenlik kameralarından uzak bir bölgede yaşıyorsanız iki kat daha dikkatli olmalısınız. Dolandırıcıların öcüsü sayılan kameralar bizleri kısmen de olsa korumaktadır.

Dolandırıcılardan kurtulmanın yollarından biriside yabancıları evlerinizden uzak tutmaktır. Dolandırıcılık olaylarının büyük bir kısmı evinizin önünde sizinle kontak kuranların çeşitli tuzak yöntemlerle evlerinize girerek değerli eşyaları almalarıdır. Sizlerin aklına gelmeyecek yöntemleri denedikleri için amaçlarına erişebiliyorlar.

MANİPÜLASYON YAPARAK DOLANDIRICILIK

Kolpacılar sanki banka görevlisi kılığına bürünerek vatandaşların kart numaralarını öğrenerek dolandırma işlemini gerçekleştirirler. Kart sahibine telefon ederek şöyle derler. “Sizin kart numaranız şu rakamlarla başlıyor. Güvenlik olarak size soru soracağız”. Aslında bildikleri numaralar herkesin ulaşabileceği numaralardır. Aranan vatandaşta arayanın banka görevlileri olduğunu sanıp asıl bilinmemesi gereken numaralarını dolandırıcılara vermiş olmaktadır. Bu diyaloglar kurulduktan sonra vatandaşın bir ödemesinin olduğunu ihmal ettiğinde sorun yaşayacağını anlatarak diğer gereken bilgileri de alıyorlar. Bu bilgileri aldıktan sonra vatandaşın hesabından her ay para çekiyorlar. Dolandırıcılıkların birçoğunda yapılan kolpayı sezdirmeyip kolayı uzun süre devam ettirme yöntemi vardır.


HER DÖNEM YAPILAN DOLANDIRICILIKLAR

Yaklaşık elli yıldır yapılan dolandırıcılık yöntemlerinin günümüzde halen yapılması insanı hayrete düşürmektedir. Bundan elli yıl kadar önce gazete ilanı ile ilginç ürünler posta ile gönderilirdi. Dolandırıcılar aldıkları paranın çok az altında olan önemsiz bir ürünü yollarlardı. Gelen ürünlerde il dışında olduğu için geri iade etmek imkânsızdı. Bu şekilde dolandırılan insanlar şu an halen bulunmaktadır. Siz şu ürünü sipariş verirseniz size şu model telefonu ise hediye göndereceğiz diyorlar. Asıl sipariş edilen ürünü gerçekten gönderiyorlar. Sıra hediye edilecek telefona gelince yalnız telefonun kılıfını gönderiyorlar. Daha sonrada bizim size onaylattığımız sözleşmede o telefonun kendisi değil kılıfı verilecek yazıyordu diyerek işin içinden sıyrılıyorlar. Büyük holdinglerin kurduğu zincir mağazalarda bile bu kolpalara kesinlikle rastlamışsınızdır. Bir metrekare ilanlar verilerek filan ürünü sadece şu fiyata alabilirsiniz yazıyorlar. Pencere büyüklüğündeki ilanın panosunun en altında büyüteçle bile zor okunan tuzak yazıyı yazıyorlar. Buna benzer tüm dolandırıcılıkları market kolpaları bölümünden ayrıntılı olarak öğrenebilirsiniz. 

ERİNME VE İHMALLER HIRSIZLIKLARI ARTTIRIR

Hırsızlıkların çoğu soyulan bireyin ihmali sonucunda olmaktadır. Nasıl olsa bir şey olmaz düşüncesi hayatımız boyunca kazandığımız malımızın yok olmasına neden olur. Bir ülkede kaç polis kaç vatandaş yaşıyor bunu düşünmek bile her şeyi ortaya çıkarıyor. O ülkenin polisleri tüm vatandaşlarını hırsızlardan koruyamaz. Bizler kendi tedbirlerimizi almalıyız. Önlemlerimizi alırken en çok yaptığımız hatalardan biriside mekânımdan veya arabamdan çok kısa süreliğine ayrıldığım için kapıyı tam kilitlemedim. Anında hırsız girmiş demekteyiz.

Not: En çok görülen araba kaçırma ve araba soyma hırsızlıklarının nedeni bankaya para çekmeye veya buna benzer yerlere giderken arabamızı kilitleyip anahtarını yanımıza almadığımız için olmaktadır. Kısa sürelide olsa önlemlerimizi almayı alışkanlık haline dönüştürmeliyiz.

HIRSIZLAR BAYRAMINA DİKKAT

Her mesleğin ve sanatın bayramı bulunmaktadır. Hırsızların bayramı ise ağustos ayının birinde başlar ağustosun sonuna kadar devam eder. Hırsızlıklar ağustos ayında olduğu için hırsızlar bu ayı bayram olarak kutlarlar. Aralarında bayramımız yaklaşıyor konuşmaları bile olur. Bu aylarda daha dikkatli olmaktan başka bir çare yoktur.

ORGANİZE DOLANDIRICILIKLARDAN KURTULMANIN YOLLARI

Kolpacıların asıl amacı kendi mallarını satmaktır. Hem de piyasadaki fiyatın üç beş misline. Çeşitli etkilemelerle ellerindeki malı topluca satıp sözleşme yaparlar. Şimdi ayrıntılara geçelim. Bu çalışmaları yaparken çeşitli hileler yaparlar. Çalışabileceğiniz kolay ve karlı iş var ilanları verirler. Özellikle otellerde toplantılar yaparlar. Belirlenen tarihe katılımın fazla olması için reklamlara tanıtımlara duyurulara para harcarlar. Daha önce sistemin içersine aldıkları kadrolarını bu işlerde kullanırlar. Toplantıya gelenlere kurdukları pusular şunlardır. Toplantı anında müzikler kullanılır. Kurgunun içersindekiler güzel elbiseleriyle dans ederler. Rengârenk bir manzara oluşturulur. Aldatılacak olanların bu kareleri görmesi sağlanır. Toplantı başladığında satış ve pazarlamayı daha önce yaparak zengin olmuş kılığına bürünenleri sahneye çıkarırlar. Kolpacıların kullandıkları yandaşları daha önce tasarlanmış ve ezberlenmiş sözlerle kendilerini tanıtırlar. Ben işsizdim bu gurupla tanıştım hayatım değişti. Şimdi ise yurt içi ve yurt dışına tatillere gidebiliyorum. Aylık gelirim değişken olmasına rağmen en az beş askeri ücret alıyorum. Bu sözler tamamlandıktan hemen sonra tekrar başkası sahneye gelir ben devlet memuruydum şimdi çok zengin oldum sizlerde bize katılırsanız kazançlı çıkarsınız dedikten sonra hızlı bir müzik ve alkış tufanı oluşturulur. Bu aldatıcı görevlerin verildiği insanlar sırayla sahneye çıkarlar. Arada bir müdür dedikleri baş kolpacıları konuştururlar. Daha ileri saatlerde ve tarihlerde toplantılar olacağından bahsederler. Ellerinde çok önemli bilgiler bulunduğunu davetlilerin bu bilgileri aldıklarında çok önemli bilgilere ulaşacağını anlatırlar. Bu ilgileri satmak için bilgisayarlarda okunabilecek ve seyredilebilecek elektronik hafıza kartlarını satacaklardır. Sıra bu olanakların nasıl elde edileceğine gelir. Buradaki etkileme ve hileli yönlendirme ise şu şekilde yapılır. Şu sözleri akılda kalıcı şekilde söylerler. Söylediklerini onaylatmak isterler. Siz bir iş yeri açsanız size kaç lira gerekir. İşyeri açmanın zor ve masraflı olduğu açıklanır. Hemen sonra bizim size sunduğumuz olanakları elde etmeniz için bir askeri ücret parası vereceksiniz denir. Bu parayı bankaya yatırabilirsiniz diyerek insanları inandırırlar. Bu şirketler yasal çalışırlar. Bu yüzden hareket alanları geniştir. Bu toplantılara iş bulma umuduyla gelenlerin hayalleri kırılır. Bir yandan ise kazanma hayalleri kurdukları için kafaları karışır. Buraya gelenlerin bir kısmı kolpanın içersinde olan ajan müşterilerdir. Şimdi kolpada başka hangi ayrıntılar var onlara geçelim. Değeri düşük malları yüksek fiyata gelenlere satarlar. Bu ürünleri iki katına sat kazan derler. Satın alanların bu tuzaktan kurtulmaları için tek bir yol vardır. Verdiği parayı çıkarmak için aldatılan insan eğer en az beş kişiyi bunların içersine katarsa yüzde üzerinden para alacağı için zararını tam kurtarmasa bile verdiği paranın yarısını geri alır. Buna benzer birçok yöntemlerle şirketler malzeme satmaya çalışırlar. Topluca sattıkları malrın parasını alırlar. Şimdi sen bunları başkalarına sat tekrar bizden al derler. Bu tuzağa düşen yakınlarımda dâhil birçok insana rastladım. Diğer kolpaları ayrıntılı olarak yazacak olursak kitabımız ansiklopedi kalınlığına dönüşecektir. Şüphelendiğiniz gurupların toplantılarına kesinlikle katılmayınız. Devlet ve belediyelerin haricindeki toplantılara katılmamak bizi bu tür dolandırıcılıklardan kurtaracaktır.

ŞİFRELERİ VE ÖZEL BİLGİLERİ ELE GEÇİRME DOLANDIRICILIĞI

Polis kılığına girerek dolandırıcılık yapanlara dikkat ediniz. Günümüzde telsiz bulma artık çok kolaylaştı. Kolpacılar kendilerini polis gösterebilmek için telsiz sesi dinletirler. Vatandaşları tesiz sesine inandırdıktan sonra ise  çeşitli kolpalar yaparlar. Bu kolpaya inanan bir çok vatandaş zarara uğramışlardır.


Telsiz kolpasında yaşanan sırları açıklayalım. Dolandırıcılar devlet adamlarının davranışlarını izleyerek ezberlerler. Görüntüleri aynı kolluk kuvvetlerine benzerler. Sivil polis görüntüsü vermek için askılı pantolon modelleri giyenler bile vardır. Görüntüler insanlar için çok önemlidir. Konuşması davranışları hal ve tavırları hatta giyimi aynı polise benziyordu bende inandım diyen mağdurlara rastlamış olabilirsiniz. Dolandırma hazırlıklarınıda böyle yöntemlerle yaparlar. Telefon ederek sizden birileri banka bilgilerinize ulaşacak şifreler istese kesinlikle vermezsiniz. Bu engeli dolandırıcılar şöyle aşarlar. Telefon edip bir yakınınızın karakolda veya hastanede olduğunu söylerler. Telefon edilen yerin karakol olduğu izlenimi verirler. Telsiz sesini duyarsınız. Telsiz sesinden sonra sizi arayanın baş görevli olduğunu şöyle ispatlamaya çalışırlar. Sizinle telefonda konuşurlarken arka tarafta birisi sanki sizinle konuşan görevlinin yardımcısıymış gibi “amirim bize şöyle bir bilgi geldi.”,” Amirim sizi arıyorlar.” Buna benzer karakolda geçebilecek sözler oluştururlar. Aslında sizi arayanlar bir kaç kolpacıdır. Bu inandırıcı hareketlerden sonra anne kızlık soyadınızı ve diğer önemli bilgileri sizden almaya çalışırlar. Daha sonra asıl amaçları olan paralarınızı bankadan çekmeye kalkışırlar.

PARA HAREKETLERİ VE DOLANDIRICILIKLAR

Dolandırılmak istemiyorsak çevremizde kötü insanların bulunduğunu bilmeliyiz. En önemlisi ise herkesi kendimiz gibi iyi niyetli olarak düşünmemeliyiz. Tedbirlerimizi almazsak dolandırılırız ve eşyalarımız çalınır. Paranın olduğu işlerde ve ortamlarda aşırı dikkatli olmalıyız. Para alışverişleri her türlü dolandırıcılığa açıktır. Para üzeri alırken para verirken başka bir işle meşgul olmayın. Her şüpheli insan dolandırıcı olabilir bunları evlerimize almamalıyız. Bunlar her türlü kılığa bürünüp karşımıza çıkarlar.

MAFYASAL OLAYLARIN ÇOĞALMASI

Koalisyon hükümetleri yönetim boşluğu oluşturacağı için toplumlar için tehlike oluştururlar. Ülkede karar verecek bir iktidar yoktur. Hükümet hiçbir konuda karar alamaz. Oysa tek başına iktidar olan hükümetler kararlarını vermekte zorlanmazlar. Yasadışı örgütlerin ayyuka çıktığı dönemler koalisyon dönemleridir. Hiçbir koalisyon hükümeti mafyayı çökertemez. Koalisyon hükümetlerinde bakanlıklarında bölündüğü ve paylaşıldığı için sorunlar kaçınılmaz olacaktır. Kargaşa ortamları yeni seçimlere kadar sürer.

KONUTLARIMIZI HIRSIZLARDAN NASIL KORURUZ

Apartmanlarda kalıyorsak yabancıların girmemesi için önlem almalıyız. Apartmanların içersine görevi ve işi olmayanların girmesini engellemek en iyi çözümdür. Binamızın güvenli olduğunu bilsek bile kendi güvenliklerimizi de ihmal etmemeliyiz.

Kapı kilitleri kırılarak yapılan hırsızlıklar en bilinenleridir. Bu işlemi hırsızlar çok kısa sürede gerçekleştirebildiklerini unutmamalıyız. Hırsızların evimizi ve işyerimizi soymaması için yapacağımız en mantıklı iş modaya uymaktır. Hırsızlar her ne kadar sistemli çalıştıkları bilinse de hırsızlığa önlem alan uzmanlarda başarı ile çalışmaktadırlar. Soyulan evlerin en az yarısı eski model kapı pencere kilitleri olan evlerdir. Yeni yöntemler pahalı olsa bile aynı özelliğe yakın kilit ve kapı üreten fabrikalar bulmakta zorlanmazsınız.

MAFYANIN VARLIĞINI SÜRDÜRME NEDENLERİ
Toplumlarda ekonomik krizler sürekli devam ediyorsa mafya kendisine kurye, tayfa ve yandaş bularak kullanacaktır. Böyle ortamlarda kolpacılığa ve zarfcılığa yatkın olan kitlelere mafya istediğini yaptırır. Toplumların yozlaşması geleneklerin yokolması kültürlerin zayıflaması mafyanın ilerlemesi demektir. İşsizliğin çoğalması halkın çaresiz kalması o ülkenin mafya tarafından kuşatılması anlamındadır. Kanunsuzlukların olduğu ülkelerde mafya kendisini daha üstün gösterebilmek için uydurma haberlerin peşine düşer ve başarılı olur. Ardı ardına sanaryolar yazma planlarını sürdürürler. Devlet yöneticileri halkına sahip çıkmazsa sahiplenen mafya olacaktır.
SANAL DOLANDIRICILIKLAR

İnternetten alışveriş yaparken dolandırıldığınızda yapacağınız tek iş sanal dünyadan çıkıp gerçek dünyaya gidin. Ne mi anlatmak istiyoruz. Dolandırıldığınızı kendiniz giderek ihbarda bulunun. Hem de hiç gecikmeden siber polisler hemen olay tarihini soracaklardır. Siber suçlarla mücadele polisleri sizin zararınızı kurtarabilirler. Şunu unutmayın sanal dünyada büyük görünmek küçük çalışmalarla bile olabilir. Devasa görünen bir şirket görünümünün arkasında 15 yaşında olan bir kişi bile olabilmektedir. Bu dolandırıcıya yaptırım uygulamanın da zorluğunu hepimiz biliriz. Ailesi de zararınızı karşılamak istemez ise sorun yaşarsınız.

Not: Kolpacılar evlenmek isteyenleri de pusuya düşürürler. En yaygını sanal dünyada ki siteler aracılığı ile olmaktadır.

ÇARESİZ DEVLET VE VATANDAŞLAR

Bir ülkede mafyacılar devlete veya vatandaşlara saldırırsa bu olay ayrıntılı ve açıklamalı olarak devlet yetkilileri tarafından anlatılmalıdır. Daha sonra ise gerçekçi operasyonlar ve önlemler alınarak çeteler yok edilmelidir. Eğer mafya bir olaya karıştığında devlet bu olayı gizlerse durumlar çok karmaşık hale gelecektir. Bu kaos ortamını haydut çeteleri kendi çıkarları için kullanacaktır. Olaylara devletin bile sessiz kaldığını anlatırlar. Kendilerinin devleti korkutacak güçleri olduğu yalanını duyan halk ve diğer devlet yetkilileri kolpacılardan ürkmeye başlarlar. Bu olaydaki etkileme ve manipülasyon şu şekilde işler. Ülkenin adalet ve içişleri bakanının mafya elebaşlarından çekindiğini gören savcılar ve emniyet müdürleride çaresizlik içine girerler.

DOLANDIRICILIK NASIL ORTAYA ÇIKAR

Hangi ülke fakirleşirse o ülkede dolandırıcılık ve kolpacılık artar. Devletler herhangi bir suçla mücadele edebilmesi için paraya ihtiyaç duyar. Bireylerin birbirleriyle parasal çalışmalar yapması sonucu dolandırıcılık ortaya çıkmıştır. Bu gibi durumlardan kurtulmanın en etkili yolu mallarınızın üzerinde koruma ağı oluşturmalısınız. Toplumlarda duyarsızlık umursamazlık sonucunda dolandırıcılıklar artar.

KEŞİF VE TATBİKATLARA DİKKAT EDİNİZ

Hırsızlar soyacakları yeri kesinlikle keşfe gelirler. Soyacakları yerler çoğunlukla işyeri olduğu için keşfe geldiklerini gizlemek için alışveriş bile yaparlar. Soyacaklari işyerlerinde yaptıkları keşif yeterli olmazsa o işyerinde kısa süreliğine çalışmayı bile göze alırlar. İşyerinden çıktıktan sonra soygunu gerçekleştirirler. Bu işyerinde çalışma nedenlerinden biriside yakalandıkları zaman işyerinden alacağım vardı deyip, suçunu hafifletme beklentisidir. Bu yöntemleri yayınladığımız “kolpacılık ve zarfçı mafya” kitabında çek senet mafyasınında uyguladığını yazmıştık. Çek senet mafyacıları fazla ceza almamak için tahsilata gittikleri çeki kendileri devralırlar. Kendi alacağıymış gibi tehsil edince kanunlara göre hafifletici neden vardır. Hırsızlarda bunu örnek almaktadırlar.

GASP OLAYINA KARŞI ALACAĞINIZ ÖNLEMLER

Gasp olayıyla karşılaştığınızda yapacağınız önlemleri yazalım. Eşyalarınızı almaya kalkışan saldırgana kendi alarm sisteminizi çalıştırarak karşı koyun. Alarm sisteminiz gür sesinizdir. Yanınızda düdük bulundurun hızlıca çalın. Avazınız çıktığı kadar bağırıp gaspçıyı uzaklaştırabilirsiniz. Önemli olan canınız olduğunu unutmayın. Önemli olan saldırıdan yara almamanızdır. Size yapılan saldırganları yakalatmak için elinizden geleni yapın. Bu suçlular kesinlikle daha öncede suç işleyenler olduğu için poliste kayıtları ve resimleri vardır. Gaspçıları tarif ederek yakalatın.

Gaspçılardan nasıl kurtulacağınızı planlayıp uygulamalısınız. Ben hedef olmam diyerek kurtulunmaz. Tüm güvenlik önlemlerini almalıyız.

DERNEKLER VE SİYASİ PARTİLERDEKİ MANİPÜLASYONLAR
Sivil toplum kuruluşlarında yapılan en etkili kolpalardan birisini analiz edeceğiz. Dernekler üyelerinden aidat veya bağış adı altında para alırken hiçbir engel çıkarmazlar. Aidatını ödemek isteyen üyeden derneğin veznedarına iletilmek üzere üyelerde parayı teslim alırlar. Özetlersek derneklere para vermek ve çalışmak kolaydır. Gelelim derneklere işimiz düşünce hangi kolpalarla karşılaşırız. Diyelimki derneğin rahatlıkla ve yasal olarak yapabileceği bir öneride bulundunuz. Öneriniz daha kolay kabul edilsin diye başkana ulaştınız. Başkana dileğinizi iletince şuna benzer sözler kullanır. Ben senin dediğini yapma yetkim yok. Neden yok dersen yönetim kuruluna ve üyelere sormam lazım. Kesinlikle senin isteğini yapamam cevabı gelir. Oysa bu üye derneğe para verirken herkes parayı alır ve dernek kasaına atar. Veya derneğe gönüllü olarak senelerce çalıştığında kimse engellemez. Böyle durumlarda siz yasal hakkınızı aramaya devam ederseniz bu seferde manipulatif bir yoldan sizi dışlarlar. O sözde şöyledir: sizin isteğinizi yaparsam tüm üyelerede aynısını yapmalıyım. O yüzden isteğinizi yok sayalım denir. Halbuki derneğin size işi düştümü sizi istediği gibi yönlendirirler. Paranızı almak için ise ödenti, bağış, yardım, katkı payı vs kurmacalar hazırlarlar. Derneklerde yapılan bu kolpalar derneklerin bir üstü sayılan siyasi partilerdede yapılmaktadır. Siyasi partilerde adaylık yarışlarında yüzlerce kolpa olduğu gerçeğini sizinle paylaşınca herşey anlaşılacaktır.

SİYASİ PARTİLER VE ÖDENEKLER

Şimdi derneklerin bir üstü sayılan siyasi partilerin işleyiş ve yapısına bir göz atalım. Durum derneklerden pekte farklı değildir. Siyasi partiler seçim dönemlerinde devletten para almaktadır. Devletin siyasi partilere para vermesinin ana nedenlerinden birisi sistemi korumak içindir. Ülkede çeteleşmenin önünü kesme çabasıdır. Siyasi partilere para verilmezse; partiler yasadışı faaliyet gösteren örgütlerin tuzağına düşer. Mafya kendi desteklediği siyasi parti başa geçtiğinde isteklerini bildirir. Ülkeyi halk değil mafya yönetmiş olur. Siyasi partiler daha fazla ödenekler çıkarılmalıdır.

İHTİYAÇLAR ÇAM AĞACI MAFYA VE HÜKÜMET
İnsanlar bitkiler ve hayvanlar arasındaki benzerliklerin en bilineni hepsinin ihtiyaçlarına koşmalarıdır. Çocukluğumdan beri gözlemlediğim şey çam ağaçlarının en uç noktaları güneşin geldiği yöne doğru eğik olmasıdır. Neden çam ağaçları denince uçları sivri olduğu için dikkat çekmektedirler. Hâlbuki öbür bitkilerinde hepsi güneşe doğru yönelmişlerdir, tek nedeni güneşe muhtaç olmalarıdır. İnsanlara gelince basit anlaşılır bir örnek verebiliriz. Mafya ile sorunlar yaşayanlar hangi hükümet mafya karşıtı olursa hiç tereddütsüz o hükümeti desteklerler. Bu mafya karşıtı hükümet dinci, sağcı, solcu, komünist, ilerici veya gerici hiç fark etmez. Anlaşılır bir ifadeyle dedesinin, babasının ve kendisinin hararetle desteklediği partiyi bile terk edip mafya karşıtı partiye destek verirler. Destek vermesi çam ağacı örneğindeki gibi ihtiyaç meselesidir. Mafya ve hükümetlere gelince bile durum farklı değildir. Mafyacıların hiçbirinin siyasi görüşü yoktur. Her hükümetle geçinmeye çalışırlar.
MAFYA VATANDAŞ DEVLET NE GÖRÜŞTELER
Avrupa ülkelerinde yaşanan bir örnek verirsek durumlar anlaşılacaktır. Mafyayı yok etmenin kolay olmayacağını bilen devlet yöneticileri halkını mafyadan kurtarmak için şu tekniği uygulamak zorunda kalmışlardır. Aynı mafya gibi acımasız bir şekilde olaylara müdahale ederek mafyaya saldırıp mafyayı piyasadan silmişlerdir. Devlet kısmen de olsa mafya gibi davranıp haydut çetelerini yok etmiştir. Bu davranışlar karşısında mafya şoka girmiş teslim olmuştur. Diğer basit polisiye yöntemlere rahatlıkla karşı koyabilen mafya hükümetin mafyalaşması karşısında panikleyerek yok olmuştur. Halkını rahatlatan hükümet mutludur mafyayı yok etmiştir. Halk ise tam anlamıyla ortamdan memnundur. Egemenliğini özgürlüğünü kaybeden halk tekrar haklarını kazanmıştır. Mafya yok olduğunda neler yapar. Tek yapacağı iş beklemektir. İş yaptırma gücü olmayan bir partiyi başa getirme çabasına girer. Mafyanın bir başka yapacağı iş ise hükümetin mafyalaştığını ve iyi olmadığını acilen yeni bir hükümet gelmesi gerektiğini halka yaymaya çalışır. Halk ne yapar peki, hükümet kısmen mafyalaşmış olsa bile hiçbir işadamı, sanatçı, devlet adamı, siyasetçi tehdit edilmediği için hükümeti yine desteklerler. Memnun olmayanlarda az sayıda değillerdir. Mafyaya kolpacılık, zarfçılık, ayakçılık yaparak geçinenlerde hükümet karşıtı olurlar. Bunlarda şu şekilde çalışmalar yaparlar. Evet, bu hükümet mafyayı bitirdi, piyasayı düzeltti. Ama mafyanın bana zararı yoktu ki! Zengin işadamlarına, sanatçılara devlet adamlarına eziyet ediyordu benim gibi ayakçıya ise sadece mafya destek oluyordu. Mafya tekrar ülkemize hâkim olması gereklidir demektedirler. Yine Avrupa da mafyayı desteklediği bilinen hatta mafyanın baş figüranlığını yapan partiler hatırı sayılır oyları her seçimde bu nedenlerden ötürü almaktadırlar. Bu partiye destek verenlerin hepsinin görüşü aynıdır. Sorduğunuzda bana bu partinin zararı yok ki hepsi benim yandaşlarım demektedirler. Sonuç yine çam ağaçlarının ihtiyaca doğru yönelmesi ile aynıdır. Çam ağaçlarının da güneşe ihtiyacı olduğu için güneşi severler. Güneşin yakıp yakmadığı bazılarına zarar verdiği hiç mi hiç önemli değildir. Özcümle: çam ağacına güneşin zararı yoktur. Güneş dünyayı kasıp kavursa da çam ağacının umurunda değildir. Onlar yalnız kendilerini düşünürler. Hal böyle olunca sağcı, solcu kavramları kalmamaktadır.
Not: Dünyada her şey yok edilebilir ama ihtiyaçlara gitmeyi asla yok edemezler.
HİLELİ MAL SATARAK DOLANDIRMA

Kolpacılar dolandıracakları bir kırsal bölge seçerler. Seçtikleri yerde evde iş yaparak para kazanma isteği olanlar bulunur. İthalat yapacakları malları tedarik etmeleri gerektiğini anlatırlar. Şekilli mumlara ihtiyaçları olduğunu bunları yapmanın kısa sürede öğrenilebileceğini söyleyip isteyenleri kayıt ederler. Kısa ve hızlandırılmış bir kurs verirler. Yapacakları mumları hangi fiyatlardan alacaklarını belirtirler. Mum malzemeleri olan parafin ve kalıpları yüzlerce aileye satarlar. Malzemeleri para ile satın alan aileler mumları imal ederler. Kolpacılar malları teslim alma tarihinden önce kiraladıkları dükkânı boşaltıp kaçarlar. Yakalansalar bile az ceza alırlar.

HIRSIZLIKLARA KARŞI ALACAĞIMIZ ÖNLEMLER

Hırsızlar kolay çalma peşindedirler. Erin genlik duygusu tüm insanlarda vardır. Hırsızlarda işin kolayını tercih ederler. Hırsızlardan kurtulmanın yolu eşyalarımızı görebileceğimiz yerlere koymaktır. Arka tarafınızda olan bir nesneyi hiç bir zaman için kontrol edemeyiz. Çalınmasını istemediğimiz eşyalara dikkat etmeliyiz. Çanta çalmaları hep arka taraftan çekilerek yapılmıştır. Kaldırımda yürürken çantaları arabanın içinden uzanarak ta çalabiliyorlar. Veya motosikletle giderken kaldırımda yürüyenlerin elinden alıp kaçıyorlar. Bu çalınmalara karşı en kolay önlem şöyledir. Kaldırımda yürürken çanta yol tarafında olmamalıdır. Açıklama yazalım. Yolun sağından yürünürse çanta sağ tarafta taşınmalıdır. Solda olursa arabanın geçtiği tarafta olacağı için alıp kaçırırlar. Diğer garantili bir önlemde şöyledir. Yolda yürürken arabaların önümüze doğru gelecek şekilde yürünmelidir. Arkamızdan araba gelecek şekilde yürünmemelidir.


Devletin yapısındaki değerlerin bitmesi kolpacılığın başlaması demektir. Devletin kendi içersinde çatışması en çokta kolpacıların işine gelecektir. Bunu şöyle ispatlayabiliriz. Annesi ve babasının kavga ettiklerini gören çocuk kendi yapacağı suçun cezasız kalabileceğini düşünmesi gibi kolpacılarda kendilerini rahat hissederler. Devlet kendi kültürünü koruyacak tetbirleri alamıyorsa kolpacılar kendi davranış modellerinin reklamlarını yapacaklardır. Cözüm devlet vatandaşına korkaklık değil cesaret aşılamalıdır. Kötülüklerle mücadele etmeyi öğretmelidir. Cesaretli toplumların arasında kolpacılar asla barınamazlar.

Not: Devletler ve toplumlar cesaretli olmazlarsa kolpacılık kol gezer.

NEDEN DOLANDIRILIRIZ?

İnsanların dünyaya gelişinde bir takım zaafları ve açık yönleri vardır. Kolpacıların tek dayanakları budur. İnsanların eksik yönlerinden faydalanmak isterler. Eksik olan her zaman yönetilir. Kolpacılarda insanların hassas yönlerinden çıkar elde etmektedirler. Kolpacılığın amacı baştan sona kurmaca ve aldatmacalarla doludur. İnsanların eksik yönlerinden biriside çok kazanma istekleridir. Çok kazanma adına her şeyi göze alan insanlar kolpacıların pususuna düşmek zorundadırlar. Kendi isteği dışında yön verilen bir insan hiçbir zaman doğru yolda gidemez. İnsanların kolayca kolpalanması eğitimsiz ve bilgisiz olmalarından kaynaklanmaktadır.

AKARYAKIT DOLANDIRICILIĞI

Akaryakıt satılan istasyonlarda su ve hava karıştırılarak yapılan bir dolandırıcılıktır. Örneğin akaryakıta hava basmak pompaya basit bir operasyon yapılarak gerçekleştirilebiliyor. En iyi çözüm bildiğimiz ve güvenebileceğimiz yerlerden almaktır. Alışveriş ettikten sonra kesinlikle fiş veya fatura almak en iyi çözümdür. Fatura almanızın en bilinen faydası eğer size eksik verdilerse bunun faturasını kesme cesareti gösteremezler. Akaryakıt kolpalarının en bilineni paranızın karşılığının altında verme yöntemidir. Akaryakıt kolpasının önlemide diğerleri ile aynıdır. Cezaların ağırlaştırılması sonucu bu tür dolandırıcılıkları kökten önlenebilir. Akaryakıtlara daha ucuz maddeler katma yöntemide çok yaygındır.

ARACINIZIN SOYULMAMASI İÇİN NELER YAPABİLİRSİNİZ?
Hırsızlara hedef olmayanlar araştırıldığında güvenliklerine önem verdikleri ortaya çıkmıştır. Hatta hırsızlık olayına hedef olmayanların birçoğu tedbir amaçlı çalışmalar için bütçe bile ayırdıkları gözlemlenmiştir. Güvenlik ve tedbir almanın önemli olduğu gerçeğini gözden kaçırmamalıyız. Aracınıza zarar gelmesini istemiyorsanız otaparklara çekmeyi ihmal etmeyiniz. Evet bu tedbir size parasal zararda verecek bu doğru ama kazanacaklarınızıda düşünerek hareket etmelisiniz. Hiçbir hırsız otoparktaki aracı soymaya kalkmaz. Basit bir tanımlama yapacak olursak araçlardan hırsızlık yapan soyguncular aracın camını kırarak yapmaktalar. Siz aracınızı otoparka çekerseniz otoparktaki aracınızın camını kırıp hırsızlık yapmaya cesaret eden hırsız olmayacağına göre hırsızlardan kurtulmuş olursunuz. Otoparklar güvenli yerler olmasına karşın aracı teslim ettiğinizde evrak alınız. Otoparklar ve garajlar güvenli olmasına rağmen ben şu tetbiri bile almanızı öneriyorum. Aracınızı köhne yerlere değilde görünen yerlere çekmeye gayret ediniz.
Emanet bürolarından nasıl hiç valiz çalınmıyorsa otopark ve garajlardanda araba çalınmaz.
MARKETLERDEKİ MANİPÜLASYONLAR
Marketlerde en çok uygulanan manipülasyonları açıklayacağız. Fiyatı ucuz olan bir ürünün etiketini pahalı ürünlerin olduğu rafa yapıştırıyorlar. Diğer ürünlerin ismine benzeyen ürünü ucuz diye satın alanlar kesinlikle olmaktadır. Market elemanlarına bu ürün nerede dediğinizde hiç haberleri yokmuş gibi davranıp birbirlerine soruyorlar. Çok üstelerseniz sorduğunuz ürün bitti diyorlar. Masumane bir tavırla sinsice şöylede diyebiliyorlar. “Bu raftaki ürünler satılmış burası boş kalmasın diye buraya koymuşlar.” Bu kolpayı çoğunlukla raflarda değilde ortalara koydukları reyonlarda yapıyorlar. Anlaşılır ifadeyle diğer reyondaki ürünün üzerine konan fiyat etiketinin iki tarafınada fiyat yazılmaktadır. Fiyat etiketinin bir tarafı diğer reyonun tarafına bakmaktadır.
NEDEN DEFALARCA DOLANDIRIYORLAR

Binlerce kez yapıldığı için sizlerinde bildiği bir kolpadan bahsedeceğim. Dolandırıcılık olaylarının neden azalmak yerine çoğaldığını yazacağız. Dolandırıcılar hedef aldıkları müşteriye siz şanslı müşterimizsiniz kazandığınız eşyaları göndereceğiz diyerek kart bilgilerini alırlar. Kartından parayı çektikten sonra hiç işe yaramayacak malları gönderirler. Bu dolandırıcılar yakalandıklarında çokta fazla olmayan bir para cezası ile kurtulmaktadırlar. Yaptıkları kolpayı sanki sıradan alış veriş yapma olayı gibi göstermektedirler.

Not: Kazandınız sözünün içersinde kaybettiniz olduğunu unutmayınız. Kazandınız diyerek size kaybettiniz demek istiyorlar.

DOLANDIRILDIĞINIZDA MALINIZ ÇALINDIĞINDA NE YAPMALISINIZ

İlk şokunuzu atlattıktan sonra hemen kolluk güçlerine gitmelisiniz. Eğer başınıza gelen olay dolandırıcılık ise savcılığa da gitmeyi ihmal etmeyiniz. Dilekçe yazacak birilerini aramakla zaman kaybetmeyin. Yaşadığınız üzücü olayı anlatırmış gibi kâğıda yazıp görevliye veriniz. Zaten onlar olayı yeniden uygun şekilde yazacaklar ve bir kopyasını size vereceklerdir. Olayın önemine göre sorununuzun halledileceğine inanınız. Olumsuzluk yaşadığınızda polise veya jandarmaya telefon etmenizin de hiçbir sonuç elde etmeyeceğini bilmelisiniz. Hele de olayınızda kesici delici zedeleyici veya ateşleyici bir alet kullanılmadıysa polis bununla ilgilenmeyecektir. Polise yüzlerce buna benzer telefon geldiğini düşünürseniz ne anlatmak istediğimizi anlayacaksınız. Savcılığa gittiğinizde ise durumlar şu şekilde gelişmektedir. İntikal ettirdiğiniz olayın gerçekçilik oranı yüksek olduğu üst karar vericiler tarafından değerlendirilir ve sonuçlandırılır. Savcılığın çalışma sistemi şu şekildedir. Suçlunun yakalanması için ‘dağıtma’ dedikleri yöntem vardır. Bu şu anlama gelmektedir. Birçok birimi harekete geçirip suçlunun kolay yakalanması için bulunmuş bir tekniktir. Peki, dolandırıldığınızda telefon ederseniz ne gibi sonuçlar olur. Kanunların işleyiş ve yapısını tam olarak bilmediğiniz için suçluların peşine düşüldüğünü sanıp kendinizi avutursunuz. Bir ihtimalde size zarar veren şahıslar başkalarına da zarar verdiyse o mağdurlarda sizin gibi telefonla ihbarda bulundularsa inandırıcılık artacağı için durumlar değişebilir. Size anlatılmak istenen bu yöntemi anlaşılır hale getirebiliriz. Bir mahallede savaşı andıracak bir çatışma çıksa kolluk kuvvetlerine sizce kaç kişi telefon eder. İlk aklımıza gelen sayı en az on kişi eder olacaktır. Bu telefonlarda olayın doğruluğunu ispatladığı için olayları durdurmak için polis veya jandarma hemen gidecektir. Bir yangın çıktığında da durumlar birinci örnekteki gibi çalışmaktadır.

YANKESİCİLERİN ÇOK OLDUĞU YERLER

Kalabalık yerlerde gasp ve kapkaç olayları imkânsızdır. Bu yerlerde yankesicilik ve hırsızlık olur. Kalabalık yerler olan mitinglere toplantılara yalnız göstericiler gelmezler. Paralarımızı ve değerli eşyalarımızı çalmaya gelen yankesicilerde orada nöbet tutarlar. Yapacağımız en kolay önlem ceplerimizi sürekli kontrol etmektir.

Not: sürekli ceplerimizi kontrol edersek yankesici bizi hedef almış olsa bile kararından vazgeçer. Daha dalgın ve dikkatsiz olanları arar.

HIRSIZLARDAN KURTULMAK İÇİN TEKNİKLER

Hırsızlardan kurtulmanın en güzel ve garantili yolu şöyledir. Soyulmasını istemediğiniz yerlerin kapısına çok kilit takmalısınız. Çok kilit takılan yerler kesinlikle soyguna uğramıyor. Bunun bilimsel ve sosyal nedenleri vardır ve gerçek olduğu için hırsızlardan kurtulacaksınız. Hırsızların genel yapıları şöyledir. Çalışmama gerek yok hırsızlık yaparak geçinirim düşüncesinde olurlar. Çalışmayı sevmeyen hırsızlar fazla kilitleri kırmaya eriniyorlar. Nedeni nedir derseniz çok kilitli bir yeri soyarlarsa kendilerini çalışmış gibi hissediyorlar. Bu davranışta zorlarına gidiyor. Hırsızlar aralarında çok kilitle uğraşan acemidir böyle davranan gerçek hırsız olamaz demektedirler. Bu hırsızlardan korunma yöntemi size ucuza geleceği için hemen uygulayıp hırsızlardan kurtulun. Fazla kilitler görüntü kirliliği oluşturuyor diye düşünmeyin. Ev ve işyerinize çok kilit taktırdığınızda açmak kapamak en fazla bir iki dakikanızı alacaktır. Ben hasan hüseyin kahverengi olarak bu sistemden çok memnunum. Sizlerde memnun olacaksınız.

HIRSIZLIĞA KARŞI ÖNLEMLER

Hırsızların fırsatçı olduklarını unutmayın her türlü ortamı değerlendirirler. Size çok faydası olacak bir kuralı yazalım. Çok kalabalık ortamlar hırsızlar için çalışma alanları adeta onların iş yerleridir. Hırsızlar genellikle karışıklıktan ve kargaşadan faydalanırlar. Böyle yerlerde çantalarımızı açık bırakmamalıyız. Bizler eringen olursak hırsızlar erinmeden değerli eşyalarımızı çalıp götürürler. Hırsızlar elinizin ara sıra kontrol ettiğiniz  cebinizden para çalamazlar. Bir diğer yandan ise insanların az olduğu yerlerde saldırgan gaspçılar tarafından çalışma alanlarıdır. Onun için kendimizi her türlü ortamda dikkatlice korumalıyız. Hırsızlara ve gaspçılara fırsat vermediğimiz sürece eşyalarımızı ve paralarımızı kesinlikle çalamazlar.

HIRSIZLAR GÖRMESİN ANLAMASIN

Değerli eşyalarınızı eski ambalajlara sarınız. Böylece hırsızların dikkatini çekmemiş olursunuz. Arabanızda kalacak eşyalarınıza da aynı yöntemi uygulayabilirsiniz. Paranızı ve altınlarınızı evde bırakacaksanız banyo ve mutfak bölümleri gibi hırsızların aklına gelmeyen yerlerde saklayınız. Hırsızların en son arayacakları yerler buralarıdır. Bu basit önlemleri almadıkları için servetlerini kaybedenler çoğunluktadır. Dikkat çekmemekte bir çözümdür. Çok lüks bir çanta kullandığı için hırsızların hedefi olan çok insan vardır.

YÜZDE BİR İHTİMAL

Evet, tanıdık bir ortamda olabilirsiniz bu doğru yinede tedbirinizi alınız. Bulunduğunuz yerde yüz kişi akrabanız ve tanıdığınız olabilir ya yüz birinci kişi işte o her şeyi bozabilir. Eşyalarınızı çalabilir. Yüzde bir ihtimaller her zaman hayatımızı zarara uğratır. Hırsızlar yüz rakamı ile değil sadece bir rakamı ile ilgilenir. Yüz rakamı herkesin aklına gelir ama bir rakamı önemsiz olduğu için kimse önemsemez. Hırsızlar bunu bildiği için her zaman bize zarar verirler.

TAKLİT EDEREK DOLANDIRMA

şimdi açıklayacağımız kolpa insanları taklit ederek gerçekleştirilir. İşadamı siyasetçi brokrat ayrımı yoktur. Kolpacılar hepsini aynı yöntemle dolandırırlar. Şimdi kolpanın sırlarını açıklarken sanatçıları nasıl dolandırdıklarını örnek alacağız. Kolpacılar iki sanatçıyı hedef alırlar. Amaçları sanatçının birisini diğer sanatçının ismini kullanarak dolandırmaktır. Örneğin benim bir sanatçı arkadaşım var onunla telefonda görüşüyorum. Ama o anda görüştüğüm arkadaşım olan sanatçı değil arkadaşımın sesini taklit edenbiri olduğunu kabul edelim. Arkadaşım benden para istediğini sanıyorum ve gönderiyorum. Aslında arkadaşımın haberi yok ben öyle sanıyorum. Kolpacılar bu seferde benim taklidimi yaparak para gönderdiğim sanatçı arkadaşımı arıyorlar. O da benimle konuştuğunu sanıyor ve sohbet ediyorlar. Dolandırılacak sanatçı ile diğer sanatçı birbirleri ile samimi olmaları gerekir. Kolpacılar harekete şu şekilde geçerler. Dolandırılacak olan sanatçıya merhaba ben hasan nasılsın. Diyerek sanatçının taklidi yapılır. Dolandırılacak olan sanatçı gerçekten arkadaşı ile konuştuğunu sanmıştır. Bu konuşmanın üzerine kolpacıların istediği yüklü parayı hesaplarına yatırmıştır. Diğer sanatçıyı da dolandırdıkları sanatçının kılığına bürünerek ararlar. Kolpacılar amacına ulaşmıştır. İstedikleri para hesaplarına geçmiştir. Olay iki sanatçının gerçek olarak birbirleri ile görüştüklerinde ortaya çıkacaktır.

YAKINLARIMIZIN KILIĞINA BÜRÜNEREK DOLANDIRMA

Taklit edilerek dolandırılma birçok yöntemle yapılmaktadır. Hepsine karşı önlem almalıyız. Bir tane örnek yazalım. Bir akrabamızın kılığına girerek telefon eden birisi çok zor durumdayım. Bana para verir misiniz diye telefon eder. Bu telefon eden bir yakınımızın özelliklerini öğrenen bir yakınımızdır. Parayı postaneye gönder ama bir arkadaşımın ismini vereceğim diyerek kendisine acındırır. Verilen isme gönderilen para başkaları tarafından alınır. Asıl akrabamız olan insanın hiçbir şeyden haberi yoktur. Sadece ismi kullanılmıştır. Dolandırıcıların genel yapısında kendine acındırmak vardır. Acıma duygularımız bizim kazançlarımızı art niyetli insanlara kaptırmamıza neden olur. Biraz önce yazdığımız dolandırıcılıkta şöyle bir yönlendirme ve aldatma uygulanmaktadır. Sizden kardeşinizin çocuğu para istese annesinin babasının haberi olup olmadığını öğrenmelisiniz. Parayı verirken onların onayını almalısınız. Bu engeli aşmak için dolandırıcı şu yöntemi kullanır. Babama ve anneme söylemeyin gururum kırılır bana acıyın. Onlardan habersiz olarak bana gönderin demektedir. Böylece parayı isteyenin gerçek akrabanız mı değil mi anlayamazsınız. Günümüzde akrabalarımızla fazla görüşmediğimiz için ses tonlarını da ezberleyemeyiz. Yapılan dolandırıcılığı daha anlaşılır hale dönüştürebiliriz. Sizin yeğeniz il dışında bir üniversitede öğrenci olduğunu varsayalım. Yeğeninizin ildışında olduğunu biliyorsunuz. Annesinin ve babasının para gönderdiğindende haberiniz vardır. bu yeğeniniz beklide sizi hiç aramamıştır. Sadece özel günlerde birkaç senede bir görüşüyorsanız ses tonunu tam tespit edemezsiniz. Bu yeğeninizi taklit eden birisi amca ben serdar nasılsınız ben üniversitede okumaya devam ediyorum. Sizi özledim; arayıp hatırınızı sorayım dese sizde onun durumunu sorup sohbet edersiniz. Bu konuşma sonrası yeğeniniz size amca benim kız arkadaşım var. Ona para göndermem gerekiyor cep telefonuna para gönderebilir misin? İstersen ismini vereyim ptt ile gönder. Ben sana bu parayı öderim. Annemin ve babamın haberleri olmasın dediğinde siz parayı gönderirsiniz. Bu konuştuğunuz aslında gerçek yeğeninizin kılığına bürünen bir dolandırıcıdır. Bu tür dolandırıcılıklar o kadar çok olmaktadır. Bu açıkladığımız yöntem haricinde buna kısmen benzeyen onlarca dolandırıcılık olayları vardır. Hepsini yazdığımızda elinizdeki kitap taşınamayacak kadar ağır olur. Özetlersek dolandırılmamak için aşırı dikkatli olmalıyız.    

TAKİP EDİLME SONUCU YAPILAN HIRSIZLIKLAR

Şunu unutmamalıyız. Hiçbir hırsız boş cebe el atmaz. İşlerini şansa bırakmayan insanlardan biriside hırsızlardır. Soyacakları evde insanların yaşayıp yaşamadıklarını anlamak için birçok yöntemleri vardır. Bunların biriside broşürleri evin kapısına bırakırlar. Broşürler alınmıyorsa evde kimse olmadığını anlarlar. Pazarlamacı satıcı kılığında dairelere ulaşmaya çalışırlar. Hırsızlardan korunmanın yolları onları tanımaktır. Hırsızları tanıdığınızda hiçbir hırsız size zarar veremeyecektir. Hırsızların yapıları davranış modelleri ve örnekleri hakkında bilgiler edineceksiniz.

HIRSIZLARIN DÜŞÜNCE YAPISI

Hırsızlar vicdanlarını en kolay köreltebilen; vicdan azabı çekmeyen insanlardır. İnandıkları felsefe şu şekildedir. Bin tane ekmeği olan birisinden bir tane almak ona zarar vermez. Aynı zamanda bu bir suçta değildir düşüncesindedirler. Hırsızların yapılarında buna benzer onlarca düşünce kavramı vardır. Sermaye oluşturmanın ne derece zor olduğunu akıllarına getirmezler.

HIRSIZLIK OLAYLARININ ARTMA NEDENLERİ

Hırsızlık ve dolandırıcılıkların çoğalma nedenleri suçluların dışarıdan yargılanmalarıdır. Tutuksuz olarak yargılanan suçlular davalarının uzun yıllar alacağını bildikleri için çalışmalarına daha fazla hız vererek devam ediyorlar. Hırsız mahkemede kendisinden çok şikâyetçinin de sorgulandığını neredeyse iftiracı konumuna düştüğünü görünce suçtan sıyıracağını anlıyor.

Not: Hırsızlar istedikleri şekilde giyinebiliyorlar. En iyi şekilde kaçabilecekleri ayakkabıları alıp polisi gerilerde bırakabiliyorlar. Polisler ise koşmaya elverişli olmayan bir üniforma giydikleri için hırsızı yakalayamıyorlar. 

SADECE DIŞ KAPILARINIZI KİLİTLEMEYİNİZ

Özellikle uzak yerlere gittiğinizde ev ve işyerlerinizin oda ve bölümlerini de kilitleyiniz. İlk bölüme ulaşan hırsız diğer bölümlere ulaşamadan sizin mekânınızı terk edecektir. Mekânınıza gelen hırsız dış kapıdan nasıl girerim diye hesap yaptığı için az zararla kurtulursunuz. Hırsız beklemediği bir davranışla karşılaştığı için kararsız kalır. Bu önlemleri alırsanız zararlı çıkmazsınız.

YENİ TAŞINDIĞIMIZ EVE HIRSIZ GİRDİ

Bunun en bilinen iki nedeni vardır. Yeni evinize taşınırken dikkat çekmişsinizdir. Hırsızlar sizi izleyip soymak için fırsat kollamışlardır. Sizde bu fırsatı oluşturunca yeni evde soygun yaşamışsınızdır. Hırsızların takip ettiğini bilseydiniz tedbirlerinizi alırdınız. Peki, eski evimizde neden soyulmadık derseniz hemen anlatalım. Eski evinize eşyaları aralıklarla aldınız ve dikkat çekmediniz. Ne kadar eşyanız olduğu tam bilinmiyordu. Oysa taşınma esnasında her şeyiniz ortalıktaydı. Hırsızlarda sizin eşyalarınızı görünce sinsi planlarını yaptılar.

DÜĞÜN SALONLARI HIRSIZLAR İÇİN NE İFADE EDER

Düğün salonlarında hırsızlar hırsızlık yapmazlar. Buna rağmen düğün salonları hırsızların neden ilgi odağıdır onu açıklayalım. Evlenenler hangi eve taşınacaklar taşındıkları evde nasıl hırsızlık yapılır araştırıp onları hesap ederler. Yeni evlenenlerin para ve altınları olacağı için bu çalışmalarını sürdürürler. Evlenenlerin kısa sürede olsa evden ayrılacaklarını bildikleri için sürekli izlerler.

GÖRÜŞLERİNİZ VE ÖNERİLERİNİZ BÖLÜMÜ

1- Sizlerin düşünceleri bizler için önemlidir. Düşünce görüş önerilerinizi bizlerle paylaşmak ister misiniz?

2- Başka hangi konuda kitaplar okumayı düşünürsünüz.

3- Bu kitapta bulamadığınız ve öğrenmek istediğiniz başka bilgiler var mı?

4- Yazarın daha önceki yazdığı “cesaretli olmanın yolları” , “kolpacılık ve zarfçı mafya” kitaplarını okudunuz mu?

5- İsteklerinizi bize bildirdiğinizde kesinlikle değerlendirilecek ve bilgilendirileceksiniz.

Kitap konuları ile ilgili daha fazla bilgi almak veya soru sormak için iletişim bilgileriniz.

0532 543 88 63
www.hasbora.net

kolpacılar insanların düşkünlüklerini kullanırlar. Zaaflarını kontrol edemeyen bireyler mafyanın tuzağına kolay düşerler. Bu tür yakladıkları insanları başkalarına zarf atmak için kullanırlar. Kullandıkları insanların açıkları olduğu için direnç gösteremez kolpacılara boyun eğerler.

DİĞER KİTAPLAR

Kolpacılık ve zarfçı mafya

Manipülasyondan dolandırıcılıktan kolpadan kurtulmanın yolları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder